Alulértékelt, de nélkülözhetetlen: Wi-Fi 6

Bár az 5G kapja a nyilvánosság oroszlánrészét, a Wi-Fi 6 készülékek csendben nagy fölénnyel előzik meg az 5G eszközöket, és a trend a következő néhány évre is jellemző lesz. A Deloitte Global előrejelzése szerint 2022-ben mintegy 2,5 milliárd Wi-Fi 6-os készüléket szállítanak majd, szemben a 1,5 milliárd 5G-s készülékkel.

Alulértékelt, de nélkülözhetetlen: Wi-Fi 6

A Wi-Fi 6 az 5G-hez hasonlóan jelentős szerepet játszik a vezeték nélküli összeköttetés jövőjében, nem csak a fogyasztók, de a vállalatok számára is. Az okostelefonok, táblagépek és PC-k a legnépszerűbb Wi-Fi 6-tal felszerelt eszközök közé tartoznak, de a Wi-Fi 6-ot sok más eszközben is használják, többek között a vezeték nélküli kamerákban, intelligens otthoni eszközökben, játékkonzolokban, viselhető eszközökben és AR/VR headsetekben.
 
Wi-Fi 6 és 5G: a legtöbben mindkét technológiát bevezetnék
 
Az 5G-nek szentelt pazar sajtó- és reklámköltés miatt azt gondolhatnánk, hogy a következő generációs vezeték nélküli hálózatok a vállalatoknál szinte kizárólag az 5G körül forognak majd, és a Wi-Fi 6 legfeljebb mellékszerepet játszik. Ezt azonban cáfolja a Deloitte 2021-es globális fejlett vezeték nélküli technológiákra vonatkozó felmérése, amit kilenc ország 437 IT és üzletági vezetője körében végzett. A felmérés szerint a vállalatok 45%-a egyszerre teszteli vagy telepíti a Wi-Fi 6-ot és az 5G-t fejlett vezeték nélküli kezdeményezéseihez, sőt, szinte minden válaszadó (98%) arra számít, hogy a szervezetük három éven belül mindkét technológiát használni fogja. A tervezett beruházások is az együttes bevezetést tükrözik: A következő három évben ezek a vezetők a vállalati vezeték nélküli hálózatokra fordított kiadások átlagosan 48%-át a Wi-Fi, 52%-át pedig a mobil technológiákra tervezik fordítani. Ez nem teljesen meglepő, mivel a Wi-Fi 6 és az 5G hasonló képességekkel rendelkezik, de különböző, egymást kiegészítő erősségekkel is. Mindkét technológia nagyobb sebességet, kevesebb késleltetést, valamint nagyobb eszközsűrűséget és hálózati kapacitást tesz lehetővé. A különbségek hatótávolságban, a mobilitás támogatásában és a költségekben vannak.

„A Wi-Fi 6-ot és elődjeit általában kisebb, kevésbé költséges helyi hálózatokhoz használják, gyakran otthonokban és irodákban való beltéri összeköttetésre, míg az 5G-t beltéri és kültéri, nagy kiterjedésű hálózatokhoz használják, gyakran olyan eszközökhöz, amelyek nagy földrajzi területeken mozognak, például intelligens városi alkalmazások, kikötők és repülőterek, valamint csatlakoztatott járművek esetében. Mivel a döntéshozók a felhasználási forgatókönyvek keverékét célozzák meg, logikus, hogy mindkét technológiát értékelik, hogy meghatározzák, melyik kombináció lesz a legjobb a helyzetükben” – Hosszu Gábor, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának igazgatója.

A vezeték nélküli hálózatok korábbi generációitól eltérően a Wi-Fi 6 és az 5G zökkenőmentes együttműködésre lett tervezve, és úgy tűnik, hogy a vezeték nélküli iparág egy olyan jövő felé tart, amelyben az eszközök biztonságosan és zökkenőmentesen barangolhatnak minden típusú vezeték nélküli hálózat között. Az iparági szövetségek és szabványügyi testületek közösen dolgozzák ki a jövőbeli hálózati szabványokat, amelyek lehetővé teszik a cellás és nem cellás technológiák konvergenciáját, lehetővé téve a Wi-Fi 6 integrálását az 5G alaphálózatokba. Az integrált architektúra várható előnyei közé tartozik a jobb forgalomirányítás a gyárakban és a megszakítás nélküli szolgáltatás biztosítása az intelligens városi és edge alkalmazások számára.

Az új technológiák jelentős átalakulást hoznak

Egyértelmű, hogy ezek a kiépítések nem pusztán taktikai megoldások lesznek. A fejlett vezeték nélküli technológiák stratégiai prioritást jelentenek a megkérdezett vállalatok számára: 10-ből 8 hálózati vezető arra számít, hogy a fejlett vezeték nélküli technológiák 2023-ra jelentősen átalakítják vállalatukat, megváltoztatják működésüket, új termékek és üzleti modellek kifejlesztését, valamint az ügyfelekkel való kapcsolattartást. Ezek a döntéshozók már most is a Wi-Fi 6-ot és az 5G-t tekintik a vállalkozásuk számára legkritikusabb vezeték nélküli technológiáknak. A felmérésben részt vevő vezetők 65%-a arra számít, hogy a Wi-Fi 6 2023-ra a három legfontosabb vezeték nélküli technológia között lesz a vállalkozásuk számára, az 5G-re 76% mondta ugyanezt. Bár a Wi-Fi 6 és az 5G egyenrangú partnerek a megoldások kiépítése szempontjából, a Deloitte tanulmánya kimutatta, hogy a vállalati Wi-Fi 6 pilotok és telepítések minden vizsgált országban megelőzik az 5G-t, egyes régiókban kétszámjegyű különbséggel.

„Bár ezek a különbségek csökkenhetnek, arra számítunk, hogy a Wi-Fi 6 vállalati bevezetésének előnye 2022-n túl is megmarad. Ennek egyik valószínű oka a költség, mivel a Wi-Fi 6 eszközök megfizethetőbbek és szélesebb körben elérhetőek, mint az 5G eszközök. A megfelelő spektrum megszerzése is kihívást jelenthet egyes országokban: míg a Wi-Fi 6 ingyenes, engedély nélküli spektrumot használ, addig az 5G esetében a vállalkozásoknak általában a hálózati szolgáltatóknál vagy kormányzati szerveknél kell engedélyeztetniük a spektrumot” – mondta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi 6-nak?

A Wi-Fi 6 egyik legnagyobb előnye a könnyű telepíthetőség, tekintve, hogy a Wi-Fi hálózatok már széles körben elterjedtek, és Wi-Fi eszközök is nagy számban vannak jelen. A Wi-Fi 6-os hálózatokra történő frissítés során a vállalatok kihasználhatják a korábbi verziókkal való kompatibilitás előnyeit, így elkerülhetik, hogy egyszerre kelljen lecserélni a régebbi Wi-Fi eszközöket. Az ismertség szintén előny: bár világszerte léteznek 4G LTE magán mobilhálózatok, ezek számát meghaladja a vállalati Wi-Fi telepítéseké, ami azt jelenti, hogy sok informatikai részleg már rendelkezik szakértelemmel a Wi-Fi hálózatok telepítésében és üzemeltetésében. Ezzel szemben egy 5G hálózat kiépítése (akár egyedül, akár egy hálózatüzemeltetővel közösen) általában azt jelenti, hogy valami új és potenciálisan összetettebb dolgot kell megtanulni, alkalmazkodni kell egy olyan szabványhoz, amely még csak most kerül bevezetésre, és esetleg olyan partnerrel kell együtt dolgozni, aki szintén csak most kezd bele az 5G-be.

Melyik technológiát érdemes akkor bevezetni?

„Ennek eldöntéséhez több fontos tényezőt kell mérlegelni. Először a célokat és a kiszolgálni kívánt felhasználási eseteket szükséges kristály tisztán meghatározni. Majd érdemes átgondolni, ezeknek milyen alkalmazási követelményeik vannak, illetve milyen telepítési és kiadási korlátok vannak. A Wi-Fi 6 és az 5G sajátos képességeinek és kapcsolódó költségeinek megismerése is segíthet a döntéshozóknak abban, hogy melyik lenne alkalmasabb a különböző helyzetekben, de a két technológia akár egymás mellett is alkalmazható. A csatlakoztathatóság érdekében a fejlett hálózatépítést érdemes a végponttól végpontig tartó vállalati architektúra kulcsfontosságú elemeként kezelni. A partnereket bevonása is kulcskérdés: érdemes többféle szállítóval, például felhő- és alkalmazásszolgáltatókkal, tanácsadó cégekkel és egyéb integrátorokkal, távközlési vállalatokkal és hálózati berendezésszolgáltatókkal együttműködve kiépíteni a hálózatokat a teljeskörű megoldások érdekében” – mondta Hosszu Gábor, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának igazgatója.

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás:

Lavrov: a Nyugat kényszeríti Kijevet az Oroszország elleni háborúba

A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai ifjúsági fórumon.
2022. 12. 01. 03:00
Megosztás:

Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket

Ünnepek előtt több lehet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, megszaporodhat a hamis engedéllyel forgalmazott orvostechnikai eszközök száma - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2022. 12. 01. 02:30
Megosztás:

Nagy hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés

A jövő évi cseh költségvetés mintegy 295 milliárd koronás (mintegy 5000 milliárd forint), a GDP 4,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol, amelyet szerda este fogadott el a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.
2022. 12. 01. 02:00
Megosztás: