Drága recesszió vár a fejlett világra, de már látszik a fény az alagút végén

Évtizedek óta nem látott inflációs nyomás sújtja az év utolsó hónapjaiban a fejlett gazdaságokat, és egyre nagyobb a kockázata egy általános recessziónak is, amely alól várhatóan Magyarország sem tudja kivonni magát. A recessziós félelmek erősödése következtében a globális bizonytalanság a nyersanyagpiacokat is elérte, miközben a részvénypiacokat is negatív hangulat uralja. A stagflációs időkben egyedül a dollár tud támaszt nyújtani a befektetőknek, portfóliószinten továbbra is a defenzív szektorok irányába érdemes súlyozni – derül ki az OTP Private Banking ügyfelei számára közzétett negyedik negyedéves befektetési stratégiából.

Drága recesszió vár a fejlett világra, de már látszik a fény az alagút végén

Az OTP Elemzési Központ és az OTP Global Markets szakértői minden évben elkészítik az OTP Private Banking ügyfelei számára az éves Befektetési Stratégiát, amit negyedévente frissítenek. Így a szakértők, Tardos Gergely, az OTP Global Markets Elemzési Központ vezetője, Sándor Dávid, vezető befektetési stratéga és Szemán Ákos, elemző az anyag negyedik negyedéves frissítésében ismét megfogalmazták az előttünk álló időszak gazdasági kilátásait, azonosították azokat a fő trendeket és lehetőségeket, amelyekre befektetői szemmel érdemes figyelni.

Kopogtat a recesszió a kapukon, csak a tavasz hozhat enyhülést a piacokon

További lassulás prognosztizálható Európában és a tengeren túl is az előttünk álló hónapokban, sőt egy enyhe recesszió sem zárható ki. Az OTP Global Markets szakértői szerint egyelőre nincsenek pozitív fordulatra utaló változások, és a gyors dezinflációval kapcsolatos várakozások is túl optimisták. 

A 2023-as gazdasági növekedésre vonatkozó elemzői várakozások továbbra is csökkennek, az USA-ban 1% alatti, az eurozónában 0% körüli GDP növekedést vár a piac, mivel az energia- és élelmiszerárak fokozták a drágulást, így csökkentek a reálbérek, a jegybankok pedig szigorítottak. Mindezeknek következtében a (fogyasztói) bizalomindexek recessziós tartományba estek.

Az Egyesült Államokban negyvenéves csúcsot ért el az infláció, de a drágulás üteme már a tetőzés jeleit mutatja. A helyzetet mérsékli, hogy az USA kevésbé kitett az energiakrízisnek. Európa kiszolgáltatottsága sokkal súlyosabb, így a kontinensre vonatkozó kilátások borúsabbak, de a szakértők szerint itt is közel lehetünk az inflációs csúcshoz. 

Az OTP Global Markets elemzői szerint a korábbi gázárcsúcs szintje (340 EUR/MWh) akár 5%-os recesszióval is járhatna, de a jelenlegi gázárszint csak stagnálást vagy enyhe recessziót okozna Európában, mivel az állami támogatási programok és a korábbi magánmegtakarítások felhasználása részben ellensúlyozzák a reáljövedelem-sokkot. Az energiaigényes iparágak a magas árak miatt folyamatosan szűkülnek és veszítenek versenyképességükből.

GDP: Enyhe recesszió, de lefelé mutató kockázatok Magyarországon

Magyarországon az OTP Global Markets szakértői szerint enyhe recesszió veszélye fenyeget. A fizetési mérleg hiánya gyorsan romlik, 2023-ra elérheti a GDP 10%-át 180 eurós gázár mellett, míg a jelenlegi 120 eurós árszintekkel számolva 6-7%-os hiány adódik. 

Mivel az energiaimportot adósságból kell fedezni, a GDP-hez viszonyított külső adósság szintén emelkedő pályán halad. A devizatartalékok a tartalékmegfelelési szabályoknak megfelelnek, két-három negyedévig tehetik lehetővé az energiaszámlához szükséges deviza biztosítását, de nem elegendőek a széleskörű intervencióhoz.

Magyarországon az infláció 23%-on tetőzhet 2023 elején, amiben egyaránt közrejátszanak nemzetközi és belföldi hatások. Globális szinten a koronavírus-járvány még mindig nem tűnt el teljesen, és erőteljesen képes befolyásolni a keresletet, ami még okozhat problémákat a termékláncokban. A belföldi folyamatokat tekintve pedig belső fogyasztás túlfűtöttsége, a csökkenő piaci bizalom, valamint a gyengülő forint játszik szerepet az infláció alakulásában. A negyedik negyedévre a GDP növekedése 0-1% körülire lassulhat. A kockázatok magasak, de már lefele mutatnak

„Az előttünk álló időszakban további inflációs sokkok várhatók. A gyenge forint, az árstopok, a magasabb vállalati energiaköltségek és adóterhek áthárítása, és a feszes munkaerőpiac erőteljes hatásokat fejthetnek ki az árszínvonalra. Várakozásaink szerint az infláció 2023 első negyedévében 23 százalékos szinten tetőzhet, majd 16 százalék körüli értéken fog stabilizálódni jövőre” – mondta Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ vezetője.

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás:

Ünnepi programsorozattal várja a közönséget a Budapest Bábszínház

Karácsonyfa-díszítéssel, fotósarokkal és közös daltanulással várja nézőit a Budapest Bábszínház az adventi időszakban. A tavalyi évhez hasonlóan a színház gyermekotthonok lakóinak indít jótékonysági akciót.
2022. 11. 26. 22:00
Megosztás:

Vízdíj Budapest 2023 - Vízdíj, csatornadíj, vízterhelési díj 2023 Budapest és agglomeráció

Budapest vízdíj 2023. Egy köbméter víz ára Budapesten. Ivóvíz díjak és csatorna díjak (vízdíj, csatornadíj, vízterhelési díj, alapdíj) mértéke lakossági felhasználók és üzleti/vállalkozó ügyfelek esetén 2023-ban. Vízdíj Biatorbágy 2023, vízdíj Budakeszi 2023, vízdíj Budaőrs 2023. Víz és csatornadíj 2023-ban Csömörön, Dunabogdányban, Halásztelken, Kisorosziban. Vízdíj Pócsmegyer, vízdíj Remeteszőlősön, vízdíj Százhalombattán és vízdíjak Szigetmonostoron, és Szigetszentmiklóson. Milyen összegű a vízdíj Tökölön, Törökbálinton, Vecsésen 2023-ban? Mutatjuk az vízdíjak és csatornadíjak 2023-es összegét a településeken ABC-rendben. Vízdíj kalkulátor 2023 a cikkben. A cikkben szereplő díjak bruttó díjak, azaz a 27%-os ÁFA-t is tartalmazzák, az áfamentes díjtételek ****-gal (azaz négy darab csillaggal) vannak megjelölve.
2022. 11. 26. 21:00
Megosztás:

Erdélyi gyógyszerészek vehettek át magyarországi szakgyógyszerészi bizonyítványt Székelyudvarhelyen

Erdélyi gyógyszerészek vehettek át szakgyógyszerészi bizonyítványt szombaton Székelyudvarhelyen a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös hároméves képzése végén.
2022. 11. 26. 20:00
Megosztás:

Innovatív gyógyszeradagolót fejlesztő magyar start-up lett második a 2022-es InnoStars Awards versenyen

Közép-, Kelet- és Dél-Európa legjobb egészségügyi innovációinak seregszemléjén több mint 30 ígéretes, korai fázisban lévő start-up vállalkozás lépett színpadra november 24-én az EIT Health InnoStars Awards döntőjén. A zsűri a Görögországból származó Shuttle Catheters csapatot választotta, amely krónikus, súlyos artériaszűkület kezelését célzó katéterével az első díjat nyerte el Európa egyik legerősebb akcelerátor programjának döntőjében.
2022. 11. 26. 19:00
Megosztás:

Romániában a GDP 3,37 százalékát tette ki az államháztartási hiány

Romániában az államháztartási hiány a román bruttó hazai termék (GDP) 3,37 százalékát tette ki az idei első tíz hónap végén - közölte a román pénzügyminisztérium.
2022. 11. 26. 18:00
Megosztás:

A magyarok szigorúbban büntetnék a hamisítást

Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat és a terjesztőket, tavaly ez az arány 55 százalékos volt - derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, reprezentatív kutatásából.
2022. 11. 26. 17:00
Megosztás:

Két külterületi út újult meg Békésen

Két külterületi út újult meg Békésen 2,9 kilométer hosszon 263 millió forintból - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 26. 16:00
Megosztás:

Erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését - emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.
2022. 11. 26. 15:05
Megosztás:

Az OTP Bank 650 millió eurós kibocsátással tért vissza a nemzetközi kötvénypiacra

Az OTP Bank Nyrt. sikeres kibocsátással tért vissza a nemzetközi kötvénypiacra. A jelentős érdeklődésnek köszönhetően az eredetileg tervezett 500 millió eurós összeget végül a kibocsátó 650 millióra emelte - közölte a pénzintézet pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 14:00
Megosztás:

Átalakítják a munkanélküli ellátást Németországban

Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
2022. 11. 26. 13:00
Megosztás:

A föld alá vitték a középfeszültségű vezetéket Mosonmagyaróvár környékén a madarak védelmében

Az E.ON Hungária Csoport  a föld alá vezette középfeszültségű hálózatát Mosonmagyaróvár környékén a túzokok és más nagytestű madarak szabad vonulása érdekében - közölte a cég pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 12:00
Megosztás:

A Magyar Zene Házát immár globálisan elismerik

Számos korábbi szakmai díj után a Magyar Zene Háza az amerikai Architecture MasterPrize (AMP) versenyén elnyerte az Architectural Design of the Year elnevezésű versengés építészeti fődíját is. Mindez azt bizonyítja, hogy a Liget Budapest projekt részeként megvalósult, ikonikus épület minőségét immár globálisan elismerik - mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.
2022. 11. 26. 11:00
Megosztás:

A Magyar Labdarúgás Napját ünnepelték a Puskás Arénánál

A Magyar Labdarúgás Napja alkalmából korábbi válogatott játékosok elhelyezték az emlékezés koszorúit a magyar szövetség (MLSZ) centenáriumi emlékművénél, a Puskás Aréna mellett.
2022. 11. 26. 09:00
Megosztás:

Január végéig lehet nevezni művészeket a Cziffra Fesztivál elismeréseire

Tehetség-díj és életműdíj kategóriában várja a jelöléseket január 20-ig a Cziffra György Fesztivál zsűrije, akik 2017 óta ismerik el a pályájuk elején álló tehetségeket, valamint a kulturális értékeket felmutató életutakat.
2022. 11. 26. 08:00
Megosztás:

Bővült a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából újabb tartalmakkal bővült a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról - jelentették be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2022. 11. 26. 07:00
Megosztás:

Népirtássá nyilváníthatja Németország az 1932-33-as ukrajnai éhínséget

Az ukrán nemzet elleni népirtássá nyilváníthatja a német szövetségi parlament (Bundestag) a holodomort, a mai Ukrajna területén 1932-33-ban pusztító éhínséget - írta pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap a kormánypártok és legnagyobb ellenzéki erő közös határozati javaslatát ismertetve.
2022. 11. 26. 06:00
Megosztás:

Megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciója

Pénteken megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója, amelynek keretében idén országszerte összesen 386 gyűjtőponton várják az adományokat december 18-ig.
2022. 11. 26. 05:00
Megosztás:

Létrejött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. webshopja

Létrejött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. webshopja, amely elektromos autózáshoz kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat árusít - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 04:05
Megosztás:

A BMW tovább növeli debreceni beruházását

A BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában, a projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a hajdúsági városban.
2022. 11. 26. 03:00
Megosztás: