Megugrottak az amerikai termelői árak

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek áprilisban a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban még inkább megugorhat az infláció.

Megugrottak az amerikai termelői árak

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) csütörtökön közölt adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak áprilisban, ami az adatok rögzítésének kezdete, 2010 novembere óta a legnagyobb mérték. Elemzők 5,9 százalékot vártak a márciusi 4,2 százalékos növekedés után.
   
A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben a márciusi 3,1 százalék után 4,6 százalékra kúszott fel, ami az adatsor rögzítésének kezdete, 2014 augusztusa óta a legerősebb ütem.
   
Havi összehasonlításban 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak áprilisban. Elemzők fele ekkora, 0,3 százalékos emelkedést vártak a márciusban mért 1,0 százalék után.
   
A termelői maginfláció havi szinten 0,7 százalékkal nőtt. Márciusban 0,6 százalékos, februárban pedig 0,2 százalékos volt a növekedés üteme.
   
Márciushoz képest a javak 0,6 százalékkal drágultak, ezen belül is a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal, az élelmiszerek ára nőtt. Az energiaárak viszont 2,4 százalékkal csökkentek a márciusi 5,9 százalékos növekedés után. A szolgáltatások árai 0,6 százalékkal emelkedtek, a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal a szállítási és raktározási ágazatban.
   
Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.
   
A munkaügyi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy a fogyasztói árak a piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek áprilisban az Egyesült Államokban, mivel az újrainduló gazdaságban a fellendülő kereslet a kínálat korlátaiba ütközött.
   
Éves összevetésben 4,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami 2008 szeptembere óta a legmagasabb érték. Havi összehasonlításban szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal kúsztak feljebb a fogyasztói árak áprilisban.
   
Az élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly áprilishoz képest 3,0 százalékkal nőtt. Havi összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett a maginfláció áprilisban, ami 1982 áprilisa óta a legerősebb ütem.
   
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéshozói, köztük Jerome Powell kitartóan ismételgeti, hogy az árak közelmúltban tapasztalt emelkedése a gazdaság újraindulásával összefüggő átmeneti jelenség, nem az infláció elszabadulásának jele.
   
A részvénypiacok azonban erős eséssel reagáltak a számokra, mivel a befektetők attól tartanak, hogy az emelkedő árak a rendkívül laza monetáris politika feladására kényszeríthetik a központi bankot.
   
A monetáris politika két évig tartó felülvizsgálatának eredményeként a Federal Reserve vezetői tavaly ősszel úgy döntöttek, rugalmasabban viszonyulnak az inflációhoz annak érdekében, hogy a foglalkoztatottságra tudjanak koncentrálni. Ez azt jelenti, hogy a Fed hosszabb távon is eltűrheti a 2 százalékos célszámnál magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a koronavírus-járvány talpra álló gazdaság erős lendületét.

Hozzászólások

Egyre többen támogató áll az USA új infrastruktúra tervezete mögött

Már 11 republikánus és 10 demokrata szenátor is támogatja a legfrissebb infrastruktúra tervezetet, ami közel ezermilliárd dollárt költene a következő 5 év során.
2021. 06. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A CNN nem helyettesíthető tokenekként értékesíti archívumának tartalmát

A CNN amerikai hírtelevízió nem helyettesíthető tokenekként (NFT) értékesíti az elmúlt több mint négy évtized meghatározó történelmi eseményeiről készített beszámolóit.
2021. 06. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a munkanélküliek száma az USA-ban

Másfél hónapja először emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jóllehet számos bizonyíték mutatja, hogy a gazdaság és a munkaerőpiac stabilan lábal kifelé a világjárvány által okozott recesszióból.
2021. 06. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meglehetősen szigorú volt a Fed

A legtöbb piaci szereplő számára kisebb meglepetéssel szolgált a Fed kamatpálya előrejelzése, hiszen a jegybankárok többsége már két kamatemeléssel számol 2023-ban, míg korábban egyet sem terveztek.
2021. 06. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a feldolgozóipar teljesítménye a philadelphiai körzetben

Enyhén gyengült a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében júniusban.
2021. 06. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

200 millió Moderna vakcinát vett az USA - de miért?

Az USA további 200 millió adag Moderna vakcinát vásárol arra az esetre, ha az amerikai állampolgároknak további oltásra lenne szükségük.
2021. 06. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minuszban nyitottak az amerikai tőzsde indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, miután a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangneme érezhetően szigorodott.
2021. 06. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete.
2021. 06. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A mexikói határhoz látogat Donald Trump

Donald Trump volt amerikai elnök a hónap végén - csatlakozva Greg Abbotthoz, Texas állam republikánus kormányzójához - az Egyesült Államok mexikói határához látogat - derült ki a volt elnök helyi idő szerint kedden közzétett közleményéből.
2021. 06. 17. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérsékelten nőtt a megkezdett lakóingatlan-építések száma az USA-ban

Mérsékelt ütemben nőtt a megkezdett magánlakóingatlan-építések száma májusban az Egyesült Államokban.
2021. 06. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe emelkedéssel nyitottak a amerikai tőzsde indexek

Enyhe, pár pontos emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán.
2021. 06. 16. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeres évet zárt tavaly az Oracle

Növelte forgalmát és nyereségét pénzügyi éve negyedik negyedévében és a teljes évben az Oracle a szerdán a honlapján publikált beszámoló szerint. A számítástechnikai szolgáltató óriáscég már a negyedik egymást követő évben növelte kétszámjegyű mértékben egy részvényre jutó nyereségét.
2021. 06. 16. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az ipari termelés az USA-ban

A vártnál erősebb ütemben nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban májusban, miután meglódult az autógyártás, de a nyersanyag- és munkaerőhiány továbbra is visszafogja a feldolgozóipart.
2021. 06. 16. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrottak az amerikai termelői árak

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek májusban is a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban még inkább megugorhat az infláció.
2021. 06. 15. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozdultak az amerikai tőzsde indexek

Alig mozdultak meg nyitáskor az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden, a befektetők kivárnak, mivel a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szerdán fejezi be kétnapos kamatdöntő ülését és teszi közzé legfrissebb gazdasági előrejelzését.
2021. 06. 15. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zeleneszkij: Biztonsági kihívás Ukrajnának az Északi Áramlat-2 gázvezeték

Az Észak Áramlat-2 terve biztonsági kihívást jelent Ukrajnának, és az orosz gázvezeték üzembe helyezése elfogadhatatlan - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, amikor telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel.
2021. 06. 15. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe hajló kezdés az amerikai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 06. 14. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Valaki 28 millió dollárt fizetett, hogy az űrbe utazhasson

Egy meg nem nevezett licitáló 28 millió dollárt (nyolcmilliárd forint) fizetett, hogy Jeff Bezossal és öccsével, Markkal az űrbe utazhasson.
2021. 06. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az USA nem szeretne konfliktust Kínával és Oroszországgal

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Kínával és Oroszországgal - mondta a hét vezető ipari hatalom (G7) vasárnap véget ért angliai csúcstalálkozója után Joe Biden amerikai elnök.
2021. 06. 13. 18:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult az amerikai fogyasztók hangulat a és bizalma

A vártnál nagyobb mértékben javult a Michigan Egyetem júniusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
2021. 06. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások: