A kötvények újból ringbe szállnak

Tizennégy év telt el azóta, hogy a Fed és más központi bankok a globális pénzügyi válságra adott válaszként elindították az ultraalacsony kamatlábak és kötvényhozamok korszakát. Ez az időszak a közelmúltban lezárult, és az elmúlt évben óriási nyomás nehezedett a kötvénypiacokra az emelkedő hozamok és a szélesedő hitelszpredek kettős hatása miatt.

A kötvények újból ringbe szállnak

Több mint egy évtizede már, hogy a jegybankok kivették a pakliból a befektetők egyik fő ütőkártyáját: az államkötvényekből vagy jó minősítésű kötvényekből származó szerény, megbízható hozamot korábban mindenki természetesnek vette, azzal az alaptétellel együtt, hogy amikor a részvényeknek rosszabbul ment, akkor a kötvényekből származó profitra lehetett számítani, és fordítva.

A bankok és a befektetők 2009 óta egy másik realitáshoz voltak kénytelenek alkalmazkodni, és évről-évre elképesztő mennyiségű, a jegybankok által hozzáférhetővé tett likviditást pumpáltak különböző részvény- és reáleszköz-konstrukciókba, és ott üldözték a jövedelmet, ahol az éppen felbukkant. A kötvény- és pénzpiacokból ki lehetett préselni némi árfolyam-, kereskedési és relatívérték-nyereséget, de aki nem akarta mindenét kockára tenni, az nullához közeli vagy annál alacsonyabb hozamnál jobbat nemigen tudott elérni.

Nos, mára ezek az idők is elmúltak. Az USA kétéves futamidejű kincstárjegyei, melyek régóta fixen 1% és egy évvel ezelőtt valamivel 30 bázispont alatt álltak, most 4,5%-nál járnak, és a tízéves futamidejű USA állampapírok 2008 óta először szintén elérték a 4%-os szintet. Német megfelelőik, melyek tavaly egész évben mélyen negatív névleges tartományban tétlenkedtek, most újból átlépték a 2%-os határt.

A Fidelity szerint néhány nagy kockázat azonban a látszólag vonzó értékeltségek ellenére is fennmaradt. Az Egyesült Királyság piacán az elmúlt hónapban lezajlott események a giltek hozamának komoly növekedéséhez vezettek, ami visszacsábította a vevőket. De lehet, hogy a mini-költségvetés körüli felhajtás, mely végül Liz Truss miniszterelnök lemondásához vezetett, a globális rendszerben megjelenő repedések első jele csupán. „Bár szoros figyelemmel kísérjük a globális likviditás alakulását, és főleg az USA államkötvény-piacait, az még mindig nem világos, hogy a szemünk előtt kibontakozó, recesszióért – és magas csődhányadmutatókért – a kötvénypiac egyes elemeihez kapcsolódó, számottevően nagyobb szpredek okolhatók-e” - mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.  

Osztalékok kontra kötvényhozamok

Mindazonáltal a részvény- és kötvényhozamok közötti dinamika is átalakult. A részvényosztalékos stratégiák az alacsony hozamkörnyezetben az egyik szokásos menedéknek számítottak. Az infláció, a magasabb kamatlábak és a fejlett piacok várhatóan kemény földet érése által az eredményekre gyakorolt hatás azonban aláássa ezt. Most, hogy a tízéves amerikai állampapírokkal 4% fölött járnak és befektetési kategóriájú vállalati kötvények 6%-ot kínálnak, a befektetők a nagy multinacionális vállalatok által kínált osztalékhoz hasonló hozamokat vásárolhatnak, hasonló kockázatok nélkül - feltéve, hogy az érintett országok és vállalatok nem válnak fizetésképtelenné.

Sokáig nem ez volt a helyzet. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedben nem hogy az állampapíroknak, de még a vállalati kötvényhozamoknak az osztalékhozamokkal szembeni előnye is köddé vált, viszont az elmúlt hat hónapban szépen felpattant. Más szóval, most már van alternatíva, és a kötvények újból számításba veendő tényezővé váltak.

1. grafikon: Kezd visszatérni a vállalati kötvények hozamelőnye

 

Lényeges körülmény, hogy a hozamok mértéke a kötvényuniverzum más részeire is átterjed, sőt néhány helyen még markánsabb is. Ha vetünk egy pillantást a hitelszpredekre, akkor azt látjuk, hogy az értékeltségek az erősebb dollár és a kínai ingatlanszektor problémái miatt a feltörekvő és a magasabb hozamú piacokon fordulóponthoz közelednek − ez utóbbinak valószínűleg jót tesz majd a további lazítás. Az időzítés ezeken a területeken is döntő fontosságú lesz − és könnyen lehet, hogy még további átrendeződések várhatók −, de az tény, hogy az irányadó kuponok és hozamok egyszerűen magasabbak, mint egy ideje voltak.

 

A befektetők túl kevés kötvényt tartanak

A vonzóbb hozamszintek ellenére a befektetők kötvényekből ma is kevesebbet tartanak, mint részvényekből. Az alábbi grafikon a részvényeknek a Lehman Brothers összeomlása után végbement térnyerését illusztrálja, és azt, hogy a tendencia most talán megfordulhat. 2008 előtt a nem banki befektetők jellemzően a portfóliójuknak összesen kevesebb mint egyötödét tartották részvényekben. 2009 óta ennek pont az ellenkezője volt elmondható, 2020-ban és 2021-ben pedig az arány inkább egynegyed volt. A kötvényeknél idén megfigyelt, a hozamoknak a jegybankok által előidézett korrekciója nyomán kialakult hirtelen eladási hullám csak tovább erősítette ezt a folyamatot. Ebből adódóan a befektetőknek bőségesen van lehetőségük kötvényallokációk létrehozására és a portfóliójuk diverzifikáltságának növelésére.

2. grafikon: A kötvények aránya kezd magához térni

 

Egyelőre csak óvatosan

 

A világgazdasági helyzet továbbra is nagyon bonyolult. A piacok hónapok óta hiába várnak a Fed által végrehajtandó kamatfordulatra. Emellett az USA számos gazdasági adata még mindig jobb, mint a vetélytársaié. Európa déli országaiban továbbra is magas az újabb eladási hullám kialakulásának és tovább terjedésének kockázata, miközben az EKB az energiaválság kezelésére tett erőfeszítések közepette egyben az inflációt is megfékezni igyekszik. Előbb-utóbb persze, a kereslet csökkenése nyomán megkezdődik majd a fogyasztói árak stabilizálódása.

„Lesznek majd kedvező tendenciák is. A magasabb kamatok és a gyengülő M&A tevékenység az előttünk álló időszakban csökkenteni fogja a vállalatikötvény-kínálatot. A fenntartható kötvények növekvő piaca további lehetőséget kínál a kormányoknak, hogy olcsóbb kölcsönhöz jussanak. A potenciális hozamkörnyezet alapvető változáson megy keresztül – a kötvények visszatértek a ringbe” - teszi hozzá Al-Hilal István.

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.
2022. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.
2022. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Előrelátás is kell a rezsi csökkentéséhez

Látszólag visszazökkentünk a járvány után a régi kerékvágásba, ám mégis új pályán haladunk – ez tűnik ki az uniós polgárok lakhatással kapcsolatos kiadásait bemutató legfrissebb statisztikából. Akár tartós tendenciává is válhat az, hogy a lakhatás költségei mind nagyobb részt szakítanak ki a családi költségvetésből, ez ellen pedig az OTP Ingatlanpont szakértője szerint legtöbbet a lakásállomány tudatos rezsicsökkentő felújításával tehetnénk.
2022. 12. 02. 05:30
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás:

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.
2022. 12. 02. 01:30
Megosztás:

A Magyar falu program támogatja az energetikai korszerűsítést

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.
2022. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Lassul a Salesforce növekedése, lemondott a társ-vezérigazgató 

Tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Salesforce.
2022. 12. 01. 21:30
Megosztás:

Powell varázs-szavaira ugrottak az USA tőzsdék - noooormális?!

Elég heves reakcióval válaszoltak az amerikai börzék Powell tegnapi beszédére, amelyben gyakorlatilag megerősítette az eddig gondoltakat.
2022. 12. 01. 21:00
Megosztás: