Rekordszintre emelkedtek februárban az élelmiszerárak
A FAO csütörtökön nyilvánosságra hozott élelmiszerár-indexe 2,2 százalékkal 236 pontra emelkedett. Ezzel az immáron nyolcadik hónapja egyfolytában emelkedő mutató 1990. évi bevezetése óta most a legmagasabb. A cukor kivételével valamennyi vizsgált termékcsoportban emelkedtek az árak. A nemzetközi szervezet havonta állítja össze az élelmiszerár-indexet a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának alakulása alapján.
A nemzetközi élelmezési szervezet szakértői szerint különösen a gabonaféléknél várható további drágulás, amit a most közzétett index is jelez: miközben az összetett index 2,2 százalékkal nőtt, a gabonafélék - többek között a búza, a kukorica, a rizs - esetében a havi emelkedés 3,7 százalékot tett ki. Márciusban az irányadónak számító amerikai búza ára 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Eközben a kereslet nő, amivel a termelés nem tud lépést tartani, ezért apadóban vannak a raktárkészletek is.
A gabona ára közel 58 százalékkal emelkedett a chicagói árupiacon az elmúlt 12 hónapban, a kukorica 87 százalékkal, míg a rizs 6,5 százalékkal. Az emelkedő élemiszerárak zavargásokhoz vezettek Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, melynek nyomán Egyiptomban és Tunéziában távozásra kényszerültek a vezetők.
Az élelmiszerárak februárban már nyolcadik hónapja emelkedtek, így a januári hónap után újabb rekordszintre érkeztek. Az áremelkedés leginkább a gabona, hús- és tejtermékek drágulásából fakadt. A cukor volt a szervezet által monitorozott egyetlen olyan árupiaci termék, melynek ára nem emelkedett.
A globális élelmiszerárak várhatóan az évtized első felében várhatóan emelkedni fog, ugyanis ugrásszerűen megnőtt a népesség, emelkedtek a jövedelmek, miközben csökkentek a mezőgazdasági hozamok a klímeváltozás hatására - közölte Ross Garnaut, az ausztrál kormány éghajlatváltozási szakértője.