A szökési sebesség elérése a hosszú távú értékteremtés érdekében

2022-ben és 2023-ban a bankszektor a legjobb évét produkálta a 2008-as pénzügyi válság óta –a nyereségesség, a tőkehelyzet és a likviditás mind tovább javultak iparági szinten – derül ki a McKinsey & Company a globális bankpiacról kiadott tanulmányából.

A szökési sebesség elérése a hosszú távú értékteremtés érdekében

Bár tavaly világszinten a bankszektor több profitot termelt, mint bármely más iparág, ennek ellenére a tőkepiacok szkeptikusak a bankok hosszú távú értékteremtő képességével kapcsolatban. A bankszektor értékeltsége más iparágakkal összehasonlítva utolsó helyen áll  0,9 P/B mutatóval (részvényárfolyam és könyv szerint érték aránya).  Ennek elsősorban iparágspecifikus okai vannak, például a jövedelmezőbb szegmenseket támadó fintechek és neobankok jelenléte, vagy hogy az utóbbi két évben tapasztalt pozitív trendek mögött elsősorban a kamatok alakulása áll.

A tanulmány címében megjelenő „szökési sebesség” gondolata arra utal, hogy a bankoknak a hosszú távú értékteremtés érdekében ki kell törniük a „gravitációs erőből” . A McKinsey elemzése ezt olyan bankok vizsgálatával demonstrálja, amelyek jelentősen javították teljesítményüket a tőkearányos megtérülés (RoTE) tekintetében– ezt a bankok kb. 10%-a érte el az elmúlt évtizedben.

A nemzetközi legjobb gyakorlatok bemutatásával az elemzés rávilágít azokra a stratégiai lépésekre, melyekkel az érintett pénzintézetek ezeket az eredményeket elérték. A tanulmány öt kérdéssel zárul, melyek segíthetnek a vezetőknek arra a „menedzsment-együtthatóra” fókuszálni, amellyel valós változást lehet elérni.

A bankok 2023-as globális teljesítményének sarokszámai az elemzés szerint:

-    7000 milliárd dollár árbevétel (a 2022-es évhez képest nagyjából változatlan)

-    1150 milliárd  dollár nyereség, amely 8%-os emelkedést jelent a 2022-es évhez képest. Az egyéb iparágak közül a legtöbb nyereséget az energiaszektor (663 milliárd dollár), az ipar (618 milliárd dollár) és a TMT szektor (597 milliárd dollár) érte el

-    A korrigált tőkearányos megtérülés (RoTE) elérte a 11,7%-ot, amely magasabb, mint a 2022-es 11,5%, és jóval magasabb, mint a 2011 és 2021 között átlagosan elért 10,24%

-    A tőkemegfelelőségi mutatók a kockázatokkal súlyozott eszközérték (RWA) 12,8%-ánál állnak, szemben a 2022-es 12,2%-kal és a 2011 és 2021 közti időszak 11,9%-os értékével

-    A likviditás szintén emelkedett: a hitel-betét arány 2023-ban 77,2% volt, mely magasabb, mint a 2022-es 75,5%, azonban a 2011-2021-es időszak 78,5%-os átlagánál alacsonyabb

-    Ennek ellenére a pénzügyi piacok szkeptikusak a bankok hosszú távú értékteremtő képességével kapcsolatban.  A szektor más iparágakkal összehasonlítva utolsó helyen áll  0,9 P/B mutatóval. (Az 1 alatti érték a piaci érték rombolását, 1 feletti mutató értékteremtést jelent)

Fő tényezők a bankszektor hosszú távú értékteremtésével kapcsolatos piaci szkepticizmus mögött:

-    Kamatszintek. A pandémia utáni kamatemelések voltak az elsődleges tényezők, amelyeknek köszönhetően banki RoTE mutatók javultak (az iparág strukturális változásai helyett). Azonban alapkamatok mind az Egyesült Államokban, mind Európában csökkennek, ami nyomást gyakorol a banki marzsokra. Ha az alapkamatok globálisan esni fognak, mint azt néhány előrejelzés mutatja, akkor a marzsok akár 50-60 bázisponttal is zsugorodhatnak, a 2023-as, 3%-ot éppen meghaladó értékről a következő években. Ez érintené a profitnövekedést és a RoTE-t is.

-    Földrajzi elhelyezkedésből adódó különbségek. Egyes országokban, mint például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Németországban, Nigériában a 2010-2022-es időszakhoz képest javult az iparágteljesítménye, míg más országokban, például Brazíliában, Kanadában, Kínában, Japánban és Ausztráliában csökkent a megtérülés.

-    Vegyes eredmények a termelékenység növekedésében. Bár a bankok globálisan több mint 600 milliárd dollárt költöttek hatékonyság javítását célzó technológiákra, számos nagy piacon, például az Egyesült Államokban, a munkaerő termelékenysége csökkent. A mesterséges intelligencia ebben hozhat változást, de ezt még korai biztosan kijelenteni.

-    Fokozódó verseny a legjövedelmezőbb banki termékekért és szegmensekért. Az előző évi globális bankpiaci kutatás részletesen is foglalkozott ezzel a témával, miszerint az olyan specializált versenytársak, mint például a magánhitel-piaci szereplők, egyre nagyobb részesedést szereznek. Ennek hatására a betéti volumenek csökkennek, és a verseny élesebbé válik, ami növelheti a bankok költségeit.

-    Hiteligénylések visszaesése. Csökkent a vállalati és lakossági kereslet a hitelek iránt. Az Egyesült Államokban például a kereskedelmi ingatlanokra benyújtott hiteligénylések 55%-kal csökkentek a világjárvány alatti csúcshoz képest és 25%-kal a tízéves átlaghoz képest.

Úgy tűnik, a marzsok növekedését már nem lehet költségcsökkentéssel elérni. A jelenlegi ROTE fenntartásához évente átlagosan 5%-kal kell az iparágnak csökkentenie az eszközarányos költséghányadát, ami a historikus teljesítmény ötszöröse lenne. Mivel ez nagyon nehezen megvalósítható hosszú távon, ezért a bankoknak más stratégiai lépéseket is meg kell tenniük. Hogy érhető el a „szökési sebesség”?

A McKinsey kutatása szerint a „szökési sebességet” elért bankok abban különböznek versenytársaiktól, hogy két kulcselemre fókuszáltak: a megfelelő stratégiai lépések portfoliójának kialakítása és a végrehajtási képesség erősítésére.

Milyen nyerő stratégiákat vetettek be a jól teljesítő bankok, és mit jelenthet ez a cégvezetők számára? Az elemzés részletes megállapításait tartalmazó teljes, angol nyelvű tanulmány az alábbi linken érhető el: https://www.mckinsey.com/industries/financial-services/our-insights/global-banking-annual-review

A szakértők szerint a kriptovaluták növekvő elfogadottsága felhajtja majd a Bitcoin, az Ethereum és egy váratlan AI altcoin árát

Ahogy a kriptovaluták egyre szélesebb körű elfogadottságot nyernek, a piaci elemzők jelentős áremelkedést jósolnak a vezető tokenek, például a Bitcoin és az Ethereum számára. Érdekes módon a figyelem egy váratlan, mesterséges intelligencia alapú altcoin felé is fordul, amely szintén emelkedő pályára állhat. Melyik ez a váratlan digitális érme, és mi mozgatja ezt az optimizmust? A cikkben a szakértők meglátásait tárjuk fel e jóslatok mögött.
2024. 10. 21. 23:00
Megosztás:

Ne hagyd ki a következő piaci fellendülést: Szakértői ajánlások a legjobban teljesítő kriptovalutákhoz!

Ahogy a kriptopiac egy lehetséges fellendülés jeleit mutatja, a befektetők egyre inkább keresik a következő nagy lehetőségeket. Ez a cikk szakértők véleményét tárja fel azokról a kriptovalutákról, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak. Fedezd fel, mely érmék nyernek lendületet, és kínálhatnak jelentős hozamokat a közelgő piaci trend során.
2024. 10. 21. 22:30
Megosztás:

Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között

Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás terén - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, aki hétfőn Budapesten fogadta Linkham Douangsavanht, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, az ország nagykövetét és delegációját az AM közleménye szerint.
2024. 10. 21. 22:00
Megosztás:

Ne maradj le a DeFi fellendülésről: 3 kriptovaluta, amelyek a következő bull run során akár 100-szoros nyereséget is hozhat – A ZDEX az innovatív technológiájával a középpontban

A decentralizált pénzügyek (DeFi) gyors ütemben növekednek, és néhány kiválasztott kriptovaluta hatalmas növekedés előtt állhat a közelgő bikapiac során. Olyan tokenekről van szó, amelyek innovatív technológiákat használnak, és nagy figyelmet keltenek, mivel képesek lehetnek a befektetések jelentős megsokszorozására. A befektetők alig várják, hogy megismerjék ezeket az ígéretes lehetőségeket.
2024. 10. 21. 21:30
Megosztás:

Így változik az M2-es metró közlekedése

Karbantartás miatt az M2-es metró csak a Déli pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion megállók között közlekedik csütörtökön és pénteken este 21 órától, illetve szombaton és vasárnap egész nap - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 21:00
Megosztás:

Ez a viruló Solana mémkriptó megelőzheti a Dogecoint és a Shiba Inut, és elérheti az 1 dolláros árat

Egy új kriptovaluta a Solana hálózaton nagy figyelmet kelt a kripto közösségben. Ez a memecoin gyorsan népszerűségre tesz szert, és akár túl is szárnyalhatja olyan ismert tokenek sikerét, mint a Dogecoin és a Shiba Inu, azzal a céllal, hogy elérje az áhított 1 dolláros árfolyamot. A befektetők izgatottan várják, mely digitális eszközök mutathatnak jelentős növekedést a virágzó piacon.
2024. 10. 21. 20:30
Megosztás:

Fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal

A felsőoktatásban tanuló fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal, amelyet 2024 tavaszán első alkalommal hirdetettek meg - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 20:00
Megosztás:

Egy vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben

Nógrád vármegye kivételével az ország egész területén nőtt a nyitott állásokra érkezett jelentkezések száma, a legnagyobb emelkedést Somogy, Fejér és Zala vármegyékben mérték idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 19:30
Megosztás:

BÉT: visszafogott hangulatban kereskedtek a tőzsdéken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 237,94 pontos, 0,32 százalékos csökkenéssel, 73 990,26 ponton zárt hétfőn.
2024. 10. 21. 19:00
Megosztás:

100-szorozó Altcoin nyereségek 2025-ig: Biztosíts egy 10 millió dolláros portfóliót ezekkel a legjobb választásokkal

Rendkívüli lehetőség a kriptovaluta piacon: Hogyan növelheted befektetésed akár 100-szorosára 2025-re. A kriptovaluta piacon páratlan lehetőség kínálkozik azok számára, akik 2025-re monumentális hozamokat szeretnének elérni. A stratégiai befektetések gondosan kiválasztott altcoinokba most akár 10 millió dolláros vagyont eredményezhetnek, az induló tőkédet akár 100-szorosára is növelve. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a digitális valutákat, amelyek robbanásszerű növekedés előtt állnak, és amelyek átalakíthatják befektetési portfóliódat.
2024. 10. 21. 18:30
Megosztás:

Indul a társadalmi egyeztetés a fővárosi Airbnb-szabályozásról

Az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv keretében elindul a fővárosi Airbnb- szabályozás társadalmi egyeztetése, cél a megfizethető lakhatás biztosítása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 18:00
Megosztás:

Megújulnak a pályaudvarok

Az Építési és Közlekedési Minisztérium irányítása alatt tíz, nagy forgalmat bonyolító vasúti pályaudvart építenek újjá - jelentette be Lázár János miniszter hétfőn a Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetében.
2024. 10. 21. 17:30
Megosztás:

Nevet vált a Rama és a Flora margarinok forgalmazója

Upfield Magyarország Kft.-ről Flora Food Hungary Kft.-re változtatta nevét a közismert és közkedvelt Rama, Flora, Violife és Viodeli termékek hazai forgalmazója. Minderre azt követően került sor, hogy a kft. anyavállalata, az Upfield Group BV holdingtársaság szeptember közepén Flora Food Group BV-re változtatta nevét, a központi weboldal pedig immár a florafoodgroup.com címen érhető el.
2024. 10. 21. 17:00
Megosztás:

Rekordon a bankkártyahasználat – egyre több kártya költözik a mobilokba

Minden eddiginél gyakrabban és nagyobb értékben használtuk a bankkártyáinkat 2024 második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai[1] szerint kiugróan nőtt a külföldi kártyás fizetések mértéke, illetve a mobiltárcás tranzakciók száma és értéke is. Az OTP Bank saját adataiból generációs különbségek látszódnak: amíg a Junior ügyfelek a mobilfizetést részesítik előnyben, addig a felnőtt korosztályra az érintéses bankkártyás fizetés a legjellemzőbb.
2024. 10. 21. 16:00
Megosztás:

FoxPost néven megy tovább a Packeta és FoxPost egyesített cége

A Packeta és a FoxPost egyesítése után a tulajdonosok a lokális márka megtartása mellett döntöttek, ezért az új vállalat FoxPost néven működik tovább. A névváltás, a Packeta csomagautomatái esetében az arculat fokozatos frissítésével is jár, amely a FoxPost megjelenéséhez igazodik, ezzel biztosítva az egységes márkamegjelenést és erősítve a vállalat piaci jelenlétét.
2024. 10. 21. 15:30
Megosztás:

Holnap jön az MNB kamatdöntése - mi lesz a forinttal?

Holnap jön az MNB kamatdöntése. A múlt héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke több fórumon is elmondta, hogy nem csak októberben, hanem akár hosszabb ideig is szünetelhet a kamatcsökkentési ciklus.
2024. 10. 21. 15:00
Megosztás:

Látványos flashmob a Groupama Arénában a biztonságos közlekedésért

A Groupama Biztosító évek óta kiemelt figyelmet fordít a biztonságos közlekedés elősegítésére. Idén ősszel az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával összefogva egy izgalmas megmozdulás keretében hívták fel a figyelmet a láthatóság fontosságára.
2024. 10. 21. 14:30
Megosztás:

A kőolajpiac nem hiszi el, hogy Izrael támadást indít Irán ellen az amerikai elnökválasztás előtt

A kőolaj ára nagyot esett a múlt héten, miután a várakozásokkal ellentétben Izrael nem indított támadást Irán ellen. A piac egyre szkeptikusabb, hogy lesz-e komolyabb izraeli válaszcsapás a november 5-i amerikai választást megelőzően.
2024. 10. 21. 14:00
Megosztás:

Yield Farming jelentése - mi a különbség a staking és a Yield farming között

Yield Farming és staking: a kriptovilág magas hozamú, magas kockázatú befektetési stratégiái. Mit jelent és hogyan működik a yield farming és a staking? Mi a fő különbség a két stratégia között? Melyikkel lehet több pénzt keresni?
2024. 10. 21. 13:30
Megosztás:

Szélerőműparkot vett az ALTEO

Az ALTEO 24MW kapacitású szélerőműparkot vett az osztrák határ és Mosonmagyaróvár mellett.
2024. 10. 21. 13:00
Megosztás: