Céges taxizás helyett kiküldetési rendelvény: Így érdemes vezetni

2022 május 9-én hétfőn megemelték a budapesti taxis tarifákat. A kilométerdíj ezentúl 300 helyet 400 forint lesz, az alapdíj 700-ról 1000-re, a percdíj pedig 75-ről 100 forintra nőtt. Ezt a változást részben a magas üzemanyagárak hozták magukkal, amivel kapcsolatban joggal merül fel a kérdés: “Nincs olyan autózási módszer, ahol az árak növekedése nekem dolgozik, nem pedig ellenem?”

Céges taxizás helyett kiküldetési rendelvény: Így érdemes vezetni

A kényelem ára

Mostantól jobban meg kell gondolni, hogy taxizol-e vagy sem, főleg, ha szokás a cégednél, hogy taxit használtok a feladatok ellátásához. Nem titok, hogy recesszió jön a gazdaságban, emberek ezrei számára pedig luxus lesz a taxizás azokban az esetekben, amikor nem feltétlenül szükségszerű.

A 33%-os növekedés azt jelenti, hogyha eddig fizettél 6000 forintot egy útért, a jövőben ugyanezért a fuvarért 8000 forintot kell fizetned. A sok kétezres összeg pedig - ahogy lenni szokott - nagyon gyorsan összeadódik, és máris akár több tízezres havi pluszköltséggel találhatja magát szemben az, aki rendszeresen a taxizást választja, cégeknél ez az összeg pedig tovább sokszorozódik a dolgozók számával.

Hogyan éri meg a legjobban az autósoknak?

Vannak sokan, akik nem szeretnek tömegközlekedni, vagy foglalkozásukból adódóan nem tehetik meg, hogy ne legyen gépkocsijuk. Biztos a kedves olvasónak is van olyan családtagja, kollegája, ismerőse, aki szívesen veszi igénybe a taxizást olyankor is, amikor választhatna más módszert, ez igaz a vállalatokra is.

Az a módszer pedig, amivel a saját autóval való közlekedés az üzemanyagárak növekedésével nemhogy kevésbé, hanem még jobban megéri, nem más, mint a kiküldetési rendelvény.

Mi is az a kiküldetési rendelvény?

A kiküldetési rendelvény egy olyan bizonylat, amellyel a magánszemély el tudja számolni útiköltségét a munkáltatója vagy megbízója felé - az érintett gépkocsinak ehhez a magánszemély tulajdonában kell állnia.

Az üzamanyag-elszámolás képlete:

"[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztása x hivatalos benzin-, illetve gázolajár] + megtett kilométer x általános személygépkocsi normaköltség"

TIPP: A képlet bonyolult, de egy NAV-álló útnyilvántartó program magától kiszámolja ezt, hogy az autósnak ne kelljen ezzel törődnie.

Mire használható fel a kiküldetési rendelvény?

Kimondottan munkába járáshoz nem használható fel ez az elszámolási forma, azonban távmunkaszerződés esetén azok az utak, amelyek a cég telephelye és a dolgozó otthona között történnek, csak akkor számolhatóak el, ha a dolgozó munkavégzési helyeként az otthona van megjelölve.

A mindennapi ingázás kifizetése önmagában nem feltétlenül érné meg a munkáltatónak, azonban vannak olyan cégek, ahol kiküldetési rendelvénnyel fizetik ki a dolgozójuknak a béren kívüli juttatásukat, mivel így nem kell járulékot fizetniük, mint mondjuk egy standard fizetésemelés esetén.

Mennyi számolható el kiküldetési rendelvénnyel?

480 forintos NAV üzemanyagárral számolva 1000 kilométerenként 60.000 forint számolható el vele, ami a várható nyári ismételt üzemanyagár-növekedés miatt elképzelhető, hogy 80.000 forint is lehet.

Iparági kutatások szerint átlagosan évi 1,5 millió forintot számolnak el jelenleg kiküldetési rendelvénnyel a magánszemélyek munkáltatójuk/megbízójuk felé.

Hogyan vezessünk kiküldetési rendelvényt?

Kiküldetési rendelvény vezetésére egyértelműen mobilapplikációs módszert javaslunk. A kézzel írt, vagy Excelben vezetett kiküldetési rendelvénnyel rengeteg értékes óra elmegy, és nagyon könnyű hibát ejteni benne, amit a munkáltatók nem szoktak jó szemmel nézni.

A megfelelő útnyilvántartó program használatával viszont mobilon automatikusan rögzíthetőek és utólag számítógépen szerkeszthetőek is az elszámolni kívánt utak, hogy a kiküldetési rendelvény minden elvárásnak megfeleljen.

Magyarországon a RoadRecord magasan a legjobb az útnyilvántartó programok közül, útközben 3+1 automatikus rögzítési mód közül lehet választani, valamint a havi kiküldetési rendelvények összesítése is csupán 7 percbe telik.

Emellett a RoadRecord felületén nyomtatott kiküldetési rendelvény 100%-ban NAV-álló, ez egyébként a cég egyik legnagyobb vállalása. Nyugodt szívvel ajánljuk őket.

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Új piacokra összpontosít az orosz kereskedelem

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
2022. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás: