A gyerekek kedvence: a palacsinta
A palacsinta helye a mai étlapokon
Szinte nincs olyan étterem, ahol ne szerepelne a palacsinta az étlapon. A gyerekek is nagyon szeretik, így ez egy olyan desszert, ami a család minden tagja számára jó választás lehet. Azonban a Retro Lángos Budapestnél a palacsinta ennél többet jelent.
Mivel egy lángosra specializálódott ételbárról van szó az esetükben, a palacsinta a lángos “kistestvéreként” is szerepel. Rengeteg közös vonás van a két ételben, de ami egyből nyilvánvaló, az a könnyen, gyorsan elkészíthető alaptészta és a változatos feltét, amivel egy igazán sokszínű kínálatot lehet kialakítani.
A “közös ős”
Feltehetően a palacsinta és a lángos ugyanarról a tőről fakad, és a lepények egyfajta változataként jelentek meg valamikor a múltban.
A palacsinta esetében tudjuk, hogy az első gabonából készített ételek között ott volt. (A lángos valószínűleg ennél valamivel később keletkezett.) Régészeti leletek alapján megállapították, hogy már 30 ezer évvel ezelőtt készítettek őrölt gabona és víz keverékéből vékony lepényt. Az ókorban mézzel édesítve vagy hússal ették, attól függően, hogy desszertként akarták fogyasztani, vagy inkább valami táplálóra vágytak.
A Kárpát-medencében 1439-ben jelent meg az első írásos palacsinta recept. A 16. század végén pedig az erdélyi fejedelem főszakácsának könyvében már tojást is tartalmazott a leírás, és a tésztát forró zsírban sütötték ki.
A palacsinta megjelenése
A palacsinta nagyszerűsége vitathatatlanul az egyszerűségében rejlik. Ha Magyarországon azt mondjuk, palacsinta, mindenkinek a vékony tészta jut eszébe, amelyet finomságokkal töltenek meg, majd feltekernek vagy összehajtanak.
Más országokban azonban gyakran teljesen másképp készítik el. Míg nálunk ez a vékony tésztás változat terjedt el leginkább, a világ más részein nagy népszerűségnek örvendenek a vastagabb változatok is.
Az amerikai palacsinta tésztájába sütőport is tesznek, és kisebbre, de vastagabbra sütik. Legkedveltebb a juharszirupos, bacon-ös és tejszínhabos ízesítés.
A francia óriáspalacsinta és a flambírozott változat az egész világon nagy kedvenc lett. A belga waffel pedig speciális sütőben készül, és édes feltéttel eszik.
Hogyan esszük mi?
Magyarország nagy klasszikusai a túrós és a lekváros ízesítésű palacsinta, melyek közé újabban betársult a mogyorókrémes is. Ugyanakkor közkedvelt a Hortobágyi húsos palacsinta is, vagy a csúsztatott palacsintatorta, melynek jellemző tölteléke a lekvár és a dió.
A gyerekek nagy kedvence tehát a mi nagy kedvencünk is, mert nagyon sokféle végeredmény hozható ki belőle, és mindenhogy nagyon finom.