Az év végi hajrá ellenére idén is korán ébredt az ingatlanpiac

Bár a december hagyományosan kevésbé aktív időszak a lakóingatlanok piacán, a tavalyi évtől hajrával búcsúztak az új és használt ingatlanok is és a pihenő nem tartott sokáig. Az OTP Ingatlanpont hálózatának tapasztalatai alapján, bár területenként eltérő mértékben, de országos szinten már januárban újra éledt és most is mindenhol aktív a piac.

Az év végi hajrá ellenére idén is korán ébredt az ingatlanpiac

2021-ben számos kedvező körülmény formálta a lakóingatlanok piacát. Az év elejétől elérhető, otthonteremtést célzó állami támogatásoknak, a koronavírus vártnál enyhébb hatásának és a kifejezetten jól teljesítő hitelpiacnak köszönhetően az előzetes várakozásokat túlszárnyalva nemcsak a forgalom, de az árak is tovább növekedtek tavaly a magyar lakáspiacon. Az utolsó negyedévben a Zöld Otthon Program indulása adott további lökést az újépítésű ingatlanoknak és bár a piac egészére hivatalos statisztikák még nem érhetőek el, az OTP Ingatlanpont adatai alapján 2021 egyértelműen sikeres évnek nevezhető és a lakáspiac lendülete 2022 első heteiben sem tört meg.

„Északnyugat-Magyarországon a várakozásainkon felüli teljesítmény jellemezte a lakáspiacot, ami enyhe visszaeséssel búcsúzott 2021-től. Januárban azonban ismét élénkült a kereslet és a Balaton partján még pillanatnyi pihenőről sem beszélhetünk. Az élénkülő keresletet az egész régióban megfigyelhető áremelkedés kísérte és pillanatnyilag nem látszik fordulat a láthatáron” – mondta Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetője.

A Balaton északi oldalán egész évben töretlen volt a piac lendülete, és az árak folyamatos emelkedése ellenére idén januárban is kimagasló érdeklődés jellemezte a magyar tenger partját. A régió egészét tekintve az újlakások népszerűsége mellett megélénkült az építési telkek iránti kereslet is, ami a telekárak növekedésében is egyértelműen tetten érhető. A régióvezető szerint ingatlantípustól és településtől függetlenül keresleti piac jellemzi Északnyugat-Magyarországot.

„2021 lendületesen indult a Dél-Alföldön, mind az eladói, mind a vevői oldalon. Ez a lendület megmaradt a nyár végéig, onnantól tapasztalhattunk némi lassulást. A teljes év tekintetében 2021-et régiónk kiemelkedő eredménnyel zárta és most ismét azt tapasztaljuk, hogy megnövekedett az otthonkeresők száma” – foglalta össze tapasztalatait Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

A kistelepülések, valamint a falusi CSOK-kal érintett területek az év egészében igen népszerűek voltak, a régió városaiban főleg a lakások iránt volt élénk az érdeklődés, amik igen rövid idő alatt gazdát is cseréltek. A tavalyi év utolsó három hónapjában az eladói és vevői oldalt is átmeneti megtorpanás jellemezte, ami összefüggésben állt az árak folyamatos emelkedésével, a kamatkörnyezet változásával, valamint a csökkenő ingatlankínálattal. Idén januárban ismét kiugróan magas volt az új lakáskeresők száma, amit az év végi megtorpanás következtében elmaradt forgalom, illetve az idei évben előrehozott vásárlási szándék is magyarázhat. A falusi CSOK idén nyár közepén történő kivezetése az érintett településeken határozottan élénkülő keresletet és ezzel az árak további növekedését generálja, ezért a finanszírozással kapcsolatban egyre több vevő veszi igénybe az OTP Ingatlanpont szakértőinek támogatását.

„A tavalyi év egészében, így az év végén is aktív volt Északkelet- Magyarország lakáspiaca, az idei január pedig minden várakozásunkat felülmúlta. A Zöld Otthon Program indulásával megélénkült az újépítésű lakások iránti kereslet, azonban a kínálat sok esetben nem tud lépést tartani a kereslettel” – mondta el Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője.

Bár év közben hullámzott a régió piacának teljesítménye, 2021-ben éves szinten jó évet zárt Északkelet-Magyarország. 2022 első hónapjának tapasztalatai alapján a régióban minden lakóingatlan típus iránt élénk a kereslet, amit a kínálat nehezen tud követni, ennek következtében az ingatlanárak is tovább emelkedtek. Az újépítésű lakások iránti megemelkedett érdeklődés mellett továbbra is népszerűek a vízparti, fürdő- és turisztikai lokációkban található lakóingatlanok.

„A Dél-Dunántúlon erős indulást követően kis visszaesést tapasztaltunk tavaly év közben, majd az év végét erős hajrával zárta a lakáspiac. A régiónak meghatározó lendületet adott az újépítésű projektek indulása, a piacon idén januárban sem csökkent az érdeklődés, legyen szó akár használt, akár újépítésű ingatlanokról” – mondta Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

2021-ben a régióban a legnagyobb érdeklődés a falusi CSOK-kal megvásárolható, jellemzően kisebb értékű ingatlanok iránt mutatkozott, ezeket elsősorban lakhatás célja keresték az érdeklődők. A második félévben azonban a panellakások forgalma is megélénkült és ebben az ingatlankategóriában már a befektetési célú vásárlók is megjelentek. A tavalyi év végén megnőtt és most is igen élénk az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, a Balaton déli partján jellemzően a még tervasztalról megvásárolható újlakások a legnépszerűek a befektetők körében. Az újépítésű ingatlanok fellendülése a használt lakások piacán is érezteti hatását, ami a tranzakciók számának és az árak növekedésében is tetten érhető. Az otthonkeresők még szeretnék kihasználni a most elérhető állami támogatásokat, részben ennek is köszönhető a piac korai ébredése.

„A budapesti régió minden korábbi rekordja megdőlt 2021-ben, elmondhatjuk, hogy az eddigi legjobb évünket zártuk és azóta sincs megállás. Bár a belváros ébredése még mindig várat magára, az idei év első hat hetében ismét új rekordok születtek” – számolt be a fővárosi ingatlanpiac aktualitásairól Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

A tavalyi év legaktívabb területei a XI., XIII., XIV. és VIII. kerületek, illetve Budapest déli agglomerációja voltak, Érdtől és Szigetszentmiklóstól kezdve Dunaharasztin, valamint Ráckevén át egészen Dömsödig bezárólag. 2021-ben az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a fővárosban megnövekedett a kereslet a nagyértékű nem lakóingatlanok (ipari területek, kereskedelmi és vendéglátó egységek, telkek) iránt és a bérleti piac is jelentősen erősödött. A piac slágere továbbra is a panellakás, de a Zöld Otthon Programnak köszönhetően ugrásszerűen nőtt az érdeklődés az újépítésű lakások iránt is. A zöldhitel igénybevételére alkalmas újlakások iránt lokációtól függetlenül most is élénk a kereslet és a vásárolni szándékozók még minden támogatási lehetőséget maximálisan ki kívánnak használni.

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás:

Lavrov: a Nyugat kényszeríti Kijevet az Oroszország elleni háborúba

A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai ifjúsági fórumon.
2022. 12. 01. 03:00
Megosztás:

Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket

Ünnepek előtt több lehet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, megszaporodhat a hamis engedéllyel forgalmazott orvostechnikai eszközök száma - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2022. 12. 01. 02:30
Megosztás:

Nagy hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés

A jövő évi cseh költségvetés mintegy 295 milliárd koronás (mintegy 5000 milliárd forint), a GDP 4,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol, amelyet szerda este fogadott el a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.
2022. 12. 01. 02:00
Megosztás: