Airdrop jelentése a kriptovaluta piacon - hogyan működ az airdrop?

Az airdrop fogalma, jelentése és működése. Az airdrop a kriptovaluta piac egyik népszerű és gyakran használt marketing és közösségépítési eszköze. Lényegében egy olyan folyamat, amely során egy kriptovaluta vagy token ingyenesen kerül kiosztásra a felhasználók számára. Az airdrop célja többek között a kriptovaluta ismertségének növelése, a közösség építése, valamint a projekt népszerűsítése.

Airdrop jelentése a kriptovaluta piacon - hogyan működ az airdrop?

Mi az az airdrop és hogyan működik?

Az airdrop egy ingyenes tokenosztás, amelynek során egy adott kriptovaluta-projekt az új vagy már meglévő tokenjeit teríti szét a közössége vagy új érdeklődők között. A folyamat általában egyszerű: a felhasználók bizonyos kritériumoknak megfelelve – például a projekt Twitter oldalának követése, hírlevélre való feliratkozás vagy egy konkrét blokklánc cím megadása – tokeneket kapnak ajándékba.

Az airdrop célja nem csupán a felhasználók jutalmazása, hanem a projekt népszerűsítése és a decentralizált ökoszisztéma erősítése. Az airdropok révén a felhasználók tulajdonképpen “részesévé” válnak a projektnek, így érdekük lesz annak sikerében. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a token értéke növekedjen, amennyiben a projekt sikeresen működik.

Hogyan zajlik egy airdrop?

Az airdrop folyamata változó lehet, de néhány tipikus lépést gyakran figyelhetünk meg:

- Közösségi feladatok: Sok projekt megkéri a felhasználókat, hogy vegyenek részt közösségi médiás aktivitásokban, például osszák meg a projektet, kövessék annak közösségi média felületeit, vagy csatlakozzanak a Discord csoportjukhoz. Ezzel a projekt növeli az online jelenlétét és elérhetőségét.

- Token-tulajdonlás: Gyakori, hogy az airdropot egy már meglévő kriptovaluta-hálózaton belül hajtják végre. Például, ha valaki Ethereumot (ETH) vagy egy másik nagyobb kriptovalutát birtokol, akkor jogosult lehet egy új token airdropjára, amely ugyanazon a blokkláncon működik. Ebben az esetben a felhasználóknak csak annyit kell tenniük, hogy rendelkeznek a megfelelő címekkel.

kriptovaluta airdrop jelentése, működése

- Form kitöltése: Egyes airdropok egyszerűen egy online form kitöltésével érhetők el, ahol meg kell adni a kriptotárca címét és néhány alapvető információt. Ezután a tokenek automatikusan elküldésre kerülnek.

- Snapshottal kapcsolatos airdrop: Ez a típusú airdrop akkor történik, amikor egy adott pillanatban „lefotózzák” a blokkláncot, és ellenőrzik, hogy ki rendelkezik egy adott mennyiségű tokentárcával. Aki megfelel a követelményeknek, az jogosulttá válik az új tokenekre.

Az airdropok típusai

Az airdropok többféle formában valósulhatnak meg, attól függően, hogy a projekt célja és a közönség mit igényel:

- Standard Airdrop: Az alapvető forma, ahol a felhasználók ingyen kapnak tokent. Ezek az airdropok gyakran nagyon egyszerűek és minimális követelményeket támasztanak.

- Bounty Airdrop: Ebben az esetben a felhasználóknak valamilyen feladatot kell teljesíteniük, például cikkírást, videókészítést, vagy közösségi média feladatokat, hogy részesüljenek a tokenekből.

- Exclusive Airdrop: Az ilyen típusú airdropok célzottan egy adott közösség vagy korábbi befektetők számára vannak fenntartva. Ezek gyakran azoknak szólnak, akik már korábban támogatták a projektet.

- Holder Airdrop: Ez azt jelenti, hogy azok, akik egy adott mennyiségű kriptovalutával rendelkeznek, automatikusan jogosultak az új tokenekre. Gyakori az olyan hálózatokon, mint az Ethereum vagy a Binance Smart Chain.

Sikeres airdropok a múltból

Az airdropok gyakran segítenek egy-egy kriptovaluta bevezetésében és népszerűvé tételében. Néhány példa a legismertebb sikeres airdropokra:

- Uniswap (UNI): Az egyik legismertebb airdrop a DeFi (Decentralized Finance) világából. Az Uniswap decentralizált tőzsde 2020-ban döntött úgy, hogy saját governance (irányítási) tokenjeit a korábbi felhasználóknak osztja ki. Azok, akik valaha használták az Uniswap platformját, 400 UNI tokent kaptak, amelynek értéke az airdrop idején kb. 1200 USD volt. Ez az airdrop hatalmas sikernek bizonyult, hiszen sokan így ismerték meg a platformot és váltak hosszú távú felhasználóvá.

Airdrop jelentése - Uniswap airdrop példa

- Bitcoin Cash (BCH): A Bitcoin Cash a Bitcoin blokkláncából vált le egy „hard fork” során 2017-ben. Azok a felhasználók, akik birtokoltak Bitcoint a fork idején, automatikusan ugyanannyi Bitcoin Cash tokent kaptak. Ez az airdrop nagyon sikeres volt, mivel a Bitcoin Cash gyorsan népszerűvé vált, és a mai napig jelentős piaci szereplő.

- Stellar (XLM): A Stellar rendszeresen osztott szét XLM tokeneket a felhasználók között különböző időszakokban, hogy növelje a felhasználói bázisát. Az egyik legismertebb airdrop 2018-ban történt, amikor a Stellar és a Blockchain.com együttműködésében több millió XLM token került kiosztásra. Ez az airdrop nemcsak a token népszerűségét növelte, hanem a Stellar hálózat használatát is ösztönözte.

Az airdropok előnyei és hátrányai

Előnyök

- Közösségépítés: Az airdropok segítségével a projektek gyorsan és hatékonyan tudnak közösséget építeni.

- Népszerűsítés: Ingyenes tokenek osztásával a projekt széles körben válik ismertté, ami növelheti a likviditást és a token kereskedési volumenét.

- Felhígulás elkerülése: Az új tokenek kibocsátása és szétosztása segít a projekt decentralizálásában, és abban, hogy ne egy szűk kör kezében összpontosuljon a hatalom.

airdrop és kriptovaluta

Hátrányok

- Scam airdropok: Sajnos sok projekt csak azért indít airdropot, hogy gyors pénzt szerezzen, és utána eltűnjön (ezt nevezik „rug pull”-nak). Fontos, hogy a felhasználók óvatosak legyenek, és csak megbízható forrásokból érkező airdropokra jelentkezzenek.

- A tokenek gyors eladása: Az ingyenesen kiosztott tokeneket a felhasználók gyakran azonnal eladják, ami az árak gyors esését okozhatja.

Összegzés

Az airdropok rendkívül hatékony marketing eszközök a kriptovaluta piacon, amelyek segítenek új projekteket bevezetni és népszerűvé tenni. Ugyanakkor a felhasználóknak mindig alaposan meg kell vizsgálniuk a projektek hitelességét, hogy elkerüljék a csalásokat és a veszteségeket. Ha azonban egy airdropot egy stabil és megbízható projekt indít, az a felhasználók számára kiváló lehetőséget nyújthat arra, hogy a korai fázisban csatlakozzanak egy sikeres kriptovalutához, és akár jelentős profitra is szert tegyenek hosszú távon.

Dolgozóinak tizedét bocsátja el a Boeing

Dolgozóinak tizedét tervezi elbocsátani a Boeing repülőgépgyártó a következő hónapokban - közölte pénteken a Seattle-i központú világcég.
2024. 10. 12. 13:00
Megosztás:

Zalaegerszegen folytatják a lendületes fejlesztést

Zalaegerszeg olyan város, amely a magyar gazdaság fontos motorjaként a nagyvállalatoktól a közepes és kisvállalkozásokig egyre több magas hozzáadott értékű munkát vonz, de megérett arra, hogy térségi, regionális meghatározó szerepkört is magára vállaljon - fogalmazta meg a zalai vármegyeszékhely polgármestere pénteken.
2024. 10. 12. 12:00
Megosztás:

Hamarosan szankcionálhatják a kibervédelmi regisztrációt elmulasztó cégeket

Több ezer cégre vonatkozik Magyarországon a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2, az előírt regisztrációt elmulasztó társaságok akár szankciókra is számíthatnak a hatóságtól - hívta fel a figyelmet az EY nemzetközi tanácsadó cég.
2024. 10. 12. 11:05
Megosztás:

Az Ethereum bálnák erre az altcoinra fogadnak egy 400-szoros növekedés reményében 2024-re!

A kriptovaluták világában az Ethereum bálnák—az ETH nagymértékű birtokosai—arról híresek, hogy stratégiai fogadásokat tesznek, amelyek gyakran jelzik a piac következő nagy mozgását.
2024. 10. 12. 10:00
Megosztás:

Meddő párok: Egyre fontosabbá válik a férfiak kezelése is

A meddő párok ellátásában egyre fontosabbá válik a férfiak kezelése, ez a páciensek egy részénél akár szükségtelenné is teheti az in vitro fertilizációt, a szervezeten kívüli megtermékenyítést – közölte Zádori János, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Reprodukciós Medicina Intézet orvosigazgatója pénteken.
2024. 10. 12. 09:00
Megosztás:

A biztonságos és kedvező árú földgázszállításról írt alá megállapodást Magyarország és a Gazprom

Kiegészítő kereskedelmi szerződést írt alá a magyar MVM és az orosz Gazprom vállalat, aminek köszönhetően továbbra is versenyképes áron érkezik majd az orosz földgáz Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.
2024. 10. 12. 08:00
Megosztás:

Senyei György: jogosak az igazságügyi dolgozók béremelési igényei

Teljes mértékben jogosak az igazságügyi dolgozók béremelési igényei, amiket rendezni kell, ehhez pedig reméljük a jogalkotó megértő közreműködését - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Bírósági Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) küldöttgyűlésén, pénteken Budapesten.
2024. 10. 12. 07:00
Megosztás:

Ennyi bajbajutottat mentettek ki a vízimentők a nyári szezonban

A vízimentők hajóit 341 alkalommal riasztották a nyári szezonban, amelyek során összesen 290 bajbajutottat mentettek ki a mély vízből - közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 12. 06:30
Megosztás:

Újabb segítséget kapnak a juh- és kecsketartók

Az Agrárminisztérium (AM) egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában 65 millió forintos keretösszegből biztosítja a súrlókór megelőzését a juh- és kecsketartók számára - ismerteti a szaktárca az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 10. 12. 06:00
Megosztás:

Minden második cég tervez jövőre béremelést

Minden második cég tervez jövőre béremelést, az ideinél kisebb mértékűt, a cafeteria keretösszegét pedig minden ötödik emelné jövőre a Profession.hu állásportál felmérése szerint.
2024. 10. 12. 05:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság tájékoztatást kér a Temutól a piacterén illegális termékeket értékesítő kereskedőkről

Az Európai Bizottság megkereséssel fordult a Temu kínai online kereskedelmi óriásvállalathoz, részletes tájékoztatást kérve arról, milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális termékeket értékesítő kereskedők jelenlétét a platformon - közölte a brüsszeli uniós testület pénteken.
2024. 10. 12. 04:00
Megosztás:

Már a román nyugdíjas is több nyugdíjat kap, mint a magyar

Egy év alatt közel 40%-kal nőtt az átlagnyugdíj Romániában, miközben Magyarországon alig 9% emelést kaptak a nyugdíjasok. De vajon melyik országban élnek jobban a szépkorúak? A Bankmonitor számításai alapján Magyarországnak igencsak fel kell kötnie a gatyáját!
2024. 10. 12. 03:00
Megosztás:

Aki most nyugdíjas, az számolhat: az új változásokkal ki jár jól és ki rosszul a nyugdíjas között?

Hogyan fog változni a magyar nyugdíjrendszer? Kiemelt figyelmet kap a Nők40 program, a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjkorhatár kérdése.
2024. 10. 12. 02:00
Megosztás:

Nagyon sok pénz hullik most 3 csillagjegy ölébe, csak tudd, mire figyelj!

Fedezd fel, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a hétvége és a következő hét! Részletes horoszkópunkban megtudhatod, melyik nap érdemes szerencsejátékot kipróbálnod, és személyre szabott szerencseszámokat is adunk, valamint ötleteket, hogyan találhatsz további nyerő számokat az életed fontos pillanataiból. Merülj el a csillagok üzeneteiben, és készülj fel a szerencse és a pénzügyi sikerek érkezésére!
2024. 10. 12. 01:00
Megosztás:

A Solana, az Ethereum és az Avalanche októberi növekedés előtt állnak, de a szakértők úgy vélik, hogy ez a kis piaci kapitalizációjú altcoin felülmúlhatja őket

Ahogy közeleg az október, a vezető kriptovaluták, mint a Solana, az Ethereum és az Avalanche jelentős növekedésre számíthatnak. A piaci elemzők azonban úgy vélik, hogy egy kevésbé ismert altcoin felülmúlhatja őket, felkeltve azoknak a befektetőknek az érdeklődését, akik jelentős hozamokra vágynak.
2024. 10. 12. 00:30
Megosztás:

Az SPX6900 token 223,8%-kal emelkedett - Mutatjuk az alternatívákat

Az SPX6900 kriptovalutát a legutóbbi kriptofutam legnagyobb nyertesei közé sorolták. A projekt egy hét leforgása alatt 223,8%-kal szaladt előre, és ezzel október 10-én új árfolyamrekordot (0.6846 dollár) sikerült felállítania.
2024. 10. 12. 00:01
Megosztás:

A piaci helyreállás folyamatban: 6 kriptovaluta, amelyet érdemes vásárolni a novemberi bikapiac előtt

Ahogy a kriptopiac a fellendülés jeleit mutatja, a tapasztalt befektetők kulcsfontosságú lehetőségeket keresnek. Az elrejtett gyöngyszemek jelentős hozamot kínálhatnak a novemberre várt emelkedés előtt. Ez a cikk hat olyan altcoint mutat be, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátással, és felkeltik azok figyelmét, akik szeretnék kihasználni a piac helyreállásának lehetőségeit. Készüljön fel ezeknek az ígéretes befektetési lehetőségeknek a felfedezésére!
2024. 10. 11. 23:30
Megosztás:

Ezek lendíthetnék fel a lakásépítéseket

Kormányprogramokra és kedvezőbb kamatozású piaci finanszírozásra volna szükség ahhoz, hogy a lakásépítések és lakásfelújítások volumene ismét emelkedjen - közölte az MTI-vel pénteken az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), reagálva az Orbán Viktor miniszterelnök által tett bejelentésekre, amelyekre közleményük szerint az építésgazdaság szereplői is felfigyeltek.
2024. 10. 11. 23:00
Megosztás:

A TRX és a ZDEX az egekbe szökhet 2024 4. negyedévében — Készülj fel a 100x-os nyereségre!

Ahogy 2024 az utolsó hónapjaihoz közeledik, a kriptovaluta piac izgalommal pezseg. A szakértők olyan specifikus coinokra összpontosítanak, amelyek elképesztő nyereséget hozhatnak, akár százszorosára növelve a befektetéseket. Egyre nagyobb a felhajtás azzal kapcsolatban, mely digitális valuták vezethetik ezt a rendkívüli növekedést, és sok befektető figyelmét felkeltik, akik jelentős nyereségre vágynak.
2024. 10. 11. 22:15
Megosztás:

A $XYZ MémKriptó egyesíti a sportot és a kriptót, hogy elképesztő, 99.900%-os nyereséget érjen el

A kriptovaluták mostanában nehéz időszakon mentek keresztül, számos projekt omlott össze és tűnt el — némelyikük nyilvánvaló átverés volt, míg mások egyszerűen nem tudták kezelni a nyomást. De elég volt a medvéskedésből! Az XYZ itt van, hogy megmutassa, hogyan lehet 99.900%-os növekedést elérni a semmiből!
2024. 10. 11. 21:30
Megosztás: