Mi lesz a belvárosi ingatlanokkal?

Ha csak pár hónapon át tart a válság, az a belvárosi ingatlanok piacán 30%-os értékcsökkentést is hozhat a 2019 év eleji árakhoz képest. Ha tovább tart, ez a százalék jóval magasabb is lehet!

Mi lesz a belvárosi ingatlanokkal?

Hogy fog kinézni a vírus utáni első nap a belvárosi ingatlanpiacon? A Central Home szakértője szerint mivel nem tudjuk, hogy mennyi időbe telik a vírus teljes kiiktatása, ezért most még nehéz elképzelni, hogy mi lesz utána a belvárosi ingatlanpiacon.

„A jelenlegi válság semmiben nem hasonlít az eddig lezajlott válságokhoz. Az, aki a múlt tanulságaiból szeretné kikövetkeztetni azt, hogy mi lesz a vírus által okozott válság után, azt feltételezzük, hogy nagyot fog tévedni. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy a jelenlegi válság jelentős árcsökkenést hordoz magával, azon felül, hogy 2019 elejétől kezdve már egy folyamatos, 15%-os csökkenést megfigyelhettünk” – kezdi az elemzést a belvárosi ingatlanok értékesítésére specializálódott Central Home ügyvezető igazgatója, Ben-Ezra Orran, majd folytatja: „Nem mindegy, hogy a válságnak nevezett időszak 3 hónap lesz, ez jelen esetben ez csak enyhe korrekciót feltételez a piacon. Vagy 6 hónap, amely már mindenképpen erős korrekciót fog előidézni, így akár több mint 30%-os értékcsökkenést is hozhat a 2019-es év januárjához képest.

Angliában azt feltételezik, hogy a járványtól sújtott időszak akár 10 hónap is lehet, ami még sokkal drámaibb válságot is okozhat.”

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

A szakértő szerint az ingatlanpiac fellendülését először a belvárosban fogjuk tapasztalni majd, itt van az eladóknak a legnagyobb esélye arra, hogy pénzhez jussanak, még ha kisebb összeghez is a vártnál. Árképzést illetően Ben-Ezra Orran szerint továbbra sem érdemes a nagy online ingatlanportálok áraira támaszkodni, hiszen ezeknek a felületeknek a végleges eladási árról sosincs információjuk, így most sem relevánsak az általuk közölt adatok. Ezért, ha egy eladó számára még ebben a helyzetben is sürgős az eladás, mindenképpen javasolják, hogy ingatlanközvetítő segítségét vegye igénybe, aki az adásvételek végleges árairól is információval rendelkezik.

„Azt tapasztaljuk, hogy ingatlanokat a piacról vissza nem vontak, az eladók egyelőre tartják az árakat, miközben nyilván azzal számolnak, hogy a közeljövőben érdemi eredményre nem számíthatnak. Azt is látjuk, hogy kevesebb ingatlan eladásával keresnek meg most minket, bár nyilván most is vannak, akiknek élethelyzetük szükségessé teszi a rapid értékesítést, így legalábbis megpróbálkoznak vele.”

A Central Home szerint általánoságban a vevők örülhetnének egy bekövetkező árcsökkenésnek, hiszen a most piacra lépő első vásárlóknak így kevesebb önerőre lesz majd szüksége, ill. azok, akik most jobb ingatlanra szeretnének váltani, kisebb árkülönbséget kell megugorjanak, azonban az árcsökkenés oka most a járvány következtében bekövetkező válság, és valószínűleg ez a vevőcsoport nagyon is érintett lesz a recesszióban. Várható, hogy drasztikusan csökken a vevőszám, mivel nagyon sok ember elveszíti a munkahelyét, a válság kilábalásánál pedig a jelzáloghitel kamata magasabb lesz. Ha a világgazdaság recesszióba esik, a munkanélküliség magas számai tartósak lesznek, sok kis és középvállalkozás bezár, az ingatlanpiacon is nőni fog a kínálat, a kereslet csökkenésével szemben. Minél nagyobb lesz a válság, annál szélesebbre nyílik ez az olló.

Az újépítésű ingatlanok piaca egyre bizonytalanabb, az Airbnb befektetők várakoznak

A Central Home prognózisa szerint a jelenlegi magyar ingatlanpiacra vonatkozóan az, hogy már a válság elött is bajban voltak az újépítésű ingatlanok, a járvány okozta hatással pedig az ő jövőjük még bizonytalanabbá vált. Jelenleg valamennyi befektető kivár, a jobb pozíció miatt. Sok a bizonytalanság most minden szegmensben, minden tekintetben.

„A jelenlegi helyzetben azt látjuk és tapasztaljuk, a legtöbb Airbnb-vel foglalkozó befektető várakozik, mivel stagnál a piacuk” – mondja a Central Home szakértője. „Jelenleg lépni sem nagyon tudnak, mert eladni értelemszerűen nem tudják a lakásokat, bérlőcsoport pedig nincs. Minden a vírushelyzet hosszán múlik. Ha a nyáron be tud indulni a turizmus, akkor az Airbnb, még ha csökkentett megtérüléssel is, de működni fog ismét. Ha tovább húzódik a krízis, akkor előfordulhat, hogy várniuk kell a következő évi turistaszezonra, ezáltal egyáltalán nem tudnak bevételhez jutni 2020-ban. Ez eladási hullámot generálhat majd. Felléphet a befektetőknél egyéb okok miatt jelentkező készpénzszükséglet is, amely erősebb annál, minthogy várjanak 2021 turistaszezonjára. Egy másik forgatókönyv lehet, hogyha valaki nem akarja lakását eladni, de nem szeretne várni a következő év tavaszáig, nyaráig, akkor hosszútávon fogja inkább kiadni, amely kedvezhet az albérlet áraknak, magasabb kínálatot és megfizethetőbb bérleti díjakat eredményezve. Ez a helyzet tehát mindenképpen új piacot fog rajzolni, előre még meg nem jósolható viselkedéssel.”

www.centralhome.hu

Hozzászólások

Online bemutatósorozatra készül a Madách Színház

Bemutatósorozatra készül a Madách Színház az interneten; a premiereket élőben, a színészek lakásáról közvetítik. Június 4-én Carol Rocamora Örökké fogd a kezem című műve, június 11-én Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című komédiája látható.
2020. 05. 24. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 05. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járványhelyzet után vásárolna nyaralót? Ezekre érdemes figyelni a vásárlásnál!

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején sokak fejében megfordulhatott az a gondolat, hogy mennyivel könnyebb lenne átvészelni a kényszerű bezártságot egy vidéki kertes házban vagy nyaralóban, mint a négy fal között. Az ingatlanpiacon az utóbbi időszakban a vevőknek a kedvező alkuk lehetősége is megnőtt, az ár azonban nem minden. Az OTP Bank ingatlanhitelezési szakértői ezúttal a nyaralóvásárlásról gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.
2020. 05. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csapadékos lesz május utolsó pár napja

Május utolsó hetében csapadékosabb lesz az időjárás. A napsütés mellett többször is várhatók záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 05. 24. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar tőzsde

Erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 35 050,92 ponton zárt pénteken, 1004,79 ponttal, 2,95 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.
2020. 05. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drasztikusan megnőtt az igény a bölcsődékre, óvodákra

Drasztikusan megnőtt az igény a bölcsődékre és az óvodákra az elmúlt napokban, a bölcsődés korúak mintegy 15 százaléka, az óvodásokkal együtt a gyerekek több mint 10 százaléka járt ügyeletre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
2020. 05. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

105 új GPS-t kapott az OMSZ

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 105 új GPS-t - útvonaltervezőt - kapott egy felajánlásnak köszönhetően a koronavírus-járvány idején. A készülékeket a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) döntése alapján a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatták célba.
2020. 05. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget ér a Maradj Otthon! fesztivál

Több mint két hónappal az indulása után véget ér a Maradj Otthon! Fesztivál. A nonprofit kezdeményezés keretében több száz interneten keresztül nézhető eseményt, köztük koncerteket, online partykat, gyerekprogramokat kínáltak a szervezők a járvány miatt otthon maradóknak, programjaikkal több mint 2 millió embert értek el.
2020. 05. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil lábakon áll a magyar bankrendszer

A magyar bankrendszer stabil, a veszélyhelyzet idején is akadálytalanul működött - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter videoüzenetében, amellyel a Magyar Bankszövetség pénteki tisztújító ülését köszöntötte.
2020. 05. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet

Megjelent az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben, június 2. és június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint folyik az oktatás.
2020. 05. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Honvédség is részt vesz a munkahelyteremtésben

A Magyar Honvédség mint az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével vesz részt a kormány gazdaságvédelmi programjában, a munkahelyteremtésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
2020. 05. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a BKK ügyfélszolgálatai

Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélközpontjai és központi ügyfélszolgálata - közölte a társaság szombaton az MTI-vel.
2020. 05. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig több mint 110 ezer ember bértámogatására érkezett igény

Mostanáig már több mint 110 ezer ember bértámogatására adtak be igényt a vállalkozások, amelyek ennek révén meg tudják tartani a munkavállalóikat rövidített foglalkoztatás keretében - közölte az innovációs és technológiai miniszter szombaton Alsópáhokon.
2020. 05. 23. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a jelentkezési dömping a táboroztatásban

Elindult a jelentkezési dömping a táboroztatásban, miután Novák Katalin államtitkár szerdán bejelentette, hogy június közepétől lehet ottalvós táborokat tartani - mondta a taborfigyelo.hu ügyvezetője szombaton az M1 aktuális csatornán.
2020. 05. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vámos Levente került az Allianz Hungária Zrt. menedzsmentjébe

2020 májusától a vállalat értékesítési és hálózatirányítás divíziójának élére Vámos Levente került, aki a Magyar Nemzeti Bank hatósági engedélyét követően, az Allianz Hungária Zrt. igazgatóságának a tagjává is válik.
2020. 05. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fizetésképtelenség a veszélyhelyzet idején – érdemes inkább a csődeljárást választani

A járványhelyzet miatt sok vállalat nem képes fizetési kötelezettségeit teljesíteni. Az üzleti partnereknek érdemes törekedni arra, hogy ne az egyébként megszokott felszámolással, hanem csődeljárás keretében jussanak egyezségre az adósságok rendezéséről – hívják fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői, dr. Vass Réka és dr. Karacs Daniella.
2020. 05. 23. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változtak az Ausztria felőli belépés szabályai

Péntektől változtak az Ausztria felőli belépés szabályai, nem kerül hatósági házi karanténba az a magyar vagy osztrák állampolgár, akinek 4 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztje van - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.
2020. 05. 23. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire elég 20 millió forint a jelenlegi lakáspiacon?

Elég-e ingatlanvásárláshoz 20 millió forint jelenleg? A Duna House a 2020-as eddigi tranzakciós adatok alapján vizsgálta meg a kérdést. Míg a főváros belső kerületeiben már csak minigarzon vásárolható ekkora összegből, addig egyes vidéki nagyvárosokban tisztes méretű lakás vagy ház is elérhető ennyiért. 19 négyzetméteres belvárosi lakástól a 164 négyzetméteres szolnoki házig, itt a Duna House 20 milliós körképe:
2020. 05. 23. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus leküzdése országhatárok nélkül

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Zrt., a hazai Enterprise Europe Network (EEN) konzorciumvezetője az elsők között csatlakozott a „Care & Industry together against CORONA” elnevezésű platformhoz. Az oldal az egészségügy nemzetközi megsegítésére jött létre, célja, hogy országhatárok nélkül összehozza a koronavírus elleni küzdelmet támogató szolgáltatásokat és termékeket kínáló cégeket valamint az innovatív megoldásokat kereső egészségügyi intézményeket. A koronavírus-válság globális kezelésében magyar innovációk is szerepet vállalhatnak.
2020. 05. 23. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A COVID-19 vírus hatása a digitalizációra

A járványhelyzet minden szempontból átformálta az életünket, hiszen nemcsak a háztartásokat kényszerítette arra, hogy átértékeljék fogyasztásaikat, hanem a gazdaság szereplőit is olyan irányok felé terelte, mint például hogyan fogjanak össze egymással a digitális csatornákon keresztül vagy hogyan alakítsák át szervezeti működésüket. Az elemzők a korlátozások feloldása után a digitális környezet megerősödését várják, s ezt a teóriát erősíti meg a PwC tanulmánya is, amely kétheti rendszerességgel vizsgálja a COVID-19 járvány gazdasági és szervezeti hatásait pénzügyi vezetők bevonásával. Az elemzés mintegy 24 ország 871 pénzügyi vezetőjét kérdezi arról, hogyan érinti a járvány okozta válság a cégeket, magyarázza Balogh Zsolt, a Liferay Hungary ügyvezetője.
2020. 05. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: