Olaszországban is újraindul az oktatás és a szabadtéri vendéglátás

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat, és április 26-tól egész Olaszországban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.

Olaszországban is újraindul az oktatás és a szabadtéri vendéglátás

Helyreáll a jelenléti oktatás, amely október óta zajlott interneten. A tantermi oktatás újraindításával 8,5 millió hat és tizenkilenc év közötti tanuló térhet vissza az utolsó hónapra az iskolákba, mivel az olasz tanév június közepéig tart. A gyerekek és fiatalok iskolába járását az egész országban biztosítják még a zárlat alatti, úgynevezett vörös zónákban is.     A régiók színek szerinti veszélyességi besorolását nem törlik el.
   
Mario Draghi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a következő napokban az olasz csizma nagy része narancssárga, vagyis közepesen veszélyes, valamint alacsony fokozatú sárga térség lesz. A korlátozások oldása közel ötven millió olaszt érint. Vörös zóna Szardínia, Puglia és Valle d'Aosta marad.
   
Április 26-tól a narancssárga és a sárga övezetekben újraindul a szintén ősz óta majdnem kizárólag csak elvitelre dolgozó vendéglátás, de egyelőre csak a bárok, éttermek szabadtéri helységei, vagyis a teraszok nyithatnak újra egész nap. A kijárási tilalom továbbra is este tíz órától reggel ötig lesz érvényes - tette hozzá Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Azt mondta, a szabadtéri tevékenységeket engedélyezik, mivel ez kevesebb kockázattal jár.
   
Újranyithatnak a szabadtéri mozik és színházak is. Május 17-től részlegesen feloldják a tartományok közötti közlekedési korlátozásokat, a tömegközlekedési eszközökön marad az ötven százalékos helykihasználtság.
   
A bejelentések szerint április 26-tól engedélyezett lesz a szabadtéri sporttevékenység csoportosan is. Május 15-től tervezik a szabadtéri uszodák megnyitását, június elsejétől az edzőtermekét, július elsejétől a vásárok újranyitását.
   
Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy egyenlőre ennyi oldást engedhetnek meg. "A kormány ekkora kockázatot tud vállalni" - mondta. Megjegyezte, hogy a mostani járványadatok "óvatos optimizmusra" adnak okot. Kifejtette, hogy a korlátozások oldásával továbbra is kötelező marad a szájmaszkviselés és a biztonsági távolság betartása. Hozzátette, hogy rosszabbodó járványhelyzetben, ismét szigorítanak.
   
Hangoztatta, nem adták fel, hogy őszre a lakosság nyolcvan százaléka védőoltásban részesüljön. Pénteken Olaszország túllépte a tízmilliós oltási küszöböt az első dózis beadásával, ami a lakosság majdnem tizenhét százalékának felel meg. További 4,2 millióan kaptak már második adagot is. A hetven év felettieknek kevesebb mint ötven százalékát oltották be.
   
Az egészségügyi tárcavezető hozzátette, hogy az országos reprodukciós ráta 0,8 tizedre csökkent. Újságírói kérdésre válaszolva, elmondta, hogy aki elutasítja az AstraZeneca védőoltást, "a sor végére kerül", vagyis nem választhat másik vakcinát. Jelenleg az ország vakcina-hiánnyal küzd, Rómában leállították a hatvan évesek regisztrációját.
   
Elemzők szerint a Draghi-kormány a gazdasági élet nyomására döntött a korlátozások első oldásáról, miközben a legsürgetőbb problémát továbbra is a vakcinázás lassúsága jelenti. A SkyTg24 olasz hírtelevízió Magyarországot hozta fel példaként pénteken hangoztatva, hogy arányosan kétszer annyi embert tudott már beoltani mint Olaszország.
   
Mario Draghi azt is bejelentette, hogy közel hatvan közberuházást indítanak el a gazdasági helyreállítás ösztönzésére. A közgazdász kormányfő úgy látta, 2025-re sikerül "normalizálni" a költségvetést, amelyet jelenleg folyamatos rendkívüli pótköltségvetési intézkedések terhelnek.
   
Matteo Salvini, a Liga vezetője üdvözölte az ország újraindítását, amit - nyilatkozata szerint - a legtöbb tartományt vezető Liga kormányzói tettek lehetővé.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: