Mik az ismert mellékhatásai az orosz Szputnyik vakcinának?

Az OGYEI hivatalos honlapján elérhető az orosz koronavírus oltás (Sputnik) hivatalos leírása, melynek segítségével megismerhetjük, hogy milyen lehetséges mellékhatásai vannak az oroszi koronavírus vakcinának. A gyógyszer pontos elnevezése:Gam-COVID-Vac, kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírusfertőzés megelőzésére - vakcina az új koronavírus által okozott fertőzés megelőzésére. Nézzük a részleteket!

Mik az ismert mellékhatásai az orosz Szputnyik vakcinának?

Terápiás javallatok

Az újonnan felfedezett koronavírus-fertőzés (COVID-19) megelőzésére javallott 18 évesnél idősebb felnőtteknél.

Adagolás és alkalmazás

Az oltást két szakaszban kell beadni : először 0,5 ml-t az I. komponensből, majd 21 nappal később 0,5 ml-t a II. komponensből

Ellenjavallatok az orosz Szputnyik vakcina esetén

- A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;

- korábban előforduló súlyos allergiás reakció;

- akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása, a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.

- terhesség és szoptatás;

- 18 évesnél fiatalabb életkor,

- krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén,

- jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,

- autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet); - rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) ellenjavallatai:

- súlyos szövődmények az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.).

Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A védőoltás beadásának napján a védőoltásért jelentkezőt kötelező orvosnak megvizsgálnia: egy fizikális vizsgálatot kell végezni és a testhőmérsékletet is kötelező megmérni: ha a testhőmérséklet 37 °C felett van, a védőoltás nem adható be.

Gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások

A készítmény más gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatásait nem vizsgálták.

Különleges figyelmeztetések

Az immunrendszert gyengítő (immunszuppresszív) terápiában részesülő betegek, illetve az immunhiányos betegek esetében lehetséges, hogy nem alakul ki megfelelő immunválasz. Ezért minden olyan gyógyszer, amely elnyomja az immunrendszer működését ellenjavallt az oltás előtt és után legalább egy hónapig, a csökkent immunválasz kockázata miatt.

A készítmény hatásai gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

Nemkívánatos hatások, mellékhatások az orosz Szputnyik vakcina esetén

A készítmény alkalmazásával összefüggő mellékhatások –amelyeket klinikai vizsgálatokból és más, hasonló technológiai eljárással készült oltóanyagokkal végzett vizsgálatok során tapasztaltak, nagyrészt enyhék vagy közepesen súlyosak, illetve az injekció beadását követő egy vagy két nap elteltével tapasztalhatók, és általában a következő 3 napon belül elmúlnak.

A leggyakrabban rövid ideig tartó általános (rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, beleértve a hidegrázást, lázat, ízületi fájdalmat, izomfájdalmat, gyengeséget, rossz közérzetet, fejfájást) vagy helyi (az injekció beadásának helyén fellépő érzékenység, vérbőség, duzzanat) mellékhatások tapasztalhatók. Az injekció beadását követően kialakuló láz csillapítására nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), a helyi mellékhatások csökkentésére pedig antihisztaminok alkalmazása ajánlott.

A kevésbé gyakori mellékhatások közé tartozik a hányinger, emésztési zavar (diszpepszia), étvágytalanság, valamint alkalmanként a regionális nyirokcsomók megnagyobbodása tapasztalható. 6 Néhány önkéntes vizsgálati alanynál allergiás reakciót, rövid ideig tartó májtranszaminázszintemelkedést, a szérumkreatinin-szint és a kreatin-foszfokináz-szint emelkedését figyelték meg.

A biztonságosságot, a tolerabilitást és az immunogenitást értékelő Gam-COVID-Vac vizsgálat során, amely napjainkban is zajlik, a következő mellékhatásokat jelentették:

- Az injekció beadásának helyén fellépő általános tünetek, illetve reakciók: hőemelkedés, az injekció beadásának helyén tapasztalt érzékenység, duzzanat és viszketés, gyengeség, fájdalom, rossz közérzet, láz, bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágycsökkentés. Ezen mellékhatások gyakorisága – nagyon gyakori, illetve gyakori.

- Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinális betegségek és tünetek: száj-garatüregi fájdalom, orrdugulás, torokfájdalom, orrfolyás. Ezen mellékhatások gyakorisága – gyakori.

- Idegrendszeri betegségek és tünetek: fejfájás – gyakori; szédülés, ájulás – ritka.

- Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányinger, hányás, emésztési zavar (diszpepszia)– gyakori.

Laboratóriumi és műszeres vizsgálatokból származó adatok:

az immunológiai állapot rendellenes eltéréseinek jelzői: a T-limfociták számának emelkedése, a limfociták számának százalékos emelkedése, a természetes ölősejtek számának csökkenése, a CD4-limfociták számának emelkedése, a CD4- limfociták számának csökkenése, B-limfociták számának emelkedése, B-limfociták számának csökkenése, a természetes ölősejtek számának emelkedése, CD8-limfociták számának emelkedése, a vérben található immunglobulin E (IgE) szintjének emelkedése, a CD4/CD8 arány emelkedése, a CD4/CD8 arány csökkenése, a vérben található immunglobulin A (IgA) szintjének emelkedése, a CD8- limfociták számának százalékos csökkenése. A teljes vérkép rendellenességei: a limfociták számának százalékos emelkedése, a hematokritérték csökkenése, a limfociták számának emelkedése, a vörösvértest-süllyedés mértékének emelkedése, leukociták számának emelkedése, monociták számának emelkedése, vérlemezkeszám emelkedése, neutrofil sejtek számának csökkenése, vérlemezkeszám csökkenése. Az általános vizeletvizsgálat során tapasztalt rendellenességek: vörösvértest a vizeletben.

A legtöbb mellékhatás következmények nélkül elmúlt. A rendellenes laboratóriumi vizsgálati eredményeknek nem volt klinikai jelentősége (nem volt szükség további diagnózis felállítására vagy kezelésre).

A teljes anyag itt érhető el.

A kínai Sinopharm vakcina mellékhatásairól itt írtunk.

Hozzászólások

A csökkenő hozamokra kilőtt az arany ára

Az arany 1.762 dollárig emelkedett ma reggel, miután tegnap jó gazdasági adatok érkeztek mind az Egyesült Államokból, mind Kínából, miközben a 10 éves dollár állampapír hozam 1,58%-ra esett.
2021. 04. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek estére

A forint gyengült a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon pénteken késő délután.
2021. 04. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olaj ára kitört fölfelé a sávból, a kínai GDP robbant ma hajnalban

A WTI közel 64 dollár volt ma reggel, miután az első negyedéves kínai GDP adat a várakozásoknak megfelelően masszív, 18,3%-os év/év növekedést mutatott.
2021. 04. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A pozitív nemzetközi hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 370,90 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 42 997,61 ponton zárt pénteken.
2021. 04. 16. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak az európai tőzsdék

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 04. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Baromi bénák a tőzsdei elemzők - mindig alácéloznak

Folyamatosan arról számolnak be a tőzsdei portálok (mi is), hogy rendre felülteljesítők az amerikai vállalatok. De mihez képest is? Az elemzők várakozásához képest. És ez évek óta így van. Így mindig van minek örülni.
2021. 04. 16. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kinevezések az UniCredit vezető tisztségeiben és igazgatóságában

Az UniCredit S.p.A Igazgatósága tegnapi ülésén Pietro Carlo Padoan és Andrea Orcel urakat nevezte ki az Igazgatóság elnökévé és a társaság vezérigazgatójává, a feladatuk teljesítéséhez szükséges minden joggal és felhatalmazással. Emellett az Igazgatóság Lamberto Andreottit nevezte ki elnökhelyettesnek.
2021. 04. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hülye tőzsdei elemzők megint alulbecsülték

A Morgan Stanley sem lóg ki a sorból, ami a pozitív meglepetéseket illeti a vállalati gyorsjelentések tekintetében. Vagy lehet, hogy épp fordítva kéne nézni a dolgot?
2021. 04. 16. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkel is megkapta az oltást

Megkapta az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás első adagját pénteken Berlinben Angela Merkel. A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be.
2021. 04. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon a héten kezdődött negyedéves eredménybeszámoló szezon első jelentéseiben szereplő várakozáson felüli adatokat nyugtázva.
2021. 04. 16. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A jegybank felfüggesztette az OTT-ONE részvények tőzsdei kereskedését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) péntektől felfüggesztette az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan, lényegi információt elhallgatva tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását. A jegybank a rendelkezésére álló adatok alapján feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.
2021. 04. 16. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kreml szerint stabil maradt az orosz gazdaság

Az orosz gazdaság stabilitása az új amerikai szankciók ellenére is teljes mértékben biztosítva van - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 04. 16. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingatlanfejlesztésre is lehet pályázni a Magyar falu programban

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, közösségszervező bértámogatására nyújthatnak be pályázatot péntektől az ötezer vagy kevesebb állandó lakosú települések helyi önkormányzatai, önkormányzati társulásai a Magyar falu program keretében - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az MTI-vel.
2021. 04. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsabb, olcsóbb lesz a hitelfolyósítás

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel.
2021. 04. 16. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországban mérlegelik a korlátozások visszavonásának lehetőségét

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempójának további növekedése miatt haramarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat - jelentette ki Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az orosz egészségügyi tárca pénteki vezetőségi tanácskozásán.
2021. 04. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

15 milliárdos japán beruházás érkezik Pécsre

A japán Seiren Ltd. 15,2 milliárd forint értékű autóipari beruházást telepít Pécsre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2021. 04. 16. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt a kínai Tencent

Kevesebb mint egy éven belül második jelentős kötvénykibocsátását hajtotta végre a Tencent kínai technológiai óriásvállalat, ezúttal 4,15 milliárd dollár értékben - derült ki a vállalat hongkongi tőzsdének pénteken megküldött közleményéből.
2021. 04. 16. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Május elsejétől Maszato Acumi tölti be a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatói posztját - közölte az esztergomi vállalat kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel.
2021. 04. 16. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csúcsra ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban egyéves csúcsára, mínusz 24,5 pontra ugrott, de még jelentősen elmarad a járvány okozta zuhanást megelőző, 2020. márciusi mínusz 12,1 pontos szintjétől - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2021. 04. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csaló honlapokra figyelmeztet a GVH

Csaló, egészségügyi termékeket hirdető weboldalakra hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmúlt időszakban megsokasodott fogyasztói jelzések alapján.
2021. 04. 16. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: