Keményet lépett az MNB – vége a szelektív kamatemelésnek a hitelpiacon?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A vártnál nagyobb emelés után – főleg azt követően, hogy Virág Barnabás alelnök szavai úgy értelmezhetőek, hogy a következő hónap(ok)ban is hasonló mértékű emelés jöhet, ellehetetlenülhet az a banki üzletpolitika, amely eddig csak szelektíven érvényesítette a kamatemelést a hiteleknél, s lényegében minden bank az általános drágítás útjára léphet.

Keményet lépett az MNB – vége a szelektív kamatemelésnek a hitelpiacon?

A várakozásokra rácáfolva 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte meg irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Miután a piaci kamatszintek nem ezt a szintet árazták, így a bankok most válaszútra jutottak. Eddig ugyanis is a money.hu tapasztalatai szerint döntően üzletpolitikai érdekeiknek megfelelően, szelektíven léptek a kamatemelés útjára, kevés bank volt, amely általános kamatemelést alkalmazott volna a jelzáloghite piacon. Sok banknál eddig ráadásul óvakodnak attól, hogy emeljék a kamatokat, s inkább az ügyfeleknek adott kamatkedvezmények mértékének csökkenése jelezte azt, hogy emelkedő kamatpályán kell árazniuk a bankoknak. Most viszont – főleg azt követően, hogy Virág Barnabás jegybanki alelnök szerint egy olyan határozott lépés mellett tette le a voksát az MNB Monetáris Tanácsa, amely meghatározó lesz a kamatciklus folytatását illetően – több bank is arra kényszerül majd, hogy általánosan nyúljon hozzá a kamatokhoz.

Ebben a helyzetben kifejezetten fontossá válik az, hogy a hitelfelvételben gondolkodó ügyfél összehasonlítsa az ajánlatokat, hiszen az eltérő árazás miatt bank és bank között most a korábbiaknál is komolyabb eltérések lehetnek a kamatokban és így a visszafizetendő összeg nagyságában – hívja fel a figyelmet Nagy László Nándor, a money.hu elemzője.

Többlépcsős emelők

Az Ersténél – ahol a június 21-től befogadott 5 és 10 éves kamatperiódusú, illetve a FIX 15 éves futamidejű jelzáloghitelek minden esetben 30 bázisponttal drágultak – júliusban a 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghiteleket is megemelték – itt csak a referenciakamat emelkedése miatt.

Az UniCreditnél is prolongálták a hitelbiztosítéki érték megállapítási és a közjegyzői okirat díjának visszatérítésére vonatkozó akciókat. A bank még a júniusi kamatemelés előtt 0,5 százalékkal emelte meg az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamatát, a 10 éveseké 0,24, a 19-20 évig fix hiteleké 0,3 százalékponttal emelkedett. De a szelekció már akkor is látható volt, hiszen a fogyasztóbarát lakáshitelek közül csak az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata lett magasabb, a többi nem változott. Júliusban náluk is csak az 5 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitel Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) emelkedett a referenciakamatok változása miatt 5,25-ről 5,34 százalékra.

Szelektív emelések

A K&H-nál is már a korábbi jegybanki kamatdöntés előtt, június 10-től emelkedtek az üzleti feltételű lakáshitelek és a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek kamatai. 5 és 10 éves kamatperiódusra, illetve 10-15 évre végig fix konstrukcióban 30, 20 éves végig fix hitelnél 10 bázispont volt az emelés. A júniusi MNB kamatemelést követően a bank – miközben a 12 havi BUBOR és az 5 éves ÁKKH referenciakamat emelkedését lekövette – újabb kamatemeléssel csak az 5 éves kamatperiódusra élt, a többi futamidőben és kamatperiódusban ráadásul a piachoz lépve a júniusi emelés után már csökkentette a kamatot. Érdekes kérdés, hogy a vártnál nagyobb jegybanki kamatemelést követően ebből újfent visszakozik-e a bank.

A Gránit Banknál a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 0,05 százalékponttal emelkedett. Bár az 5 éves kamatperiódusra a benchmarknak számító ÁKK referenciahozam magasabb lett, ám a bank az akciós THM-mel kínált konstrukciókon nem változtatott. Így az otthonteremtő hitel 3,13, az otthonfelújítási hitel 3,21 százalékos THM mellett érhető el továbbra is a Gránit Banknál. A bank ráadásul október 9-ig meghosszabbította a kezdeti költségekre vonatkozó, valamint az igénylőknek igért 100.000 forintos jóváírás akcióját. Új elem, hogy a hitelösszegre adható 35 bázispontos kamatkedvezményt a korábbi 20 helyett már 15 millió forint hitelösszegtől igénybe lehet venni.

A MagNet Bank is átvezette a referenciakamat változást és hasonlóképp lépett a Sopron Bank is. A 3 havi BUBOR-hoz kötött hitelek THM értékei 0,29-0,3 százalékponttal, a 12 haviaké 0,46-0,48 százalékponttal drágultak. Az 1 éves kamatperiódusú Otthonteremtő hitelek THM-je 4,33 százalékról 4,42 százalékra, az 5 éves kamatperiódusúaké 5,82-ről 6,0 százalékra emelkedett. A Sopron Bank is szelektíven lépett, mivel a 10 éves Otthonteremtő Kamattámogatott hitel THM-je nem változott.

A Raiffeisen Banknál a 6 hónapos BUBOR és az 5 éves ÁKKH értéke vitte az emelkedést, a hosszabb kamatperiódusú és a végig fix kamatozású jelzáloghitelek kamatai nem változtak. Az MKB-nál a fogyasztóbarát hiteleknél nem érvényesítették a referenciakamat emelkedését.

Egységesen emelt ugyanakkor júliustól a Budapest Bank. A piaci kamatozású hitelek esetében az 5 éves kamatperiódusra 25, 10 éves fixálásban 20, míg végig fix konstrukcióban 30 bázispontos volt az emelés. Emellett a fogyasztóbarát hitelek esetében a korábbi 130 ezer forint helyett immár 150 ezer forint a jövedelem elvárás.

Kamatemelés helyett kamatkedvezmény csökkenés

A Takarékbanknál már minimum 5 millió forintos hitelösszeg kell az állandó kamatkedvezmény igénybevételéhez. A bank az ezen felül adott akciós kamatkedvezmények megnyirbálásával követi le a jegybanki kamatváltozást. A július eleji döntés értelmében a Takarék Ötös és Tízes Otthon Lakáshiteleknél a csökkenés 0,2 százalékpont, így a két termékre 0,5, illetve 1,05 százalék az új akciós kamatkedvezmény. A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén már csak a 10 éves fixálásra jár kedvezmény, a 0,7 százalékos szint itt is a 20 bázispontos csökkenést jelent, az ötös konstrukcióból a kedvezmény eltűnése ugyanakkor 35 bázispontos drágulást jelent. A Takarék Ötös Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél az akciós kedvezmény mértéke 0,72-ről 0,61 százalékpontra csökken, a tízes konstrukcióban 1,42 helyett 0,97 százalékpont lesz csak a kedvezmény mértéke – ez utóbbi tehát a legkomolyabb kedvezmény csökkenés, s így kvázi kamatemelés.

A CIB-nél a kezdeti költség akció év végéig érvényben marad, ám a 40 ezer forintos jóváírási akció ezentúl csak a 10 éves kamatperiódusú hitelre vonatkozik, s csak szeptember 30-ig tart. A CIB-nél a kamatok 0,25 százalékponttal emelkedtek, így 5 éves kamatperiódusra 5,74, 10 évre 6,22 százalékon juthatunk hitelhez. A bank a Felújítási kedvezménycsomagban nyújtott kamatkedvezmény mértékét ugyanakkor úgy emelte, hogy visszaadja a kamatemelés mértékét. A CIB 5 éves minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) kamata 0,4, a 10 éves MFL-é 0,3 százalékponttal emelkedett.

Ugyanakkor a drágulás jó néhány ügyfélnél nagyobb lehet, A Takarékbankhoz hasonlóan a CIB-nél is az extra kamatkedvezmény csökkenését is láthatjuk ugyanis. A Kamatkedvezmény PLUSZ kedvezménycsomagban az eddigi 2,74 százalék helyett szabad felhasználás esetén 2,49, lakáshitelnél pedig 2,44 százalék kedvezményt ad a bank a havi 250 ezer forint jóváírás vállalása esetén. A Magnifica ügyfeleknek szabad felhasználás esetén marad a 2,69 százalék kedvezmény, de a lakáshitelnél ennél 5 bázisponttal kisebb, 2,64 százalék lett a kedvezmény mértéke. A csak szabad felhasználású hiteleknél elérhető Magnifica 3 kedvezménycsomagban ugyanakkor 3,94-ről 3,69 százalékra csökkent a kedvezmény mértéke.

Van, ahol szeptemberig marad a kamat – de marad?

Az OTP-nél – ahol június elején az 5,10 és 20 évre fixált Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamata 0,5 százalékponttal emelkedett -, már azt is tudhatjuk, hogy a mai kamatdöntést követően milyen kamattal futnak majd augusztustól a hitelek. Az 5 éves kamatperiódusú Otthonteremtési Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamata például 5,37-ről 5,45 százalékra emelkedik.

Ugyancsak előretekinthetünk az Oberbanknál, ahol az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,35 százalékponttal, a 10 éveseké 0,03 százalékponttal lett magasabb – a bank ezeket a kamatszinteket közlése szerint 2021. szeptember 14-ig tartja. De ez a mondat még a mostani kamatugrás előtt került leírásra. A banknál június 15-től – tehet még a korábbi MNB kamatdöntés előtt emelkedett utoljára 3 hónapos BUBOR referenciakamat 0,79-ről 0,91 százalékra.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: