A kamatemelések hónapja: tucatnyi bank változtatott márciusban

Márciusban már egy tucat bank változtatott a jelzáloghitelek kondícióin a money.hu kamattükrének összesítése szerint. Bár a kamatemelkedés egyelőre csak egyes szegmensekben mutatkozik, az MNB irányadó kamatának múlt heti 75 bázispontos emelése után a következő hetekben minden konstrukcióra kiterjedően általánossá válhat.

A kamatemelések hónapja: tucatnyi bank változtatott márciusban

Ahogy az várható volt, március első hetében eddig már egy tucat bank jelentett be kamatváltozás a jelzáloghiteleknél. Meglepően hat, hogy a piaci kamatozású lakáshitelek esetében az év harmadik hónapjában eddig visszafogott volt a kamatok emelkedése. Ugyanakkor a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti, közel évtizedes csúcsot jelentő, egy lépésben megtett 75 bázispontos kamatemelését aligha tudják szó nélkül hagyni a bankok – főleg, ha a forint árfolyamának védelmében a jegybank az irányadó kamat további emelésére kényszerül a következő napokban.

Termékcsoportokban emelők

Március 1-től a CIB Banknál az 5 és 10 éves Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) kölcsönök kamata 0,15 százalékponttal lett magasabb, a 10 éves MFL kamata így 6,02 százalékról 6,17 százalékra emelkedett. Ezt a kamatot kell megfizetniük a jövőben azoknak az ügyfeleknek is, akiknek kölcsöne (a feltételek nem teljesülése miatt) kikerül az NHP Zöld Otthon Programból.

A K&H Banknál az üzleti feltételű és az MFL konstrukciókban a leggyengébb (K6) ügyfélminősítéssel bíró ügyfelek kamata emelkedett. Ezek az ügyfelek márciustól 5 éves kamatciklusra 8,09, 10 évre 8,25 százalékon kaphatnak kölcsönt a banknál, míg a 20 évre fix konstrukciók esetében 8,42 százalék a kínált kamat.

Márciustól a lakáshitelek fix kamatozású lakáshitelek kamataihoz nem nyúlt az OTP Bank, ám emelte a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatát. Az 5 évre fix törlesztést biztosító konstrukció 15, a 10 és 20 éves fix kamatozású hitelek kamatát 50 bázisponttal emelték, amely okán például a Fix10 szabadfelhasználású jelzáloghitel a felveendő összeg függvényében 8,35-9,76 százalékos kamat mellett érhető el kedvezmények nélkül.

Az Erste Banknál a 6 hónapos BUBOR referenciakamat emelkedése miatt emelkedtek az áthidaló hitelek THM értékei.

Márciustól már a Raiffeisen Bank is kínál 20 évre fix kamatozást biztosító lakáshitelt az ügyfeleinek. Az új futamidőre kínált kölcsön kamatkondíciói megegyeznek a 10, valamint a 15 éves végig fix termékekével, azaz az ügyfelek 7,91-8,88 százalékos kamat mellett biztosíthatják be a fix törlesztőrészletet a futamidő végéig.

Az MKB Bank a Budapest Bankkal a jövő hónapban megvalósuló egyesülés előkészületeként március hónapra felfüggesztette a támogatott konstrukciók - Babaváró, CSOK, NHP Zöld hitel -, valamint a fogyasztóbarát lakáshitelek értékesítését. Az otthonteremtő hitelek kamata a referenciakamat változás miatt itt is emelkedett.

A Budapest Banknál ugyanakkor március 7. hétfőtől az 5 éves és a végig fix MFL kölcsönök 50, a 10 évre fixált fogyasztóbarát lakáshitelek kamatai 30 bázisponttal emelkedtek. A bank 2-ről 3 millióra emelte a minimálisan igényelhető összeget, s a korábbi 10 helyett immár 12 milliót kell igényelni ahhoz, hogy kedvezőbb kamatot kapjunk. A legjobb kamatot a végig fix konstrukcióban kapjuk, ennek értéke 12 millió forint feletti igénylés esetén 5,99 százalék.

A kamattámogatott hiteleknél nincs megállás, de ez kevésbé az ügyfélnek fáj

A Takarékbanknál az Otthonteremtési hitelek kamattámogatást követő időszakára érvényes Takarék Ötös Otthon hitel kamata 7,09 százalékról 7,59 százalékra emelkedett. A bank a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) esetében a referenciakamatok emelkedését a hitelhez kapcsolt kedvezmények hasonló mértékű emelésével ellensúlyozta, így az összességében az MFL hitelek akciós és kedvezményes kamatai és THM-je nem változott. Ugyanakkor a jogszabály által előírt reprezentatív példák adatai szerint hiába nem változtak a Takarék Ötös, Tízes, Fix15-ös és Fix20-as jelzáloghitelek kamatai és THM-értékei, az MFL termékkel együtt a feltüntetett havi törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő összeg kis mértékben emelkedett.

A Gránit Bank és az UniCredit ebben a hónapban eddig csak a referenciakamat változását vezette át az otthonteremtő hitelek kamataiba, ám ez egyelőre csak az egyre nagyobb összegű kamattámogatást fizető államnak fáj. Az ügyfelek számára a támogatott konstrukciók továbbra is stabil olcsó kamat mellett elérhetőek, amit a folyósításon belüli térnyerésük is jól mutat.

A MagNet Bank csak a változó kamatozású, 6 hónos BUBOR szintjéhez kötött lakáshitelének kamatát emelte, 10,2 százalékról 10,6 százalékra, az 5 évre fixált kölcsön továbbra is 7,4, a 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító kölcsön 7,9 százalékos kamat mellett érhető el a MagNet Banknál. A hamarosan a MagNethez kerülő Sopron Banknál a referenciakamatok emelkedése után az otthonteremtő kamattámogatott hitel 1 és 5 éves kamatperiódussal egyaránt 6,68 százalékos Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mellett igényelhető.

Személyi hitelek: lassan, de nagyot lépnek

A személyi hitelek piacára továbbra is a lomha mozgás jellemző. Márciusban eddig csak a CIB Bankjelentett be emelést, a változás ott sem mindenkit érint. A bank ugyanis nem a standard kamatot emelte - az továbbra is továbbra is 18,99 százalék -, hanem az egyes díjcsomagokhoz kapcsolt kedvezmény mértékét csökkentette. A munkabér átutalás összegéhez kötött konstrukcióban az alapszintű kamatkedvezmény mértkel 7,5 százalékpontról 6,09 százalékra csökkent, így a fizetendő kamat 11,49 százalékról 141 (!) bázisponttal 12,9 százalékra ugrott. A minimum 250 ezer forintos jövedelmet felmutató AKTIV250 kategóriában a kamatkedvezményének mértékének csökkenésével a kamat 91 bázisponttal 7,99 százalékról 8,9 százalékra nőtt, 7 millió forintot meghaladó kölcsönnél ennél 1 százalékkal kisebb, 7,99 százalékos kamatot kell fizetni, amely 50 bázispontos kamatkedvezmény csökkenést jelent. A 450 ezer forintos nettót felmutató ügyfelek, illetve a Magnifica csomagra jogosultak kedvezményei nem módosultak, így a kamat sem emelkedett.

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás: