A kriptovalutáktól a hazai befektetők a biztonságot várnák el - álom ez!

Jóval több, magyar nyelven is elérhető információt tartana szükségesnek a kriptovalutákról a hazai lakosság – derül ki a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance megbízásából idén decemberben készült reprezentatív felmérésből. A kutatás adatai szerint honfitársainkra ezen a téren is a pénzügyekben szokásos kockázatkerülés jellemző: a többség izgalmas, hosszútávú, de az átlagosnál nagyobb kockázatú befektetési formának tekinti a digitális fizetőeszközt.

A kriptovalutáktól a hazai befektetők a biztonságot várnák el - álom ez!

A magyarok túlnyomó többsége (86%) még sosem használt kriptovalutát, és azok fele (a teljes minta 7%-a) is inkább egyfajta hobbiként kezeli a kriptovalutákba történő befektetést, akik már használtak ilyen fizetőeszközt. A kriptovalutáktól idegenkedők jelentős, bő egyharmadnyi (34%) hányada tartana igényt több magyar nyelvű információra a témával kapcsolatban. A kriptokereskedelemből kimaradók közel fele (44%) állította azt, hogy nem rendelkezik elegendő információval, és nagyjából ugyanennyien (45%) vannak, akik egyelőre nem érdeklődnek a kriptovaluták világa iránt. Többek között ez derül ki a világ legnagyobb kriptovalutatőzsdéje, a Binance által megrendelt friss reprezentatív kutatásból, amelyet az Opinio készített a nyílt forrású digitális fizetőeszköz hazai elfogadottságáról.

Csak megfontoltan

A legtöbben (48%) arról szeretnének informálódni, hogy milyen hosszútávú befektetési lehetőségek rejlenek a kriptovalutában, illetve hogyan adózik az így szerzett jövedelem (39%) után, milyen hazai és nemzetközi szabályok vonatkoznak a kriptovaluták kereskedelmére (34%).

A kriptovalutát használók körében felülreprezentáltak a diplomások, akik szeretnék tüzetesen megismerni az eszközt, amibe befektetnek. A válaszaik alapján ők jellemzően specifikus tartalmakat (árfolyamelemzéseket, termékleírásokat) olvasva döntenek arról, melyik kriptovalutába fektessenek. A márka ereje önmagában nem számít döntő szempontnak választásukban. A kriptovalutákkal kereskedők Magyarországon általában a Bitcoint részesítik előnyben (61%), ezt követi az Ethereum (45%). Azok körében is a Bitcoin a legismertebb kriptovaluta, akik távol tartják magukat a kriptotőzsdéktől, bár körükben 15%-ra rúg azok aránya, akik egyik kriptovalutáról sem hallottak még.

A megkérdezettek 3%-a csupán kiegészítő jövedelemszerzés céljából fektet kriptovalutákba, 4% pedig alkalmi felhasználónak tekinthető. A teljes mintában mindössze 1% azok aránya, akiknek a kriptovaluta az elsőszámú bevételi forrásuk. A kriptokereskedelemből kimaradók közel háromnegyede (73%) 50 ezer forint alatti összeget fektetne be a digitális fizetőeszközbe, aminek részben az az oka, hogy a kockázatvállalásra inkább hajlandó, 20 év alatti korosztály kevesebb anyagi forrással rendelkezik. Az átlagos befektetni kívánt összeg 122 ezer forint. 

Biztonság mindenekelőtt

A termékválasztásban a profitráta több más fontos faktor mellett játszik szerepet. A felhasználók a kripto befektetéseikben a biztonságot (49%) és a könnyű használhatóságot (32%) tartják meghatározónak, és a válaszok alapján fontos faktor az adatvédelem (30%) és a bizalom (20%) is. Az elérhető profit mellett ezek is nagyon fontos szerepet játszanak a döntésekben. Még mindig sokan vannak ugyanakkor, akik csak távolról figyelik a kriptotőzsdéket: 26%-uk ugyanis azért nem vállalkozik a kriptovalutákkal történő kereskedelemre, mert nem tartja elég biztonságosnak, 16%-uknak pedig adatvédelmi aggályai vannak velük kapcsolatban.

A magyarok jellemzően nem fizetőeszközként gondolnak a kriptovalutákra, hanem hosszútávú, és a jellegéből adódóan nagy kockázatú befektetési lehetőségként – 38% írta le így az eszközt. A távolmaradást a kriptovalutával való kereskedelemtől egyéb tényezők is motiválják, mindenekelőtt a befektetésre felszabadítható tőke hiánya (38%). Viszonylag sokan (37%) lennének nyitottak olyan kriptovalutára, “amely ingyenesen elérhető, azaz egyáltalán nincsenek anyagi vonzatai” – ami kriptok iránt meglévő kíváncsiságra és nyitottságra utal: a válaszadók kísérleteznének a műfajjal, ha kapnának akár kis értékű kriptovalutát, amellyel kipróbálhatják, hogyan működik ez a világ.  

„A magyarok láthatóan csak olyan eszközbe hajlandóak jelentősebb összeget fektetni, amelyről elegendő információval rendelkeznek. Egy pénzügyi döntéseiben nagyon tudatos, kifejezetten információéhes közönséget kell megszólítanunk, amennyiben a kriptovaluták széles körben elterjedt adaptációját szeretnénk segíteni” – nyilatkozta Balogh Dávid, a Binance magyarországi Community & Marketing Managere.

A kriptovaluta-kereskedelemről szóló online kutatás 2022. december első felében készült; a vizsgálatban kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív módon megválogatott 1034, okostelefonnal rendelkező, 18-59 éves korú válaszadó vett részt Magyarországon.

A kriptovaluták iránti lakossági érdeklődés az elmúlt néhány évben emelkedett meg jelentősen globális szinten: 2017-ben még csak körülbelül 5,8 millió volt a kriptovalutákat használók száma világszerte, 2020-ban azonban már elérte a 101 milliót[1]. A Binance által 2020-ban elvégzett globális felmérés eredményei szerint a felhasználók többsége (52%) a kriptovalutákra jövedelemszerzési lehetőségként tekint, 15% pedig egyenesen elsődleges jövedelemforrásként.

Az általános iskolások környezettudatosságának növelését segítő program indul

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra, amelynek fontos pillérei a környezeti nevelési programok. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével új szemléletformáló programot indít általános iskolások számára - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 08. 15:30
Megosztás:

Tüzifa-csalót értek tetten a Nébih ellenőrei

Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 08. 15:00
Megosztás:

154 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány decemberben

Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 08. 14:30
Megosztás:

Közelebb került az uniós döntéshozatalhoz a magyar logisztika

Szövetségre lépett a hat meghatározó hazai logisztikai szakmai szervezet alkotta Magyar Logisztikai Kapcsolattartó Bizottság (MLKB) és az Európai Szállítmányozási, Szállítási, Logisztikai és Vámszolgáltatási Szövetség, a CLECAT, amelyet a logisztika szócsövének is hívnak az európai uniós intézményrendszerben.
2023. 02. 08. 14:00
Megosztás:

A Danone megnyitotta legnagyobb európai kutatási központját

2023 február 6-án nyílt meg a Danone új kutatási és innovációs központja, a Daniel Carasso Center a Paris-Saclay területén.
2023. 02. 08. 13:30
Megosztás:

Tovább emelkedik a kőolaj ára a kínai optimizmusra

A WTI 77,8, a Brent 83,9 dollár volt hordónként az áprilisi lejáratra, míg az Ural európai azonnali ára 55,1 dollárt tett ki.
2023. 02. 08. 13:00
Megosztás:

Tovább bővítette ipari területét a Continental Dohányipari Csoport Sátoraljaújhelyen

A 2022 novemberében sikeresen lezárt, közel 10 milliárd forint értékű beruházását követően folytatja növekedési terveinek megvalósítását a Continental Dohányipari Csoport. A január elején aláírt szerződés értelmében a hazai dohányipar meghatározó szereplője 8000 m2 ipari területtel gazdagodott, a társaság által birtokolt, több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár közvetlen szomszédságában. A megvásárolt területet a bővülő előkészítési kapacitás következtében keletkező raktárkapacitási hiányok enyhítésére kívánja felhasználni a cégcsoport.
2023. 02. 08. 12:30
Megosztás:

Mi aggasztja a világ polgárait?

Bevonult a hétköznapok szókincsébe a „fenntarthatóság” kifejezés. Egy 34 országra kiterjedő kutatás szerint az embereket aggasztó problémák között a leggyakrabban elhangzó fogalmak – így a „környezetvédelem”, a „hulladék”, az „éghajlatváltozás”, valamint a „megfizethető és tiszta energia” – mind szorosan kapcsolódnak a fenntarthatóság ügyéhez. Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági programvezetője szerint minden egyénnek és vállalatnak először önmagán kell kezdenie a változást.
2023. 02. 08. 12:00
Megosztás:

Télen melegre vágynak a magyar utazók és Ausztriába

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
2023. 02. 08. 11:34
Megosztás:

Vajon mi ez a nagy árzuhanás a vajon? A Lidl is beszáll a nagy vaj árcsökkentésbe!

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban, ami a fogyasztók számára jelentős megtakarítást eredményezhet.
2023. 02. 08. 11:30
Megosztás:

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás: