Akciókkal tarolnak az egészségpénztárak

Bankszámlát vagy lakáshitelt már el sem tudunk képzelni jóváírási vagy egyéb akciók nélkül, és ehhez az akciózási lendülethez felzárkózni látszanak az egészségpénztárak. A legnagyobb pénztárak gyakorlatilag folyton kedveskednek valamilyen kedvezménnyel új és leendő tagjaik számára, és Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ezt jól is teszik.

Akciókkal tarolnak az egészségpénztárak

Akciók széles skálája a tagokért

Az egészségpénztár egy célzott megtakarítás, amelyhez adóvisszatérítés formájában állami támogatás is kapcsolódik. Az egészségpénztárba történt befizetés 20 százalékát a pénztári tag adóbevalláskor visszaigényelheti az abban az évben befizetett személyi jövedelemadójából.

Az adóvisszatérítésnek maximuma van, évente 150 ezer forint, amely az önkéntes pénztárakra (tehát az egészségpénztárra és nyugdíjpénztárra) együtt érvényes. A pénzt a pénztártag az egészségpénztári számlájára kapja vissza, amelyet aztán teljes egészében újra az egészségére fordíthat.

Bár a számla fenntartása pénzbe kerül, hiszen a befizetésekből a pénztár működési költséget von le, a pénztári tagság így is mindenkinek megéri, aki saját zsebből költ az egészségére, és fizet személyi jövedelemadót. Mi magyarok pedig Uniós összehasonlításban is igen sokat költünk az egészségünk fenntartására és a gyógyulásra.

Az Eurostat legfrissebb, 2021-es adatai szerint Magyarországon a teljes egészségügyi kiadás 25 százalékát fizette a lakosság saját zsebből, ami jóval magasabb, mint a 15 százalékos Európai Uniós átlag.

A saját zsebből történő fizetés ellenére a KSH kimutatása alapján a 2 952,8 milliárd forintos egészségügyi ráfordításból mindössze 118 milliárd forintot, a teljes kiadás 3 százalékát fizetjük önkéntes egészségügyi rendszereken, azaz egészségpénztáron és egészségbiztosításon keresztül. A pénztáraknak tehát van hová fejlődniük, és a BiztosDöntés.hu szerint erre jó törekvéseik vannak.

Az egészségpénztárak az elmúlt években a tagság folyamatos növekedését tapasztalják, és ezzel együtt a befizetések és a szolgáltatási kiadások is nőnek, de nem eléggé. Ezért a pénztárak több típusú akciót kínálnak.

Az akciók jellemzően: 
-  az új tagok szerzését,
 - a meglévő tagok befizetéseinek ösztönzését, illetve
- a szolgáltatások igénybevételének növelését célozzák.

Szükség is van mindre, hiszen nem csak az új tagok megszerzése a cél, hanem az is, hogy aztán ők megtakarítást képezzenek, és a pénztáron keresztül vegyék igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. A pénztáraknál ugyanis a meglévő tagok inaktivitása is probléma. Sokan nem ismerik eléggé a pénztárak működését, szolgáltatásait, ezért nem használják megfelelően a lehetőségeiket. Az akciók viszont az új, vagy meglévő, de kevésbé ismert szolgáltatásokra is ráirányíthatják a figyelmet.

Ezek az akciók népszerűek

A legnagyobb egészségpénztáraknál szinte folyamatosan látunk valamilyen akciót – mondja Gergely Péter – de a kisebbek is előrukkolnak egy-egy kedvezménnyel.

Az akciók között szerepelnek nyereményjátékok, amelyeken tárgynyereményeket, utalványokat, de akár autót vagy értékes mobiltelefont is nyerhetnek a résztvevők. Ezek az akciók akár több hónapon keresztül futnak, és a végén sorsolással döntenek a nyertesekről.

Vannak biztos nyereményt ígérő akciók is, ahol egy adott összeg befizetésekor a pénztártag pénzt vagy tárgynyereményt kaphat. A pénztár gyakran hétről hétre növekvő összeggel növeli a tétet.

Az új tagokat többnyire a személyi kölcsönöknél és bankszámláknál is ismert jóváírási akciókkal, ingyenes egészségpénztári kártyával vagy szolgáltatási kedvezményekkel várják. Előfordul, hogy a meglévő tagokat csábítják új tag ajánlására.

A Prémium Egészségpénztárnál már a múlt évben is lehetett autót nyerni, de idén is fut egy nyereményjátékuk, amelynek végén egy Fiat 500-zal gurulhat haza a nyertes. A játékban egész évben lehet sorsjegyeket szerezni, most épp kettőt is kaphatunk, ha új tagot ajánlunk. Emellett az új tagok jóváírást és értékes tárgyakat nyerhetnek.

Az Allianz Egészségpénztárnál évek óta futó állandó akció, hogy az új pénztártagot ajánló tag vásárlási utalványt kap.

A Vitamin Egészségpénztár nyereményjátékában az adott időszakban legalább 300 ezer forintot befizető tag egy iPhone 15 Pro mobiltelefonnal lehet gazdagabb a játék végén.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál szintén hasonló befizetési akció fut, amelyen Hunguest Hotels ajándékkártyát, illetve Decathlon ajándékkártyát vagy Sanitas Kártyát nyerhetnek a szerencsés pénztártagok.

Az OTP Egészségpénztár legújabb termékéhez, a bankkártyával összekapcsolható egészségpénztári kártyához kötötte a legutóbbi nyereményjátékát, amelynek nyertese akár 500 ezer forinttal is gazdagabb lehet, de közben a számláikat elektronikusan beküldők számára is fut egy akció.

A Patika Egészségpénztárnál pedig folyamatos pontgyűjtő program működik, amellyel a résztvevők egészségforintokra válthatják a pontjaikat.

Az akciók a tagok egészségére is pozitív hatással lehetnek

Az akciók azonban mit sem érnének, ha nem állnának mögöttük fejlődő szolgáltatások. Az egészségpénztárak igyekeznek a szolgáltatásaikat egyre kényelmesebbé tenni a tagjaik számára – emeli ki a BiztosDöntés.hu.

Ilyen a bankkártyával összeköthető egészségpénztári kártya, amelynek segítségével akkor is költhet az egészségpénztárból a tag, ha nincs a számláján megfelelő egyenleg, vagy az egyre szélesedő elektronikus ügyintézési lehetőség.

Vannak pénztárak, ahol a legtöbb dokumentumot már online is ki lehet tölteni és be lehet nyújtani, a számlákat pedig közvetlenül a pénztár rendszerébe tölthetik be a pénztártagok. Köthetünk és lemondhatunk egészségbiztosítást vagy szűrővizsgálatot egy pár gombnyomással, és igényelhetünk a családtagjaink számára társkártyát. A legtöbb pénztárnál szolgáltató kereső segíti az orvosválasztást, de van, ahol foglalórendszer is működik.

Az akciók az egészségpénztárak számára is hasznosak, hiszen egy-egy kampány többszörösére növelheti az időszaki befizetéseket. Gergely Péter szerint azonban igazi nyertesei a tagok lehetnek. 

A pénztári tagok általában egészségtudatosabbak, mint nem pénztártag társaik. Az egészségpénztári tagok az egészségügyi kiadásaik 23 százalékát költik prevencióra, míg a kormányzat 9 százalékot, a nem pénztári tag lakosság pedig mindössze 1 százalékot fordít erre.

A pénztárak felelőssége ebben is nagy, hiszen akcióikkal valóban elősegíthetik az egészség hosszabb távú megtartását. A pénztárak rendszeresen fognak össze egy-egy egészségügyi szolgáltatóval, és kínálnak vizsgálatokat jelentős kedvezménnyel.

A Patika Egészségpénztár például az Affidea Magyarországgal közösen kínál a pénztártagoknak három szűrővizsgálati csomagot jelentős kedvezménnyel.

Az akciók tehát nem csak anyagi szempontból hasznosak, de a pénztártagok egészségére is pozitív hatással vannak. Kicsit olyan ez, mint a játszva tanulás, amikor észrevétlenül épülhetnek be új szokásaink.

Alacsony forgalomban emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,35 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel 69 711,91 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 17. 19:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 06. 17. 18:30
Megosztás:

A régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét

A sikeres technológia- és fajtaváltást követően a régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét - mondták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdai rendezvényén Budapesten a termelői érdekképviseletek vezetői.
2024. 06. 17. 18:00
Megosztás:

Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 17:30
Megosztás:

Átadták az iskolakertet Tótkomlóson

Az iskolakertprogram fontosságát mutatja, hogy az idén meghirdetett ötödik ütemre is kétszáznál több oktatási intézmény jelentkezett - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Tótkomlóson, ahol hivatalosan is átadták az iskolakertet.
2024. 06. 17. 17:00
Megosztás:

Az EU pályázatot írt ki uniós hírek határokon átnyúló terjesztésére

Az Európai Bizottság két pályázatot írt ki, amelyek keretében 9,5 millió eurót ítél oda uniós médiaorgánumoknak digitális formátumú hírek vagy innovatív formátumú hanganyagok gyártására és terjesztésére - közölte a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 06. 17. 16:30
Megosztás:

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás - közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 16:00
Megosztás:

Létrejött az egyik legnagyobb alkotóműhely a magyar IT piacon

Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ingatlan.com Zrt. által történt, tavaly októberben bejelentett felvásárlása után United Platforms (UP) néven a tulajdonosok idén júniusban egy munkáltatói ernyőmárkát hoztak létre. Az ernyőmárka magában foglalja az ingatlan.com Zrt. márkái, az ingatlan.com, a money.hu és Az Év Irodája mellett a Használtautó.hu-t, Autonavigátor.hu-t, valamint az ED Grouphoz tartozó Jófogást és Vaterát is.
2024. 06. 17. 15:30
Megosztás:

A bankok is drukkolnak a labdarúgó válogatott sikeréért

Nagyon megdobná a magyar labdarúgó válogatott németországi sikere az áruhitelezést – épp ezért a kereskedők és a bankok is szurkolnak azért, hogy a magyar válogatott kiköszörülje a svájci bicska okozta csorbát Németország ellen – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője a sorsdöntő mérkőzés előtt.
2024. 06. 17. 15:00
Megosztás:

Brutális, közel 20%-os emelkedés várható az építőipari árakban

Az építőipar 1-2 éve megtorpanó fázisban van, az idei év második felére azonban szakemberek az iparág fellendülését jósolják, ami nem csak egy közel húsz százalékos emelkedést jelenthet az árakban, de jó eséllyel szakemberhiánnyal is szembe kell néznie az építtetőknek. A Budapest környéki agglomerációban már most nehéz ár-érték arányban megfelelő ingatlanhoz jutni, hamarosan azonban szinte lehetetlen lesz.
2024. 06. 17. 14:30
Megosztás:

Az EU elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályt

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet, a jogszabály intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 06. 17. 14:00
Megosztás:

Komplex fejlesztés zárult Salgótarjánban

A salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt. 206 millió forintos beruházással bővítette termelőkapacitását, és korszerűsítésekkel csökkentette az energiaköltségeket - tájékoztatta az MTI-t a cég hétfőn.
2024. 06. 17. 13:30
Megosztás:

Kissé javultak Svájc GDP-előrejelzései

A svájci gazdaság az idei évben 1,2 százalékkal bővülhet - áll a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfőn közzétett előrejelzésében. Az előző, márciusban közzétett prognózisban még 1,1 százalékos svájci GDP-növekedés szerepelt 2024-re.
2024. 06. 17. 13:00
Megosztás:

A budapesti bérleti díjak a középmezőnyben járnak

Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja 2022-höz képest, ezzel a magyar főváros az európai uniós fővárosok között a középmezőnyben van közvetlenül Madrid és Zágráb után - ismertette az MTI-vel a Duna House az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány részleteit hétfőn.
2024. 06. 17. 12:30
Megosztás:

Oroszországban felgyorsult az éves infláció májusban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi 7,8 százalék után májusban 8,3 százalék volt az éves infláció Oroszországban.
2024. 06. 17. 12:00
Megosztás:

Néprajzi kiállítás nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).
2024. 06. 17. 11:30
Megosztás:

A gazdaságot is felpörgethetik a nyári sportesemények?

Az idei nyár különösen sok izgalmat tartogat a sportkedvelőknek, hiszen nem csak a Németországban rendezett labdarúgó-Európa-bajnokságon, de a párizsi olimpián is szurkolhatnak a magyar sportolóknak. Bár hazánk nem szervezője egyik sporteseménynek sem, a rendezvények így is kimutatható hatást gyakorolnak a gazdaság különböző területeire. Az MBH Elemzési Centrum szakértői megvizsgálták, pontosan mely ágazatokban és milyen mértékű mozgásokra lehet számítani az Eb és az olimpia kapcsán.
2024. 06. 17. 11:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 2,01 százalékkal, 38 074 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 1,62 százalékkal süllyedt.
2024. 06. 17. 10:00
Megosztás:

Kriptovaluták már a Neon54-nél is

Az utóbbi években a kriptovaluták világa nagy fejlődésnek örvendhet. Manapság már számos területen használatosak például az online játékokban is.
2024. 06. 17. 09:49
Megosztás:

Álmodozók és befektetők paradicsoma: Eladó a történelmi Barkóczy-kastély

Lenyűgöző természeti kincsek és kiaknázatlan üzleti lehetőségek a Mátra szívében. Képzeljen el egy helyet, ahol a történelem és a természet találkozik, egy helyet, ahol a múlt meséje és a jövő lehetőségei kéz a kézben járnak. Ez a Barkóczy-kastély, amely nemcsak egy ingatlan, hanem egy életre szóló élmény és egy kivételes befektetési lehetőség.
2024. 06. 17. 09:30
Megosztás: