Új csodafegyver a logisztikában

A McKinsey Global Institute szerint a szállítás-raktározás a harmadik legautomatizálhatóbb szektor a világon. Eközben a logisztikai szakemberek többsége óvatos, nehezen szánják magukat nagyobb automatizációs fejlesztésekre. Vajon mi lehet az ellentmondás oka?

Miközben a kiskereskedelemben, az autóiparban és a gyógyszeriparban 6-10% közötti növekedést terveznek, a logisztikában tervezett befektetések szintje épp a fele az említett növekedési igény kielégítéséhez szükséges mértéknek.

Ez több okra vezethető vissza. Egyrészt a logisztikai szolgáltatók közötti verseny rendkívül nagy, az árak nyomottak, a nagyvállalatok és e-commerce megacégek gyorsan képesek szolgáltatót váltani. Másrészt egyre több nagy e-commerce cég a saját kezébe veszi a logisztikai rendszerét, így érzik biztonságban a szezonális ingadozások (karácsonykor a havi forgalom nyolcszorosát is elérő ugrások) kezelését. Az Amazon logisztikai operációja például önmagában már a világ ötödik legnagyobb logisztikai szolgáltatója lenne. De azok a cégek is csak vonakodva fektetnek automatizációba, ahol elvileg minden feltétel adott lenne, és ez racionális döntésnek tűnne, mert a megtérülési idő magas, a piac gyorsan változik, és az adott pénzforrást a vállalati prioritás rendszerben biztonságosabb helyre is lehet fektetni. Számos vállalat tehát kivár.

Felértékelődőben az új csodafegyver, a félautomatizálás

Gyakran nincs is szükség teljes automatizációra, hiszen az innovatív cégek létező, jól bevált félautomatizált megoldásokat is alkalmaznak már a leginkább munkaerő-igényes feladatok, mint például a ki– és betárolási ciklusidők csökkentésére. A félautomatizálás rugalmassága lehetőséget teremt, hogy megfelelően reagáljunk az esetlegesen megnövekvő megrendelői igények kielégítésére, de közben a kapcsolódó fejlesztések befektetési igénye jóval alacsonyabb, megtérülési idejük pedig csak két év körül jár. 

Emberek vezérelte félautomata rendszerek

Egy félautomata rendszer optimális átmenetet képvisel. Az ember szerepe még megmarad, de már csökken a munkaerő iránti igény. Pári Róbert, a QLM ügyvezető igazgatója szerint ezek a rendszerek azért is előnyösek, mert utólag is beépíthetők egy meglévő keskenyfolyosós raktár rendszerbe, és később akár átalakíthatóak, tovább fejleszthetőek teljesen automata megoldássá. A raktárlogisztikai szoftverrendszerek és az anyagmozgatási technológiák fejlődésével már lehetséges lényegesen növelni a logisztikai kiszolgálás rugalmassági szintjét. Pári Róbert szerint a fejlesztés alapfeltétele a raktár működését biztosító raktárirányítási szoftver, amely irányított ki- és betárolást valósít meg. 

Gyors betanulás és implementáció, magas rugalmasság

Mit tesz egy hazai logisztikai szolgáltató, ha egy fontos megrendelője másnaptól 50%-al több árut tárolna raktárában és gyorsabb kiszolgálási sebességet vár el?  Ha a helyzetet még tetézi a munkaerőhiány, a változást pedig tovább motiválja a folyamatok során előforduló hibalehetőségek százalékos arányának javítási igénye, akkor felmerül az azonnali cselekvés igénye. A K & V International Transport is ilyen kihívás előtt állt, és Varga Viktor projekt manager elmondása szerint ők is egy félautomata megoldást választottak, amellyel egyfajta gyorsreagálású hadtestet hoztak létre. A beruházási döntéshez sem kellett túl “nagy levegőt” venniük, a hatékonyságjavulás és a megtérülési idő kombinációja meggyőző volt. Varga Viktor szerint egy rövid betanulást követően már hiba nélkül végzik a tárolási feladatokat, a rendszer meghatározza a leggyorsabb utat a tárhely eléréséhez, és oda  irányítja az anyagmozgató gépet tévedés nélkül. A tárolási kapacitás hatékonysága 18%-kal javult, így időt takarítanak meg, és csökkentik a működési költségeket. Nem mindegy persze, hogy egy ilyen rendszer bevezetése mögött mekkora üzemeltetési tapasztalat áll. Az alkatrész szintű javíthatósággal önmagában akár 10%-kos üzemeltetési költségcsökkentés érhető el.  

Döntés előtt

A szalagpályás anyagáramoltató rendszerek, a vezető nélküli targoncák, az RFID, az IRID-RTLS, az intralogisztikában hasznosítható drón rendszerek, a kiterjesztett valóság már a logisztikában is a hétköznapok valóságát képviselik. De ezek gyakran csak a logisztikai folyamatok egy-egy elemét érintik, és nem mindig könnyű és lehet egységes logisztikai rendszerbe illeszteni őket. Pári Róbert szerint mindez felértékeli a rendszerszintű tervezés szerepét, és az ehhez értő szakemberek tudását is. Azok lesznek a nyerők, akik követik a szakmai innovációkat, de akiket nem kápráztat el a technológia fejlődése, hanem képesek lesznek az üzleti racionalitás talaján maradni a fejlesztési javaslataikkal.Ahol különösen nagy gyorsaságra, pontosságra és folyamatos működésre van szükség, az automatizálás indokolt lehet, de sok vállalat számára nem a teljes, hanem a részleges automatizálás jelenti a megoldást. Érdemes cégre szabott rendszert kialakítani.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Az airbnb-sek az ingatlanbiztosítással is pórul járhatnak

A korábban az Airbnb keretében kiadott, ám a járványhelyzet miatt immár hónapok óta üresen álló ingatlanok biztosítását mielőbb újra kell egyeztetni a biztosítóval, különben káresemény esetén előfordulhat, hogy a biztosító nem fedezi a felmerülő károkat – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2020. 09. 29. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

USA - Nos, mennyi pénzt pumpáljunk még?

Előálltak a demokraták saját, 2.200 milliárd dolláros fiskális csomagjukkal, ami az ő részükről a további tárgyalások alapját képezi.
2020. 09. 29. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta június-augusztusban

A június-augusztusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt. Augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 32 ezerrel 185 ezerre csökkent a munkanélküliek száma - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2020. 09. 29. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem halasztják tovább a tanévkezdést Montenegróban

A kedvezőtlen koronavírus-járványhelyzet és a szigorúbb intézkedések bevezetése ellenére a montenegrói kormány úgy döntött, nem halasztja tovább a korábban október elsejére tolt tanévkezdést, és a diákok csütörtökön visszaülhetnek az iskolapadokba.
2020. 09. 29. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest.
2020. 09. 29. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Folytatódhat az emelkedés?

A hétfőinél jóval mérsékeltebb ütemben, de a keddi nyitásban is folytatódhat az emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2020. 09. 29. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többnyire erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Jórészt erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, és pluszt jelzett a 8 órakor még nyitva tartó térségbeli börzék mindegyike.
2020. 09. 29. 08:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon kedd reggel a hétfő esti szintekhez képest.
2020. 09. 29. 08:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Befektetés a konnektivitás jövőjébe: digitális etika

A „Jövőbeli Konnektivitás” néven emlegetett befektetési univerzumban működő vállalatok általában jó pontszámokat kapnak az olyan hagyományos fenntarthatósági/ESG paraméterekre, mint az éghajlati hatás és a fenntartható forrásból történő alapanyag-beszerzés. Bár ezek a hagyományos ESG-mérőszámok megfelelő első szűrőként szolgálhatnak, pontosabb képet lehet alkotni a vállalatokról, ha a digitális etikai jellemzőik alapján értékelik őket. Amikor A Fidelity szakértői azt vizsgálják, hogy egy-egy vállalat beleillik-e a portfóliójukba, kiemelt fontosságot tulajdonítanak annak, hogy miképpen közelítenek a digitális etika kulcskérdéseihez, például a személyes adatok védelméhez, a hamis információk terjesztéséhez, valamint az online csalások és az online jólét témaköréhez.
2020. 09. 29. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ökoturisztikai látogatóközpont épült Lábatlanon

Lábatlanon 290 millió forintos beruházással elkészült a település és környéke ipartörténetét és természeti értékeit bemutató ökoturisztikai látogatóközpont - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2020. 09. 29. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kibertámadás érte az amerikai kórházakat

Kibertámadás érte az Egyesült Államok több mint 400 kórházának számítógépes rendszerét - jelentette helyi idő szerint hétfőn este az NBC televízió.
2020. 09. 29. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jönnek az Újratervezés programra épülő informatikai alapképzések

Október 1-jétől lesznek elérhetőek az Újratervezés programra ráépülő informatikai alapképzések; a programot sikeresen teljesítők Java-programozó, Webfejlesztő-frontend, tesztelő- vagy üzemeltetőképzés közül választhatnak az ujratervezes.nive.hu oldalon - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2020. 09. 29. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EKB készen áll további ösztönzők alkalmazására

Az Európai Központi Bank (EKB) nagyszabású monetáris ösztönző intézkedései hozzájárultak az európai gazdaság stabilizálásához a koronavírus-járvány közepette, de a bank készen áll arra, hogy szükség esetén még további ösztönzőket alkalmazzon - jelentette ki Christine Lagarde elnök az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyek bizottságának hétfői ülésén.
2020. 09. 29. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hollandia is szigorít

Hollandia tovább szigorította a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseket, amelyek között utazási korlátozások, kötelező védőmaszkviselés és a vendéglátóhelyek este tíz óra utáni bezárása szerepel.
2020. 09. 29. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Takarék Bank elemzés

2020. 09. 29. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2020. 09. 29. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 09. 29. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 09. 29. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 09. 29. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 09. 29. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: