Az olajárak nagyon akarnak szárnyallni, de még nem tudnak

Az egyik oka annak, hogy az olajárak online kereskedése továbbra is olyan vonzó a CFD-kereskedők számára, az nem más, mint a benne rejlő volatilitás. Például, november végén a határidős West Texas Intermediate (WTI) olaj ára 73.60 dollárra csökkent hordónként, amire 2021 decembere óta eddig még nem volt példa. Az Egyesült Államokban a benzin ára folyamatos visszaesést mutatott, és a fogyasztók arra számíthatnak, hogy az év vége felé az árak olcsóbbak lesznek, mint egy évvel ezelőtt.

Az olajárak nagyon akarnak szárnyallni, de még nem tudnak

Az olajár csökkenésének egyik oka Kína zéró Covid-politikája volt, amely erősen visszafogta a keresletet. „Azt hittük, hogy a kereslet lassú” – mondja Ed Morse, a Citigroup munkatársa, utalva a kínai piac helyzetére. „Lényegesen lomhábbnak bizonyult”. Európában is csökkent a kereslet – néhány százezer hordóval. A hajtóerő itt a kontinens megújuló energiaforrásokra való átállása volt. „Az olajkereslet csúcsát is keressük ebben az évtizedben” – magyarázza Morse. "Ez azonban egy hosszabb távú történet része."

John Kilduff, az Again Capital munkatársa hozzáteszi, hogy Észak-Amerikában a szokatlanul meleg időjárás is csökkentette a tüzelőanyagok iránti keresletet. Tom Kloza, az OPIS munkatársa szavaival élve, ez a tényező a kínai bezárásokkal együtt „kétoldalú csapást jelent az energiaár ellen jelenleg”.

Vessünk most egy közelebbi pillantást az olajárakra, és állapítsuk meg, hogy vajon merre haladhatnak tovább. Kötelező olvasmány, ha érdekli a CFD-k formájában megvalósuló, olajárakkal történő online kereskedés

Olajembargó

Ugorjunk vissza időben most május végére, amikor is az Európai Unió úgy döntött, hogy év végéig betiltja a kontinensre irányuló orosz olajimport 90 százalékát, a nemzet Ukrajnával való provokálatlan konfliktusa miatt. Abban az időben, a Brent határidős nyersolaj ára hordónként 123.48 dolláron helyezkedett, a WTI 118.56 dollár volt. India és Kína a maga részéről egyaránt megragadta a lehetőséget saját orosz olajimportjának növelésére. Az EU saját területén véget vetett különösen az Egyesült Királyságban vásárolt orosz hajók biztosításának is, amely hatással volt az Európán kívülre irányuló orosz exportra is.

OPEC

A decemberi határidő hatást gyakorolt az olajárakra, csakúgy, mint az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) októberi döntése, amely szerint napi 2 millió hordóval csökkentették a kitermelést az árak stabilizálása érdekében. „Várjuk, hogy jeleznek-e még további, nagyobb elvágásokat. A piacon pletykák keringtek erről” – mondta John Kilduff.

Az OPEC a magas inflációval, a lassuló világgazdasággal, Kína mozdíthatatlan álláspontjával a Coviddal kapcsolatban, de a „nagy központi bankok monetáris szigorításával, ill. számos régió magas államadósság-szintjével, valamint a folyamatos ellátási problémákkal” is indokolta döntését. Nem meglepő módon, az Egyesült Államok nem volt elégedett a termelés csökkentésével. Az előző hónapokban az OPEC növelte kibocsátását, hogy ellensúlyozza a 2020-as év kitermelési visszaesését, de már akkor is kritizálták őket, mert a megbeszélteknél is kevesebbet pumpláltak a rendszerbe.

December

Decemberben, egy héttel azután, hogy az olaj ára az elmúlt év legalacsonyabb szintjére zuhant, azzal egyetemben, hogy a határidős Brent olaj hordónként 77.17 dollárra csökkent, a WTI nyersolaj ára pedig 72.01 dollárra esett vissza. Márciusban, csak hogy ne felejtsük el, az inváziót követően, az olajárak hordónkénti 140 dollár körüli csúcsokat tudhattak magukénak. Mindez annak ellenére történt, hogy Kína végre jelezte, hogy hajlandó enyhíteni szigorú Covid-politikáján, amely normális esetben emelkedést eredményezne az árak kapcsán. Novemberben, Kína 12%-kal több olajat importált, mint egy évvel korábban.

Az Oroszországra nehezedő nyomás nem szűnt meg, mert a G7-országok korlátozták az orosz export árait, ami az ország olajkitermelésének csökkenéséhez vezethet a következő évre vonatkozóan. Oroszország válaszlépésként, feketelistára helyezett bizonyos országokat az exportjából.

Előretekintve a 2023-as év online kereskedésre

Kína politikájának pálfordulása, valamint azon feltételezés alapján, hogy a Fed a békésebb megoldás felé fog fordulni, a Bank of America azt jósolja, hogy a Brent olaj hordónként akár 90 dollárt is elérhet. Ennek alapja az orosz készletek napi egymillió hordóval (hordó/nap) várható visszaesése, valamint az OPEC azon törekvése, hogy napi 2 millió hordóval csökkentse a kitermelést.

Az olaj jövő évi sorsa „azon múlik, hogy mi történik Kínában” – mondja John Kilduff. „Kína fontos a keresleti oldalon, ahogy az OPEC pedig a kínálati oldalon.” A JP Morgan úgy véli, hogy a Brent olaj hordónkénti átlagára 90 dollár lehet jövőre, és sok elemző úgy véli, hogy a közeljövőben az árak emelkedni fognak.

Abban az esetben, ha CFD-k formájában történő online olajár - és bármilyen nyersanyag, árucikk kereskedésről van szó, létfontosságú, hogy figyelemmel kísérjük a kormányzati politikai döntéseket, amelyek volatilitást eredményezhetnek az árakra vonatkozóan, és így lehetőségeket és kockázatokat is teremthetnek a CFD-kereskedők számára.

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás:

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás:

Több mint 51 milliós nyeremény a Tippmixen

Egészen pazar nyereményt ért el múlt hétvégén egy Tippmix-játékos, aki 12 fogadási esemény kapcsán állt elő hibátlan megérzésekkel. Tippsorát kombinációban és összesen tízszer kötésben is játékba küldte, össznyereménye így meghaladta az 51 millió forintot.
2024. 04. 17. 05:00
Megosztás:

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger. Hejőpapin egy 7300 m2 alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából. A döntően exportra gyártó, CO2-semlegesen működő üzem 2025-ben kezdi meg működését évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, amivel több mint 300 futballpályányi felület lehetne lefedni.
2024. 04. 17. 04:30
Megosztás: