Egészségház épült Kadarkúton

Átadták a mintegy 334 millió forintból épült Egészségházat Kadarkúton szerdán.

Egészségház épült Kadarkúton

Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a beruházás jelentős lépés annak elérésében, hogy a Somogy vármegyei városban és környékén élők elérhető közelségben, magas színvonalú ellátást kapjanak.

Az alapellátás bármilyen színtere, legyen az háziorvosi rendelő vagy egészségház, az elsődleges egészségügyi biztonságot jelenti Magyarország polgárainak az ország minden táján - jelentette ki.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a kormány az idén több mint kétszer annyi pénzt, 179 milliárd forinttal többet fordít a háziorvosi és a háziorvosi ügyeleti ellátásra, mint 2010-ben. Ennek is köszönhető, hogy egy háziorvosi praxis finanszírozása átlagosan több mint 3,5-szeresére nőtt 2023-ra.

"Célunk, hogy ezeket az eredményeket megvédjük akkor is, amikor a világban a veszélyek és háborúk korát éljük, ilyen időkben különösen felértékelődik a biztonság, beleértve a magyarok egészségügyi, egészségi biztonságát is" - fogalmazott.

Rámutatott, a kormány egyik, kedden, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatában is ezt a szempontot tartotta legfontosabbnak. A javaslat egészségügyre vonatkozó része biztosítja az egészségügyi szakdolgozók béremelésének második ütemét. Ennek eredményeként a kormány tervei szerint a szakdolgozók átlagos alapbére 2024 márciusától eléri az európai uniós átlag orvosi és ápolói bérek egymáshoz viszonyított arányát, amely 37 százalék - mondta.

Sölch Gellért emlékeztetett arra, hogy az orvosok az idén januárban 11 százalékos béremelést kaptak, az egészségügyi szakdolgozók bérfejlesztésének első ütemére júliusban került sor.

A helyettes államtitkár közölte: a törvényavaslatban szerepelnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és az EgészségAblak alkalmazás fejlesztési lehetőségei. Az a terv, hogy az EESZT-ben a tanulók fittségi adatai is hozzáférhetőek legyenek.

A kormány egyúttal garanciális szabályok bevezetését javasolja az új gyógyszerek befogadásával és a gyógyászati segédeszközök forgalmazásával összefüggésben, hogy azok még biztonságosabbak és még inkább hozzáférhetőek legyenek - jelezte.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke az Egészségház építésének nehézségeit érzékeltetve elmondta, az európai uniós pályázati támogatást élvező projekt eredeti költségvetése 200 millió forint volt, de a költségek növekedése miatt a befejezéshez pótlólagos forrás bevonása vált szükségessé, amit a kormánynak köszönhetően sikerült előteremteni.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arra mutatott rá, hogy az Egészségház évtizedes álmok megvalósulását jelenti Kadarkúton.

A fejlesztés megvalósítása megmutatta: az itt élők nem ismernek lehetetlent, és hittel, munkával, összefogással megvalósítják a terveiket még akkor is, ha háromszor, négyszer is többet kell dolgozniuk értük - hangoztatta.

Karsai József (Fidesz-KDNP), Kadarkút polgármestere beszámolt arról, hogy a város központjában álló, a környék településeinek lakóit is ellátó Egészségház gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőket, fogorvosi rendelőt, s egyebek mellett a védőnői szolgálat helyiségeit foglalja magában.

A településvezető a város jövőbeni fejlesztéseiről azt mondta: tervezik több utca csapadékvízelvezető-rendszerének, járdáinak megújítását, a művelődési ház és környezetének rekonstrukcióját, játszóterek építését, valamint parkolók kialakítását a sportpálya és a posta közelében.

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás: