A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankció csomagjának tervezetében sem szerepel az orosz gyémánt behozatalának tilalma.

A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Már lassan féléve, hogy a Transparency International nyílt levelében arra kérte az Európai Uniót, hogy helyezze az orosz Alrosa gyémántbányászati vállalatcsoport termékeit is a szankciós listára. A részben állami tulajdonú orosz cég a gyémántpiac vezető vállalata, és a forgalmazott gyémántok mintegy egyharmadát biztosítják.

Az EU valószínűleg megfontolta az intézkedést, ám úgy tűnik, hogy a remények ellenére mégsem vezették be az orosz gyémántok importjának tilalmát. A belga miniszterelnök is „véres gyémántoknak” nevezte a drágaköveket, az Egyesült Államok már több hónapja kivetette ezt a szankciót. A EU februárra tervezi a tizedik uniós szankciós csomag bevezetését, mintegy megemlékezve Ukrajna megtámadásának egyéves évfordulójára. Úgy tűnik, hogy a várakozások és az ágazati versenytársaktól érkező nyomás ellenére az orosz gyémántok most sem kerülnek a szankciós listára.

A drágakövek importjára bevezetett tilalom a miniszterelnök szavai ellenére mégiscsak Belgiumban akad el, pontosabban Antwerpen környékén. A világon egyedülálló módon, ebben a városban működik négy gyémántbörze: a Diamantclub van Antwerpen, Beurs voor Diamanthandel, Vrije Diamanthandel és az Antwerpsche Diamantkring. Viszonyításként: az Egyesült Államok ötven államában mindössze két hasonló gyémántbörze működik. Az antwerpen-i börzék felét több mint 100 éve (1885-ben és 1904-ben) alapították, az utolsó két börze élete viszonylag új, hiszen azokat 1928-ban és 1929-ben jegyezték be. Egyes források szerint azonban a város már több mint 500 éve a gyémántkereskedelem központjának számít.

A város négy gyémántbörzéje mintegy 1700 gyémánttal kereskedő cégnek ad teret. E cégek révén a világon forgalmazott csiszolatlan gyémántok 85 százaléka Antwerpenben cserél gazdát, de a csiszolt gyémántok felét is itt adják-veszik. A vállalatoknak megközelítőleg 4500 gyémántkereskedőjük van és közvetlenül több mint 10 000 embert alkalmaznak. Ehhez még a biztonsági szolgálatok, testőrök, egyéb szolgáltató cégek által alkalmazottakat is érdemes összeszámolni, így Antwerpenben megközelítőleg 32 000 ember megélhetését biztosítják drágakövek. A gyémántkereskedelem értéke 2021-ben elérte az 37,23 milliárd dollárt – ez az összeg magasabb, mint Észtország vagy Lettország éves nominális GDP-je volt abban az éven. Összegezve: a gyémántkereskedelem biztosítja Atwerpen és a régió jólétét, így számukra stratégiai kérdés az orosz gyémántokkal való kereskedelem.  

Az orosz gyémántok a globális kereskedelem lényeges részét teszik ki, hiszen a világ legnagyobb gyémánttermelője Oroszország, amely 2021-ben 39,12 millió karátot dobott a piacra. Ehhez képest a második helyet elfoglaló Botswana ugyanabban az évben csak 22,88 millió karátot termelt. Becslések szerint a világon 1,8 milliárd karát gyémánt van, ezekből a legnagyobb gyémánttartalékok is Oroszországban vannak, mintegy 1,1 milliárd karátnyi. Mindezekből látható, hogy az orosz gyémántok kiesése súlyosan érintené a négy belga börzét.

Amennyiben az orosz Alrosa cég ellen szankciót vetnének ki, az orosz gyémántok értékesítése megszűnne Antwerpenben, így a gyémántbörzék városa nagyon fontos jövedelemforrástól esne el. A gyémántok ellenben rendkívül gyorsan utat találnának a legnagyobb gyémánt importőr, India börzéin, a dél-ázsiai ország ugyanis a globális piac 26,3 százalékát importálja. Fontos megjegyezni, hogy India eddig nem ítélte el Oroszország Ukrajna elleni háborús cselekedeteit, és rekordmennyiségű, az európai piacokról kitiltott nyersanyagot vásárolt fel. Vagyis: valószínűsíthető, hogy India habozás nélkül vásárolná fel az orosz gyémántokat is, és ez által busás jövedelemre tenne szert. Eközben Antwerpen és Belgium elveszítené gyémántpiacából származó stabil jövedelemforrását. Vagyis az EU egy jól jövedelmező üzletet engedne át versenytársainak, miközben ő maga energiaválsággal, inflációval és demográfiai kihívásokkal küzdő. Egyértelmű, hogy ez a szankció sokkal jobban fájna az EU-nak, mint Oroszországnak.

De hogyan lehet, hogy ezek ellenére a belga miniszterelnök maga szorgalmazza a gyémántok behozatalára irányuló tilalmat? A válasz igen egyszerű, de a rendkívül bonyolult belga politikai döntéshozatali mechanizmusban kell keresni. Belgium föderális állam, ám a hatalom a szövetségi kormány és a régiók, valamint a nemzetiségek képviselői között van megosztva. Az országban összesen hét parlament van, amelyek közül bármelyik vétózhat. A régiók nagyon széleskörű autonómiával rendelkeznek, különösen a gazdasági kérdéseket illetően, és a nemzetközi együttműködéseket illetően is döntési joguk van. A szövetségi kormány a régiók képviseleteinek beleegyezése nélkül nem fogadhat el ilyen jellegű, a régiókat is érintő törvényeket. Márpedig úgy tűnik, Flandria nem szeretné elveszíteni hatalmas jövedelemforrását.

Antwerpen polgármestere, Bart Albert Liliane De Wever az Új Flamand Szövetség belga politikai párt elnöke. A párt konzervatív, jobboldali politikai elveket vall, és a belga szövetségi kormány felbontását szorgalmazzák. A párt Flandria és Belgium egyik legnagyobb pártja. Nem meglepő módon a flamand régió miniszterelnöke, Jan Jambon is az Új Flamand Szövetség tagja. Vagyis nem várható, hogy Antwerpen polgármestere és a régió miniszterelnöke eleget tesznek honfitársaik vagy a széles nemzetközi nyomásnak, és rábólintanának a belga szövetségi kormány által is szorgalmazott szankciókra, amelyek miatt az Antwerpenben megforduló gyémántok jó része kikerülne a forgalomból. A gazdasági érdekeken kívül a párt feltehetően politikai okok miatt sem döntene másképpen. Leginkább azért nem, mert a függetlenedést támogató szavazói elvárásainak is eleget kell, hogy tegyen, és egy ennyire jelentős kérdésben egyszerűen nem engedhet a szövetségi kormánynak.

A belga miniszterelnök heves szavai leginkább hangzatos retorikai fordulatok, hiszen a helyi érdekek képviselőinek beleegyezése nélkül a szövetségi kormány nem hozhat ilyenszerű döntéseket. Belgium politikai berendezkedése miatt 2016-ban egy hasonló helyzet alakult ki. Ekkor Vallónia régiója kifogásolta az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A régió ellenkezése miatt Belgium eleinte nem tudta támogatni a közös uniós döntést, így az EU nem tudott egységesen fellépni. A szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséhez egyhangú döntésre lett volna szükség, amelyet Belgium nem támogathatott, így az kereskedelmi megállapodás aláírása egy rövid időre elakadt. Wallonia döntését heves nemzetközi ellenérzés követte, és egyes hírek szerint az uniós forrásoktól való elesés is felmerült. Wallonia kérésére módosítottak a szerződésen, így később Belgium is hozzájárult a támogató országokhoz, végül a szabadkereskedelmi egyezményt aláírhatták.

A belga belpolitikai helyzet előreláthatóan nem fog egyhamar változni. Jelenleg úgy tűnik, hogy most a flamand érdekek miatt nem tudja támogatni Belgium az orosz gyémántokra kivetett szankciót. Kérdéses, hogy most is fel fog-e merülni olyan, a szuverenitással kapcsolatos vita, mint amelyet a vallonok döntését követette. Talán mégiscsak van némi összefüggés egy-egy régió autonómiájának mértéke és pénztárcája között?

A magyarok döntő többsége még mindig Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 18 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni - derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről szombaton tájékoztatták az MTI-t.
2023. 04. 01. 18:00
Megosztás:

Több millió kilométert tettek meg a 3-as metró pótlóbuszai

A 3-as metró felújítása alatt a pótlásban részt vevő buszok 22 902 495 kilométert tettek meg utasaikkal - közölte a BKV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 04. 01. 17:05
Megosztás:

Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Szombaton kezdődik a 10. Színházi Olimpia, amelyen 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.
2023. 04. 01. 16:00
Megosztás:

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások – derült ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján elkészített legújabb elemzéséből. Évről-évre emelkedik a részmunkaidős állásokra vonatkozó hirdetések száma: míg 2020-ban éves átlagot nézve 4,07 százaléka vonatkozott ilyen munkakörre, egy évvel később már 4,97%, 2022-ben pedig 7,34%.
2023. 04. 01. 15:00
Megosztás:

Rögzített áron jutnak áramhoz is a jogosult intézmények

A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.
2023. 04. 01. 14:00
Megosztás:

Közel 1 milliárdos kulturális fejlesztés Nyíregyházán

Csaknem 950 millió forintos európai uniós támogatásból újíthatta meg Nyíregyháza többi között a város szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, amely immár a Szindbád nevet viseli - tájékoztatta a megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.
2023. 04. 01. 13:00
Megosztás:

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás: