Az új otthon még álom marad 2024-ben

Januártól ugyan felélénkítheti a lakáshitelek iránti keresletet, hogy a 7,3 százalékos thm-plafon miatt a 6 százalékos bűvös határ közelébe csökkenhet a lakáshitelek kamata, ám az új lakások építésében (és finanszírozásában) még hónapokig eltarthat, amíg a piac magára talál. Közel évtizedes mélyponton van a kiadott lakásépítési engedélyek száma – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az új otthon még álom marad 2024-ben

Sanyarú év elé nézhet a lakásépítési piac és ezen az év nagy részében nagy valószínűséggel az sem tud komolyan segíteni januártól az új thm-plafon rendelet értelmében az egymással versenyző bankoknál akár 6 százalék alatti induló kamattal lehet majd lakáshitelt felvenni. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első három negyedévében a megépült új lakások száma alig lépte át 10.800 darabot, amely 21 százalékos visszaesést jelent a 2022-es év hasonló adatához képest. 

Közel évtizedes mélypont

Azt, hogy a jövő sem túl kedvező, azt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint az egyértelműsíti a kiadott építési engedélyek alapján, hogy 2024 során még kevesebb lesz a potenciálisan megvásárolható új lakás a piacon, hiszen az építési engedélyt kapó lakások száma az idei év első kilenc hónapjában 14.900 alatt maradt, amely mérték 43 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ban szeptember végéig kiadott új építési engedélyek és bejelentések száma volt. A legkomolyabb gondot az jelenti, hogy a III. negyedévben mindössze 4.014 lakás kapott építési engedélyt – ilyen alacsony szinteken utoljára 2015-ben járt a piac. 

A hitelpiac az építők lakmuszpapírja

Gergely Péter szerint a lakásépítőknek el kell hinniük, hogy a kereslet valóban megélénkül a lakáspiacon, aminek viszont elengedhetetlen feltétele lenne a hiteldinamika felfutása. Márpedig ezen a téren még az amúgy is gyengén muzsikáló hazai lakáshitelezésen belül is nagyon rosszul áll az új lakások finanszírozása. 

A bizonytalan gazdasági környezetben az emelkedő hitelkamatok miatt lényegében megszűnt az új lakások hitelezése: az év első 10 hónapjában alig több mint 42 milliárd forint értékű új lakás vásárlására/építésére szóló hitelszerződés kötöttek a családok a pénzintézetekkel, ami kevesebb mint ötöde a tavalyi év 215 milliárd forintot közelítő értékének. 

A több, mint 80 százalékos visszaesés annak fényében kirívóan gyenge, hogy ugyanezen időszak alatt a lakáshitel állomány „csak” 60 százalékkal zuhant. A statisztikákból jól látszik, hogy utoljára idén márciusban volt példa arra, hogy az adott hónapban folyósított lakáshitelek több, mint 10 százalékát tették ki az új lakások finanszírozás ára fordítódó kölcsönök - ilyen alacsony új lakás finanszírozási indexet 2017-ben mértek utoljára. 

A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztet, hogy a legfrissebb döntés értelmében 2024. januárjától 7,3 százalékra csökkenő thm-plafon mellett a banki verseny elhozhatja a 6 százalék körüli lakáshitel kamatokat, amely az elmúlt évtized tapasztalatai szerint az a határérték, amely szinten a háztartások újra megjelenhetnek a lakáshitel piacon. A lakásépítési boom 2017-ben azt követően indult el, hogy a lakáshitel kamatok 6 százalék közelébe szelidültek – emlékeztetett a szakértő.

A zöld otthonok kamata csökkenhet először nagyot

Ráadásul a bankok jó eséllyel először a modern, fenntartható új lakások finanszírozására adnak majd alacsonyabb kamatozású hiteleket. Gergely Péter szerint egyrészt erre sarkallja őket a szabályozók, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank által előírt zöld célkitűzések elérése, de saját maguk jól felfogott érdeke is az, hogy modern lakásokat finanszírozzanak, hiszen ezek az ingatlanok minden ingatlanpiaci és jövedelmi turbulenciát jobban át tudnak vészelni, a stabil kereslet miatt értékállóságuk biztosabb. 

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a banki versenyben a jelenlegi átlagosan 50 bázispontnál sokkal magasabb, akár 100-150 bázispontos kedvezményeket is jelenthet majd, ha a hitelt fenntartható lakás finanszírozására igénylik majd a családok. 

A fentiek tehát óvatos bizakodásra adhatnak okot, de ettől még – emlékeztet Gergely Péter a kiadott építési engedélyek közel évtizedes mélypontjára – a következő hónapok még egészen biztosan nem az új lakások építésének (és hitelezésének) aranykönyvébe írott lapok lesznek.

Bizonyítani kell, hogy életben van-e a nyugdíjas - ha nem bizonyítja, nem kap nyugdíjat!

Miért fizessen olyan ember után a nyugdíjfolyósító aki már nincs is az élők sorában? - teheti fel a jogos kérdést bármelyik ország intézménye. De kinek kell bizonyítania, hogy él a nyugdíjas? Neki magának vagy a nyugdíjfolyósítónak? Egy izgalmas kérdés után jártunk most.
2024. 02. 23. 01:00
Megosztás:

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás: