A kamatemelések hónapja: tucatnyi bank változtatott márciusban

Márciusban már egy tucat bank változtatott a jelzáloghitelek kondícióin a money.hu kamattükrének összesítése szerint. Bár a kamatemelkedés egyelőre csak egyes szegmensekben mutatkozik, az MNB irányadó kamatának múlt heti 75 bázispontos emelése után a következő hetekben minden konstrukcióra kiterjedően általánossá válhat.

A kamatemelések hónapja: tucatnyi bank változtatott márciusban

Ahogy az várható volt, március első hetében eddig már egy tucat bank jelentett be kamatváltozás a jelzáloghiteleknél. Meglepően hat, hogy a piaci kamatozású lakáshitelek esetében az év harmadik hónapjában eddig visszafogott volt a kamatok emelkedése. Ugyanakkor a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti, közel évtizedes csúcsot jelentő, egy lépésben megtett 75 bázispontos kamatemelését aligha tudják szó nélkül hagyni a bankok – főleg, ha a forint árfolyamának védelmében a jegybank az irányadó kamat további emelésére kényszerül a következő napokban.

Termékcsoportokban emelők

Március 1-től a CIB Banknál az 5 és 10 éves Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) kölcsönök kamata 0,15 százalékponttal lett magasabb, a 10 éves MFL kamata így 6,02 százalékról 6,17 százalékra emelkedett. Ezt a kamatot kell megfizetniük a jövőben azoknak az ügyfeleknek is, akiknek kölcsöne (a feltételek nem teljesülése miatt) kikerül az NHP Zöld Otthon Programból.

A K&H Banknál az üzleti feltételű és az MFL konstrukciókban a leggyengébb (K6) ügyfélminősítéssel bíró ügyfelek kamata emelkedett. Ezek az ügyfelek márciustól 5 éves kamatciklusra 8,09, 10 évre 8,25 százalékon kaphatnak kölcsönt a banknál, míg a 20 évre fix konstrukciók esetében 8,42 százalék a kínált kamat.

Márciustól a lakáshitelek fix kamatozású lakáshitelek kamataihoz nem nyúlt az OTP Bank, ám emelte a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatát. Az 5 évre fix törlesztést biztosító konstrukció 15, a 10 és 20 éves fix kamatozású hitelek kamatát 50 bázisponttal emelték, amely okán például a Fix10 szabadfelhasználású jelzáloghitel a felveendő összeg függvényében 8,35-9,76 százalékos kamat mellett érhető el kedvezmények nélkül.

Az Erste Banknál a 6 hónapos BUBOR referenciakamat emelkedése miatt emelkedtek az áthidaló hitelek THM értékei.

Márciustól már a Raiffeisen Bank is kínál 20 évre fix kamatozást biztosító lakáshitelt az ügyfeleinek. Az új futamidőre kínált kölcsön kamatkondíciói megegyeznek a 10, valamint a 15 éves végig fix termékekével, azaz az ügyfelek 7,91-8,88 százalékos kamat mellett biztosíthatják be a fix törlesztőrészletet a futamidő végéig.

Az MKB Bank a Budapest Bankkal a jövő hónapban megvalósuló egyesülés előkészületeként március hónapra felfüggesztette a támogatott konstrukciók - Babaváró, CSOK, NHP Zöld hitel -, valamint a fogyasztóbarát lakáshitelek értékesítését. Az otthonteremtő hitelek kamata a referenciakamat változás miatt itt is emelkedett.

A Budapest Banknál ugyanakkor március 7. hétfőtől az 5 éves és a végig fix MFL kölcsönök 50, a 10 évre fixált fogyasztóbarát lakáshitelek kamatai 30 bázisponttal emelkedtek. A bank 2-ről 3 millióra emelte a minimálisan igényelhető összeget, s a korábbi 10 helyett immár 12 milliót kell igényelni ahhoz, hogy kedvezőbb kamatot kapjunk. A legjobb kamatot a végig fix konstrukcióban kapjuk, ennek értéke 12 millió forint feletti igénylés esetén 5,99 százalék.

A kamattámogatott hiteleknél nincs megállás, de ez kevésbé az ügyfélnek fáj

A Takarékbanknál az Otthonteremtési hitelek kamattámogatást követő időszakára érvényes Takarék Ötös Otthon hitel kamata 7,09 százalékról 7,59 százalékra emelkedett. A bank a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) esetében a referenciakamatok emelkedését a hitelhez kapcsolt kedvezmények hasonló mértékű emelésével ellensúlyozta, így az összességében az MFL hitelek akciós és kedvezményes kamatai és THM-je nem változott. Ugyanakkor a jogszabály által előírt reprezentatív példák adatai szerint hiába nem változtak a Takarék Ötös, Tízes, Fix15-ös és Fix20-as jelzáloghitelek kamatai és THM-értékei, az MFL termékkel együtt a feltüntetett havi törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő összeg kis mértékben emelkedett.

A Gránit Bank és az UniCredit ebben a hónapban eddig csak a referenciakamat változását vezette át az otthonteremtő hitelek kamataiba, ám ez egyelőre csak az egyre nagyobb összegű kamattámogatást fizető államnak fáj. Az ügyfelek számára a támogatott konstrukciók továbbra is stabil olcsó kamat mellett elérhetőek, amit a folyósításon belüli térnyerésük is jól mutat.

A MagNet Bank csak a változó kamatozású, 6 hónos BUBOR szintjéhez kötött lakáshitelének kamatát emelte, 10,2 százalékról 10,6 százalékra, az 5 évre fixált kölcsön továbbra is 7,4, a 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító kölcsön 7,9 százalékos kamat mellett érhető el a MagNet Banknál. A hamarosan a MagNethez kerülő Sopron Banknál a referenciakamatok emelkedése után az otthonteremtő kamattámogatott hitel 1 és 5 éves kamatperiódussal egyaránt 6,68 százalékos Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mellett igényelhető.

Személyi hitelek: lassan, de nagyot lépnek

A személyi hitelek piacára továbbra is a lomha mozgás jellemző. Márciusban eddig csak a CIB Bankjelentett be emelést, a változás ott sem mindenkit érint. A bank ugyanis nem a standard kamatot emelte - az továbbra is továbbra is 18,99 százalék -, hanem az egyes díjcsomagokhoz kapcsolt kedvezmény mértékét csökkentette. A munkabér átutalás összegéhez kötött konstrukcióban az alapszintű kamatkedvezmény mértkel 7,5 százalékpontról 6,09 százalékra csökkent, így a fizetendő kamat 11,49 százalékról 141 (!) bázisponttal 12,9 százalékra ugrott. A minimum 250 ezer forintos jövedelmet felmutató AKTIV250 kategóriában a kamatkedvezményének mértékének csökkenésével a kamat 91 bázisponttal 7,99 százalékról 8,9 százalékra nőtt, 7 millió forintot meghaladó kölcsönnél ennél 1 százalékkal kisebb, 7,99 százalékos kamatot kell fizetni, amely 50 bázispontos kamatkedvezmény csökkenést jelent. A 450 ezer forintos nettót felmutató ügyfelek, illetve a Magnifica csomagra jogosultak kedvezményei nem módosultak, így a kamat sem emelkedett.

Mi a tökéletes vérnyomás egy 40-es, 50-es, 60-as, 70-es és 80-as nőnek és férfinak?

Általánosságban orvosilag is igazolt, hogy az életkor előrehaladásával az ideális vérnyomás-érték is változik. Mind a hölgyek, mind az urak esetében. Egy bizonyos korban a megfelelő vérnyomás-érték azonban nagyon sok tényezőtől függhet: ilyen az illető neme, életkora, egészségi állapota valamint a genetikai hajlama. Lássuk, hogy adott korban, mi az ideális vérnyomás! Cikkünk végén egy kalkulátort is találsz, azzal kiszámítható a személyes vérnyomás adat.
2023. 10. 05. 02:01
Megosztás:

Több országban is gyorsult az infláció augusztusban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban augusztusban átlagosan 6,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése a júliusi 5,9 százalékról, és ezzel már a második egymást követő hónapban regisztráltak emelkedést.
2023. 10. 05. 01:30
Megosztás:

Új taggal bővül a Concorde Csoport: Record Alapkezelő

Október elején kezdi meg működését a Concorde Csoport új tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Recorde). Az új leánycég indítása illeszkedik a Concorde filozófiájába és hosszú távú stratégiájába, melynek célja, hogy a befektetési- és pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújthassa ügyfeleinek. A társaság operatív irányításáért és szakmai munkájáért Kutas Gábor, mint az igazgatóság elnöke, ügyvezető felel majd.
2023. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Péntektől nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 10. 05. 00:50
Megosztás:

Mik azok a mém kriptók és miért vásárol belőlük mindenki?

A mém érmék alapjaiban eltérnek a hagyományos befektetési eszközöktől, sőt a legtöbb esetben még a nagyobb kriptóktól is.
2023. 10. 05. 00:01
Megosztás:

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző évi időszakhoz viszonyítva

2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.
2023. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás: