Cyber AI: a gépi intelligenciával a kibertámadások ellen

Annak ellenére, hogy a szervezetek jelentős összegeket költenek különböző IT biztonsági technológiákra, továbbra is küzdenek a kibertérben bekövetkező fenyegetésekkel és incidensekkel. A mesterséges intelligenciával ellátott kibervédelmi megoldások, vagyis a Cyber AI, képesek potenciális támadások valós időben történő detektálására, a biztonsági incidensekre adott válaszok automatizálására, és segítenek dinamikus védekezési stratégiák kialakításában. A Deloitte Tech Trends elemzése szerint a Cyber AI 2022 egyik kiemelt trendje.

Cyber AI: a gépi intelligenciával a kibertámadások ellen

A Deloitte már tizenharmadik éve elemzi a technológiai szektor globális fejlődését, és a Tech Trends kiadványban azokat a piacot formáló aktuális trendeket publikálja, amelyek meghatározzák a vállalatok számára a következő évek fejlődési irányait. A 2022-es kiadvány egyik kiemelt trendje a mesterséges intelligenciával ellátott kibervédelem.

A kibertámadások észlelésének nehézségei és azok fokozott volumene túlterhelik a biztonsági csapatokat. A támadási felületek exponenciálisan bővülnek. Az 5G használata növekszik, ezzel párhuzamosan a hálózatra csatlakozó eszközök száma is nő. Teret hódít a távmunka, a kiberbűnözők támadásai pedig egyre kifinomultabbak. A szakértők szerint elérkezett az idő a védelmi megoldások intelligens automatizációjára.

Mi az a Cyber AI?

A Cyber AI olyan intelligens eszköz, mely adaptív tanulása, a hálózati forgalmi adatok valós időben történő elemzése, az anomáliák azonosítása és fenyegetések észlelése révén automatizáltan képes a kibervédelmi mechanizmusok teljesítményének minőségi javítására. Az ilyen korszerű megoldások lehetővé teszik a dinamikusabb és gyorsabb válaszadást a biztonsági incidensekre.

„A Cyber AI akár a támadók következő lépéseit is előre tudja jelezni, és proaktív védelmi intézkedéseket képes végrehajtani az IT környezetben, például automatikusan elkülöníteni a támadásban érintett hálózati szegmenseket. Használata lerövidíti a biztonsági incidensek észlelése és a helyreállítás között eltelt időt, egy esetleges támadás esetén dönthet úgy a rendszer, hogy bizonyos adatokhoz történő hozzáféréseket blokkol, ezáltal csökkenti az adatlopás kockázatát is. Előrejelzésünk szerint a Cyber AI meghatározó szerepet kap a jövő kibervédelmi megoldásaiban, egyúttal segítséget nyújt a biztonsági szakértőhiány okozta problémák mérséklésében is” – mondta Dr. Barta Gergő, a Deloitte Magyarország kockázatkezelési tanácsadás üzletágának menedzsere.

Nem csak a támadások ellen, a gyenge pontok kimutatására is alkalmas

A megerősítésen alapuló tanuló rendszerek a sérülékenység vizsgálatok hatékonyságát is növelik, mert képesek modellezni komplex hálózati struktúrákat, ezáltal feltárhatják a szervezet számára eddig ismeretlen támadási útvonalakat. Ez csökkenti a biztonsági személyzet erőforrásigényét és fókuszáltabbá teheti a behatolási teszteket. A Cyber AI eszközök a hálózati forgalom feldolgozása és kiértékelése által az ajánlórendszerekhez hasonlóan javaslattételeket tehetnek az optimális hálózati szegmensek kialakítására, ez pedig ellenálóbbá teheti a vállalati hálózatot a tovagyűrűző támadásokkal szemben.

A támadók is használnak AI-eszközöket

Annál is fontosabb az ilyen eszközök használata, mert a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a támadók is kihasználják. Ugyanazon funkciók, amelyek a Cyber AI-t értékes fegyverré teszik a kibertámadásokkal szemben, a kiberbűnözők kezében is hatékony eszközöket jelentenek újszerű támadások kifejlesztése és az informatikai rendszerek és hálózatok gyengeségeinek feltárása érdekében. Az éremnek tehát két oldala van: egyrészt sokkal hatékonyabban lehet ilyen eszközökkel védekezni a szintén AI-alapú támadásokkal szemben, másrészt, ahogy az intelligenciával ellátott biztonsági megoldások egyre népszerűbbé válnak, úgy nőhet az AI-vezérelt kiberbűnözés mértéke is, az emberi tényező pedig egyre jobban a háttérbe szorul.

„Jó példa erre a képi feldolgozásban alkalmazott technológiai újítások használata. Ezek, az egyes személyek és objektumok képekről és videókról történő automatikus felismerésén túl, kedveznek a személyazonosság-lopásnak is. A csalók a közösségi oldalakról letöltött fényképek felhasználásával képesek akár videóhívásokban is megtéveszteni az áldozat közeli hozzátartozóit, munkatársait személyazonosságának imitálásával. A legújabb természetes nyelvi modellek pedig képesek akár az emberi viselkedés és nyelvezet különböző árnyalatait is megtanulni, ezzel célzottabb és hitelesebbnek tűnő adathalászati tevékenységeket végezni.” – mondta Dr. Barta Gergő.

Fontos eszköz, de nem helyettesíti az embert

A mesterséges intelligenciával ellátott megoldások azonban várhatóan nem fogják helyettesíteni a szűkös számban meglévő biztonsági szakemberállományt, hanem inkább a jelen technológiai szintnek megfelelően újabb eszköztárt biztosítanak a kibertámadások ellen. Ahogy ezt az informatika eddigi történelme is igazolja, a magasabb szintű automatizálás továbbra is támogatja, kiegészíti a biztonsági szakértők munkáját, munkafolyamatokat vesz át. A megannyi biztonsági rendszer folytonos álpozitív találatainak véget nem érő kiértékelése helyett például teret enged az IT szakembereknek, hogy proaktívabb, stratégiai szemléletmódot is igénylő védelmi intézkedések kialakításában és fenntartásában vegyenek részt.

A valódi futball izgalmát adja vissza az interaktív magyar társasjáték

Nincs még egy olyan társasjáték a piacon, ami olyan magas színvonalon ötvözi az ügyességet, a szerencsét és a stratégiát, mint a Footballiser. Horváth Miklós, a száz százalékban magyar gyártmányú és fejlesztésű interaktív játék ötletgazdája elmondta, több mint ezer verziót teszteltek, mire eljutottak a végleges prototípusig. A társas ugyanazt az életérzést közvetíti, mint a labdarúgás, a gólörömöket is meg lehet élni benne, ráadásul a gyermekek kézügyességét és a finommotorikus mozgásukat is bizonyítottan fejleszti.
2022. 12. 09. 20:00
Megosztás:

A szerb parlament elfogadta a jövő évi költségvetést

A szerb parlament elfogadta pénteken a 2023. évi költségvetést, amely a bruttó hazai termék (GDP) 3,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol.
2022. 12. 09. 19:00
Megosztás:

Szombaton indul a BÁV online művészeti aukciója

Zsolnay-kerámiákra, szecessziós ezüsttárgyakra, retro lámpákra, órákra és festményekre is lehet licitálni a BÁV szombaton induló 7. Online Aukcióján december 19-ig az axioart.hu oldalon.
2022. 12. 09. 18:30
Megosztás:

Nem teljesített vállalásokért bírságolt a Médiatanács

A MaxiRádió, a Balaton Rádió és a 88,9 - BestFM rádiók nem teljesített vállalásai miatt szabott ki pénzbüntetést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely két helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását is véglegesítette - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.
2022. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Több mint 30 milliárd forintból valósultak meg szociális infrastruktúra-fejlesztések

Az elmúlt években a Széchenyi 2020 program keretében országosan 377 helyszínen több mint 30 milliárd forintot fordítottak kifejezetten a szociális infrastruktúra és az alapszolgáltatások fejlesztésére - közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton.
2022. 12. 09. 17:30
Megosztás:

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az Európai Unió egészségügyi minisztereit tömörítő tanács fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet, valamint a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való uniós felkészülést és együttműködést - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.
2022. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast cégcsoport és a Market Építő Zrt. két új, kőzetgyapot hőszigetelő anyagot előállító gyár létrehozására Magyarországon és Szerbiában - jelentették be a társaságok közös sajtótájékoztatójukon Budapesten pénteken.
2022. 12. 09. 16:30
Megosztás:

Csalók ismét Csányi Sándor nevével élnek vissza

Csalók Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának nevét és fotóit használják fel arra, hogy gyanútlan és hiszékeny embereket tőrbe csaljanak, valószínűtlen hozammal kecsegtető, befeketésnek álcázott ígéretekkel megszerezzék az adataikat és a pénzüket - figyelmeztet az OTP Bank pénteki közleményében.
2022. 12. 09. 16:00
Megosztás:

Együttműködik a jegybank és a kibervédelmi intézet

Együttműködési megállapodást kötött a  Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ-NKI) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai pénzügyi rendszer kiberkockázatainak hatékony csökkentése, illetve a kiberbiztonság magas szintre emelése érdekében - tájékoztatta a jegybank pénteken az MTI-t.
2022. 12. 09. 15:30
Megosztás:

Nagyot nőtt tavaly a használatiminta-oltalom bejelentések száma a világban

Magyarországon még az ezret sem éri el, világszinten azonban 28,1 százalékkal mintegy 3 millióra nőtt a "kisszabadalomnak" is nevezett használatiminta-oltalom bejelentések száma, amelynek előnyeire és fontosságára hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).
2022. 12. 09. 15:00
Megosztás:

A villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata az energiaszabályozó hatóságok kiemelt feladata

Szabályozói szempontból a következő év legfontosabb feladata az európai villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata lesz, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és fenntarthatóság hármasa rendkívüli kihívások előtt áll - hangsúlyozta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese a Budapest Climate Summit konferencián rendezett panelbeszélgetésen a hivatal pénteki közleménye szerint.
2022. 12. 09. 14:30
Megosztás:

Megjelent a Twitter-iratok második része

A Twitter "feketelistákat" készített bizonyos, kritikus véleményeket megfogalmazó felhasználókról - ez derült ki a közösségi médiumok korábbi vezetése idején követett gyakorlatról csütörtökön este nyilvánosságra hozott újabb belső üzenetváltásokból.
2022. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Csaknem tízmilliárd forint uniós forrás érkezik Békés megyébe

Csaknem tízmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta a Békés Megyei Önkormányzat közleményben az MTI-t.
2022. 12. 09. 13:30
Megosztás:

Megreformálta a higiéniáról alkotott fogalmainkat a Covid

A Covid időszak alatt alapvető fogyasztási cikké vált a nedves törlőkendő, amely azóta is elengedhetetlen kelléke nemcsak otthonunknak, de táskánknak is, amiben mindenhova magunkkal vihetjük. A fokozott higiéniára törekvő trendnek egyik zászlóshajójaként az elmúlt két évben meghódította a világot. Azt, hogy hosszú távon velünk fog maradni, mi sem bizonyítja jobban, mint a gyártók azon igyekezete, hogy az egészség védelme mellett a környezetvédelmi elvárásoknak is minél inkább megfeleljen. Ennek szellemében jelennek meg egyre másra a márkák portfóliójában teljesen lebomló változatok is. 
2022. 12. 09. 13:00
Megosztás:

Sikeresen lezárta első külföldi akvizícióját a Gloster 

A július 27-i bejelentésnek megfelelően tegnap a Gloster lezárta a G-Plus Consulting GmbH 51%-os részesedésének megvásárlását. 
2022. 12. 09. 12:30
Megosztás:

Felülteljesíthetnek a kínai részvények

Kínában az infláció a várakozásoknak megfelelően 1,6%-ra csökkent novemberben az előző havi 2,1%-ról. 
2022. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Komoly segítséget kapnak az ingatlanosok a kihívásokkal teli ingatlanpiacon

Egyedülálló eszközt biztosít ügyfelei számára a piaci tájékozódáshoz az ingatlan.com. A leglátogatottabb ingatlanhirdetési portál 2023-tól minden ingatlanközvetítő partnere előtt megnyitja adatbázisát. Az ingatlanértékesítők így még pontosabban tudják lekövetni a piaci mozgásokat, és hatékonyan tudják megbízóikat segíteni az adásvételek létrejötte során.
2022. 12. 09. 11:30
Megosztás:

A nehéz gazdasági környezet ellenére is töretlen az 5G terjedése

A világ számos részén jellemző gazdasági nehézségek ellenére valószínű, hogy az év végére eléri az egymilliárdot az 5G előfizetések száma a világban, 2028-ban pedig az 5 milliárdot is átlépheti. A mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmánya, az Ericsson Mobility Report új kiadásából az is kiderül, hogy a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérések terjedése gyorsabban nő a vártnál.
2022. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Újra kell tervezned az életedet? – megoldás lehet a felnőttképzés

A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet minden munkavállalót érzékenyen érint, hiszen számos olyan élethelyzet adódhat, amikor újratervezésre van szükség. A DEKRA Akademie szakértője elmondja, mikor érdemes felnőttképzésben gondolkodni, és milyen lehetőségek közül választhatunk.
2022. 12. 09. 10:30
Megosztás:

Rekord nyugdíjemelés jön 2023-ban!

Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj ezt követően már meghaladja majd a 200 ezer forintot, a medián nyugdíj pedig elérheti a 192 ezer forintot. A megélhetési költségek ugrásával összefüggésben a nyugdíjak összegének jelentős növelése sem feltétlenül segít azonban az idősek anyagi helyzetén.
2022. 12. 09. 10:00
Megosztás: