Magyar startupok csatlakoztak a szlovák FinTech Hub programjához

Digitális könyvelő és dinamikus ügyfél-átvilágítást végző vállalkozások piacra jutását segítik Szlovákiában.

Magyar startupok csatlakoztak a szlovák FinTech Hub programjához

Alig két hónappal a FinTech Hub Szlovákia létrejöttének hazai bejelentését követően már két magyar startup csatlakozott a szervezet programjához. Olyan unikális szolgáltatást nyújtó cégekről van szó, mint a teljeskörű digitális könyvelést biztosító Acounto és a digitális ügyfél-átvilágítás területén az egyedi igények kielégítésére szakosodott Complytron. Mindkét startup a szomszédos országok piacaira lépésének megkönnyítésében látja a FinTech Hubbal való együttműködés motorját. Az alapító Vacuumlabs, a Mastercard és a Szlovák Fintech Szövetség mások mellett helyi kapcsolatrendszerükkel segítik a résztvevőket terveik megvalósításában, és további magyar startupokat is várnak a programba.

A szlovákiai Pozsonyban található az első FinTech Hub, amelynek célja a Közép-Kelet-Európai Régió innovációjának támogatása, és működése az alapítók azon komoly szándékát mutatja, hogy a régió vezető szerephez jusson a fintech szektor fejlesztésében. Az alapító tagok mindegyike, a Vacuumlabs, a MasterCard és a Szlovák Fintech Szövetség is már jól ismert szereplők a globális pénzügyi szolgáltatások nyújtásának területén, valamint az ezt az ökoszisztémát alkotó, a változásokat felgyorsító vállalatok támogatásában.

Az előzetes igényfelmérést követően már a következő hónapokban megkezdik a közös munkát a FinTech Hub Szlovákia és az újonnan csatlakozott hazai startupok. A FinTech Hub alapítói örömmel fogadták a tevékenységükkel piaci rést betöltő vállalkozásokat.

Az Acounto digitális könyvelési szolgáltatása csak 2021 elején élesedett, de mostanra már több mint 100 ügyféllel büszkélkedhetnek. A folyamatos fejlesztés alatt álló applikáció legfőbb előnyei között említik a cégvezetők a kényelmet, a gyorsaságot és az átláthatóságot, a könyvelési anyagok naprakész nyomonkövethetőségét, amely megkülönbözteti az Acountot a hagyományos könyvelési szolgáltatást nyújtó cégektől. Az Acounto minden vállalkozás számára jelentős költség és munkaidő megtakarítást biztosít, versenyelőnyük a könyvelési, bérszámfejtési és egyéb munkafolyamatok automatizálásában rejlik, a digitalizáció nyújtotta kényelmet pedig versenyképes árképzéssel párosítják.

„Célunk a minél gyorsabb terjeszkedés, amelyhez a Szlovák FinTech Hub kollégái már most, a közös munka hivatalos megkezdése előtt is óriási segítséget nyújtottak. Alig várjuk a program indulását” – mondta el Brachmann Ferenc, az Acounto társalapítója, aki azt is hozzátette, hogy a FinTech Hubbal való együttműködéstől a szlovák piac jobb megértését várja a tervezett piacra lépés előtt.

A 2019-ben indult regtech startup (szabályozói megfeleléssel foglalkozó technológiai cég), a Complytron a pénzügyi és a nem pénzügyi szektor egyre szélesebb körére kiterjedő ügyfél-átvilágítási kötelezettség támogatása területén látott piaci lehetőséget. Kifejezetten a kisebb és közepes méretű piaci szereplőkre célzott, automatizált ügyfél-átvilágítási szolgáltatást kínálnak, amellyel az előírt szankciós lista ellenőrzések, a nemzetközi és hazai kiemelt közszereplői ellenőrzések és egyéb hatósági tiltólista és 'watch-list' szűrések valósíthatók meg.

Emellett saját fejlesztésű, URL alapú digitális ujjlenyomat analízis technológiával segítik a bankbiztonsági szakemberek munkáját a magas kockázatú ügyfélkapcsolatok beazonosítása során. Adatvagyonuk erős kelet-európai fókusszal bír, de globálisan is hasznosítható, így a Complytron a hasonló szolgáltatást nyújtó globális szereplők méltó régiós versenytársává kíván válni. Értékajánlatuk különösen a kelet-európai térség tekintetében a jobb adatminőség, a kifejezetten az európai uniós szabályozásra hangolt szolgáltatás, és a lekérdezési volumenekre szabott árazás miatt kedvező. A kapcsolódó adminisztratív terhek csökkentésével a Complytron nagymértékben megkönnyíti ügyfelei számára az előírt kötelezettségek teljesítését.

„Törvényi megfelelést elősegítő cégként kiemelten fontos számunkra, hogy a régiós terjeszkedésünk során közvetlen kapcsolatot építsünk a nemzeti hatóságokkal, helyi szövetségekkel és pénzügyi felügyeletekkel azért, hogy jobban megértsük a lokális megfelelőségi kihívásokat. Ebben a lokalizációs folyamatban segíti a munkánk a FinTech Hub” - nyilatkozta a FinTech Hubbal való együttműködésről Lebhardt Olivér, a Complytron ügyvezető-alapítója.

A FinTech Hub Szlovákia ügyvezetője, Juraj Kralik nagy potenciált lát mindkét startup működésében. Mint elmondta, „Örülünk, hogy olyan ígéretes projekteken dolgozhatunk együtt, mint az Acounto és a Complytron fejlesztései. A csatlakozó cégek pályázatainak megismerése feltétlen bizalmat alakított ki bennünk az ötleteik iránt, és látjuk, hogy megtalálható bennük mindaz, ami a céljaik eléréséhez szükséges. Hiszünk abban, hogy a FinTech Hub Szlovákia és partnerei támogató csapatával együttműködve izgalmas közös eredményeket érhetünk el.”

A magyarországi irodával is rendelkező Vacuumlabs a fintech fejlesztések határokon átnyúló elterjedését, a lehetséges szinergiák kiaknázását támogatja a FinTech Hubban végzett munkájával. Matej Ftáčnik, a Vacuumlabs ügyvezetője szintén a piacra lépéshez szükséges támogatásáról biztosította a két magyar startupot.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás: