A kihívások ellenére csökken az éhezés kontinensünkön

Bár már kevesebb mint hét év van vissza a 2-es számú, az éhezés és a táplálkozásból fakadó problémák teljes felszámolásáról szóló Fenntartható Fejlődési Cél eléréséig, Európa és Közép-Ázsia országai – az elmúlt évek súlyos kihívásai ellenére – haladást mutatnak fel ennek megvalósításában. Hiába nőtt térségünkben az egészséges étrend költsége, tavaly csökkent azonban azon emberek száma, akik nem engedhették meg maguknak az egészséges ételeket.

A kihívások ellenére csökken az éhezés kontinensünkön

Ezek és sok más megállapítás olvasható Az élelmezés és táplálkozás helyzete Európában és Közép-Ázsiában 2023-as kiadásában, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), mely a2-es számú Fenntartható Fejlődési Célért felelős, hozott nyilvánosságra.

A kiadvány megjegyzi, hogy az elmúlt években a járvány, a konfliktusok, a szélsőséges időjárás és a természeti katasztrófák megnehezítették az éhezés felszámolását és a táplálkozás javítását. Ennek ellenére az alultápláltság elterjedése Európa és Közép-Ázsia országaiban 2000 óta tartósan 2,5% alatt maradt. A közepesen és súlyosan élelmiszerhiányos emberek becsült száma 4,1%-kal (vagy 4,7 millióval) 111,1 millió főre csökkent 2021 és 2022 között.

2022-ben a hét alrégió közül négyben (köztük Közép-Ázsiában, a Nyugat-Balkánon és a Kaukázusban) a közepesen és súlyosan éhezők aránya együttesen meghaladta a térségi 11,9%-os átlagot. Ezen túl a számok azt mutatják regionális és globális szinten, hogy a nők a férfiakhoz képest nagyobb arányban vannak kitéve a közepes és súlyos éhezés fenyegetésének.

„Reméljük, hogy a jelentés értékes információval szolgál, és hozzájárul a hatékony szektorközi együttműködésekhez többek között a civil és privát szférával a 2-es számú Fenntartható Fejlődési Cél megvalósítása érdekében Európában és Közép-Ázsiában” – írta Godfrey Magwenzi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának ideiglenes vezetője a kötet előszavában.

„Szervezetünk továbbra is elkötelezett a kormányzatok ez irányú támogatásában nemzeti és regionális szinten” – tette hozzá.

Más részről a túlysúlyos és elhízott emberek száma aggodalomra ad okot. 2022-ben az 5 év alatti túlsúlyos gyerekek aránya Európa és Közép-Ázsia térségben elérte a 7,1%-ot, szemben a 5,6%-os globális átlaggal. És bár ez az adat a 2010-ben 9,7% volt és azóta is csökkenőben van, még így is kétszerese a gyerekkori elhízás visszaszorítását előirányozó 2030-as célnak. A túlsúlyos felnőttek aránya a régió minden országában emelkedik. Ezzel párhuzamosan előrelépés történt az országok többségében számos táplálkozási mutató tetkintetében, köztük a növekedés leállása, az elégtelen gyerekkori testsúly és az alacsony születési súly.

„Azok számára, akik a közepesen éhezők kategóriájába esnek, az élelem elérhetősége bizonytalan. Esetleg más, alapvető szükségleteiket kell feláldozni, hogy rendszeresen ételhez jussanak, ami még így is sajnos nem mindig tápláló” – magyarázta Tamara Nanitashvili, a FAO szakértője és a kötet vezető szerzője. „A súlyosan éhezőknél akár napok is eltelhetnek anélkül, hogy élelemhez jussanak; más szavakkal, ők nagyon valószínű, hogy megtapasztalták az igazi éhezést.”

A legfrissebb becslések szerint Európában és Közép-Ázsiában több mint 25 millió ember (avagy a teljes lakosság 3,1%-a) nem engedhette meg magának az egészséges étrendet 2021-ben, egy évvel azelőtt még mintegy 2,7 millió fővel magasabb volt ez a szám.

A regionális élelmezési és táplálkozási jelentés idei kiadása felidézi a 2022-es jelentésben szereplő felhívást az agrár-élelmezési rendszerek átalakításáról és az élelmezési és mezőgazdasági szakpolitikák újragondolásáról, amely arra bíztat, hogy megfelelő válaszok szülessenek az élelmezéssel, táplálkozással, egészséggel, környezeti fenntarthatósággal és a termelők és a szektor más szereplőinek megélhetésével kapcsolatos kihívásokra.

Eljött a fordulat az ingatlanpiacon? Az adatok új irányt mutatnak

Az Eurostat adatai alapján 2023 harmadik negyedéve fordulópont lehetett az európai ingatlanpiacon, az ingatlanárak 2022 elején kezdődött zuhanása megtorpant, sőt a korábbi negyedévhez képest még nőttek is valamelyest. Magyarországon eközben az otpotthon.hu adatai szerint ez volt az az időszak, amikor a legkevésbé volt aktív az ingatlanpiac, és a legalacsonyabbak voltak az árak 2023-ban.
2024. 02. 29. 06:30
Megosztás:

Kedvezőbb kilátások az agráriumban 2024-ben

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását, az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.
2024. 02. 29. 06:00
Megosztás:

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás:

Egészségpénztári tag vagy? Akkor jó hírünk van számodra!

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. 81 milliárd forinttal a kifizetések is rekordot döntöttek tavaly, az adókedvezménnyel növelt megtakarításaikat elsősorban gyógyszerek kiváltására és magánorvosi ellátásra költik a tagok - írja elemzésében a Bank360.hu.
2024. 02. 29. 04:00
Megosztás:

Egy új rendelet miatt nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta

Nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta azt követően, hogy március 28-tól minden internetes kereskedőnek fel kell tüntetnie a céget a lehetséges kiszállítók közt - mondta a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2024. 02. 29. 03:30
Megosztás:

A 6%-os lakáshitel már jónak számít, de van annál jobb is?

Tovább csökkent az államilag nem támogatott, piaci lakáshitelek kamata, amihez a bankok további egyedi kamatkedvezményeket is adhatnak. Ez jó hír lehet azoknak az ingatlanvásárlást tervezőknek, akik nem jogosultak a kamattámogatott hitelekre. Budapesten nőttek, a vármegyeszékhelyeken stagnálnak a lakásárak.
2024. 02. 29. 03:00
Megosztás:

Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.
2024. 02. 29. 02:30
Megosztás:

Otthonfelújítási program 2024 - most már gyerek sem kell hozzá!

Nemcsak a gyermekesek kaphatnak otthonfelújítási támogatást 2024-ben, melyről a money.hu számolt be részletesen. Nézzük, mit kell tudni a 2024-es otthonfelújítási támogatásokról.
2024. 02. 29. 02:00
Megosztás:

Tavaszi szünet 2024 – Változás miatt így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után

Tavaszi szünet 2024 – Fontos változás jön, így folytatódik a tanítás a tavaszi szünet után! Idén egyszerre lesz az óraátállítás és az iskolai tavaszi szünet, fontos bejelentés érkezett mert a gyerekeket is megviselheti az órák átállítása! Nem változik az iskolák napi kezdése, marad a 8 óra, nem lesz 9 órás kezdés. Részletek a cikkünkben.
2024. 02. 29. 01:00
Megosztás:

Az energiaárak emelése miatt ismét eluralkodik a félelem

Egyre kevésbé bíznak az emberek az energiaellátás jövőjében – derül ki az EY nemzetközi energetikai jelentéséből. A válaszadók alig a harmada (30%) hisz abban, hogy az energia megfizethető marad, tízből heten (72%) pedig már most se tudnák kigazdálkodni, ha 10 százalékkal megemelkedne a villanyszámlájuk.
2024. 02. 29. 00:30
Megosztás:

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás: