Vészhelyzetben a kórházak takarítása

A MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség) az ENSZ Takarítási Világnapjának alkalmából felhívja a közvélemény és az egészségügyi kormányzat figyelmét, hogy sürgősen változtatni kell a kórházi takarítások közbeszerzési és finanszírozási gyakorlatán! A jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen több egészségügyi intézmény már a minőségi takarítást sem tudja kifizetni, ennek következtében pedig nem garantált az intézmények szakszerű tisztítása - olvasható a MATISZ sajtóközleményében.

A MATISZ 2011-ben kidolgozta a Közbeszerzéseken Kötelezően Megadandó Adatok Irányelvét, a Tisztítás-technológiai Irányelveket és megalkotta a Tisztítás-technológiai Szakmunkás Szakmai Profilt is. Ezeket követve az egészségügyi intézmények takarítására kiírt jövőbeni közbeszerzések sikeresebben tudnák megkülönböztetni az alkalmas és az alkalmatlan ajánlattevőket, melyre jelen pillanatban nincs mód. A szövetség javasolja, hogy 50 %-ban a pénzügyi, 50 %-ban a szakmai szempontok döntsenek a közbeszerzések elbírálásában. Az irányelvek betartása és szigorúbb garanciák megkövetelése továbbá elősegítené a kórházi higiéniás viszonyok jelentős javulását.  
 
A pályáztatások mellett azonban financiális problémák is nehezítik az eredményes kórháztakarítást. Az OEP jelentős tartozást halmozott fel, az egészségügyben dolgozó takarítási szolgáltatók felé, mára a kórházak tartozásállománya 53 milliárdra nőtt. A takarítóvállalatok így sok esetben kénytelenek fizetség nélkül dolgozni. A MATISZ 76 tagszervezete felé több mint 2 milliárd forint a 90 napon túli kifizetetlen tartozás állomány, sőt 16 hónapos késedelemre is van példa.
 
Emellett nincs látható pénzügyi forrás a fedezetre, hogy ez az áldatlan állapot javulhasson. Jelenleg a takarítási szolgáltatást nyújtók hitelezik meg a kórházak takarítását teljes egészében (takarító eszközök, vegyszerek, takarítószerek, takarító személyzet). Mindezt úgy, hogy közben, mint vállalkozásoknak eleget kell tenniük adó és járulékfizetési kötelezettségeiknek a törvényes határidőre. Az E-Alap júliusi előirányzat módosításával az aktív fekvőbeteg-szakellátás (kórházi) kasszán korábban kimutatott 14 milliárd forint megtakarítás 3,9 milliárdra csökkent a célelőirányzatok javára történő átcsoportosítással. Ezzel gyakorlatilag elolvadt az az eddig látható pénzügyi forrás, mely fedezetet nyújthatott volna a takarító szolgálatok felé a fennálló tartozások kifizetésére. A MATISZ felszólítja az egészségügyi államtitkárságot, biztosítson fedezetet!
 
A takarítócégek ellehetetlenítésének nemcsak a kórházi ellátottakra, de egyéb – főként – hátrányos helyzetű csoportokra is negatív hatással lesz. A MATISZ 76 tagszervezete ugyanis országosan meghatározó a munkáltató, közel 100 000 főt foglalkoztatnak teljes-, illetve részmunkaidős formában. Az ő állásuk is veszélybe kerül, amennyiben ez a helyzet nem oldódik meg.  
 
Mindezek megoldására a MATISZ partnerséget ajánl az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárságának.


1.) Állapodjunk meg a tartozások kifizetésének ütemezésében.
2.) Közbeszerzési minimum feltételeiben állapodjunk meg. (Figyelembe véve a MATISZ kidolgozott szakmai anyagait, irányelveit, közösen teremtsük meg az összhangot egészségügy elvárásaival.)
3.) Pontosítani, aktualizálni kell a XVIII/1998 (06.03) NM rendeletben előírt „Tájékoztató a fertőtlenítőszerekről és a fertőtlenítésről” című OEK kiadvány „sárga könyv” a fertőtlenítő takarítás definícióit, anyag-, eszköz- és időnormáit, úgy, hogy azok megfeleljenek a tisztítás-technológiai szakma realitásainak, és megfelelő higiéniai szintet biztosítanak a fertőtlenítő takarításban.
4.) Indítsunk közös programot a minőségi-, és környezetbarát (zöld) takarítás jegyében. 
 


Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: