Az új otthon még álom marad 2024-ben

Januártól ugyan felélénkítheti a lakáshitelek iránti keresletet, hogy a 7,3 százalékos thm-plafon miatt a 6 százalékos bűvös határ közelébe csökkenhet a lakáshitelek kamata, ám az új lakások építésében (és finanszírozásában) még hónapokig eltarthat, amíg a piac magára talál. Közel évtizedes mélyponton van a kiadott lakásépítési engedélyek száma – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az új otthon még álom marad 2024-ben

Sanyarú év elé nézhet a lakásépítési piac és ezen az év nagy részében nagy valószínűséggel az sem tud komolyan segíteni januártól az új thm-plafon rendelet értelmében az egymással versenyző bankoknál akár 6 százalék alatti induló kamattal lehet majd lakáshitelt felvenni. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első három negyedévében a megépült új lakások száma alig lépte át 10.800 darabot, amely 21 százalékos visszaesést jelent a 2022-es év hasonló adatához képest. 

Közel évtizedes mélypont

Azt, hogy a jövő sem túl kedvező, azt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint az egyértelműsíti a kiadott építési engedélyek alapján, hogy 2024 során még kevesebb lesz a potenciálisan megvásárolható új lakás a piacon, hiszen az építési engedélyt kapó lakások száma az idei év első kilenc hónapjában 14.900 alatt maradt, amely mérték 43 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ban szeptember végéig kiadott új építési engedélyek és bejelentések száma volt. A legkomolyabb gondot az jelenti, hogy a III. negyedévben mindössze 4.014 lakás kapott építési engedélyt – ilyen alacsony szinteken utoljára 2015-ben járt a piac. 

A hitelpiac az építők lakmuszpapírja

Gergely Péter szerint a lakásépítőknek el kell hinniük, hogy a kereslet valóban megélénkül a lakáspiacon, aminek viszont elengedhetetlen feltétele lenne a hiteldinamika felfutása. Márpedig ezen a téren még az amúgy is gyengén muzsikáló hazai lakáshitelezésen belül is nagyon rosszul áll az új lakások finanszírozása. 

A bizonytalan gazdasági környezetben az emelkedő hitelkamatok miatt lényegében megszűnt az új lakások hitelezése: az év első 10 hónapjában alig több mint 42 milliárd forint értékű új lakás vásárlására/építésére szóló hitelszerződés kötöttek a családok a pénzintézetekkel, ami kevesebb mint ötöde a tavalyi év 215 milliárd forintot közelítő értékének. 

A több, mint 80 százalékos visszaesés annak fényében kirívóan gyenge, hogy ugyanezen időszak alatt a lakáshitel állomány „csak” 60 százalékkal zuhant. A statisztikákból jól látszik, hogy utoljára idén márciusban volt példa arra, hogy az adott hónapban folyósított lakáshitelek több, mint 10 százalékát tették ki az új lakások finanszírozás ára fordítódó kölcsönök - ilyen alacsony új lakás finanszírozási indexet 2017-ben mértek utoljára. 

A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztet, hogy a legfrissebb döntés értelmében 2024. januárjától 7,3 százalékra csökkenő thm-plafon mellett a banki verseny elhozhatja a 6 százalék körüli lakáshitel kamatokat, amely az elmúlt évtized tapasztalatai szerint az a határérték, amely szinten a háztartások újra megjelenhetnek a lakáshitel piacon. A lakásépítési boom 2017-ben azt követően indult el, hogy a lakáshitel kamatok 6 százalék közelébe szelidültek – emlékeztetett a szakértő.

A zöld otthonok kamata csökkenhet először nagyot

Ráadásul a bankok jó eséllyel először a modern, fenntartható új lakások finanszírozására adnak majd alacsonyabb kamatozású hiteleket. Gergely Péter szerint egyrészt erre sarkallja őket a szabályozók, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank által előírt zöld célkitűzések elérése, de saját maguk jól felfogott érdeke is az, hogy modern lakásokat finanszírozzanak, hiszen ezek az ingatlanok minden ingatlanpiaci és jövedelmi turbulenciát jobban át tudnak vészelni, a stabil kereslet miatt értékállóságuk biztosabb. 

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a banki versenyben a jelenlegi átlagosan 50 bázispontnál sokkal magasabb, akár 100-150 bázispontos kedvezményeket is jelenthet majd, ha a hitelt fenntartható lakás finanszírozására igénylik majd a családok. 

A fentiek tehát óvatos bizakodásra adhatnak okot, de ettől még – emlékeztet Gergely Péter a kiadott építési engedélyek közel évtizedes mélypontjára – a következő hónapok még egészen biztosan nem az új lakások építésének (és hitelezésének) aranykönyvébe írott lapok lesznek.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 19. 20:00
Megosztás:

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 07. 19. 19:00
Megosztás:

Eljárás indult az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 18:00
Megosztás:

Az MNB iránymutatást tett közzé a bankoknak az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 17:00
Megosztás:

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás: