A genetikai háttér adhat választ a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására

Az SZTE kutatónői két éve dolgoznak azon, hogy a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására választ adjanak - a titok többek között a gének variánsaiban rejlik. Prof. Dr. Széll Márta, molekuláris biológus, az SZTE SZAOK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, aki egyben az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Dr. Buzás Krisztina, az SZTE SZAOK és TTIK közös Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Szabadegyetemen mutatták be a témával kapcsolatos projektjeiket, amelyek fontos eleme többek között az ismeretterjesztés. A WHO új kampányának szintén a lakosság COVID 19 járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás a célja, melyről a szervezet kommunikációs menedzsere, Kertész Éva, az SZTE alumnája számolt be részletesen.

A genetikai háttér adhat választ a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására

A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében zajló kutatást Prof. Dr. Széll Márta ismertette.

„Genetikai állományunk mindössze 1%-ban különbözik embertársainkétól, és ez az 1%-nyi különbség határozza meg a fiziológiai különbségeinket, valamint a különböző betegségekre való hajlamunkat is. Ezen tudás birtokában két évvel ezelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével indítottuk útjára a Pécsi Tudományegyetemmel együtt, azt a kutatást, amely egy biológiai mintagyűjteményre alapszik és több szempontból is óriási szereppel bír” – kezdte gondolatait a kutatást vezető Prof. Dr. Széll Márta, molekuláris biológus, az SZTE SZAOK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. „A mintákat mindeddig 600 koronavírusos, vagy már azon átesett betegtől gyűjtöttük be úgy, hogy vért vettünk tőlük. Ezt követően a vérmintákon genomikai vizsgálatokba kezdtünk, amelyek segítségével azt próbáltuk, illetve próbáljuk meg kideríteni, hogy melyek azok a gének, amelyek variánsai hajlamosítják az adott személyt a súlyos betegségek kialakulására, illetve, hogy melyek azok a gének, amelyek variánsai megvédik az adott személyt mindettől. A mintaállományból már több mint 100-at teljesen feldolgoztunk. Ezek bioinformatikai elemzése kapcsán pedig már meg is tudtunk nevezni olyan géneket, amelyekről most azt gondoljuk, hogy a variánsaik hozzájárulnak vagy épp megvédik az adott személyt a megbetegedések súlyosságától. Ezek elsődleges adatok. Ahhoz azonban, hogy validnak tekintsük, ugyanezt a vizsgálatot egy kibővített betegcsoporton is el kell végeznünk. Azok a gének viszont, amelyek újra és újra fennakadnak majd a rendszeren, már publikálásra kerülhetnek úgy, mint a magyar populáció súlyosbító vagy épp, mint védő génjei” – fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta.

A cél egy olyan génpanel felállítása, amely megmutatja az embereknek, hogy milyen mértékű a hajlamuk a koronavírus-fertőzésre, és az általa okozott betegség súlyos lefolyására. A kutatók a projekt kapcsán 1000 személy vérmintájának elemzését vállalták. Ennek eléréséhez még 400 személyre van szükségük. Az Egyetemek ezért várják azokat az önkénteseket, akik szívesen részt vennének a kutatásban.

„A nemek arányát tekintve egyelőre azt látjuk, hogy a férfiaknál a vírusfertőzések súlyosabb lefolyásúak. Ez részben annak köszönhető, hogy vannak gének, amelyek variánsa a férfi hormonok szabályozása alatt állnak. Ez is mutatja, hogy a COVID19 betegség lefolyásának milyen sok és komplex meghatározója van. Többek között ezért is tartom nagyon fontosnak az ismeretterjesztő előadásokat, ugyanis csak azokon keresztül tudjuk eljuttatni az emberekhez azokat az ismereteket, amelyek a kutatási adatokra alapozva magyarázzák a betegség okait és lehetséges megelőzését, illetve kezelését. Ehhez azonban rengeteg alapkutatást kell elvégezni. Ezek az alapkutatások pedig minden esetben több évtizedes munkát igényelnek, az emberek jó része viszont már csak a végeredményt látja, azaz egy-egy gyógyszert vagy vakcinát. Emiatt - mint azt az utóbbi két évben is láthattuk - sokan kétkedővé és bizonytalanná válnak. Az, hogy Prof. Dr. Karikó Katalin és Prof. Dr. Pardi Norbert mRNS alapú kutatása éppen most ért révbe, és a klinikai vizsgálatok után alkalmazhatóvá vált a gyakorlatban, hihetetlen vívmány, melyhez megalapozott tudás, akaraterő, energia és munka vezetett. Az elsősorban a közösségi médiában terjedő kósza hírek helyett bennük megéri bízni” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Széll Márta, akinek az előadása a Szabadegyetemen is erre témára épült.  

Ezt a célt szolgálja a WHO Magyarország legújabb kampánya is.

„A COVID-19 járványnak sok tanulsága van, az egyik legfontosabb az, hogy megnőtt a lakosság egészséggel kapcsolatos információéhsége” – emelte ki a kampány kapcsán Kertész Éva, a WHO Magyarország kommunikációs kampányaiért felelős szakember, az SZTE alumnája. „A tájékozódni vágyó laikus nincs egyszerű helyzetben, hiszen a pandémiával párhuzamosan megjelent az infodémia is, aminek köszönhetően szinte elveszünk az információ tengerében. Ám a szakemberek tudása most igazi biztonságot és követhető tájékozódási pontot jelent.  A koronavírus-járvány elleni védekezésben a tudósok és az egészségügyi szakemberek, különösen a háziorvosok, a gyógyszerészek és a védőnők az életünk főszereplőivé váltak. A kommunikációban pedig valódi influenszerekként jelentek meg. A kutatásoknak és azok eredményeinek köszönhetően, vagyis a COVID-19 elleni vakcináknak és a terápiában használt gyógyszereknek hála, százmilliók menekültek meg a betegség súlyos lefolyásától vagy éppen a haláltól. A lakossági ellátásban aktívan résztvevő egészségügyi dolgozók pedig a mindennapi munkájuk, tapasztalatuk és tudományos érvek birtokában tájékoztatni kezdték a lakosságot. Ezt segíti a WHO és az Unicef szakemberei által létrehozott HealthBuddy+ chatbot, amely a koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos alapkérdésekre ad egyszerű, adatokkal alátámasztott, hiteles válaszokat.  Az applikációt a WHO Magyarország olyan elismert hazai szakemberek segítségével népszerűsítette, mint  Prof. Dr. Széll Márta, kutatóorvos; Dr. Vajer Péter, háziorvos; Dr. Palcsó Barnabás, gyógyszerész és Vankó Annamária, védőnő. A szakemberek szerint az alkalmazás hiánypótló kezdeményezés, szívesen ajánlják a laikus közönségnek és a betegeknek” – ismertette Kertész Éva.
 
Prof. Dr. Széll Márta kutatása szoros együttműködésben valósul meg Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina kutatásával, aki ugyancsak a Szabadegyetemen ismertette projektjét, amelyben a COVID-19 pandémia immunológiai vonatkozásairól mesélt.

„Ha világszinten követjük a vakcinálási és halálozási mutatókat a COVID-19 betegség kapcsán, akkor azt láthatjuk, hogy azokban a régiókban, ahol a vakcinálás megfelelő ütemben haladt, a beadott dózisokkal párhuzamosan csökkentek a halálozási mutatók. A vakcinák ugyanis csökkentik a súlyos betegség kialakulását és ezzel együtt a halálozást is. Az esetleges oltási reakciók vagy mellékhatások korántsem összemérhetők az élet elvesztésének lehetőségével. Ezenfelül köztudott, hogy a vakcinák az elmúlt száz évben már jól bizonyítottak, sőt jelentősen csökkentették a gyermekhalandóságot vagy az egész életre szóló, súlyos állapotok kialakulásának valószínűségét. Segítségükkel eltűnt bolygónkról a feketehimlő és igen alacsony szintre szorult vissza a járványos gyermekbénulás előfordulása. Nincs ez másként a COVID19-cel kapcsolatban sem. Ráadásul a sokszor hosszú hónapokat megkeserítő poszt-COVID szindróma megelőzésében vagy legalább az enyhébb tünetek kialakulásában is segítséget nyújtanak a védőoltások” – emelte ki az immunológus.

Elmondta: 2019-ben a COVID 19 megjelenésekor elővett mikrobiológiai, immunológiai és epidemiológiai tudásuk, amellyel akkor a tudós társadalom rendelkezett kevésnek bizonyult.

„2019 végén hirtelen azt tapasztaltuk, hogy a tudásunk alaptételei nagyon sok esetben meg fognak dőlni. Az újabbnál-újabb hullámok - egészen az omikronig - egyre veszélyesebb variánsok megjelenéséhez vezettek. A vírusfertőzés átfordult egy sokszervi elégtelenséghez vezető immunológiai betegségbe. Az omikron megjelenésével ugyan enyhébb lefolyásúvá vált, ám ennek a variánsnak a fertőzőképessége sokkal nagyobb, sokkal több megbetegedést okozott és a halálozások száma is igen magas maradt. Ezen hullám lecsengésével reménykedhetünk abban, hogy nem fog újabb, veszélyesebb variáns megjelenni, de nem dőlhetünk teljes nyugalommal hátra, mert amint a mögöttünk lévő két év is mutatja, számos kellemetlen meglepetést okozott a COVID19 az emberiségnek” – zárta gondolatait Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina.

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és mínuszt jeleztek a térségben még nyitva tartó piacok hétfőn reggel.
2023. 03. 27. 09:05
Megosztás:

Emelkedésre számítanak a magyar tőzsdén a mai napon - mibe fektessünk most?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert javult a nemzetközi befektetői hangulat.
2023. 03. 27. 08:54
Megosztás:

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól szavaztak meg törvényt az USA-ban

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.
2023. 03. 27. 07:00
Megosztás:

Állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel.
2023. 03. 27. 06:00
Megosztás:

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás:

Ingatlanokat kaphat a református egyház

Két budapesti ingatlant juttatna a Dunamelléki Református Egyházkerületnek az a módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága a vagyongazdálkodási törvénycsomaghoz.
2023. 03. 26. 23:05
Megosztás:

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2023. 03. 26. 22:00
Megosztás:

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá - közölte a horvát belügyminisztérium.
2023. 03. 26. 21:00
Megosztás:

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok déli részén

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap, miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után.
2023. 03. 26. 20:00
Megosztás:

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,
2023. 03. 26. 19:00
Megosztás:

Visszaesik a hőmérséklet, visszatérnek az éjszakai fagyok

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 26. 18:00
Megosztás:

Valaki milliomos lett ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 26. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás:

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás: