A tavasz sem hozta vissza a lakásépítési kedvet

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak. 2024 első negyedében sokéves negatív rekordok dőltek meg a használatba vehető új otthonok számát és a közeljövő várható fejlesztéseit mutató építési engedélyeket illetően is.

A tavasz sem hozta vissza a lakásépítési kedvet

Idén folytatódott a lakásépítés visszaesése, a KSH gyorsjelentése szerint az első negyedévben az egy esztendővel korábbinál 23 százalékkal kevesebb, mindössze 2.779 új otthont adtak át. Ez – mint Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője felidézi – 7 éves mélypont, legutóbb 2017 január-márciusban regisztráltak ennél csekélyebb számú használatbavételi engedélyt. A további építések lendületét előre jelző adatok is elég gyengék, az építési engedélyek száma (4.524 db) 9,3 százalékos visszaesést mutat a múlt év hasonló időszakához képest, egyúttal 9 éve a legrosszabb évkezdetet jelenti.

A piacra kerülő új otthonok mennyiségének hanyatlása főleg a fővárost sújtotta, ott 35 százalékos volt a visszaesés, ezzel szemben a megyei jogú városokban csak 7,7%, az egyéb városokban 22%, míg a községekben 16%.
A visszaesés mértéke országrészenként is igencsak eltérő volt, s ezen belül jellemző az is, hogy az egy-egy kisebb területre koncentrálódó fejlesztések meghatározták akár egy egész régió eredményét is. Még egy olyan nagyobb piac esetében is, mint a fővárosi, ebben az időszakban domináns lehetett egyetlen kerület: a XI.-ben, azaz Újbudán adták át a fővárosi új lakások majdnem felét (48%).

A Dél-Alföld régióban, ahol kimagaslóan jó eredményt, 32,6 százalékos növekedést regisztrált a statisztika Kecskemété volt a főszerep. A város adta a teljes térség lakásépítésének több mint felét (52%). Észak-Alföld gyenge teljesítményére, a 47 százalékos visszaesésre viszont Szolnok térségének volt kiemelkedő hatása: a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei új lakások száma ugyanis alig haladta meg az egy évvel korábbinak a harmadát (36,8%). Az elemző ezen adatok kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az új lakások mostani igen alacsony száma mellett már egy kisebb lakópark átadása is jelentősen változtathat akár egy-egy vármegye vagy régió eredményein.

Hasonlóan szélsőséges eltéréseket mutat a KSH jelentése a kiadott építési engedélyeknél is. Például a Debrecenben zöld utat kapott közel 800 lakásos fejlesztésnek döntő szerepe lehetett abban, hogy a megyei jogú városokban tervbe vett otthonok száma 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A statisztikákból az is kitűnik, hogy a visszaesés főleg a befektetők fokozott tartózkodásának a következménye. Az új lakások 60 százalékát építették eladásra, ami 3 százalékpontos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A magánépítők térnyerését jelzi az is, hogy az új lakások többsége (51%) családi házban található. A lakóparki otthonok részesedése január-márciusban mindössze 0,8 százalék volt úgy, hogy Budapesten, illetve a megyei jogú városokban egyetlen ilyenre sem kértek használatbavételi engedélyt.

A kilátásokat illetően a szakértő úgy vélekedik, hogy idén még a tavalyinál is kevesebb – mintegy 16 ezer – új lakás átadása várható. Ám ezzel túl is juthatunk a mélyponton, mert a várakozásai szerint 2025-ben már ismét emelkedhet a piacra kerülő új otthonok száma.

Néhány héttel ezelőtt még nagyjából egyértelműnek tűnt, hogy az építési engedélyek száma már ebben az évben növekedhet, mivel a kedvezményes, 5 százalékos áfa további – legfeljebb 2028 végéig való – alkalmazásának az volt az előírt feltétele, hogy még idén megszerezzék az építési engedélyt az érintett beruházásokhoz. Május elején azonban bejelentették a szabályozás módosítását, amivel azok az építkezők, akik élni akarnak ezzel az immár 2016 óta fennálló lehetőséggel, újabb két év haladékhoz jutottak. Így elég lesz az építési engedélyeket 2026 végéig megszerezni ahhoz, hogy a felépítendő otthonok értékesítésénél 2030 végéig is alkalmazhassák a kedvezményes áfakulcsot.

Mivel ez az adminisztratív szempont már nem sürgeti a beruházókat az engedélyek megszerzésére, Valkó Dávid szerint szabadabban érvényesül majd a piaci önszabályozás. Ha az idei forgalom erősebb keresletnövekedésre utal, s a vásárlások számottevően csökkentik a felhalmozódott készletet, akkor hamarabb felfuthat az engedélykérések száma. Míg, ha a kereslet lassan tér csak vissza, akkor a beruházók tovább halaszthatják a piacra lépést.

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás: