Bizakodóak az Erste elemzői

Éves szinten az élelmiszerek drágulása várhatóan elmarad az inflációtól, vagyis visszafoghatják a pénzromlás ütemét 2024-ben - mondták szerdán Budapesten az Erste szerdai sajtóeseményének elemzői.

Bizakodóak az Erste elemzői

Nagy János makrogazdasági elemző közölte, hogy az Erste 4,7 százalékos inflációt valószínűsít idén, miközben a mezőgazdasági termelői árak 2-4 százalékkal, az élelmiszeripar árai 3-5 százalékkal, az élelmiszerek kiskereskedelmi árak 3-4 százalékkal nőhetnek.

A részben szolgáltatásnak tekinthető házon kívüli étkezést, házhoz szállítást és a büféárukat nem tekintve az alapvető élelmiszerek árai csökkennek, ám az elmúlt évek termelési költségsokkjai rávilágítottak a beföldi élelmiszergazdaság hiányosságaira, főképp a viszonylag gyenge termelékenységre és a korszerűtlen energiafelhasználásra - mondta.

Hozzátette, hogy a kedvezőtlen körülmények hatására kockázatos és kiszámíthatatlan piac lett az élelmiszereké, a vásárlóknak pedig a drágulás közepette az sem kedvezett, hogy a kereskedők a bevételcélokat a korábbiakkal ellentétben nem nagyobb forgalommal, hanem nagyobb haszonnal, vagyis minél magasabb árakkal akarták teljesíteni. Nagy János szerint a válságsorozat tanulsága, hogy a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érzékenyen érintik a válságok, ezért elkerülhetetlen a versenyképességük erősítése.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője úgy véli, hogy a fejlesztések jelentőségét a termelők is felismerték, de a termelési költségek emelkedése az elmúlt években hátráltatta a komolyabb szerkezeti változtatásokat. Bár a belföldi élelmiszerárakat mérsékli, a szántóföldi növénytermesztőknek nem kedvez, hogy a vártnál gyengébb kivitel miatt a gabonaraktárak jelentős része még mindig tele van, és a szállítási kapacitások ismeretében már nem is remélhető, hogy minden készletet jó áron értékesíteni lehet - mondta Fórián Zoltán, aki szerint a merev termelési szerkezet, a 4-5 növényfajtára alapozó szántóföldi termelés elavult. A belföldi termés túlnyomó részét még mindig a takarmány-alapanyagok teszik ki, miközben étkezési gabonára és más, jó minőségű termékre lenne kereslet, emellett főképp a vetőmagtermelés lehet kitörési pont Magyarország számára.

Az agrárszakértő szerint a növénytermesztéshez képest most az állattartás kilátásai a kedvezőbbek, a jövedelmezőségük is kiszámíthatóbb. Az áraik ugyan nem jelentős, de a mezőgazdasági növényekénél nagyobb és alighanem tartós emelkedés előtt állhatnak. A régóta tartó, nagyságrendi visszaesés után jelentős eredmény, hogy Magyarországon a sertésállomány csökkenése megállt, a sertéstartók beruházásai meghozták az eredményeiket, értékesítési kilátásaikat pedig javítja, hogy a várakozások szerint Németországban hamarosan sertéshúshiány alakul ki. A tej ma már szintén világpiaci termék, hiszen az összmennyiségnek a korábbi 3-5 százaléka helyett már legalább a harmada nemzetközi szinten talál vevőre, tartósan emelkedő árakkal - tette hozzá.

Fórián Zoltán szerint az élelmiszerpiacra aligha tér vissza az elmúlt években kialakult rendkívüli helyzet, amikor a termelői árak, az élelmiszeripari árak  és az élelmiszerárak egyszerre és jelentős mértékben emelkedtek. A folyamatot súlyosbította, hogy a mezőgazdasági termékek jelentős része nem csupán nemzetközi, hanem tőzsdei termék is, ezért a részvénypiacokra jellemző hangulati kilengések és félelmek is fölfelé hajtották az árakat. Ilyen szélsőségek hatására természetes, hogy a kereslet csökkent, ám ezzel együtt sajnos a fogyasztás színvonala is romlott, az élelmiszerkeresletet az "akcióvadászat" határozza meg, a gyengébb élelmiszerek forgalma nőtt. A termelői árusítás és más közvetlen értékesítési lehetőségek, a rövid ellátási láncok felértékelődtek ugyan, de legfeljebb a piac 15-20 százalékát érhetik el.

A válság hatására várhatóan az élelmiszergazdaság koncentrációja is felgyorsul, már most nagy a kínálat eladó vállalkozásokból, sok termelő hagy fel a tevékenységével. Ezzel együtt visszaszorulhat a történelmi okokból önállóságra törekvő, együttműködésekre kevésbé hajlandó termelői "individualizmus", amely még ma is erős, de egyre kevésbé életképes hagyomány a magyar mezőgazdaságban. Változásra kényszerül az élelmiszeripar is, és mivel a kereskedőknél sokkal kevésbé befolyásolhatják az árakat, így létérdeke a termelési költségek csökkentése, a fejlesztés, a folyamatos korszerűsítés - mondta az Erste agrárszakértője.

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: