Áttörést hozhat a zöldenergia-piacon az E.ON és a Solar Markt dekarbonizációs csomagja

Kizárólagos stratégiai együttműködési megállapodást kötött az E.ON és a Solar Markt, melynek keretében létrehozták a leginnovatívabb hazai dekarbonizációs szolgáltatási csomagot, a Green Cloudot.

Áttörést hozhat a zöldenergia-piacon az E.ON és a Solar Markt dekarbonizációs csomagja

A Green Cloud dedikált hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a független zöldenergiát vállalati ügyfeleknek.

A szolgáltatáscsomagban nyújtott zöldenergia a jelenlegi piaci körülmények között nem drágább a hagyományos, fosszilis forrásból származó energiánál, miközben jelentős mértékben hozzájárul a vállalatok dekarbonizációs- és klímacéljainak eléréséhez és pénzügyileg is kiszámítható, hosszú távú, biztonságos ellátást biztosít.

Ma a fenntartható, klímatudatos stratégia nem választás kérdése, hanem elengedhetetlen feltétele egy értéknövelő vállalat működésének. A felelős működés egyik legfontosabb eleme a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése, ami az energiatermelés és -fogyasztás drasztikus átalakításával érhető el. Ebben nyújt segítséget a piacon elsőként az E.ON Hungária Csoport és a Solar Markt dekarbonizációs csomagja, a Green Cloud, amely dedikált hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a független zöldenergiát vállalati ügyfeleinek.

Magyarország is elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, ám a zöldenergia-piac evolúciójának még mindig korai szakaszában járunk. Jól jellemzi a helyzetet, hogy még egy felelősen gondolkodó és működő hazai vállalkozás is komoly beruházások árán, vagy külföldről beszerzett garanciák révén tudta csak elektromosenergia-szükségletének jelentős részét zöldenergia-forrásokból fedezni. Az előrejelzések szerint a magyar vállalkozások jövőbeni zöldenergia-igényeit is csak kis részben tudja majd kiszolgálni a hazai piac, a kereslet meg fogja haladni a kínálatot. Ugyanakkor a vállalkozások és közösségek számára nincs választási lehetőség, hiszen az energiatermelés és -fogyasztás radikális átalakítása nélkül nem lehetséges a karbonsemlegesség elérése. Az energiapiaci szereplőknek tehát lépni kell. Az E.ON és a Solar Markt ennek érdekében egy határozott lépést tett: a két cég kizárólagos stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében létrehozták a leginnovatívabb hazai zöldenergia-platformot és -szolgáltatást, a Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatási csomagot. Az együttműködés eredményeként a partnerek a hazai zöldenergia-piac vezető szereplőivé válhatnak a következő években.

„Stratégiai partnerünkkel a magyar piacon egyedülálló módon tudunk zöldenergiát nyújtani a környezettudatos vállalkozásoknak, hozzájárulva ezzel hazánk karbonsemleges törekvéseihez. A Solar Markt napelemparkja megtermeli a zöldenergiát, mi átvesszük, ha szükséges, kiegészítjük, és eljuttatjuk az ügyfélhez. Egyszerű, fenntartható szolgáltatást nyújtunk, versenyképes és tervezhető áron, az E.ON-tól már megszokott ellátási biztonság mellett. A fenntarthatóság, a karbonsemleges üzleti tevékenység napjainkban még versenyelőny, a jövőben viszont elvárás lesz – az ügyfelek, a partnerek és a befektetők részéről is. Mi hozzá tudjuk segíteni a vállalatokat a zöld működéshez” – mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

A Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatáscsomag keretén belül a Solar Markt zöldenergia-ellátást biztosít ügyfeleinek az ország legnagyobb, piaci alapon működő napenergia-rendszerének felépítése és üzemeltetése révén. A beruházásban megépülő hazai napenergiaparkok a napenergiát elektromos árammá alakítják, és továbbítják azt az elosztóhálózatba. Az E.ON mérlegkörébe veszi a zöldenergiát, igényre szabottan kiegészíti azt hagyományos módon megtermelt villamosenergiával, így biztosítja a teljes ellátás biztonságát. A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfelek közvetlen, hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodást, ún. Power Purchase Agreementet (PPA) írnak alá a termelővel és egy részleges ellátási szerződést a kereskedővel, így pénzügyileg is kiszámítható és előre kalkulálható, biztonságos energiaellátást kapnak hosszú távra.

„A zöldenergia hamarosan hiánycikk lesz hazánkban. Aki nem biztosítja már ma, hogy elegendő karbonsemleges energiához jusson, annak pár év múlva már lehet, hogy nem lesz ilyen egyszerű módja rá. És ekkor nemcsak a klímavédelmi stratégiája csorbul majd, nemcsak a befektetői és az ügyfelei fordulhatnak el tőle, de a jelenleg tapasztalható áremelkedéseket látva jelentősen nagyobb költséget is jelenthet majd számára energiaszükségletei ellátása” - emelte ki Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke.

A szolgáltatáscsomag alapja kezdetben egy 268 MWp kapacitású portfólió, melynek első eleme egy 100 hektáron megvalósuló naperőmű, amelynek 67 MWp kapacitása lesz: ez közel 63 ezer tonna éves szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést jelent, ami lakossági fogyasztásban számolva nagyságrendileg 11 400 háztartás energiaellátását lenne képes biztosítani környezetbarát módon. Az erőműben kétoldalú (bi-facial) forgatós technológiát alkalmaz a beruházó, amely nem csak a közvetlen, de a visszaverődő napsugarakat is hasznosítja, növelve az üzem általános termelését. A Solar Markt további három nagykapacitású erőmű létesítését készíti elő, és távlati céljai között Közép-Európa legnagyobb, beszerzési láncoktól független zöldenergia-platformjának létrehozása szerepel.

A Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatáscsomag áttörést hozhat a hazai vállalatok zöldenergia-fogyasztásában. Az E.ON és a Solar Markt kifejezetten olyan cégeknek ajánlja a termék megvásárlását, melyek már most, a többieket megelőzve biztosítani kívánják hosszútávú hozzáférésüket a zöldenergiához, és néhány év alatt a teljes dekarbonizációt és zöld átállást célozzák meg. A szolgáltatás közvetett célja a fenntartható gazdasági versenyelőny biztosítása a vállalatok számára.

„A Planet Fanatics-nál valljuk, hogy a fenntarthatóság nem a profit ellensége, és ezt az elvet ebben a projektben is a kezdetektől fogva képviseltük. Arra törekedtünk, hogy olyan értéknövelt szolgáltatás születhessen, amire a cégeknek ma és a közeljövőben valóban szükségük van ahhoz, hogy változhassanak és változtassanak. Erre pedig klímavédelmi szempontból egyre kevesebb időnk van. A „most vagy soha” időszakhoz értünk, hogy a kritikus 1,5 Celsius-fokos szinten tartsuk a globális felmelegedés mértékét” – mondta Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network ügyvezetője.

A Green Cloud platform tanácsadási szolgáltatást is tartalmaz, kiaknázva partnere, a Planet Fanatics’ Network tanácsadói tapasztalatát a vállalati fenntarthatóság és klímastratégia terén. A Green Cloud szolgáltatásra szerződött ügyfelek egy alapszintű energetikai auditot is kapnak, melyet az E.ON biztosít számukra, a Planet Fanatics’ Network pedig elkészíti a cég működéséből származó közvetlen és közvetett szén-dioxid kibocsátási leltárát, elvégez egy klímaelvárásokon alapuló stakeholder-kutatást, valamint ezek alapján felvázolja a lehetséges célokat az üvegházhatású gázok minimalizálására, ambiciózusabb esetben a zéró kibocsátásra. A Green Cloud ezen kívül – a Zöld Energia Klub keretében – exkluzív csatlakozási lehetőséget, tudásmegosztást és marketingtámogatást is biztosít ügyfeleinek.

Az eddig szerzett értékesítési tapasztalatok alapján a megkeresett nagyvállalatok zöme komolyan mérlegeli egy hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodás megkötését, hiszen a jelenlegi energiapiaci bizonytalanságok és szélsőséges áringadozás mellett felértékelődött a lokálisan megtermelt, független és kiszámítható áron megvásárolható zöldenergia. 

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Csökkent a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
2023. 09. 22. 18:30
Megosztás:

Ebben a hónapban is gyengült az euróövezet gazdasági aktivitása

Szeptemberben valamelyest enyhült a teljesítmény romlásának mértéke az euróövezet gazdaságaiban a HCOB beszerzésimenedzser-indexének a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által pénteken publikált előzetes értékének tanúsága szerint.
2023. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Mérséklődő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények a fővárosi újépítésű lakáspiacon

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.
2023. 09. 22. 17:30
Megosztás:

Miért érdemes online állásoldalakon hirdetni?

Ebben a cikkben az online állásoldalakról lesz szó, és arról, hogy mennyire érdemes ezeken hirdetni. Számos helyi és országos portál várja a cégeket, hogy feltegyék rájuk az újonnan nyílt pozícióikat. De mégis hol érdemes elsősorban megjelenni? Ennek járunk most utána.
2023. 09. 22. 17:00
Megosztás:

Így állítható meredek pályára a vállalkozások fejlődése

A vállalkozásoknak sok kihívással kellett szembenéznie az elmúlt időszakban, de a nehézségek mindig lehetőségekké fordíthatók. Ez az, ami segít a növekedésben a kiszámíthatatlan körülmények között– mondja Semperger Attila vállalati tanácsadó az OTP Business Café legújabb epizódjában.
2023. 09. 22. 16:30
Megosztás: