Koronavírus étkezés - mit együnk, hogy ellenállóbbak legyünk?

A koronavírus-járvány miatt a legtöbben óhatatlanul félnek valamitől, legyen az maga a vírus vagy a munka elvesztése, vagy egyáltalán az általános gazdasági helyzet. A precedens nélküli helyzetben egyre fontosabb az egészségünk megőrzése. Az immunerősítésnek és a tápanyaggazdag étkezésnek minden eddiginél fontosabb szerepe lesz az elkövetkező hónapokban, de inkább években. Fontos, hogy erősítsük a gyomrunkat, hiszen a gyomorsav egyik fő funkciója az lenne, hogy vírusokat és baktériumokat öljön. Ehhez ad ötleteket Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó.

Koronavírus étkezés - mit együnk, hogy ellenállóbbak legyünk?

A rengeteg stressz, a gazdasági és az egészségügyi bizonytalanság komoly lelki teherrel jár, ami hosszú távon az immunrendszerünkre is hatással van. Bár ezek a problémák rendkívüliek, mégis van ok a jó érzésre, ugyanis az egészségi állapotért lehet tenni.

Bocsi Viki táplálkozási tanácsadó, a Kitchen of Health társtulajdonosa mindenkinek azt javasolja, hogy ne féljen, mert a félelem gyengíti az immunrendszert. Bár sokak szerint könnyű ezt mondani, tényleg megnyugvást jelenthet, ha megtesszük az összes tőlünk telhető óvintézkedést. Fontos, hogy csak olyan tevékenységeket végezzünk, amik nevetésre bírnak, kikapcsolnak, és próbáljuk elkerülni a hisztériakeltést. „Ha boldog, erős és bátor vagy, akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy elkapsz bármilyen kórokozót, lásd a gyerekeket. Nem véletlen, hogy rájuk nincs nagy hatással a koronavírus. Egyrészt nem aggódnak, másrészt sokkal jobb lelki állapotban vannak, mint a felnőttek” – magyarázta a szakértő.

Mit fogyasszunk, mit nélkülözzünk?

Jelen helyzetben mindenkinek azt kell megvizsgálnia, mit tud tenni a saját egészségéért, hiszen már egyszerű dolgokkal is nagyszerű eredményeket lehet elérni. „Ma a gyenge gyomor népegészségügyi probléma, ami most hatványozott gond, hiszen a gyomorsav egyik fő funkciója lenne, hogy vírusokat és baktériumokat öljön. Ezért például jó lenne kerülni a péksüteményeket, mert az emésztő funkciókat károsítják. A másik népbetegség a mellékvese túlterheltsége, és ami még nagyobb baj, hogy nem is nagyon foglalkoznak vele, csak akkor, ha már visszafordíthatatlan a baj” – fogalmazott Bocsi Viki.

A Kitchen of Health táplálkozási tanácsadója azt ajánlja, hogy nagy dózisban szedjük a C- és a D-vitamint, ne hagyjuk ki a szerves jódot, a szelént, a magnéziumot, az Omega-3-at és egy jó probiotikumot. Azt is javasolja, hogy fogyasszunk minél több csontlevest, belsőségeket, halakat, kollagén típusú fehérjéket, így például puhatestűeket és porcogókat, valamint gyökérzöldségeket, keresztesvirágzatúakat és fermentált zöldségeket, mert ezek mind jót tesznek a testünkkel és az egészségi állapotunkkal. Ami pedig kerülendő, az a glutén, a tehéntej, a túró, a szója, a babfélék, gyenge gyomorműködés esetén a tojásfehérje, valamint az étolaj és hasonló növényi társai.

Egészséges gyorsétterem a Dohány utcában

A közelmúltban egészséges gyorsétteremmé alakult Kitchen of Health vendégei kizárólag olyan ételeket fogyaszthatnak, amik jót tesznek nekünk. A konyha 100 százalékos tisztaságú, nincs keresztszennyeződés. Nem oldják meg a gluténmentességet gluténmentes lisztkeverékkel vagy gluténmentes kenyerekkel, tésztákkal, hanem olyan hozzávalókat használnak, amik eleve nem tartalmaznak gabonaféléket. Ezért náluk nincs kenyér sem. Sehol máshol a világon nincs ilyen technológiával dolgozó étterem. Bemenni azért is érdemes, mert a szemnek is kellemes látványt nyújt.

Loksa Ágnes ügyvezető-társtulajdonos arról beszélt: azért döntöttek úgy, hogy egészséges gyorsétteremként folytatják, mert az emberek alapvetően sietnek, és főként a jelenlegi helyzetben nem akarnak sok időt egy helyben tölteni, emellett most egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az egészséges életmódra. Ételeik gyorsan, frissen készülnek, ezért csak annyi időt kell rájuk várni, amíg a húsok, a zöldségek megsülnek. A Dohány utcai Kitchen of Health egyelőre ebédidőben tart nyitva hétfőtől szombatig, betartva minden járványügyi előírást. Érintésmentes házhoz szállításuk is van, ha valaki nem szeretne kimozdulni otthonról.

Több magyar élelmiszert díjazott a brit Great Taste Awards

Nyolcvannyolc magyar élelmiszert díjazott idén a brit Great Taste Awards, közülük három termék a maximális három csillagot, további huszonöt élelmiszer pedig két csillagot nyert el.
2021. 09. 23. 09:30
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a nemzetközi devizapiacon.
2021. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Így lehet sikeres a hazai tejágazat

Miközben a világpiaci kilátások a fokozódó verseny ellenére biztatóak, itthon a magas önköltség, a szigorodó környezetvédelmi előírások és az alacsony jövedelmezőségű feldolgozás egyaránt komoly kihívást jelent a tejiparban. Az OTP Agrár szakértői legfrissebb cikkükben azt tekintették át, hogy miként válhat még sikeresebbé magyarországi tejágazat.
2021. 09. 23. 08:30
Megosztás:

Döntés született a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól Ausztriában

Az osztrák kormány döntött a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól, amelyek nagy része az uniós irányelvek alapján történő átalakításokról, illetve a digitalizáció jegyében zajló projektekről szól - jelentette be Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és turisztikai miniszter szerdán Bécsben, a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.
2021. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Horvátországban is kötelező lesz az oltás az EÜ dolgozóknak

Október elejétől minden egészségügyben és szociális ellátásban dolgozónak rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel a munkavégzéshez - írta szerdai közleményében Vili Beros horvát egészségügyi miniszter.
2021. 09. 23. 07:30
Megosztás:

Negyven darab Suzuki Vitarát vásárolt a kormány

A munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - ismertette Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a járműgyártó budaörsi telephelyén, ahol átadták az új autókat.
2021. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Elhelyezték a HelloParks Fót 45.000m2 -es raktárcsarnokának első oszlopát

Oszlopállítási ceremóniával kezdte meg a Futureal-csoporthoz tartozó HelloParks a fóti megaparkjának első ütemében megépülő 45.000 m2 raktárcsarnok építését azt követően, hogy a maglódi megaparkba már be is költözhettek az első bérlők. A zöldmezős beruházás keretében fejlesztett energiatakarékos, a BREEAM fenntarthatósági szabványnak megfelelő épületnek már a bérlői összetétele is körvonalazódik: elsősorban e-kereskedelmi, csomaglogisztikai és futárcégekkel, valamint kimondottan egyetlen gyártó vállalat kiszolgálását végző logisztikai társaságokkal folynak előrehaladott tárgyalások.
2021. 09. 23. 06:30
Megosztás:

Katonai hírközlési labort adományozott az NMHH a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek

„A hadviselésben egyre nagyobb a kommunikációs technika szerepe. Azonban minden technológia annyit ér, amennyire képesek vagyunk használni” – mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán szeptember 22-én, az egyetemnek adományozott, mikrohullámú hírközlési eszközparkkal felszerelt labor átadóján.
2021. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újra emelkedik a menedzserek fizetése

Nőtt a menedzserek keresete a koronavírus-válság lecsengésével, azonban olyan készségeket is el kellett sajátítaniuk vagy meg kellett erősíteniük a vezetőknek, amelyekre korábban kevéssé volt szükségük – derült ki a Wyser kutatásából. A vezetők kiválasztására szakosodott cég szerint az empátia kulcsfontosságúvá vált, ami a hibrid munkavégzés világában is meghatározó lehet. Az általánossá váló munkaerőhiány elérte a közép- és felsővezetői pozíciókat is.
2021. 09. 23. 05:30
Megosztás:

Itt az első magyar beszállítói kutatás: ilyennek látják a magyar cégek az alvállalkozóikat

A magyar vállalkozások döntő többségének a logisztika (31%), a könyvelés és bérszámfejtés (28%), illetve az építőipari munkák (21%) kapcsán van szüksége alvállalkozókra. A partnerek bevonása során elsősorban a megbízhatóságot és a jó referenciákat értékelik, illetve leginkább ismerettség és ajánlások révén keresnek alvállalkozókat – derül ki a Brillit.com 400 hazai cég körében végzett felméréséből. A kis- és középvállalkozásoknak sokszor azzal akad gondjuk, hogy egyáltalán feltűnjenek potenciális üzleti partnerként a céges beszerzések radarján. A felmérést készítő Brillit.com a felmérés eredményeinek ismeretében erre kínál megoldást: az egyedülálló és ingyenesen elérhető üzletfejlesztési platformon pillanatok alatt egymásra találhatnak a vállalkozások.
2021. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Jön 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye

Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.
2021. 09. 23. 04:30
Megosztás:

4IG elemzés

Emelkedett ugyan, de sokat nem változott a 4IG technikai képe, a 900 - 1100 forintos range-ben kereskedik a papírt már több napja és nem igazán jutnak eredményre a felek. A korábbi favorit útja is egy kicsit meg lett gátolva és egyre inkább a 900-as szint felé igazodott a napokban. A mai napon lesz csak igazán érdekes a Fed tegnapi sajtótájékoztatója, hiszen a tegnap esti egynhe szigorító porhintést ma már árazhatják az ázsiai és európai parkettek is.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Nem élt tegnap a piacok korrekciójával a Richter és továbbra is a 8500 forintos támasz környékén billeg a grafikon. Ennél a blue chip-nél is a 100-as mozgóátlag jelenleg a meghatározó indikátor, amely tartja a jegyzét. A mai napon még a tegnapi Fed kamatdöntést ízlelgethetik majd a piacok és akár az is előfordulhat, hogy a jövő évi tapper ma már kissé elriasztja majd a befektetőket a részvényektől.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

A 100-as mozgóátlag újra bizonyított és tegnap végül visszapattant a MOL jegyzése is, amely így újra esélyt kapott az augusztus óta nyitva álló rés betöltésére. A piacok pozitívan reagáltak a Fed tegnapi kamattartására, sőt még arra is, hogy hamarosan megkezdheti szigorítását a jegybank. Ma az olajpapír folytathatja útját és drágulhat, de csak addig, amíg 2400 forint felett tudják tartani a vevők a jegyzést.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Adott új híreket a Federal Reserve a tengerentúlon tegnap és az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény óvatosan megfogalmazott egy szigorítást a jövő évre. A jelenlegi kilábalási ütemmel számolva Jérome Powell elnök szerint a 2022 közepéig csökkenhet az eszközvásárlások limitje. A részvénypiac mondhatni pozitívan reagált a hírre, melyet inkább vettek távolinak és ennek örömére a magyar parkett is kapott a fellendülésből. Az OTP számára is pozitívan zárult a nap, 17 60 forintra szökött fel a kurzus, amely így az 50-es mozgóátlagot védte meg, mint támaszt. Bár a spekulánsok optimistán értékelték a Fed tegnapi reakcióit, azt azonban érdemes fejben tartani, hogy hosszú idő óta először beszélt a jegybank szigorításról, ami gyorsan át is fordíthatja az irányt újabb esésbe a részvényeknél.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Itthon is terjed az online vásárlás legzöldebb kézbesítési módja

Nem tudnak egész nap otthon lenni, amúgy is járnak arrafelé, ahol át tudják venni, nincs idejük a futárra várni – ezek a leggyakrabban említett okai annak, amiért az online vásárlók áttérnek az egyelőre még népszerűbb házhoz szállításról. Bár a környezeti megfontolások miatti előnye inkább csak a fiatalokat izgatja, a csomagautomata a második legnépszerűbb átvételi megoldássá vált az elmúlt egy évben – derül ki a Foxpost Box Index most először nyilvánosságra hozott adataiból, amelyeket a jövőben negyedéves rendszerességgel publikálnak.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Kelet-Közép-Európa GDP-je 146 milliárd euróval lenne magasabb a nemek kiegyensúlyozottabb munkaerőpiaci részvétele esetén

A McKinsey tanácsadócég legfrissebb tanulmánya – Win-win: Kelet-Közép-Európa jól járna, ha helyzetbe hozná a nőket a munkaerőpiacon – szerint a kelet-közép-európai térség GDP-je 2030-ra éves szinten 146 milliárd euróval lenne magasabb, ha a nemek között meglévő munkaerőpiaci különbségeket sikerülne felszámolni. A diszkrimináció kiküszöbölése 8 százalékkal dobná meg a gazdasági növekedést a térségben, hozzávetőleg akkora értéket teremtve, mint a szlovák és a horvát gazdaság együttes teljesítménye.
2021. 09. 23. 03:30
Megosztás:

A magyarok 40 százaléka takarékoskodna korszerű hőszigeteléssel

Az elkövetkező 3 évben slágertéma lehet a hőszigetelés. A lakosság 32 százaléka tervez ilyen jellegű munkálatot – derül ki az újHÁZ Centrum legfrissebb reprezentatív felméréséből. A lekérdezés adatai alapján a magyarok 68 százaléka rendelkezik valamilyen hőszigeteléssel – melyből 29 százalék teljes körű -, közel egyharmaduknál azonban semmilyen hőszigetelés nincs az ingatlanban. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat megvizsgálta azt is, hogy mely szempontok számítanak a leginkább az ingatlantulajdonosoknak a munkálatok tervezésénél; egyértelműen kiderült, hogy a takarékosság jelenti a döntő érvet a korszerű hőszigetelés mellett, az emberek majdnem fele 40 százalékot meghaladó rezsicsökkenést, 61 százalékuk pedig maximum 5 éves megtérülést vár ezektől a korszerűsítésektől.
2021. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Mítosz és valóság – 10 tévhit a coachinggal kapcsolatban

Hogyhogy coach is jár coachhoz? Tarts nekem motivációs beszédet, hiszen coachként ez a dolgod! A coach majd megmondja, mit tegyek, stb… Annak ellenére, hogy nagyon népszerűnek nevezhető a coaching mint fejlesztő módszer, mégis sok sztereotípia, félreértés és mítosz él a fejekben a témával kapcsolatban.
2021. 09. 23. 02:30
Megosztás:

Zökkenőmentes mobilitás: Mindent hálózatba kell kapcsolni

Technológiák: A zökkenőmentes mobilitás megteremtéséhez számos technikai előfeltételt biztosítani kell. A szenzorokból érkező információk rendezésére és hatalmas mennyiségű adat feldolgozására van szükség. A jármű szoftverének és hardverének pedig zökkenőmentesen kell kommunikálnia. Koncepciók: Ahhoz azonban, hogy az autonóm vezetés életképes legyen, nem csak technikai előfeltételeket kell teljesíteni. Ugyanilyen fontos a különböző mobilitási koncepciók összekapcsolása a társadalmi elfogadás megteremtése, a politikai alapok megalapozása és a gazdasági ösztönzők létrehozása érdekében. Jogszabályok: Az automatizált és autonóm vezetés új szintre viszi a közlekedést. Ez szükségessé teszi a jogalkotók számára, hogy létrehozzanak egy megbízható keretrendszert, amelyen belül a hagyományos és új közlekedési koncepciók egyaránt jogbiztonsággal mozoghatnak.
2021. 09. 23. 02:00
Megosztás: