A járvány miatt papírhulladékból is hiány van - a kulcs az italosdobozok hatékonyabb újrafelhasználása lehet

Az ellátási láncok elapadása miatt hiány alakult ki újrahasznosítható papírból. A kihívásra adott válaszokról – például az ital- és élelmiszercsomagoló kartonok begyűjtésének és újrafelhasználásának hatékonyabbá tételéről, és a papír kéztörlők visszagyűjtésének szemléletformáló erejéről is beszélt Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója a Tork március 23-án a SIRHA Budapest kiállítás keretében megtartott sajtóeseményén.

A járvány miatt papírhulladékból is hiány van - a kulcs az italosdobozok hatékonyabb újrafelhasználása lehet

Visszagyűjtik a használt papír kéztörlőt: nemcsak fenntartható, de szemléletformáló eszköz is

Az Essity márkájaként a Tork 30 éve van jelen Magyarországon, és a fenntarthatóság iránti elköteleződését nemcsak saját működésükben igyekeznek érvényesíteni, hanem céljuk, hogy partnereiknek is segítsenek a zöldebb megoldások azonosításában és alkalmazásában. Az egyik ilyen kezdeményezésük a „Tork PaperCircle”. A szolgáltatás lényege, hogy a használt papírtörlőket a vállalat visszagyűjti partnereitől és az újrahasznosításra szakosodott üzembe szállítják, ahol aztán különféle papírterméket gyártanak a hulladékból. A tavaly próbaüzemként már Magyarországon is elindított szolgáltatással kapcsolatban Nagy Géza elmondta, hogy főként pénzintézetekkel és nagy ipari vállalatokkal működnek együtt. Kiemelte: a tavalyi tesztév után idén dinamikus fejlődéssel számolnak a visszagyűjtött papírtörlő-hulladék mennyiségét tekintve.
 
A program szemléletformáló hatásairól is szó esett: a résztvevő vállalatok dolgozói azzal, hogy külön figyelmet fordítanak a papírtörlők külön gyűjtésére a fenntarthatósággal kapcsolatban is érzékenyebbé válnak. „A tapasztalat azt mutatja, hogy a visszagyűjtésnek az újrahasznosításon túl erős hatása van az emberek fenntarthatósággal kapcsolatos attitűdjére is. Az ott dolgozók ezt az újszerű, környezettudatosabb látásmódot mondhatni „hazaviszik”, jobban figyelnek a hulladékra és a hulladékkezelésre más területeken és otthon, a mindennapok során is. Általánosságban igaz, hogy termékeinkkel, szolgáltatásainkkal és más kezdeményezéseinkkel egyúttal partnereinket is szeretnénk zöldebbé tenni, és hozzásegíteni őket, hogy a fenntarthatóságra épülő szemlélet napi üzleti tevékenységük részévé válhasson”– fejtette ki Nagy Géza. A kezdeményezéshez csatlakozó cégek a vállalat számításai szerint, a megtermelt hulladék mennyiségét akár 20%-kal, a keletkezett szén-dioxid-kibocsátást pedig legalább 40%-kal mérsékelhetik, mely mind hozzájárul a vállalati emissziócsökkentési célok eléréséhez.

Mindig lesz újrafelhasználható alapanyag, csak keresni kell

A szakember arra is kitért, hogy a járvánnyal járó változások akadályokat gördítettek az újrahasznosítható papír begyűjtése kapcsán a vállalat elé. Ennek egyik példája, hogy az irodai papírhulladék mennyisége – mely az egyik legjobb minőségű alapanyag a körforgásos láncban – az irodák bezárásával, majd mára a home office általánossá válásával szinte egyik napról a másikra drasztikusan lecsökkent. Erre válaszul az Essity az alternatív rostanyagok felé fordult, és egy mintegy 12 milliárd forint értékű befektetés segítségével a búzaszalmát (a búza learatása után megmaradt szármaradványt) is bevonta a körforgásos láncba, helyettesítve így a hulladékpapírt a cellulóztermelés során. A vállalat Mannheimban található alternatív rostüzeme a lakossági és ipari higiéniai papírtermékek alapanyagául szolgáló pépet a helyi gazdáktól származó búzaszalmából állítja elő.

A franciaországi Hondouville-ben található üzemükben pedig a Franciaországban begyűjtött ital és élelmiszercsomagoló kartonok kétharmadát – évi 24 ezer tonnát - újrahasznosítva állítják elő a SmartOne és Reflex termékeiket, egy 11 millió eurós beruházásnak köszönhetően a kartondobozokban lévő papírrostok 98%-át újrahasznosítva.

Az aprónak tűnő részletek is sokat számíthatnak a fenntarthatóságban

A Tork elkötelezett az ENSZ fenntarthatósági céljainak elérésében is, a jóllét, a felelős fogyasztás, a felelős vízfogyasztás, a fenntartható erdőgazdálkodás, vagy épp a klímaváltozás mérséklése érdekében, így a kiállításon a Tork más fenntartható megoldásaival is megismerkedhettek az érdeklődők.  A vállalat termékeinek 80%-a rendelkezik valamilyen ökocímkével, miközben a termékek csomagolásának 90%-a újrafelhasználható anyagokból készül. A vállalat célja, hogy 2025-re az összes műanyagcsomagolásuk újrafelhasználható legyen, és 30%-ban újrafelhasznált műanyagból készüljön.

A termékek kialakításával is törekszenek a hulladéktermelés csökkentésére: a környezettudatosság egyik alappillére, hogy a fogyasztás ésszerűsítésével már a kezdetektől fogva csökkentsék a megtermelt hulladékot. A Tork SmartOne® toalettpapíradagoló megoldásai révén például 40%-kal csökkenthető a papírfelhasználás, a Tork Xpressnap® szalvétaadagoló pedig legalább 25%-kal kevesebb szalvéta felhasználását eredményezi. Az ExelClean tisztítókendő használatával pedig 41%-kal csökkenthető az oldószer felhasználás, így óvva a környezetet és a dolgozók egészségét is.

Az északmacedón kormány korlátozta a rizs és a tojás árát

Korlátozta a rizs és a tyúktojás árát az északmacedón kormány, egyben arra kötelezte a tyúktenyésztőket, hogy a tojások 70 százalékát Észak-Macedóniában értékesítsék.
2023. 03. 22. 07:00
Megosztás:

Felhőpiac: közel négyszeres növekedés a Baltikumban és Kelet-Európában az évtized végére

A gyártás és kereskedelem területén alkalmazott felhőtechnológia piacának árbevétele a Baltikumban és Kelet-Európában évente átlagosan 16,7 százalékkal fog nőni 2022 és 2029 között – állítja a Fortune Business Insights piackutató. Tanulmányukban, amelyet a Microsoft számára készítettek, úgy vélik, hogy elsősorban az Ipar 4.0-ás technológiák elterjedése (mint például a 3D nyomtatás), az ugyancsak erőteljesen terjedő e-mail marketing, az online bevásárlás és az e-kereskedelem, a kiterjesztett és virtuális valóságot alkalmazó technológiák fogják ösztönözni a felhőpiac további bővülését a következő években. Magyarországon a régió átlagánál is nagyobb lehet majd a szektor növekedése, a B2C e-kereskedelem bővülése pedig már 2020-ban a legkiemelkedőbb volt a régióban. A hazai piac további sajátossága a KKV-k hangsúlyos szerepe a felhőpiac növekedésében.
2023. 03. 22. 06:30
Megosztás:

Kóstold meg egy helyen a legjobb magyar borokat: Winelovers Grand: a borkedvelők paradicsoma

2023. április 1-jén ismét a borok kerülnek a középpontba a Corinthia Budapest impozáns termeiben, és ez nem áprilisi tréfa!
2023. 03. 22. 06:00
Megosztás:

Tarol az intralogisztika

Míg az e-kereskedelem volumene egészen két évvel ezelőttig egyenletesen növekedett, a 2020-as és 2021-es világjárvány miatti lezárások jelentősen felgyorsították az online kereskedelemre való átállást, és megváltoztatták a világ vásárlási szokásait. Az online értékesítés példátlan növekedése a raktári műveletek felfutását idézte elő, ráadásul a raktári munkaerőhiány sok vállalatot arra késztetett, hogy új technológiákat alkalmazzanak a raktáraik vagy elosztóközpontjaik optimalizálására. Az intralogisztika egyre fontosabb szerepet játszik az e-kereskedelemben, szerepe jelentősen felértékelődött. A QLM piaci kitekintése.
2023. 03. 22. 05:30
Megosztás:

Romló eredményt becsül idénre az RWE

Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves és 2022-es éves eredményét az RWE.
2023. 03. 22. 05:00
Megosztás:

Le kell cserélni a magyar otthonokban a gázkazánokat az IEA döntése értelmében!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Ehhez képest hazánkban az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik, ami azért kedvezőtlen, mert ez – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Ma már van olyan alternatíva, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.
2023. 03. 22. 04:00
Megosztás:

AI megoldás segítheti a vállalatokat dekarbonizációs céljaik megvalósításában

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
2023. 03. 22. 03:30
Megosztás:

Februárban 65 ezer használtautó cserélt gazdát

Februárban közel 65 ezer használt személygépkocsi cserélt gazdát, 4 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban - idézte a DataHouse frissen közzétett előzetes adatait a JóAutók.hu használtautó-piaci portál kedden.
2023. 03. 22. 03:00
Megosztás:

Penész ellen: honnan jön a penész a lakásba és hogyan tudod a legegyszerűbben elűzni?

Milyen okai lehetnek, ha penészedik egy lakás? Olyan időszak jön, mikor a penész, a pollen és a kellemetlen szagok egyaránt problémát okozhatnak az otthonunkban. Jó ötlet szellőztetni a szagok és a penész ellen? Vagy mi a legjobb megoldás a penész ellen?
2023. 03. 22. 02:00
Megosztás:

Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét

Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
2023. 03. 22. 01:30
Megosztás:

Több ezer forintos különbség van a bankszámlacsomagok díja között

A bankszámlacsomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.
2023. 03. 22. 01:00
Megosztás:

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György - Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére - tájékoztatta Simó Ágnes-Tekla, az alapítvány titkára kedden az MTI-t.
2023. 03. 22. 00:30
Megosztás:

Önkormányzati épületeket korszerűsítenek Kaszaperen

Három önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére nyert el 118 millió forint uniós támogatást a Békés vármegyei Kaszaper.
2023. 03. 22. 00:05
Megosztás:

Hollandiában megtiltják a TikTok használatát a munkahelyi eszközökön

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.
2023. 03. 21. 23:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 21. 23:00
Megosztás:

Banki stressz-tesztek - pár bankcsőd és máris indulhatnak a tőzsdék felfelé! Hurrá!!!

Messziről nézve az elmúlt nagyjából egy hét bankrendszerben megjelent problémái egy piaci stresszteszthez hasonlítanak. Élesben vizsgáztak a pénzintézetek és a 2008 óta felállított rendszer. Erre volt már egy példa, nem is olyan régen, mégpedig a COVID okozta stresszhelyzet.
2023. 03. 21. 22:30
Megosztás:

Akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó képzés indul mérnökhallgatóknak az Óbudai Egyetemen

Autóipari Li-ion akkumulátorok gyártása elnevezésű tantárgy oktatása kezdődött meg az Óbudai Egyetemen, hamarosan pedig speciális szakirányra is jelentkezhetnek a mérnökhallgatók.
2023. 03. 21. 22:00
Megosztás:

Horgászjátékot hív vissza az Ikea fulladásveszély miatt

Elővigyázatosságból visszahívja a Blavingad elnevezésű többszínű horgászjátékot az Ikea - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc kedden az MTI-t.
2023. 03. 21. 21:30
Megosztás:

Januárban 5,8 százalékkal nőtt a román építőipari termelés

Januárban nyers adatok szerint 5,8 százalékkal nőtt Romániában az építőipari termelés a tavalyi év első hónapjához képest - közölte kedden az országos statisztikai intézet (INS).
2023. 03. 21. 21:00
Megosztás:

Sokaknak segítettek már a Grantis befektetési útmutatói

Előbb-utóbb szinte mindenki életében eljön az a pillanat, amikor a saját pénzügyi biztonság megteremtése válik a legfontosabb feladattá, ilyenkor pedig egy szakértői csapat befektetési útmutatói óriási segítséget jelentenek. A megtakarítások vonatkozásában ugyanis megannyi tényezőre kell egyszerre odafigyelni, ez pedig olykor embert próbáló feladat.
2023. 03. 21. 20:30
Megosztás: