A magya sport legemlékezetesebb pillanata az első egyéni téli olimpiai arany volt

A magyar sport idei legemlékezetesebb pillanatának az első egyéni téli olimpiai aranyat tartja Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki az M1 aktuális csatornának pénteken adott interjújában az év sporteredményeiről, a közeli és távolabbi jövő terveiről beszélt, szót ejtve a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságról és az esetleges nyári olimpiai pályázatról is.

"Az idei év legnagyobb sporteseménye a pekingi téli olimpia volt, a legemlékezetesebb pillanata pedig természetesen az első egyéni téli olimpiai bajnoki cím" - idézte fel Gyulay Zsolt, Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó 500 méteren aratott diadalára utalva.

A Liu fivérek folyamatban lévő országváltása kapcsán kifejtette, hogy hálával tartoznak nekik, mivel rendkívül nagy munkát végeztek el, amivel "felhelyezték Magyarországot a téli olimpiai térképre".

"Ez a két fiú világklasszis. Nemcsak tehetségesek, hanem szorgalmasak és alázatosak is. Mint egykori versenyző teljesen megértem, hogy úgy látják biztosítottnak a felkészülésüket, ha együtt maradnak a Kínába visszahívott edzőjükkel. Az már más kérdés, hogy nem esik jól, hogy elmennek, és más színekben folytatják. Ők nagyon népszerűek Kínában, ez anyagi előnyökkel is jár, de az édesapjuk kínai, az édesanyjuk magyar, így ez rendkívül speciális helyzet" - fogalmazott Gyulay Zsolt, aki ugyanakkor kiemelte, hogy jó a korcsolyasport utánpótlása, így továbbra is jó eredményekben bízik.

"A 127 éves MOB feladata képviselni 500 ezer élsportolót és 20 ezer edzőt, valamint a sportsikerekben szintén résztvevő újságírókat és sportszakembereket. Ez egy elképesztő közösség, amelyet össze kell tartani, és tűzben kell tartani" - fogalmazott új feladatáról a január 29-én elnöknek választott sportvezető. "A MOB-nak olyan támogató közeget kell biztosítania a versenyzőknek, hogy igazi harcosként menjenek az olimpiára és az egyéb versenyekre, akik a végsőkig küzdenek".

A kajakosként kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt kiemelte, "Magyarországnak elképesztően nagy respektje van, mivel stratégiai ágazatként tekint a sportra, ez pedig a világesemények rendezésében is meglátszik".

"Fantasztikus volt nyáron a budapesti vizes világbajnokság,  nemcsak versenyzői, hanem sportdiplomáciai szempontból is. Rengeteg NOB-tag ellátogatott Budapestre, Thomas Bach NOB-elnök pedig találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is" - emlékeztetett az 58 éves sportvezető.

Gyulay a jövő év csúcseseményével, az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban úgy fogalmazott, "vannak még feladatok, de minden készen áll majd". Kiemelte azt is, hogy aki csak stadionként tekint az épülő létesítményre, az nem érzi át, hogy ennek mekkora jelentősége van az egész sport számára, mivel az atlétika olyan alapsportág, amely rendkívül fontos szerepet játszik az utánpótlás-nevelésben.

"Aki megtanul futni és jó a mozgáskoordinációja, abból remek labdarúgó, kézilabdázó, vagy kosárlabdázó is válhat. Remélem, ez a vb nagyot lendít a hazai atlétikán" - tette hozzá Gyulay.

Az esetleges nyári olimpiai pályázat kapcsán leszögezte, a MOB alapszabálya rögzíti, hogy a szervezetnek törekednie kell olimpiai esemény rendezésére. Megjegyezte: amikor nemzetközi sportvezetőkkel beszél, mindenki azt mondja, hogy "Budapestnek járna egy olimpia".

"A MOB feladata a társadalmi elfogadottság erősítése, amit a sport és az olimpizmus képvisel" - jelentette ki Gyulay Zsolt, aki a távlati tervek kapcsán megemlítette, hogy a MOB-nak olyan székháza és sportmúzeuma legyen, amely páratlan a világon, mert olyan kincsekkel rendelkezik, amit az utókornak meg kell őrizni.

A közelgő 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatos célok kapcsán kifejtette, hogy a MOB leült valamennyi sportág képviselőivel, a konzultációk alapján pedig 114 és 210 közötti kvóta reális. Ez ugyan megfogalmazása szerint elég tág, de hozzátette, hogy a résztvevői létszámot jelentősen befolyásolja a csapatok szereplése.

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás: