Az erőteljes növekedés mellett a jövőbe történő befektetések határozták meg a LEGO Csoport 2022-es évét

A LEGO Csoport kiváló pénzügyi eredményekről számolt be a 2022-es év vonatkozásában, amellyel jelentősen felülmúlta a játékpiac teljesítményét és ezzel tovább növelte piaci részesedését. A bevétel 17 százalékkal, 64,5 milliárd DKK-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest, beszámítva a devizaárfolyamok hatását is. Az eredményeket a vállalat portfóliója iránti erős kereslet, az online és bolti kiskereskedelmi együttműködések sora, a kiterjedt e-kereskedelem és a rugalmas globális ellátási hálózat hajtotta.

Az erőteljes növekedés mellett a jövőbe történő befektetések határozták meg a LEGO Csoport 2022-es évét

A LEGO Csoport vezérigazgatója, Niels B. Christiansen a következőt mondta: „2022 mérföldkő volt a LEGO Csoport számára, hiszen a 90. évfordulónkat ünnepeltük. Az eredményeink is azt mutatják, hogy a LEGO játékrendszer relevánsabb és vonzóbb, mint valaha.”

“Nagyon elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Kétszámjegyű növekedést értünk el, és a várakozásokat felülmúlva zártuk az évet a tavalyi rendkívüli növekedés és a kihívást jelentő piaci körülmények ellenére, ami többek között a meghatározó márkánknak, a fantasztikus és változatos termékportfóliónknak, az inspiráló vásárlói élménynek és a csapataink kiemelkedő teljesítményének volt köszönhető.”

A működési eredmény 5 százalékkal, a 2021-es 17 milliárd DKK-ról 17,9 milliárd DKK-ra, míg a nettó nyereség az előző évvel összehasonlítva 4 százalékkal, 13,3 milliárd DKK-ról 13,8 milliárd DKK-ra nőtt. Ezek az eredmények az alapanyag-, a fuvar-, és az energiaköltségekre nehezedő rendkívüli inflációs nyomás ellenére születtek. A cash flow 9,3 milliárd DKK-t ért el – 2021-ben ez 12,9 milliárd DKK volt. Ez például a termelési kapacitás növelése érdekében megnövekedett tőkebefektetéseknek volt köszönhető.

Változatos és vonzó termékportfólió

Az értékesítés 12 százalékkal nőtt 2022-ben minden nagyobb országban, de legfőképpen az amerikai kontinensen és Nyugat-Európában. 
A vállalat minden eddiginél több gyereket ért el széles és változatos termékportfóliójával. A készletválaszték 48 százaléka megújult, és minden korosztályt és érdeklődési kört lefed. A legkeresettebb témák a LEGO® City, a LEGO® Icons, a LEGO® Technics, a partnerek témái közül pedig a LEGO® Star Wars™ és a LEGO® Harry Potter™. 

Újabb lendületet adó stratégiai kezdeményezések

2022-ben a LEGO Csoport gyors ütemben folytatta befektetéseit stratégiailag fontos területeken, mint például a kiskereskedelmi csatornákba, a termékinnovációba, a saját és partnerek kiskereskedelmi platformjaiba (instore és online), a termelési kapacitásba, a digitalizációba és a fenntarthatóság növelésébe.

„Az elmúlt években tapasztalt lendület 2022-ben sem torpant meg, elkezdődött az ez idő alatt végrehajtott beruházások megtérülése, amelyek megalapozzák a hosszú távú, fenntartható növekedést. Az elkövetkezendő években a stratégiai kezdeményezésekbe történő befektetések felgyorsítását tervezzük, hogy hosszú távon biztosítsuk a márka relevanciáját és növekedését” – nyilatkozta Christiansen.

Az év során a LEGO Csoport 155 új üzletet nyitott, így a LEGO üzletek száma világszerte elérte a 904-et. A vállalat három gyárának kapacitásbővítési projektjében is további előrelépéseket ért el, a vietnámi Binh Duongban megtörtént az új széndioxid-semleges üzem alapkőletétele, és bejelentették egy új széndioxid-semleges gyár építését Richmondban (Virginia, Egyesült Államok) az amerikai kontinens jövőbeli keresletének kielégítése érdekében. A vállalat felgyorsította a digitális átmenetbe történő beruházásokat is, melyek széles körű előnyökkel jártak, beleértve a vásárlók és a partnerek számára nyújtott jobb online és a fogyasztók számára kínált kiterjesztett építési élményt.

A vállalat 2023-ban egyszámjegyű árbevétel-növekedésre számít, amivel megelőzi a globális játékpiacot, és tovább gyorsítja a stratégiai programokba történő beruházásokat.

Pozitív hatással a jövő generációira

2022-ben a LEGO Csoport folytatta az üzleti tevékenység és a termékek fenntarthatóságát célzó munkát. A vállalat megkezdte a LEGO dobozokban található csomagolóanyagok papír alapúra váltását, a tervek szerint 2025 végére minden csomagolás fenntarthatóbb forrásból fog származni. Gyáraiban folytatta a hulladékcsökkentést, az energiahatékonyabb működést, valamint a termelésnek és a napenergia felhasználásának bővítésébe való befektetést. 

A LEGO Csoport elkötelezte magát amellett, hogy portfóliójában és marketingtevékenységében javítja a nemek egyenlő reprezentációját és felszámolja a nemi sztereotípiákat. Az elmúlt év során a vállalat különböző képességű karaktereket vezetett be LEGO készleteibe, és a LEGO Friends termékcsaládot úgy alakította át, hogy a mai gyerekek sokszínűségét és optimizmusát tükrözze.

A vállalat társadalmi felelősségvállalási erőfeszítései során több mint 9,8 millió helyi közösségekben élő rászoruló gyermeket és családot ért el a ’Learning through Play’ programokon keresztül, olyan partnerek segítségével, mint például a Save the Children és az UNICEF. 

"Hálásak vagyunk, hogy pénzügyi lendületünk lehetővé teszi, hogy továbbra is támogassuk a rászoruló gyerekeket, és hogy még több játékon keresztül történő tanulási lehetőséget biztosítsunk számukra világszerte” – tette hozzá Christiansen. 

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás:

Ingatlanokat kaphat a református egyház

Két budapesti ingatlant juttatna a Dunamelléki Református Egyházkerületnek az a módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága a vagyongazdálkodási törvénycsomaghoz.
2023. 03. 26. 23:05
Megosztás:

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2023. 03. 26. 22:00
Megosztás:

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá - közölte a horvát belügyminisztérium.
2023. 03. 26. 21:00
Megosztás:

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok déli részén

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap, miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után.
2023. 03. 26. 20:00
Megosztás:

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,
2023. 03. 26. 19:00
Megosztás:

Visszaesik a hőmérséklet, visszatérnek az éjszakai fagyok

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 26. 18:00
Megosztás:

Valaki milliomos lett ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 26. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás:

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás: