A közszolgáltatások szerepének fontossága

A nem piaci közszolgáltatások fontos szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban, közvetlenül és közvetve is hatással vannak a gazdasági teljesítményre. 2020. évben a nemzetgazdaság egészéhez hasonlóan a nem piaci közszolgáltatások gazdasági teljesítménye is csökkent az előző évhez képest. Ugyanakkor ezen közszolgáltatásokat tartalmazó ágazatok GDP-hez való hozzájárulása az előző évhez képest növekedett. A pandémia alatt megjelenő, majd mindennapi gyakorlattá váló sikeres innovációk az intézményi, szektorális teljesítményt, hatékonyságot hosszabb távon is növelhetik. A jövőbeli járványok sikeres kezeléséhez elengedhetetlenek a gyors alkalmazkodásra képes, a gazdaság működését támogató közszolgáltatások.

A közszolgáltatás olyan tevékenység, melyet az állam a közös szükségletek kielégítése érdekében speciális szabályozás alá von, vagy amely önmagában közösségi szervezést igényel, függetlenül attól, hogy azt a szolgáltatást az állam vagy magánszervezet állítja elő. A közszolgáltatások megkülönböztethetők piaci és nem piaci jelleg alapján. A piaci közszolgáltatások (pl. villamosenergia-szolgáltatás) esetében alapvetően a piaci mechanizmusok érvényesülnek, fogyasztásukból bárki kizárható, a fogyasztóknak fizetniük kell a szolgáltatások igénybevételéért. A nem piaci közszolgáltatások (pl. honvédelem, közoktatás) az állam által szervezett, a köz számára nyújtott azon szolgáltatások, amelyeknél a profitorientáltság szempontja nem jelenik meg, igénybevételük ingyenes vagy nem jelentős költségű, és fogyasztásukból senki nem zárható ki.

A jó minőségű közszolgáltatások segítik a gazdaság hatékony működését, növelve más nemzetgazdasági ágak teljesítményét is. Az elemzés azt vizsgálta, hogy a nem piaci közszolgáltatások – kiemelten az egészségügy – mennyiben járultak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez, illetve melyek azok a tényezők, amelyek erre hatást gyakoroltak és az elkövetkező időszakban hatással lehetnek.

A nem piaci közszolgáltatások teljesítményének mérésére többféle megközelítés lehetséges; az értékben kifejezett gazdasági teljesítményről képet ad a GDP termeléséhez való hozzájárulás nagysága, amelyet a nemzeti számlák rendszerében, nemzetközileg egységes standardok alapján mérnek. Tekintve, hogy ezen közszolgáltatásokat nem a piac értékeli, így nem számítható ki a szolgáltatások piaci áron mért összege, emiatt a (folyó áras) kibocsátást a termelési költségek összegével fejezik ki.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, humán-egészségügyi, szociális ellátás és oktatás nemzetgazdasági ágak teljesítménye 2020-ban a GDP 14,7%-át tette ki folyó áron számítva. A humán-egészségügyi, szociális ellátás területét enyhén növekvő részarány jellemezte, a nemzetgazdasági ág GDP termeléséhez való hozzájárulása a 2010. évi 3,4%-ról 3,9%-ra emelkedett 2020-ban. Az elmúlt évtizedben a GDP növekedéséhez a három nemzetgazdasági ág teljesítménynövekedése is hozzájárult. Ez a hozzájárulás 2013-ban volt a legmagasabb (0,7 százalékpont). 2020-ban ezen ágazatok összességében -0,5 százalékponttal járultak hozzá a GDP 5 %-os csökkenéséhez. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a nem piaci közszolgáltatások statisztikailag mért kibocsátása a módszertani korlátok miatt nem tükrözi teljes egészében az ágazatok valós gazdasági jelentőségét, fejlődésének mértékét, ezért a nem piaci közszolgáltatások teljesítményének értékelésére más módszereket is szükséges alkalmazni (pl. naturáliában kifejezett output vagy eredménymutatók nyomon követése, értékelése).

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, humán-egészségügyi, szociális ellátás és oktatás nemzetgazdasági ágakban összesen 3,5%-os visszaesés volt tapasztalható 2020-ban. A nemzetgazdaság egészének 5%-os visszaeséséhez képest ez a csökkenés mérsékeltebb volt, így 2020-ban ezen ágazatok GDP-hez való hozzájárulása az előző évhez képest 6 százalékponttal nőtt.

A járvány, illetve az annak kezelése érdekében hozott kormányzati, szakmai irányítói döntések egyaránt hatással voltak az egészségügyi ellátások szerkezetére, súlypontjaira, finanszírozására, az egészségügyi rendszer teljesítményére az alapellátástól a fekvőbeteg-ellátásig. Az egészségügy GDP-hez való hozzájárulását befolyásolták a forrás-átcsoportosítások, a finanszírozásban bevezetett változtatások, az ellátások leállítása vagy korlátozása, valamint a magánegészségügyi ellátásokból származó hozzáadott érték változása. A koronavírus járványnak összességében mind teljesítményt növelő hatása (pl. súlyos esetek számának növekedése), mind pedig teljesítményt csökkentő hatása is volt (pl. nem COVID-esetek számának csökkenése, halasztható műtétek leállítása), amely a teljes nemzetgazdasági ág teljesítményét is befolyásolta.

A koronavírus járvány katalizátorként hatott a digitális megoldások terjedésére, a járványidőszak tapasztalatai megerősítették, hogy a magas szintű digitalizáltság mind a közszolgáltatások elérhetőségében, mind minőségében, mind pedig hatékonyságában jelentős előnnyel jár. Ugyanakkor a növekvő digitalizáltság a cyberbűnözés kockázatát is növeli, ezért a közszolgáltatások területén is fokozottan kiemelt szerepet kap a biztonsági kihívások kezelése.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közszolgáltatások folyamatos és elégséges működése érdekében a jövőben szükséges lesz erősíteni rezilienciájukat, olyan stratégiákat, rendszereket, intézményi megoldásokat, készenléti terveket célszerű kidolgozni, amelyek biztosítják egyrészt a járványok előrejelzését, monitorozását, másrészt az azokra történő gyors reagálást.

15%-ot emelkedett a PEPE miután listázta a Coinbase, vajon robban a Dogeverse is?

A Pepe óriási erővel vágtat a piacon, az elmúlt 24 órában 15 százalékot emelkedett.
2024. 04. 27. 00:01
Megosztás:

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.
2024. 04. 26. 23:00
Megosztás:

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás: