Bajban a babaváró hitelesek - drasztikusan megugrott a kamat és ezzel a büntetés is

Jelentősen megugrott a babaváró hitelekhez használt referenciakamat, így az új hiteligénylők már jóval nagyobb büntetés terhe mellett tudják csak igénybe venni az egyébként kedvezményes konstrukciót.

Bajban a babaváró hitelesek - drasztikusan megugrott a kamat és ezzel a büntetés is

Ismét rekordot döntött, 2,98 százalékra emelkedett a babaváró hitel referenciakamata, ami a támogatás elvesztése esetén a visszafizetendő összeget határozza meg. Ha nem születik meg a beígért gyerek, akár egymillió forintos különbség is lehet a büntetések között attól függően, hogy a párok mikor vették fel a kölcsönt.

Tovább emelkedett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése alapján a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató 2,65 százalékról 2,98 százalékra emelkedett. A növekedés mértéke az előző hónaphoz képest visszafogottabb volt, 33 bázispont a múlt havi 43 bázisponttal szemben, a korábban megszokott emelésekhez képest azonban ez is jelentős ugrás. A 2,98 százalékos érték a legmagasabb a kamatmentes kölcsön indulása óta, és a januári igénylőkre fog vonatkozni. A decemberi igénylők még a 2,65 százalékos referenciakamattal számolhatnak.

2,5 millió forint felett is alakulhat az egy összegben visszafizetendő összeg

A babaváró hitel ügyleti kamata a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értéke. Eszerint 2021. decemberben 5,45 százalékos kamattal számolhatnak az igénylők, jövő januárban viszont már 5,87 százalék lesz ez az érték. Ez a júniusi referenciakamat alapján kalkulált 4,38 százalékhoz képest közel másfél százalékos emelkedést jelent.

A kérdés persze, hogy ez mit jelent forintban. Azoknak, akik a kamattámogatást a futamidő végéig meg tudják tartani, semmit. Viszont akik a futamidő első öt évében nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket, vissza kell fizetniük az addig igénybe vett támogatási összeget, amit a szerződéskötés idején aktuális referenciamutató határoz meg. 

babaváró hitel referenciakamat

A Bank360.hu kalkulációi alapján ez az összeg a decemberi igénylőknek 10 millió forint igénylése esetén 2 450 250 forint lenne, a januárban szerződők azonban már 2 643 300 forintos büntetésre számíthatnak, amit az öt év letelte után egy összegben kell befizetni az államkincstárnak.

Azok jártak legjobban, akik két éve vették fel a babavárót

Ez az összeg több százezer forinttal magasabb, mint néhány hónappal ezelőtt, legjobban viszont azok jártak, akik 2019 év végén vették fel a kamatmentes kölcsönt. Mivel ekkor a referenciakamat 1 százalék volt, a visszafizetendő kamattámogatás összege a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a másfél millió forintot sem érné el, mindössze 1 485 000 forint lenne. Azóta ez az érték két rövidebb periódust leszámítva folyamatosan emelkedik, így jutottunk el 2021 végére a közel 3 százalékos kamatig és a 2,6 millió forintos visszafizetendő kamattámogatásig. 

Az egy összegben történő visszafizetés után sem lesz könnyebb a házaspár helyzete, ugyanis a támogatás elvesztése után a törlesztés piaci kamatozás mellett folytatódik, a kamattámogatott időszakhoz képest azzal a különbséggel, hogy az aktuális referenciakamat 130 százalékához 5 százalékpontot kell hozzáadni. Mivel a babaváró hitel ötéves kamatperiódusú, a visszafizetés után érvényes referenciakamatot még nem ismerhetjük. Ha a jelenlegi referenciakamathoz közeli értékkel számolunk, akkor a havi törlesztőrészlet összege akár 32 ezer forinttal is drágulhat a kamattámogatott időszakhoz képest, ebben az esetben ugyanis már az 50 ezer forintos felső határ sem lesz érvényben. 

Megéri várni az igényléssel?

A babaváró hitelt 2022. december 31-ig lehet igénybe venni, a jelenlegi információk alapján utána véget ér a program. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e várni néhány hónapot az igényléssel, bízva a referenciakamat esetleges csökkenésében. A következő hónapokban erre nem számítanak a Bank360.hu elemzői, sőt figyelembe véve Matolcsy György jegybankelnök 5 százalékos előrejelzését a 2022-es évre nézve, a következő egy-két hónapban akár 3 százalék feletti értékre is számítanak, ami tovább növelné a visszafizetendő összeget a támogatás elvesztése után. 

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás: