Javulnak a járványmutatók Franciaországban

Franciaországban lassan javulnak a koronavírus-járvány mutatói, a kórházakban azonban még mindig túl sok a súlyos beteg, ezért egyre több szakértő ad hangot aggodalmának a korlátozások fokozatos feloldásának két hét múlva tervezett kezdete miatt.

Javulnak a járványmutatók Franciaországban

"A számok javuló tendenciát jeleznek, de mindenképpen folytatni kell az erőfeszítéseket. Minden régióban csökken a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma, de nagyok a különbségek régióként" - mondta a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő, aki szerint "a variánsok miatti fenyegetettség továbbra is valós".
   
"Ha továbbra is felelősségteljesen viselkedünk, május 19-én mindenhol kinyithatnak a teraszok és a kulturális intézmények" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.
   
A múlt hét közepe óta átlagosan naponta 20-30 ezer új esetet tárnak fel az egy hónappal ezelőtti 40-50 ezerhez képest.
   
Emmanuel Macron államfő előzetes bejelentése szerint a korlátozások feloldása csak azokban a megyékben kezdődhet meg, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma nem haladja meg a 400-at. A közelmúltig a maximális riasztási küszöb még 250 volt, ezért a járványügyi szakemberek aggodalmuknak adnak hangot a május 19-én kezdődő szerintük túl korai nyitás miatt.
   
"Az országok többsége sokkal alacsonyabb küszöböt jelölt meg" - mondta Dominique Costagliola, a párizsi Inserm kutatóintézet szakembere a Le Monde című napilapnak. "Az esetszám jelenleg csökken, de még csak most volt a tetőzés. Akkor kezdünk lazítani, amikor a korházi nyomás még nem igazán csökken" - tette hozzá.
   
A kormány az oltási kampány felgyorsításának hatásaiban bízik. Naponta több mint félmillióan veszik fel az oltást az 55 éven felettiek közül, s a krónikus betegségben szenvedőknek már nem kell orvosi igazolást bemutatniuk az oltóközpontokon, bárki közülük szabadon kérheti a vakcinát életkori korlátozás nélkül.
   
Eddig a felnőtt lakosság 31,3 százaléka kapta meg az első vakcinadózist, 13 százalékuk pedig mindkét adagot, de a szakemberek szerint ez még kevés ahhoz, hogy garantálni lehessen - a korlátozások megtartása nélkül - a vírus terjedésének tartós csökkenését.
   
A kórházakban jelenleg 28 ezer fertőzöttet ápolnak a két héttel ezelőtti 31 ezerhez képest, de közülük még mindig 5500-an vannak intenzív osztályon. A járvány kezdetén 5 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre, ezt az első hullám idején 10 ezerre, idén tavasszal pedig 8 ezerre bővítette az egészségügyi tárca.
   
A halálozás is csökkenő tendenciát mutat, a járvány kezdete óta több mint 105 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben.
   
Május 19-én az éjszakai kijárási tilalom kezdete a jelenlegi este 7-ről 9 órára módosul, kinyithatnak a nemcsak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai, a szabadtéri sportlétesítmények és a kulturális intézmények (múzeumok, mozik, színházak, koncerttermek). Ez utóbbiak zárt helyen maximum 800, kültéren ezer embert fogadhatnak egyszerre.
   
Az éttermek, bárok, kávéházak belső terei és a sportolásra alkalmas zárt helyek június 9-től fogadhatnak korlátozott számban vendégeket, szigorú egészségügyi előírások mellett, a vendéglátóhelyek belső tereiben egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak majd helyet, ekkor már este 11 órakor fog kezdődni a kijárási tilalom.
   
Az ezer főnél nagyobb események (sportesemények, fesztiválok, koncertek) június 30-tól engedélyezettek maximum ötezer főig, de azokon csak a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentummal (oltási igazolás vagy negatív teszt) lehet majd részt venni.
   
Ezer főnél kevesebb ember esetén, így az éttermekben, múzeumokban, színházakban vagy mozikban nem lesz szükség igazolásra.
   
A kormány mellett működő tudományos tanács adatvédelmi okokra és a diszkrimináció elkerülése érdekében a mindennapi életben (munkahely, üzletek, oktatási intézmények, éttermek, mozik, színházak, múzeumok) a korlátozások feloldása után sem javasolja a védettséget igazoló dokumentumok használatát, hanem inkább a szájmaszk-viselés és minden más egészségbiztonsági intézkedés megtartását tartja szükségesnek mindenki számára.

Hozzászólások

Tizenhárom éves csúcson német termelői infláció

Tizenhárom éves csúcsra ugrott a termelői árak emelkedésének üteme májusban Németországban, a meredek, a vártnál is jóval erősebb növekedés tovább erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 06. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Beruházási támogatást kap a Seqomics Kft.

Az Egészségipari támogatási programon belül 330 millió forintot kapott a mórahalmi Seqomics Kft. - jelentette be Varga Mihály pénteken.
2021. 06. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lesz sok mozgás a tőzsdéken

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.
2021. 06. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fémporból alkotni - a jövő technológiájával

Több mint 30 évvel ezelőtt az AFT mérnökei kitaláltak egy olyan nagyszerű és új eljárást, ami egyesítette a hagyományos porkohászati eljárást a műanyag-fröccsöntéssel: ennek eredményeként létrejött a ma ismert MIM technológia (Metal Injection Molding). 2001 óta fejlesztenek Magyarországon, és gyártanak termékre szabott fémalkatrészeket partnereiknek. Ezzel a kezükben lévő 30 éves tudással és tapasztalattal mára képesek több milliós darabszámban, rendkívül gyorsan, precíz pontosságú fém alkatrészeket gyártani, melyeket szinte minden területen - az autóiparban, a fegyvergyártásban, de még az űrtechnológiában is - használnak.
2021. 06. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

VPN-szolgáltatókat blokkol Oroszország

Elkezdte blokkolni a VyprVPN és az Opera VPN szolgáltatót csütörtökön az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor).
2021. 06. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit felnőttek több mint 80 százalékát beoltották

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.
2021. 06. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az építőipari termelés az euróövezetben

Csökkent áprilisban az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált jelentése alapján.
2021. 06. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületes németországi növekedést vár az IfW gazdaságkutató

A német gazdaság teljesítménye lendületes növekedéssel már a harmadik negyedévben eléri a válság előtti szintet a kieli IfW gazdaságkutató intézet honlapján publikált legfrissebb prognózisa alapján.
2021. 06. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index lefordult történelmi csúcsáról, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már 2023-ra kamatemelést jelzett előre.
2021. 06. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

200 millió Moderna vakcinát vett az USA - de miért?

Az USA további 200 millió adag Moderna vakcinát vásárol arra az esetre, ha az amerikai állampolgároknak további oltásra lenne szükségük.
2021. 06. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban

Májusban több mint a felével haladta meg az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbit bázishatás miatt, de még a növekedéssel együtt is jóval elmaradt a válságév előtti szinttől.
2021. 06. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két és fél éve a legmagasabb infláció az euróövezetben

Májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.
2021. 06. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel kezdik a napot a tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 06. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszavazák az utolsó korlátozások feloldásának halasztását Nagy-Britanniában

Nagy többséggel megszavazta szerdán a londoni alsóház a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt, még érvényben lévő utolsó néhány korlátozás feloldásának legfeljebb négyhetes elhalasztását.
2021. 06. 17. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rohamosan nő világszerte az 5G előfizetések száma

Rohamosan nő világszerte az 5G előfizetések száma az Ericsson Mobility Report legfrissebb kiadása szerint, amely lemaradást állapít meg az ötödik generációs mobiltávközlési technológia európai terjedésében az Egyesült Államokhoz és a távol-keleti országokhoz képest.
2021. 06. 17. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

200 millió adag vakcinát vásárol az amerikai kormány a Modernától

Újabb 200 millió adag koronavírus elleni vakcinát vásárol az Egyesült Államok kormánya a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattól - közölte a társaság szerdán.
2021. 06. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Európai Bizottság jóváhagyta Portugália helyreállítási tervét

Az Európai Bizottság szerdán - elsőként a 27 tagállam tervei közül - elfogadta és pozitívan értékelte Portugáliának a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítási programját.
2021. 06. 17. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkvában elrendelték a szolgáltatásban dolgozók 60 százalékának kötelező beoltását

Elrendelte a szolgáltatói szféra alkalmazottai 60 százalékának kötelező beoltását szerdán Moszkva tisztifőorvosa.
2021. 06. 17. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Vaxzevria hatékony az indiai variáns ellen

A való életből származó adatok szerint a vakcina 92%-os hatékonysággal előzi meg a delta variáns által okozott kórházi kezeléseket
2021. 06. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiállta a bizalmi szavazást a szlovák belügyminiszter

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kiállta szerdán az ellene indítványozott bizalmi szavazást Roman Mikulec szlovák belügyminiszter, akinek a menesztéséről az ellenzék javaslatára összehívott rendkívüli ülésen két napon át tárgyalt a pozsonyi parlament.
2021. 06. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: