Egy szélhámosság tanulságai: így válhat fegyverré a beszédhang a vállalkozó kezében

Magas szintű üzleti hangkutatás is folyik a bécsi egyetem nemzetközi vezetőképzőjében. Idén májusban kezdte meg 11 éves börtönbüntetését Elizabeth Holmes, a Theranos nevű biotechnológiai startup alapítója, aki dollármilliárdokat csalt ki befektetőtől egy nem létező genetikai elemző eljárásra.

Egy szélhámosság tanulságai: így válhat fegyverré a beszédhang a vállalkozó kezében

Sikerében kulcsszerepet játszott mesterségesen elmélyített, „férfiasított” hangja. Noha ez extrém eset, a vállalkozók hangjának igenis sok köze lehet a sikerhez. Ezt is kutatják a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem (WU) vezetőképző akadémiája, a WU Executive Academy professzorai. A szakértők szerint a hangkódok a jövőben a vállalkozók és a befektetők eszköztárának is a részévé válnak.

Elizabeth Holmes azt állította, hogy vállalkozása innovatív technológiával forradalmasítja a vérvizsgálatot. 2015-ig dollármilliárdokat gyűjtött, és mindezt a Steve Jobsot utánzó öltözködése mellett nem kis részben mély, férfias bariton beszédhangjával érte el. Okosnak, magabiztosnak, és szellemesnek tűnt, befektetők tömegeit hipnotizálta. Túl szépnek tűnik? Az is volt: Holmes szándékosan mélyítette el a hangját, a Theranosról pedig kiderült, hogy csalás.

Holmes esete a bukás ellenére tanulságos, mutat rá Nikolaus Franke, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem (Wirtschaftsuniversität Wien, WU) hangkutatással foglalkozó professzora. A 125 éves intézmény üzleti döntéshozók számos generációját képezte patinás történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképző intézetét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész menedzsment tudást. A WU Executive Academy az üzleti élet legkülönfélébb területein végez kutatásokat – ezek egyike a hangkutatás, vagyis annak vizsgálata, hogy a vállalkozók hangja milyen szerepet játszik a sikerben.

A beszédhang a meggyőzés legfontosabb eszköze

„Bár ma a hivatalos kommunikáció nagy része szöveges formában zajlik, az emberi hang továbbra is az egyik legfontosabb információs csatorna – mutat rá a WU Executive Academy Vállalkozási és Innovációs Intézetének igazgatója. – A hangszín finomságai, tudatosan nem érzékelt árnyalatai mindig nagy szerepet játszottak a meggyőzésben. Az emberi beszédhangból ösztönösen, rövid idő alatt rengeteg olyan információt vonunk le a beszélő szándékairól, tulajdonságairól, erősségeiről, amelyet csupán az elmondottak tartalma nem adna vissza.”

Franke professzor hangsúlyozza: mindez különösen érvényes a startupok világában. „Egy startup nem más, mint fogadás a jövőre, vagyis a befektetők meggyőzése valami újról és ismeretlenről. Ezért is olyan fontosak a szóbeli meggyőzés terepei: a befektetői pitchek, a finanszírozási tárgyalások, crowdfunding-videók, a networking-rendezvények. Ezeken a terepeken kulcsszerepet játszhat a beszédhang.”

Ez persze így volt mindig is – most viszont az, ami eddig ösztönös volt, kutatható, mérhető és manipulálható. Az emberi hanggal kapcsolatos tudományos kutatás hihetetlen ütemben fejlődik. A mesterséges intelligencia, az egyre összetettebb elemző szoftverek új távlatokat nyitnak a kutatók számára, akik ma rövid idő alatt, hatékonyan, nagy mennyiségű adat felhasználásával hasonlíthatják össze a beszédhangot a beszélő tulajdonságaival.

Felfedezhetem a következő unikornist a hangja alapján?

A hangkutatás mindeddig a pszichológia, az orvostudomány, a nyelvészet és az evolúcióbiológia szakembereit foglalkoztatta elsősorban. A közgazdaságtudomány mindeddig még nem vette kellőképp figyelembe a hangkutatás eredményeit, de Nikolaus Franke szerint ez csak idő kérdése, és ennek példája a Bécsben zajló munka is.

A professzor és kollégái, Jan Fell és Klaus Marhold azt vizsgálják, hogy az eddigi hangkutatási eredmények hogyan hasznosíthatók a vállalkozói szférában. „A hang alapvető tulajdonságainak kombinációja egy egyedi kódot alkot, amely kód a beszélő személyiségének hiteles lenyomata. A négy alapvető tulajdonság, amire oda kell figyelni: a hangmagasság, a hangerő, a tempó és a hangminőség” – mondja Franke professzor. – Ezek kombinációja kifejezi a vállalkozó magabiztosságát, kreativitását, motiváltságát, nyitottságát és megbízhatóságát. Vagyis az innovatív hangelemzési technológiák értékes eszközök lehetnek a kockázati tőkebefektetők, üzleti angyalok kezében.”

Ha a befektető használni fogja, akkor a vállalkozó is

A modern eszközöket ugyanakkor az ifjú vállalkozók is használhatják, hogy fejlesszék fellépésüket. „A fiatalabb generációk beszédstílusa sokszor nyegle, felemás, a mondat végén megemelt hangmagassággal beszélnek, így kijelentéseik kérdésnek hatnak, nem meggyőzőek. A hasonló hibák az új hangelemző technológiák és a hangtudomány segítségével kielemezhetők, szisztematikusan újratanulhatók, vagy akár technológiai úton is rásegíthetnek a beszédhangra – hasonlóan ahhoz, ahogy egy popsztár felturbózza a hangját” – mondja a kutató.

„Elizabeth Holmes esetének egyik legfőbb tanulsága, hogy egy önbizalommal teli, okos, fiatal ember tisztában volt a hangjának vonzerejével, és célzottan használta azt dollármilliárdok megszerzésére” – teszi hozzá Nikolaus Franke. Mindez a jövőben a hangtudomány fejlődésével széles körben elérhető eszközzé válhat. A professzor ugyanakkor figyelmeztet: a beszédhang hazudhat. Azoknak a vállalkozók, akik ismerik a hangkódokat, és tudják, hogyan használhatják ezeket, könnyebben fognak meggyőzni befektetőket – akkor is, ha nincs mögöttük tartalom.

A szerzőről

Nikolaus Franke 2001-ben alapította meg WU Executive Academy Vállalkozási és Innovációs Intézetét, azóta igazgatója. Irányítása alatt az intézet több mint 600 projektet hajtott végre induló és innovatív cégekkel, több mint 7 millió eurós kutatási ösztöndíjat kapott, és több mint 10 000-szer hivatkozott tudományos kutatásokat publikált.

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 19:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 24. 18:30
Megosztás:

Magas forgalom mellett zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,29 pontos, 0,01 százalékos csökkenéssel, 70 373,63 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 24. 18:03
Megosztás:

Ismét az infláció miatt izgulhatnak a befektetők

Ezen a héten viszonylag kevés gazdasági adat érkezik az egyesült Államokból. A piac már a személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindexének májusi adatait várja, amit pénteken tőzsdenyitás előtt tesznek közzé.
2024. 06. 24. 17:30
Megosztás:

Ripple (XRP), Cardano (ADA), és ETFSwap (ETFS) árjóslat a június utolsó hetére

Ahogy közeledünk június utolsó hetéhez, a kriptopiac pezseg az ár spekulációktól.
2024. 06. 24. 17:00
Megosztás:

Kínával muszáj megállapodni, különben a Föld elpusztul

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.
2024. 06. 24. 16:30
Megosztás:

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak - jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.
2024. 06. 24. 16:00
Megosztás:

Csökkentek a tojás- és húsárak tavalyhoz képest

A június eleji adatok szerint csökkent a tojás csomagolóhelyi ára, valamint a vágósertés és a vágócsirke termelői ára 2023 azonos időszakához képest - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AK) legfrissebb összefoglalóiban.
2024. 06. 24. 15:30
Megosztás:

Továbbra is várják az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait

Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 24. 15:00
Megosztás:

Megkezdődött a területvédelmi tartalékosok létszámnövelése a Magyar Honvédségnél

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez - mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.
2024. 06. 24. 14:30
Megosztás:

Csapatépítő helyszínek Budapesten

A csapatépítők kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkahelyi légkör javításában és a munkatársak közötti kapcsolatok erősítésében. Ezek a legjobb csapatépítő helyszínek Budapesten!
2024. 06. 24. 14:10
Megosztás:

Hazánk egy biztonságos ország

Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, van tehát mire büszkének lenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Tiszafüreden, az országos polgárőr napon.
2024. 06. 24. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai júniusban

Váratlanul és jelentős mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai júniusban.
2024. 06. 24. 13:30
Megosztás:

Az EU jóváhagyta a Hyginett fogkefegyártó magyar állami támogatását

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 35 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) összegű közvetlen támogatást nyújtson a Procter and Gamble (P&G) csoporthoz tartozó Hyginett Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft.-nek - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2024. 06. 24. 13:00
Megosztás:

Lezárult a Kelly, a Gi Group és a Grafton HR szolgáltatók összeolvadása Magyarországon

Lezárult a Kelly Services hazai felvásárlása és integrálása, ezzel a brand megszűnik hazánkban – derült ki a cégcsoport közleményéből. A felvásárlással a Grafton Recruitment megerősítette piaci pozícióját a fehérgalléros, a Gi Group pedig a kékgalléros munkaerő toborzásában.
2024. 06. 24. 12:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júniusban

Az amerikai gazdasági aktivitás 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 06. 24. 12:00
Megosztás:

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás: