Áder János a Kék Bolygóban a hulladékgazdálkodással kapcsolatos változásokat ismertette

A hulladékgazdálkodással összefüggő legfontosabb változásokról beszélgetett Világi Oszkárral, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettesével, Áder János volt államfő a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

Áder János a Kék Bolygóban a hulladékgazdálkodással kapcsolatos változásokat ismertette

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a beszélgetés elején felidézte: a Mol Nyrt. tavaly 35 évre nyerte el a hulladékgazdálkodási koncessziót, így leányvállalata, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi már a szolgáltatást idén nyár óta.

Közölte: az új hulladékgazdálkodási rendszerben új italcsomagolásvisszaváltási-rendszer lesz Magyarországon, így visszaválthatók lesznek a műanyag és üveg palackok, valamint a fém italos dobozok.

Világi Oszkár ismertette: 2024-től a boltoknál található visszaváltási pontra, a REpontra lehet majd visszavinni azokat a palackokat, amelyek rendelkeznek visszaváltási logóval, illetve a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

Kitért ugyanakkor arra, hogy a jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, ezek pedig nem lesznek visszaválthatók a REpontokon.

Minden, logóval ellátott műanyag- és üvegpalackban, fémdobozban forgalmazott italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet januártól a vásárló, amit akkor kap vissza, ha az üres palackot visszaváltja az automatánál. A visszatérítés történhet boltban levásárolható vagy készpénzre váltható utalvány, illetve - várhatóan áprilistól - egy telefonos applikáción keresztüli banki átutalás formájában, de arra is lesz lehetőség, hogy jótékonysági célra ajánlják fel a betétdíjat - mondta.

Világi Oszkár felhívta a figyelmet arra, hogy a visszaváltó-automaták akkor tudják jól beazonosítani a palackot, ha az sértetlen, vonalkódja olvasható a gép számára, ezért például nem tanácsos összegyűrni a csomagolást.

Áder János kérdésére a szakember beszámolt arról is, hogy a visszaváltást kötelezően gépi úton kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszerértékesítésből származik. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként, amennyiben az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják.

Ennek köszönhetően induláskor 1500-2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával a tervek szerint akár 4-5 ezer boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani, hiszen - hívta fel a figyelmet - a cél az, hogy három éven belül elérjék a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90 százalékos újrahasznosítását.

Világi Oszkár utalt arra, hogy Szlovákiában már egy ideje hasonlóképpen gyűjtik vissza az italos dobozokat, és ott elérték, hogy tíz palackból, dobozból nyolcat visszaváltanak az emberek, a csomagolóanyagokat pedig így újra feldolgozzák.

A vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy társaságuk legalább 180 milliárd forintos beruházást hajt végre az új hulladékgazdálkodási rendszer működtetése során, és várhatóan a koncessziós időszak feléig több lesz az összkiadásuk, mint az összbevételük.

A volt államfő kitért arra, hogy a Magyarországon keletkező évi csaknem 4,5millió tonna települési hulladék mindössze egyharmadát hasznosítják ma újra, a Mol viszont azt akarja elérni, hogy a hulladékok túlnyomó részét ipari vagy energetikai célra hasznosítsák.

Ennek kapcsán Világi Oszkár azt mondta, a végső cél, hogy az országban keletkező összes hulladékmennyiségnek csak tizede kerüljön a lerakókba, jelentős része pedig legyen újra feldolgozva.

Világi Oszkár beszélt arról is, hogy az országban elsőként Kaposváron indult el a használt sütőolaj háznál történő begyűjtése, a társaság célja pedig az, hogy az országban elhasznált étolaj nagy részét is e módon gyűjtsék vissza, és hasznosítsák bioüzemanyagként.

Kitért arra is, hogy a ledarált gumiabroncsok akár aszfaltban születhetnek újjá, az okostelefonokból, akkumulátorokból pedig fontos, újra felhasználható fémeket nyerhetnek ki.

Világi Oszkár ismertette, hogy a Mol lítiumkitermelési próbaprojektet is indít. A tervek szerint Pusztaföldváron a szénhidrogén-kitermelésnél jelenleg is felszínre hozott vizet fogják hasznosítani, hiszen az alkálifémet számos területen - például akkumulátorgyártásban - is fel lehet használni - közölte.

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás: