Az erőteljes növekedés mellett a jövőbe történő befektetések határozták meg a LEGO Csoport 2022-es évét

A LEGO Csoport kiváló pénzügyi eredményekről számolt be a 2022-es év vonatkozásában, amellyel jelentősen felülmúlta a játékpiac teljesítményét és ezzel tovább növelte piaci részesedését. A bevétel 17 százalékkal, 64,5 milliárd DKK-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest, beszámítva a devizaárfolyamok hatását is. Az eredményeket a vállalat portfóliója iránti erős kereslet, az online és bolti kiskereskedelmi együttműködések sora, a kiterjedt e-kereskedelem és a rugalmas globális ellátási hálózat hajtotta.

Az erőteljes növekedés mellett a jövőbe történő befektetések határozták meg a LEGO Csoport 2022-es évét

A LEGO Csoport vezérigazgatója, Niels B. Christiansen a következőt mondta: „2022 mérföldkő volt a LEGO Csoport számára, hiszen a 90. évfordulónkat ünnepeltük. Az eredményeink is azt mutatják, hogy a LEGO játékrendszer relevánsabb és vonzóbb, mint valaha.”

“Nagyon elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Kétszámjegyű növekedést értünk el, és a várakozásokat felülmúlva zártuk az évet a tavalyi rendkívüli növekedés és a kihívást jelentő piaci körülmények ellenére, ami többek között a meghatározó márkánknak, a fantasztikus és változatos termékportfóliónknak, az inspiráló vásárlói élménynek és a csapataink kiemelkedő teljesítményének volt köszönhető.”

A működési eredmény 5 százalékkal, a 2021-es 17 milliárd DKK-ról 17,9 milliárd DKK-ra, míg a nettó nyereség az előző évvel összehasonlítva 4 százalékkal, 13,3 milliárd DKK-ról 13,8 milliárd DKK-ra nőtt. Ezek az eredmények az alapanyag-, a fuvar-, és az energiaköltségekre nehezedő rendkívüli inflációs nyomás ellenére születtek. A cash flow 9,3 milliárd DKK-t ért el – 2021-ben ez 12,9 milliárd DKK volt. Ez például a termelési kapacitás növelése érdekében megnövekedett tőkebefektetéseknek volt köszönhető.

Változatos és vonzó termékportfólió

Az értékesítés 12 százalékkal nőtt 2022-ben minden nagyobb országban, de legfőképpen az amerikai kontinensen és Nyugat-Európában. 
A vállalat minden eddiginél több gyereket ért el széles és változatos termékportfóliójával. A készletválaszték 48 százaléka megújult, és minden korosztályt és érdeklődési kört lefed. A legkeresettebb témák a LEGO® City, a LEGO® Icons, a LEGO® Technics, a partnerek témái közül pedig a LEGO® Star Wars™ és a LEGO® Harry Potter™. 

Újabb lendületet adó stratégiai kezdeményezések

2022-ben a LEGO Csoport gyors ütemben folytatta befektetéseit stratégiailag fontos területeken, mint például a kiskereskedelmi csatornákba, a termékinnovációba, a saját és partnerek kiskereskedelmi platformjaiba (instore és online), a termelési kapacitásba, a digitalizációba és a fenntarthatóság növelésébe.

„Az elmúlt években tapasztalt lendület 2022-ben sem torpant meg, elkezdődött az ez idő alatt végrehajtott beruházások megtérülése, amelyek megalapozzák a hosszú távú, fenntartható növekedést. Az elkövetkezendő években a stratégiai kezdeményezésekbe történő befektetések felgyorsítását tervezzük, hogy hosszú távon biztosítsuk a márka relevanciáját és növekedését” – nyilatkozta Christiansen.

Az év során a LEGO Csoport 155 új üzletet nyitott, így a LEGO üzletek száma világszerte elérte a 904-et. A vállalat három gyárának kapacitásbővítési projektjében is további előrelépéseket ért el, a vietnámi Binh Duongban megtörtént az új széndioxid-semleges üzem alapkőletétele, és bejelentették egy új széndioxid-semleges gyár építését Richmondban (Virginia, Egyesült Államok) az amerikai kontinens jövőbeli keresletének kielégítése érdekében. A vállalat felgyorsította a digitális átmenetbe történő beruházásokat is, melyek széles körű előnyökkel jártak, beleértve a vásárlók és a partnerek számára nyújtott jobb online és a fogyasztók számára kínált kiterjesztett építési élményt.

A vállalat 2023-ban egyszámjegyű árbevétel-növekedésre számít, amivel megelőzi a globális játékpiacot, és tovább gyorsítja a stratégiai programokba történő beruházásokat.

Pozitív hatással a jövő generációira

2022-ben a LEGO Csoport folytatta az üzleti tevékenység és a termékek fenntarthatóságát célzó munkát. A vállalat megkezdte a LEGO dobozokban található csomagolóanyagok papír alapúra váltását, a tervek szerint 2025 végére minden csomagolás fenntarthatóbb forrásból fog származni. Gyáraiban folytatta a hulladékcsökkentést, az energiahatékonyabb működést, valamint a termelésnek és a napenergia felhasználásának bővítésébe való befektetést. 

A LEGO Csoport elkötelezte magát amellett, hogy portfóliójában és marketingtevékenységében javítja a nemek egyenlő reprezentációját és felszámolja a nemi sztereotípiákat. Az elmúlt év során a vállalat különböző képességű karaktereket vezetett be LEGO készleteibe, és a LEGO Friends termékcsaládot úgy alakította át, hogy a mai gyerekek sokszínűségét és optimizmusát tükrözze.

A vállalat társadalmi felelősségvállalási erőfeszítései során több mint 9,8 millió helyi közösségekben élő rászoruló gyermeket és családot ért el a ’Learning through Play’ programokon keresztül, olyan partnerek segítségével, mint például a Save the Children és az UNICEF. 

"Hálásak vagyunk, hogy pénzügyi lendületünk lehetővé teszi, hogy továbbra is támogassuk a rászoruló gyerekeket, és hogy még több játékon keresztül történő tanulási lehetőséget biztosítsunk számukra világszerte” – tette hozzá Christiansen. 

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás: