Biztonságot és kiszámíthatóságot adnak a fuvarozóknak a speditőr cégek

A nagy és erős szállítmányozó cégek mellett nehezen rúgnak labdába a kisebb flottával rendelkező fuvarozók. Sok esetben el sem jutnak addig, hogy nagyobb vállalatoktól komolyabb mértékű megbízásokat kapjanak, ami megkönnyítené számukra a növekedést. A speditőrnek az a szerepe, hogy összekapcsolja őket a megrendelőkkel, de tevékenysége korántsem merül ki ennyiben.

Biztonságot és kiszámíthatóságot adnak a fuvarozóknak a speditőr cégek

A speditőr a logisztikai folyamatok szakszerű irányításán túl felelősséget vállal a rakományok biztonságáért és határidőre történő leszállításáért, valamint a felmerülő problémák megoldásának terhét is magára vállalja. Mindennek köszönhetően a speditőr céggel szerződő fuvarozónak csupán minimális kockázattal kell szembenéznie, és költségeit is számottevően csökkentheti.

„Gyakori, hogy az egy-két járművel üzemelő kis fuvarozók az elindulást követő években egyik autójukat saját maguk vezetik, így esélyük sincs arra, hogy közben olyan szervezeti hátteret építsenek ki, ami a fejlődéshez nélkülözhetetlen lenne. De azt látjuk, hogy egy speditőr cég erős kapcsolati hálója és széles körű szolgáltatási rendszere olyan vonzerővel bír, hogy azok a vállalkozók is előszeretettel választják ezt a működési formát, akiknek már jelentősebb, 5-6 gépkocsit magában foglaló flotta van a birtokukban”, avatott be Bálint László, a SZAM SPED Kft. értékesítési vezetője.

Elegendő az eszköz, a tőke hiánya nem akadály

Ahhoz, hogy egy fuvarozó megfelelő minőségű szolgáltatást tudjon nyújtani, jelentős mennyiségű anyagi erőforrásra van szüksége, hiszen olyan apparátust kell maga köré építenie, amely minden háttértevékenységet biztosít ahhoz, hogy ő csak a fuvarozásra koncentrálhasson. Rendelkeznie kell kellő likviditással is, mert számolnia kell azzal, hogy a munka elvégzése során felmerülő kiadásai csak sokára fognak megtérülni. A megrendelők jellemzően 60-90 napra fizetnek, amit egy kis cég nem feltétlenül tud nehézségek nélkül áthidalni.

De nemcsak pénzben mérhető befektetés szükséges mindehhez, át kell látni számos terület folyamatait, a tendereken való sikeres részvétel feltételeit, és ma már az idegen nyelv vagy nyelvek ismerete is elengedhetetlen, főleg nemzetközi fuvarozás esetében.

„A speditőr mindezen kihívásokra fel van készülve, mind céges struktúrájával, mind tőkéjével, mind pedig szakmai tudásával támogatni tudja a hozzá csatlakozó, az eszközeiket vagy akár embereiket is rendelkezésre bocsátó fuvarozókat”, osztotta meg véleményét Bálint László.

Nincs elveszett idő, nincs üresjárat

A fuvarozó alvállalkozók számára a speditőr céghez csatlakozás számos előnnyel járhat. Ezek egyike a hatékony munkaerő- és kapacitáskihasználás, ugyanis a speditőr cég szállítási megbízásokat és fuvarfeladatokat keres az alvállalkozóknak, így a fuvarozók könnyebben kihasználhatják járműveik kapacitását és munkaerőforrásaikat. Ez növelheti a bevételeiket, és csökkentheti az üresen álló járművek számát.

„A speditőr cég általában mélyebb piaci ismeretekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az alvállalkozóknak a piaci trendekhez és lehetőségekhez való jobb hozzáférésben. Emellett meglévő ügyfélbázisa és megbízásai által az alvállalkozóknak nem kell saját ügyfeleiket folyamatosan keresgélni és szerződtetni, ami időt és erőforrásokat takaríthat meg”, hangsúlyozta a SZAM SPED Kft. értékesítési vezetője.

Szervezet nélkül, mégis szervezetten

A speditőr cég többnyire adminisztratív támogatást is biztosít, például számlázást, a szállítási dokumentáció kezelését és pénzügyi tranzakciókat, ami megkönnyítheti az alvállalkozók életét. Stabil és zökkenőmentesen működő számlázási és kifizetési folyamatai a gyorsabb fizetések megvalósításához járulnak hozzá.

„Az ezernyi szabály útvesztőjében működő szállítmányozási szektorban az sem elhanyagolandó, hogy a speditőr cég gondoskodik az aktuális jogszabályok betartásáról, többek között munkaidő, gépjármű-karbantartás és biztosítás vonatkozásában”, tette hozzá a szakember, egyúttal felhívva a figyelmet arra is, hogy az alvállalkozók gyakran maguk választhatják ki a nekik megfelelő megbízásokat, és a speditőr cég általában rugalmas lehetőségeket kínál az együttműködésre.

7 tipp, mire érdemes figyelni a speditőr kiválasztása során

1. Keress meg olyan speditőr cégeket, amelyeknek hosszú évekre visszanyúló tapasztalatuk és jó hírnévük van a fuvarozási iparban. A tapasztalat segít abban, hogy megbízhass a cég szakértelmében és kapcsolataiban.

2. Azonosítsd, hogy a speditőr cég milyen szakterületeken és fuvarozási területeken specializálódott. Például, ha a nemzetközi szállítás a fő területed, keress meg olyan speditőrt, aki ezen a területen bír szakértelemmel.

3. Ellenőrizd, hogy a speditőr cég rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és jogszabályi követelményekkel való megfelelőséggel.

4. Kérdezd meg, hogy a speditőr cég milyen biztosításokkal rendelkezik a fuvarozás során bekövetkező esetleges problémák vagy veszteségek kezelésére. A megfelelő biztosítási fedezetek fontosak lehetnek a kockázatok csökkentése érdekében.

5 Tisztázd a díjszabást és a költségeket, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e rejtett költségek. Értsd meg, hogy milyen módon kerülnek elszámolásra a szolgáltatásod díjai, legyen az akár napidíj akár teljesítmény arányos díjazás.

6. Győződj meg róla, hogy a speditőr cég rendelkezik modern informatikai és kommunikációs rendszerekkel a fuvarozás nyomon követésére és az ügyfelekkel, munkatársakkal való kommunikációra. Az ilyen rendszerek segíthetik az információk gyors és pontos megosztását.

7. A speditőrrel való együttműködés során fontos, hogy a cég rugalmasan alkalmazkodjon az igényeidhez, és biztosítson megbízható, kiszámítható, és akár hosszú távon tervezhető együttműködést.

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás:

Közel 1,5 éve nem lehet ilyen olcsón személyi hitelt igényelni

Mindenki a lakáshitelek kamatcsökkenéséről beszél, közben szépen lassan, de a személyi kölcsönök is egyre olcsóbbá váltak. Július 23-tól a legolcsóbb személyi hitel kamata újra 11% alá csökkent, közel 1,5 éve nem lehet ilyen kedvező kondíciók mellett fedezetlen hitelt felvenni.
2024. 07. 26. 06:00
Megosztás: