A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

1. A kabinet bevezetett egy új, árbevétel-arányos különadót, ami a tavalyi nettó bevétel 2,8%-ára rúg. Ezt a MOL idén három részletben fizeti meg.
2. A kormány változtat a 42%-os külön bányajáradék mértékén, amit nem kell megfizetni a 2023-as hazai termelési növekmény után.
3. Az Ural/Brent különbségre kivetett 95%-os adó marad, de az adó alapja, ami a két olajféleség árkülönbsége, 7,5 dollár/hordóval csökkenthető.

ERSTE elemzői vélemény: A MOL-nak tavaly nettó 9.868 milliárd forint árbevétele volt, de ebben benne van a külföldi leányvállalatok bevétele is. A magyar forgalom ennek kevesebb, mint a fele lehet. Ez alapján a 2,8%-os adó becslésünk szerint 150 milliárd forint bevételt hozhat a magyar államnak.

Az Ural/Brent különbözetre vonatkozó könnyítés viszont 120-140 milliárd forinttal csökkenti az állam bevételét. A bányajáradék enyhítés is közel 10-20 milliárd forinttal vetheti vissza a MOL terheit, mivel nő a hazai termelés a magas árak miatt.

Összességében inkább a különadó rendszer átrendezését látjuk. Az állam érdekeltté szerette volna tenni a MOL-t a hazai szénhidrogén bányászat növelésében. A változtatás a másik oldalról visszaveti a MOL-t, hogy hamar váljon le az orosz kőolaj importról.

A mol részvényei 1% körüli csökkenéssel reagáltak a hírekre a tőzsdenyitást követően.

Kínában lelombozó volt a március

Kínában csalódást keltő márciusi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok láttak napvilágot kedden, miközben az elemzők által várt szintre csökkent a munkanélküliség a múlt hónapban.
2024. 04. 16. 14:00
Megosztás:

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak azok, akik idén lesznek nagykorúak

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatta a MÁV-START az MTI-t.
2024. 04. 16. 13:30
Megosztás:

Önerőből vág bele egy komoly fejlesztésbe Gyula

Tíz helyszínen indít közlekedésfejlesztési beruházást saját erőből a gyulai önkormányzat, mintegy negyedmilliárd forint értékben - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 04. 16. 13:00
Megosztás:

A vártnál jobban gyorsult Kína, mégsem felhőtlen a kép

A vártnál gyorsabb gazdasági növekedésről számolt be a kínai statisztikai hivatal. Az ázsiai szuperhatalom első negyedéves GDP-je 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét, és felülmúlta a piac 4,8 százalékos várakozását, valamint az 5,2 százalékos negyedik negyedéves ütemet.
2024. 04. 16. 12:00
Megosztás:

Kamatcsökkentés helyett további szigorítás jön Amerikában?

A svájci UBS bank felvettette annak lehetőségét, hogy a beragadó infláció és az erős gazdaság akár további kamatemelésre is sarkallhatja a Fed-et. Erre azonban kicsi az esély, és a bank elemzői szerint jelenleg a két kamatcsökkentés a legvalószínűbb forgatókönyv az idei évre.
2024. 04. 16. 11:30
Megosztás:

Megállapodtak a bérekről az Audinál

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot - tudatta az Audi Hungaria az MTI-vel.
2024. 04. 16. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 16. 10:30
Megosztás:

A városi költözés útmutatója: Tippek és trükkök a sima költözéshez

A városi költözés egy izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli lépés az életünkben. Legyen szó új munkahelyről, iskoláról vagy egyszerűen csak egy új kezdetről, a sikeres áttelepülés kulcsa a megfelelő előkészítésben rejlik. Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtunk arra vonatkozóan, hogyan tervezzük meg és hajtsuk végre zökkenőmentesen a városi költözést.
2024. 04. 16. 10:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 16. 09:30
Megosztás:

Alvó Ethereum (ETH) bálna éled fel évek után, 50 ezer dollárt fektet be egy 25X-es árfolyamú tőzsdei tokenbe, a DTX-be

Időnként egy korai szakaszban lévő Ethereum (ETH) befektető tárcája feléled. Történelmileg ezek a tárcák fantasztikus követési lehetőséget biztosítottak, mivel a tulajdonosok előrelátó módon részt vettek az Ethereum (ETH) projektben jóval azelőtt, hogy bárki megértette volna a kriptovalutákban rejlő értéknövekedést.
2024. 04. 16. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is

Csökkenéssel indulhat a keddi kereskedés az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt.
2024. 04. 16. 08:31
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 16. 08:00
Megosztás:

Indul a parkolóépítés Kaposváron

Parkolóépítési programot indít Kaposvár: az önkormányzat 4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakít ki a somogyi vármegyeszékhelyen - adta hírül a polgármester a Facebook-oldalán.
2024. 04. 16. 07:30
Megosztás:

A 2024-ben robbanásra kész Top 3 kriptodeviza; KangaMoon, Gala és Sui

A kriptodeviza-piacot erős verseny jellemezi az új kriptodevizák részéről, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok és hatalmas potenciáljuk arra irányulnak, hogy megszerezzék a befektetők bizalmát és befolyásolják a piaci hangulatot. Évről évre egyre több új kriptoprojekt lép be a piacra, így a kriptobefektetőknek mindig nehézséget okoz a nagy potenciállal rendelkező legjobb kriptodevizák kiválasztása. A szakértők elemezték a piacot, és a KangaMoon (KANG), a Gala (GALA) és a Sui (SUI) kriptovalutákat választották ki, amelyek az év folyamán kiemelkedő emelkedésekre lehetnek képesek. Olvass tovább, hogy megtudd, miért ezek a legjobb kriptó befektetések most.
2024. 04. 16. 07:00
Megosztás:

AI-alapokra helyezte a casco-kötést követő járműszemlét az Allianz Hungária

2024 márciusa óta már az új, mesterséges intelligenciával vezérelt digitális gépjárműszemle segíti az Allianz Hungária ügyfeleit a casco-szerződésük megkötésének folyamata során. A casco így gyorsan, kényelmesen, akár teljes egészében az otthonunkból megköthető, míg a biztosítóoldali elbírálási folyamat két napon belül lezárulhat.
2024. 04. 16. 06:30
Megosztás:

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.
2024. 04. 16. 06:00
Megosztás:

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.
2024. 04. 16. 05:30
Megosztás:

Jókora nyereséget villantott a Goldman Sachs

A bank első negyedéves bevétele a tavalyihoz képest 16%-kal 14,21 milliárd dollárra emelkedett, több mint 1 milliárd dollárral meghaladva az elemzői várakozásokat.
2024. 04. 16. 05:00
Megosztás:

Egy nő keressen ugyanannyit mint a férfi kollégája - ezt akarja az Unió

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a férfi dolgozóik fizetéséről. Az Európai Bizottság döntése értelmében a kikért adatok alapján akár bírósági pert is indíthatnak majd a hátrányosan érintett alkalmazottak – hívja fel a figyelmet az EY. A tanácsadócég kollégái arra ösztönzik a társaságokat, hogy minél hamarabb világítsák át a szervezetüket, és szükség esetén tegyék meg a bérszakadék megszüntetéséhez vezető lépéséket.
2024. 04. 16. 04:30
Megosztás:

Ne vegyél ilyen autót, mert tuti átvernek!

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább sérült márka világszerte. A spektrum másik végén a Fiat áll, amelyet hazánkban a legkevésbé érnek közúti balesetek. 2023 káradatainak tanulmányozása alapján a kutatás azt is feltárta, hogy a Mercedes-Benz, a Kia és az Audi rendelkezik a legmagasabb kárértékkel.
2024. 04. 16. 04:00
Megosztás: