Nőtt a borexport, az ár csökkent

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára - tájékoztatott Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén.

Nőtt a borexport, az ár csökkent

Kifejtette, hogy jelentős volt a növekedés azokon a piacokon, ahová alacsony átlagáron jellemzően lédig borokat exportál Magyarország.
   
A kivitt mennyiség főleg Szlovákiában, Csehországban és Németországban emelkedett. Szlovákiában például a mennyiség megduplázódott, az egységár ugyanakkor mintegy negyedével csökkent. A magasabb egységárat fizető piacok közül egyedül Nagy-Britanniában volt visszaesés az árban, ami a font gyengülésének tudható be.
  
A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a Magyarországra érkező lédig tömegborok mennyisége 2013 óta csökken, a tavalyi 164 ezer hektoliter volt, az idén 125 ezer hektoliterre számítanak.

 

Gál Péter a borszőlő értékesítés és felvásárlás új szabályait pozitívan értékelte, kedvezőnek nevezte, hogy a szőlő felvásárlási áraiban a különbségek csökkentek.
    

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke elmondta, hogy az elmúlt 2,5 évben az ellenőrzési díj bevezetése jelentősen csökkentette az import bor mennyiségét. A szőlő árát szerinte az import bor pozicionálja, ezért is szükség volt a piacszervezési intézkedésekre.
   
Rámutatott arra, hogy idén a tavalyihoz képest több és jobb lett a termés, viszont a szőlőárak vegyesen alakultak, Észak-Magyarország borvidékeinek árai szinte azonosak a tavalyival, jóval alacsonyabbak az árak a Kunságban, amely ugyanakkor hektárra vetítve rekordot döntött hozamban.
    

Demeter Zsuzsa, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  osztályvezetője a szőlő-, bor- és pálinka jövedéki adóját érintő szabályozás kapcsán elmondta: a szövetségek, gazdálkodók javaslatai alapján továbbra is vizsgálják a tárolási veszteség kérdését.
   
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke javasolta, hogy az idei év elszámolása két időszakból álljon, és időszakonként 3 százalékos veszteség legyen elszámolható, a havi veszteségnormát pedig csökkentsék 0,25 százalékra.

Kapcsolódó kalkulátorok:

Gyomorsav, reflux kalkulátor - nagy a baj?

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor

Mennyit tudsz a pálinkáról?

Hozzászólások

Indul a magyar búzaexport Egyiptomba

Sikeresen zárultak a tárgyalások a búzaexport engedélyeztetésére az egyiptomi növényegészségügyi hatósággal - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t pénteken.
2017. 12. 16. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsabban nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Októberben a növényi termékek árának 8,0 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árának 6,2 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a szeptemberi 5,5 és az augusztusi 3,4 százalékos növekedés után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2017. 12. 15. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kártevők veszélyeztetik a gabonakereskedelmet

Az évszakhoz képest változékony, meleg és párás idő nagyon kedvez a gabonakártevők szaporodásának, amelyek rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek, rontva ezzel annak minőségét és megakadályozva a határidős szállításokat – hívja fel a figyelmet a Concordia Közraktár Zrt. A gondon a gázosítás segít, de jól kell megválasztani ennek időpontját, mert ha szermaradványok vannak az áruban, azt ugyanúgy visszautasíthatják, mintha kártevőkkel fertőzött lenne.
2017. 12. 15. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 tonna rossz minőségű mézet találtak a Nébih szakemberei

Két vizsgálatkor több mint 10 tonna nem megfelelő minőségű mézet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2017. 12. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökken a gyógynövények mennyisége

A begyűjtött és termesztett gyógynövény mennyisége folyamatosan csökken, a tendencia megfordításához a gyűjtés, valamint a termesztés területén is váltásra van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint.
2017. 12. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megháromszorozódott a kistermelők száma

Egyre több az országban a kistermelői piac és a kistermelő, utóbbiak száma 2010 óta megháromszorozódott és számuk most 17 ezer felett van - közölte a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
2017. 12. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Karácsonyi lisztkalauz

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.
2017. 12. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszerűbb agrárpolitikát szavazott meg az Európai Parlament

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden.
2017. 12. 13. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországi tanulmányúton ismerkednek a földrajzi eredetmegjelöléssel Európa és Közép-Ázsia országai

Az élelmiszereknél alkalmazott földrajzi eredetmegjelölés információkkal szolgál a vásárló számára a termék bizonyos minőségbeli és karakterisztikai jellemzőiről. Ez segít a vásárlói döntések meghozatalában, a gazdák és a hagyományos élelmiszerek előállítói számára pedig a termék értékesítésében. Vagyis, egy jól működő földrajzi eredetjelölő rendszer mindenki számára előnyös.
2017. 12. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavasztól csökkentenék az ételek egyik rákkeltő összetevőjének mennyiségét

Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től kell kötelezően alkalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.
2017. 12. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Almás-csokoládés kávé a legjobbak között

A Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán négy kategóriában – kávé, kávézó, barista, kávépörkölő – hirdettek eredményt. Az Umami Coffe Roastery és A Paksi Kávé csapatát az a megtiszteltetés érte, hogy minden kategóriában bekerült a legjobbak közé, amiben indult. Hegedüs László barista nagyon büszke az általa megalkotott kávéra, amely közepén az alma és a körte ízjegyeit hordozza magában, a lecsengése pedig nugátos, csokoládés.
2017. 12. 12. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlagos évet zárt a mezőgazdaság

A tavalyi kimagaslóan jó évhez képest idén 6,1 százalékkal csökkent a mezőgazdaság kibocsátása, a növényi termékek termelése 8,6 százalékkal, az állattenyésztés teljesítménye 3,2 százalékkal maradt el az elmúlt évitől - jelentette első becslése alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hivatal értékelése szerint ezzel átlagos évet zárt a mezőgazdaság 2017-ben.
2017. 12. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A legdrágább étel a világon

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár többszáz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet - derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.
2017. 12. 11. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

Novemberben csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 0,5 százalékkal, 175,8 pontra süllyedt az előző havi 176,6 pontról.
2017. 12. 07. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kertészeti ágazatban is szükségszerű a béremelés

A kertészeti ágazatban növelni kell a béreket, ami csak a termelékenység és a beruházási hajlandóság bővítésével lehetséges - hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.
2017. 12. 07. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nébih a húsbehozatali tilalomra hívja fel a figyelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hús- és húskészítmények behozatali tilalmára hívja fel ismét a figyelmet, miután legutóbbi szúrópróba-szerű vizsgálaton afrikai sertéspestis (ASP) vírust mutatott ki a záhonyi határállomáson elkobzott Ukrajnából származó sertéshús mintában.
2017. 12. 06. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain

Európa tudományos akadémiái szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén: Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A tudósok ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.
2017. 12. 06. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vizsgálatot indított a Nébih a Sauska pincészet villányi üzemében

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska pincészet villányi üzemében, amelynek lefolytatásáig elrendelték egyes termékek zárolását és forgalomból történő visszahívását - tudatta kedden a hatóság az MTI érdeklődésére. A borászat közölte: a visszahívás a borok fogyaszthatóságával nincs összefüggésben.
2017. 12. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Édesszájúak vagyunk - 180 milliárd forintot tesz ki évenete a belföldi édességpiac forgalma

Mintegy 180 milliárd forintot tesz ki évente a belföldi édességpiac forgalma, a legjelentősebb hányadot a kekszek, a táblás és a szeletes csokoládék képviselik egyenként több mint 25 milliárd forinttal, az ostyák, chipsek, desszertek és cukorkák pedig mintegy 20 milliárd forint forgalmat érnek el külön-külön - közölte a Magyar Édességgyártók Szövetsége az MTI érdeklődésére.
2017. 12. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen a jó magyar pálinka? - ábrán mutatjuk

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.
2017. 12. 05. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás