A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankció csomagjának tervezetében sem szerepel az orosz gyémánt behozatalának tilalma.

A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Már lassan féléve, hogy a Transparency International nyílt levelében arra kérte az Európai Uniót, hogy helyezze az orosz Alrosa gyémántbányászati vállalatcsoport termékeit is a szankciós listára. A részben állami tulajdonú orosz cég a gyémántpiac vezető vállalata, és a forgalmazott gyémántok mintegy egyharmadát biztosítják.

Az EU valószínűleg megfontolta az intézkedést, ám úgy tűnik, hogy a remények ellenére mégsem vezették be az orosz gyémántok importjának tilalmát. A belga miniszterelnök is „véres gyémántoknak” nevezte a drágaköveket, az Egyesült Államok már több hónapja kivetette ezt a szankciót. A EU februárra tervezi a tizedik uniós szankciós csomag bevezetését, mintegy megemlékezve Ukrajna megtámadásának egyéves évfordulójára. Úgy tűnik, hogy a várakozások és az ágazati versenytársaktól érkező nyomás ellenére az orosz gyémántok most sem kerülnek a szankciós listára.

A drágakövek importjára bevezetett tilalom a miniszterelnök szavai ellenére mégiscsak Belgiumban akad el, pontosabban Antwerpen környékén. A világon egyedülálló módon, ebben a városban működik négy gyémántbörze: a Diamantclub van Antwerpen, Beurs voor Diamanthandel, Vrije Diamanthandel és az Antwerpsche Diamantkring. Viszonyításként: az Egyesült Államok ötven államában mindössze két hasonló gyémántbörze működik. Az antwerpen-i börzék felét több mint 100 éve (1885-ben és 1904-ben) alapították, az utolsó két börze élete viszonylag új, hiszen azokat 1928-ban és 1929-ben jegyezték be. Egyes források szerint azonban a város már több mint 500 éve a gyémántkereskedelem központjának számít.

A város négy gyémántbörzéje mintegy 1700 gyémánttal kereskedő cégnek ad teret. E cégek révén a világon forgalmazott csiszolatlan gyémántok 85 százaléka Antwerpenben cserél gazdát, de a csiszolt gyémántok felét is itt adják-veszik. A vállalatoknak megközelítőleg 4500 gyémántkereskedőjük van és közvetlenül több mint 10 000 embert alkalmaznak. Ehhez még a biztonsági szolgálatok, testőrök, egyéb szolgáltató cégek által alkalmazottakat is érdemes összeszámolni, így Antwerpenben megközelítőleg 32 000 ember megélhetését biztosítják drágakövek. A gyémántkereskedelem értéke 2021-ben elérte az 37,23 milliárd dollárt – ez az összeg magasabb, mint Észtország vagy Lettország éves nominális GDP-je volt abban az éven. Összegezve: a gyémántkereskedelem biztosítja Atwerpen és a régió jólétét, így számukra stratégiai kérdés az orosz gyémántokkal való kereskedelem.  

Az orosz gyémántok a globális kereskedelem lényeges részét teszik ki, hiszen a világ legnagyobb gyémánttermelője Oroszország, amely 2021-ben 39,12 millió karátot dobott a piacra. Ehhez képest a második helyet elfoglaló Botswana ugyanabban az évben csak 22,88 millió karátot termelt. Becslések szerint a világon 1,8 milliárd karát gyémánt van, ezekből a legnagyobb gyémánttartalékok is Oroszországban vannak, mintegy 1,1 milliárd karátnyi. Mindezekből látható, hogy az orosz gyémántok kiesése súlyosan érintené a négy belga börzét.

Amennyiben az orosz Alrosa cég ellen szankciót vetnének ki, az orosz gyémántok értékesítése megszűnne Antwerpenben, így a gyémántbörzék városa nagyon fontos jövedelemforrástól esne el. A gyémántok ellenben rendkívül gyorsan utat találnának a legnagyobb gyémánt importőr, India börzéin, a dél-ázsiai ország ugyanis a globális piac 26,3 százalékát importálja. Fontos megjegyezni, hogy India eddig nem ítélte el Oroszország Ukrajna elleni háborús cselekedeteit, és rekordmennyiségű, az európai piacokról kitiltott nyersanyagot vásárolt fel. Vagyis: valószínűsíthető, hogy India habozás nélkül vásárolná fel az orosz gyémántokat is, és ez által busás jövedelemre tenne szert. Eközben Antwerpen és Belgium elveszítené gyémántpiacából származó stabil jövedelemforrását. Vagyis az EU egy jól jövedelmező üzletet engedne át versenytársainak, miközben ő maga energiaválsággal, inflációval és demográfiai kihívásokkal küzdő. Egyértelmű, hogy ez a szankció sokkal jobban fájna az EU-nak, mint Oroszországnak.

De hogyan lehet, hogy ezek ellenére a belga miniszterelnök maga szorgalmazza a gyémántok behozatalára irányuló tilalmat? A válasz igen egyszerű, de a rendkívül bonyolult belga politikai döntéshozatali mechanizmusban kell keresni. Belgium föderális állam, ám a hatalom a szövetségi kormány és a régiók, valamint a nemzetiségek képviselői között van megosztva. Az országban összesen hét parlament van, amelyek közül bármelyik vétózhat. A régiók nagyon széleskörű autonómiával rendelkeznek, különösen a gazdasági kérdéseket illetően, és a nemzetközi együttműködéseket illetően is döntési joguk van. A szövetségi kormány a régiók képviseleteinek beleegyezése nélkül nem fogadhat el ilyen jellegű, a régiókat is érintő törvényeket. Márpedig úgy tűnik, Flandria nem szeretné elveszíteni hatalmas jövedelemforrását.

Antwerpen polgármestere, Bart Albert Liliane De Wever az Új Flamand Szövetség belga politikai párt elnöke. A párt konzervatív, jobboldali politikai elveket vall, és a belga szövetségi kormány felbontását szorgalmazzák. A párt Flandria és Belgium egyik legnagyobb pártja. Nem meglepő módon a flamand régió miniszterelnöke, Jan Jambon is az Új Flamand Szövetség tagja. Vagyis nem várható, hogy Antwerpen polgármestere és a régió miniszterelnöke eleget tesznek honfitársaik vagy a széles nemzetközi nyomásnak, és rábólintanának a belga szövetségi kormány által is szorgalmazott szankciókra, amelyek miatt az Antwerpenben megforduló gyémántok jó része kikerülne a forgalomból. A gazdasági érdekeken kívül a párt feltehetően politikai okok miatt sem döntene másképpen. Leginkább azért nem, mert a függetlenedést támogató szavazói elvárásainak is eleget kell, hogy tegyen, és egy ennyire jelentős kérdésben egyszerűen nem engedhet a szövetségi kormánynak.

A belga miniszterelnök heves szavai leginkább hangzatos retorikai fordulatok, hiszen a helyi érdekek képviselőinek beleegyezése nélkül a szövetségi kormány nem hozhat ilyenszerű döntéseket. Belgium politikai berendezkedése miatt 2016-ban egy hasonló helyzet alakult ki. Ekkor Vallónia régiója kifogásolta az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A régió ellenkezése miatt Belgium eleinte nem tudta támogatni a közös uniós döntést, így az EU nem tudott egységesen fellépni. A szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséhez egyhangú döntésre lett volna szükség, amelyet Belgium nem támogathatott, így az kereskedelmi megállapodás aláírása egy rövid időre elakadt. Wallonia döntését heves nemzetközi ellenérzés követte, és egyes hírek szerint az uniós forrásoktól való elesés is felmerült. Wallonia kérésére módosítottak a szerződésen, így később Belgium is hozzájárult a támogató országokhoz, végül a szabadkereskedelmi egyezményt aláírhatták.

A belga belpolitikai helyzet előreláthatóan nem fog egyhamar változni. Jelenleg úgy tűnik, hogy most a flamand érdekek miatt nem tudja támogatni Belgium az orosz gyémántokra kivetett szankciót. Kérdéses, hogy most is fel fog-e merülni olyan, a szuverenitással kapcsolatos vita, mint amelyet a vallonok döntését követette. Talán mégiscsak van némi összefüggés egy-egy régió autonómiájának mértéke és pénztárcája között?

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás:

Fél százalékos kamatvágás az MNB-től

Tovább lassított az MNB a kamatvágási ütemen. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az alapkamat 7,75 százalékra, az overnight betéti kamat 6,75 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,75 százalékra csökkent.
2024. 04. 24. 02:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Egy felmérés alapján romlottak a nyugdíjra vonatkozó várakozások a 30-59 éves korosztály körében, mivel az emberek többsége 69 éves korra teszi a nyugdíjba vonulás várható időpontját, és a 70 éves korhatárt tartják valószínűnek a jövőbeni nyugdíjkorhatárként. Milyen valóságtartalma van ennek a prognózisnak?
2024. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Toncoin árfolyam-előrejelzés – Ugranak a kereskedők a világelső AR/VR érme előértékesítésére

A Toncoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 12 százalékot ugrott felfelé, és hétfőn reggel 6,80 dolláron kereskedtek vele. A befektetők látványosan megrohanták az altcoin vásárlási felületét.
2024. 04. 24. 00:01
Megosztás:

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás: