Az olajárak nagyon akarnak szárnyallni, de még nem tudnak

Az egyik oka annak, hogy az olajárak online kereskedése továbbra is olyan vonzó a CFD-kereskedők számára, az nem más, mint a benne rejlő volatilitás. Például, november végén a határidős West Texas Intermediate (WTI) olaj ára 73.60 dollárra csökkent hordónként, amire 2021 decembere óta eddig még nem volt példa. Az Egyesült Államokban a benzin ára folyamatos visszaesést mutatott, és a fogyasztók arra számíthatnak, hogy az év vége felé az árak olcsóbbak lesznek, mint egy évvel ezelőtt.

Az olajárak nagyon akarnak szárnyallni, de még nem tudnak

Az olajár csökkenésének egyik oka Kína zéró Covid-politikája volt, amely erősen visszafogta a keresletet. „Azt hittük, hogy a kereslet lassú” – mondja Ed Morse, a Citigroup munkatársa, utalva a kínai piac helyzetére. „Lényegesen lomhábbnak bizonyult”. Európában is csökkent a kereslet – néhány százezer hordóval. A hajtóerő itt a kontinens megújuló energiaforrásokra való átállása volt. „Az olajkereslet csúcsát is keressük ebben az évtizedben” – magyarázza Morse. "Ez azonban egy hosszabb távú történet része."

John Kilduff, az Again Capital munkatársa hozzáteszi, hogy Észak-Amerikában a szokatlanul meleg időjárás is csökkentette a tüzelőanyagok iránti keresletet. Tom Kloza, az OPIS munkatársa szavaival élve, ez a tényező a kínai bezárásokkal együtt „kétoldalú csapást jelent az energiaár ellen jelenleg”.

Vessünk most egy közelebbi pillantást az olajárakra, és állapítsuk meg, hogy vajon merre haladhatnak tovább. Kötelező olvasmány, ha érdekli a CFD-k formájában megvalósuló, olajárakkal történő online kereskedés

Olajembargó

Ugorjunk vissza időben most május végére, amikor is az Európai Unió úgy döntött, hogy év végéig betiltja a kontinensre irányuló orosz olajimport 90 százalékát, a nemzet Ukrajnával való provokálatlan konfliktusa miatt. Abban az időben, a Brent határidős nyersolaj ára hordónként 123.48 dolláron helyezkedett, a WTI 118.56 dollár volt. India és Kína a maga részéről egyaránt megragadta a lehetőséget saját orosz olajimportjának növelésére. Az EU saját területén véget vetett különösen az Egyesült Királyságban vásárolt orosz hajók biztosításának is, amely hatással volt az Európán kívülre irányuló orosz exportra is.

OPEC

A decemberi határidő hatást gyakorolt az olajárakra, csakúgy, mint az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) októberi döntése, amely szerint napi 2 millió hordóval csökkentették a kitermelést az árak stabilizálása érdekében. „Várjuk, hogy jeleznek-e még további, nagyobb elvágásokat. A piacon pletykák keringtek erről” – mondta John Kilduff.

Az OPEC a magas inflációval, a lassuló világgazdasággal, Kína mozdíthatatlan álláspontjával a Coviddal kapcsolatban, de a „nagy központi bankok monetáris szigorításával, ill. számos régió magas államadósság-szintjével, valamint a folyamatos ellátási problémákkal” is indokolta döntését. Nem meglepő módon, az Egyesült Államok nem volt elégedett a termelés csökkentésével. Az előző hónapokban az OPEC növelte kibocsátását, hogy ellensúlyozza a 2020-as év kitermelési visszaesését, de már akkor is kritizálták őket, mert a megbeszélteknél is kevesebbet pumpláltak a rendszerbe.

December

Decemberben, egy héttel azután, hogy az olaj ára az elmúlt év legalacsonyabb szintjére zuhant, azzal egyetemben, hogy a határidős Brent olaj hordónként 77.17 dollárra csökkent, a WTI nyersolaj ára pedig 72.01 dollárra esett vissza. Márciusban, csak hogy ne felejtsük el, az inváziót követően, az olajárak hordónkénti 140 dollár körüli csúcsokat tudhattak magukénak. Mindez annak ellenére történt, hogy Kína végre jelezte, hogy hajlandó enyhíteni szigorú Covid-politikáján, amely normális esetben emelkedést eredményezne az árak kapcsán. Novemberben, Kína 12%-kal több olajat importált, mint egy évvel korábban.

Az Oroszországra nehezedő nyomás nem szűnt meg, mert a G7-országok korlátozták az orosz export árait, ami az ország olajkitermelésének csökkenéséhez vezethet a következő évre vonatkozóan. Oroszország válaszlépésként, feketelistára helyezett bizonyos országokat az exportjából.

Előretekintve a 2023-as év online kereskedésre

Kína politikájának pálfordulása, valamint azon feltételezés alapján, hogy a Fed a békésebb megoldás felé fog fordulni, a Bank of America azt jósolja, hogy a Brent olaj hordónként akár 90 dollárt is elérhet. Ennek alapja az orosz készletek napi egymillió hordóval (hordó/nap) várható visszaesése, valamint az OPEC azon törekvése, hogy napi 2 millió hordóval csökkentse a kitermelést.

Az olaj jövő évi sorsa „azon múlik, hogy mi történik Kínában” – mondja John Kilduff. „Kína fontos a keresleti oldalon, ahogy az OPEC pedig a kínálati oldalon.” A JP Morgan úgy véli, hogy a Brent olaj hordónkénti átlagára 90 dollár lehet jövőre, és sok elemző úgy véli, hogy a közeljövőben az árak emelkedni fognak.

Abban az esetben, ha CFD-k formájában történő online olajár - és bármilyen nyersanyag, árucikk kereskedésről van szó, létfontosságú, hogy figyelemmel kísérjük a kormányzati politikai döntéseket, amelyek volatilitást eredményezhetnek az árakra vonatkozóan, és így lehetőségeket és kockázatokat is teremthetnek a CFD-kereskedők számára.

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás:

Megerősítette az EBRD "Aaa" osztályzatát a Moody's

Megerősítette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) lehetséges legjobb, "Aaa" szintű, stabil kilátású osztályzatát a Moody's Investors Service, méltatva a bank rendkívül erőteljes likviditási helyzetét.
2023. 02. 04. 20:00
Megosztás:

Egymilliárd forintos fejlesztéssorozat kezdődik Tótkomlóson

Egymilliárd forintot meghaladó értékben kezdődnek fejlesztések a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte a térség országgyűlési képviselője a közösségi oldalán.
2023. 02. 04. 19:00
Megosztás:

Bölcsőde létesült a baranyai Szemely községben

Bölcsőde épült a Baranya vármegyei Szemelyben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 02. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő volt a decemberi forgalom a szállodákban

A magyarországi szálláshelyek teljesítménye decemberben is a várakozáson felül, kiemelkedően jól alakult, az infláció erősödése és az orosz-ukrán háború ellenére - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az eredményekről szóló összefoglalójában az MTI-vel.
2023. 02. 04. 17:00
Megosztás:

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

A magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetemének tavaszi szemesztere.
2023. 02. 04. 16:00
Megosztás:

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.
2023. 02. 04. 13:00
Megosztás:

A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. Az atomi szinten, a hétköznapitól gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagokkal dolgozó technológia folyamatos és gyors fejlődése forradalmasítja az orvostudomány, az energetika, a gyártás és az anyagtudomány területeit, így egy innováció és tudásalapú gazdasági fejlődés motorja is lehet.
2023. 02. 04. 12:00
Megosztás:

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás: