Tíz százalékos visszaesés várható a brit gazdaságban

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzése szerint tíz százaléknál nagyobb mértékben zuhanhat az idén a brit hazai össztermék (GDP) az új típusú koronavírus okozta járvány gazdasági sokkja miatt. Az új prognózisok szerint évekig eltart, mire a brit gazdaságon a koronavírus-válság által ütött sebek begyógyulnak, és a világgazdaság egészében is mély recessziót várható az idén.

Tíz százalékos visszaesés várható a brit gazdaságban

A brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő szervezet, az Office for Budget Responsibility (OBR) kedden bemutatott 23 oldalas tanulmányában közölte: modellszámításai szerint a brit GDP-érték a második negyedévben 35 százalékkal zuhan az első három hónap teljesítményével összevetve, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi 3,9 százalékról 10 százalékra növekszik.
   
Az OBR ezt a forgatókönyvet arra a feltételezésre alapozta, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó nagy-britanniai korlátozások három hónapig maradnak érvényben.
   
Az előrejelzés szerint a brit gazdaságban az év második felében már meredek ívű fellendülés kezdődik, de az összeomlásszerű második negyedévi GDP-zuhanás miatt 2020 egészében így is 13 százalékkal esik a brit hazai össztermék.
   
Az OBR hangsúlyozza, hogy ilyen mértékű éves visszaesést a múlt század két világháborújának idején sem mértek a brit gazdaságban.
   
A cég várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-arányos brit államháztartási hiány a 2020-2021-es pénzügyi évben 14 százalékra emelkedik. Ilyen magas deficitre szintén nem volt példa a második világháború óta, és a 2008-2009-es recessziós év költségvetési deficitje sem érte el ezt a szintet - áll az OBR keddi előrejelzésében.

Hogyan nyerhetsz a zuhanó árfolyamokkal? Mutatjuk ITT.
  
A ház azt valószínűsíti, hogy a zuhanó GDP-érték és a növekvő hiány közepette a GDP-arányos nettó brit államadósság-ráta a pénzügyi év egy szakaszában, időlegesen meghaladja a 100 százalékot, de az év végéig 94,6 százalékra süllyed vissza, ahogy elindul a gazdaság kilábalása.
   
Az OBR megjegyzi ugyanakkor, hogy az idei pénzügyi év költségvetése - amely a Covid-19 járvány kitörése előtt készült - 77 százalékos GDP-arányos államadósság-rátát irányzott elő.
   
Egy másik nagy londoni elemzőközpont, a Capital Economics kedden összeállított helyzetértékelésében azt valószínűsíti, hogy a koronavírus-válság sebeit a brit gazdaság még évek múlva is viselni fogja. A ház közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék 2020 második negyedében 24 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben, a munkanélküliségi ráta pedig 8,5-9 százalék közötti szintre emelkedik. A cég azzal is számol, hogy hozzávetőleg 110 ezer brit üzleti vállalkozás kerül csődbe az idén.
   
A Capital Economics londoni elemzőinek számításai szerint ebben a környezetben a brit háztartási szektor reáljövedelmének szabadon elkölthető hányada a második negyedévben 10 százalék körüli mértékben zuhan, a vállalati eredmények pedig ennél is meredekebb ívben csökkennek.
    

A ház keddi elemzése szerint mindez azt is jelenti, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány a tavalyi 2 százalékról a 2020-2021-es pénzügyi évben 13 százalékra, a GDP-arányos államadósság-ráta 80 százalékról 105 százalékra emelkedik.
   
Mindezt egybevetve a Capital Economics közgazdászai azt valószínűsítik, hogy a halmozott GDP-értékveszteség 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben - e három naptári évet együtt számolva - eléri a tavaly megtermelt hazai össztermék 23,8 százalékát, és ez a három év egészét tekintve 500 milliárd font (több mint 202 ezer milliárd forint) kumulatív meg nem termelt GDP-értéket jelent.
    

A cég szerint jóllehet az időszak végére már ismét jelentős élénkülés várható a brit gazdaságban, a brit hazai össztermék azonban 2022 végén így is 5 százalékkal - 100 milliárd fonttal - kevesebb lesz annál, mint amennyit a koronavírus okozta gazdasági sokk nélkül addigra el lehetett volna érni.
   
Más nagy londoni házak a világgazdaság egészére is egyre borúlátóbb előrejelzéseket állítanak össze.
    

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző műhely, az Oxford Economics kedden bemutatott, felülvizsgált prognózisában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték 2020 első felében 7 százalékot megközelítő mértékben zuhan, a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején mért összehasonlítható időtávlatú visszaesésnek csaknem a kétszeresével.
   
A ház szerint ez azt jelenti, hogy a globális hazai össztermék az idei év egészében 2,8 százalékkal visszaesik.
    

Az Oxford Economics londoni elemzői kiemelik, hogy ez a 2009-ben mértnél sokkal mélyebb globális recesszió lenne, akkor ugyanis 1,1 százalékkal csökkent a világgazdaság GDP-értéke.
   
A ház kiemelte azt is, hogy az elmúlt három hónapban példátlan mértékben, több mint 5 százalékponttal rontotta az idei globális növekedésre szóló prognózisát, és ez mutatja, hogy a világgazdaságot mekkora és milyen hirtelen sokk érte.

Hozzászólások

Új vezetőt választottak a legnagyobb észak-írországi kormánypárt élére

Edwin Poots tartományi mezőgazdasági minisztert választották pénteken az észak-írországi felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetőjévé. Ez azt is jelenti, hogy a jövő hónap végétől Poots lesz Észak-Írország új miniszterelnöke.
2021. 05. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában feloldották a kültéri maszkviselési kötelezettséget

Romániában szombattól bizonyos kivételekkel feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, eltörölték a koronavírus-járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartásának korlátozását - jelentette be a péntek esti kormányülés után Florin Citu miniszterelnök.
2021. 05. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Feloldják az éjszakai kijárási korlátozást Ausztriában

Szombat éjféltől Ausztria-szerte feloldják a koronavírus-járvány megfékezését célzó, november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást - jelentette be Wolfgang Mückstein szociális és egészségügyi miniszter.
2021. 05. 15. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvan az egymillió beoltott Horvátországban

Megvan az egymillió beoltott Horvátországban - közölte Twitter-oldalán Andrej Plenkovic kormányfő szombaton.
2021. 05. 15. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt

Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt a jövő héten - jelentette be Zdravko Krivokapic miniszterelnök a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szombati beszámolója szerint.
2021. 05. 15. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget ér a vészhelyzet Szlovákiában

Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
2021. 05. 14. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban zártak az európai piacok

Erőteljes emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken a kedvező globális hangulatban.
2021. 05. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult pénteken a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 05. 14. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehországba is utazhatnak a beoltott magyarok

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.
2021. 05. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a tőzsdéken?

Indexemelkedésre , a héten elszenvedett veszteség korrekciójára lehet számítani pénteken a főbb európai piacokon a kereskedés kezdetén.
2021. 05. 14. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A Burberry kezd kilábalni a járvány okozta mélypontról

A Burberry legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a luxus ruházati és kiegészítő termékeket forgalmazó brit cég kezd kilábalni a pandémia okozta mélypontról, amihez jelentősen hozzájárult az ázsiai és az amerikai kereslet bővülése.
2021. 05. 14. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia a teljes összeget kéri az uniós helyreállítási alapból

Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a bukaresti parlamentben is bemutat - jelentette be csütörtökön Florin Citu miniszterelnök.
2021. 05. 14. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában enyhítik a korlátozásokat

Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező - jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.
2021. 05. 13. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Montenegró ingyenes teszttel várja a turistákat

Ingyenesen végzik el csütörtöktől a PCR-tesztet Montenegróban azon turisták számára, akiknek negatív koronavírustesztre van szükségük a hazatéréshez - közölte az Adria-parti ország egészségügyi minisztériuma.
2021. 05. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen teljesítettek a tőzsdék

Gyenge kezdés és napközben nagy veszteségek után vegyesen fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2021. 05. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát és meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét - derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2021. 05. 13. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában csütörtökre gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csaknem hétezer új beteget és ismét csaknem 350 elhunytat jegyeztek fel, amivel a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.
2021. 05. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5,4 millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.
2021. 05. 13. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországban is felbukkant az indiai variáns

Oroszországban is megjelent a koronavírus indiai variánsa, a kórokozót Uljanovszkban tanuló indiai diákoknál azonosítottak - jelentette csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.
2021. 05. 13. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indítottak a főbb európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 05. 13. 09:35
Megosztás:
Hozzászólások: