Az új otthon még álom marad 2024-ben

Januártól ugyan felélénkítheti a lakáshitelek iránti keresletet, hogy a 7,3 százalékos thm-plafon miatt a 6 százalékos bűvös határ közelébe csökkenhet a lakáshitelek kamata, ám az új lakások építésében (és finanszírozásában) még hónapokig eltarthat, amíg a piac magára talál. Közel évtizedes mélyponton van a kiadott lakásépítési engedélyek száma – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az új otthon még álom marad 2024-ben

Sanyarú év elé nézhet a lakásépítési piac és ezen az év nagy részében nagy valószínűséggel az sem tud komolyan segíteni januártól az új thm-plafon rendelet értelmében az egymással versenyző bankoknál akár 6 százalék alatti induló kamattal lehet majd lakáshitelt felvenni. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első három negyedévében a megépült új lakások száma alig lépte át 10.800 darabot, amely 21 százalékos visszaesést jelent a 2022-es év hasonló adatához képest. 

Közel évtizedes mélypont

Azt, hogy a jövő sem túl kedvező, azt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint az egyértelműsíti a kiadott építési engedélyek alapján, hogy 2024 során még kevesebb lesz a potenciálisan megvásárolható új lakás a piacon, hiszen az építési engedélyt kapó lakások száma az idei év első kilenc hónapjában 14.900 alatt maradt, amely mérték 43 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ban szeptember végéig kiadott új építési engedélyek és bejelentések száma volt. A legkomolyabb gondot az jelenti, hogy a III. negyedévben mindössze 4.014 lakás kapott építési engedélyt – ilyen alacsony szinteken utoljára 2015-ben járt a piac. 

A hitelpiac az építők lakmuszpapírja

Gergely Péter szerint a lakásépítőknek el kell hinniük, hogy a kereslet valóban megélénkül a lakáspiacon, aminek viszont elengedhetetlen feltétele lenne a hiteldinamika felfutása. Márpedig ezen a téren még az amúgy is gyengén muzsikáló hazai lakáshitelezésen belül is nagyon rosszul áll az új lakások finanszírozása. 

A bizonytalan gazdasági környezetben az emelkedő hitelkamatok miatt lényegében megszűnt az új lakások hitelezése: az év első 10 hónapjában alig több mint 42 milliárd forint értékű új lakás vásárlására/építésére szóló hitelszerződés kötöttek a családok a pénzintézetekkel, ami kevesebb mint ötöde a tavalyi év 215 milliárd forintot közelítő értékének. 

A több, mint 80 százalékos visszaesés annak fényében kirívóan gyenge, hogy ugyanezen időszak alatt a lakáshitel állomány „csak” 60 százalékkal zuhant. A statisztikákból jól látszik, hogy utoljára idén márciusban volt példa arra, hogy az adott hónapban folyósított lakáshitelek több, mint 10 százalékát tették ki az új lakások finanszírozás ára fordítódó kölcsönök - ilyen alacsony új lakás finanszírozási indexet 2017-ben mértek utoljára. 

A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztet, hogy a legfrissebb döntés értelmében 2024. januárjától 7,3 százalékra csökkenő thm-plafon mellett a banki verseny elhozhatja a 6 százalék körüli lakáshitel kamatokat, amely az elmúlt évtized tapasztalatai szerint az a határérték, amely szinten a háztartások újra megjelenhetnek a lakáshitel piacon. A lakásépítési boom 2017-ben azt követően indult el, hogy a lakáshitel kamatok 6 százalék közelébe szelidültek – emlékeztetett a szakértő.

A zöld otthonok kamata csökkenhet először nagyot

Ráadásul a bankok jó eséllyel először a modern, fenntartható új lakások finanszírozására adnak majd alacsonyabb kamatozású hiteleket. Gergely Péter szerint egyrészt erre sarkallja őket a szabályozók, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank által előírt zöld célkitűzések elérése, de saját maguk jól felfogott érdeke is az, hogy modern lakásokat finanszírozzanak, hiszen ezek az ingatlanok minden ingatlanpiaci és jövedelmi turbulenciát jobban át tudnak vészelni, a stabil kereslet miatt értékállóságuk biztosabb. 

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a banki versenyben a jelenlegi átlagosan 50 bázispontnál sokkal magasabb, akár 100-150 bázispontos kedvezményeket is jelenthet majd, ha a hitelt fenntartható lakás finanszírozására igénylik majd a családok. 

A fentiek tehát óvatos bizakodásra adhatnak okot, de ettől még – emlékeztet Gergely Péter a kiadott építési engedélyek közel évtizedes mélypontjára – a következő hónapok még egészen biztosan nem az új lakások építésének (és hitelezésének) aranykönyvébe írott lapok lesznek.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: