Egymillió darabot adott el a világ 52 országában vegyszermentes kullancsriasztójából a magyar kisvállalkozás

Európa első számú vegyszermentes kullancs- és bolhariasztó készülékét egy magyar kisvállalkozás gyártja. A Tickless kullancsriasztó idén tízéves, és immár 1 millió darabot adtak el belőle 5 kontinens 52 országában. A számos innovációs és környezetvédelmi díjjal kitüntetett eszközt olyan ismert partnerek forgalmazzák, mint a Fressnapf, a PetSmart és a Musti Group. A cég alapítója és többségi tulajdonosa, Kiss Dániel Németországban töltött gyermekkora óta kereskedelemmel foglalkozik, az értékesítésben szerzett rutinját pedig immár az emberek és kisállatok egészségvédelmében kamatoztatja.

Egymillió darabot adott el a világ 52 országában vegyszermentes kullancsriasztójából a magyar kisvállalkozás

„Édesanyám ellenezte a zsebpénzt. Nem örültem ennek a körülménynek, de találékonnyá tett. 1989-ben költöztünk Nyugat-Németországba, ott nyitott éttermet a családom. Az étteremben földimogyorót, rágógumit is árultunk. Feltűnt nekem, hogy ezeket az iskola büféjében is lehetett kapni. Mivel az étteremből ezeket ingyen el tudtam hozni, megtehettem, hogy olcsóban adom, mint az iskolai büfé. Így kerestem meg az első pénzemet, nagyjából 50 márkát. Jó üzleti modell volt, ám két oldalról is támadás érte: a szüleim észrevették, hogy érthetetlenül gyorsan fogy a rágó, az iskolabüfésnek pedig feltűnt, hogy nála már senki sem vesz belőle. Az első vállalkozásom így 12 éves koromban meghiúsult, de nem adtam fel: a következő alkalommal alig használt cipők és termékek, például gördeszkák kereskedelmével kezdtem foglalkozni a környékünkön. 13 éves koromban már 400 márkám volt. Hála tehát a zsebpénztelenségnek, vállalkozó lett belőlem” – érzékelteti Kiss Dániel, a ProtectOne tulajdonosa, ügyvezetője, hogy minden kezdet nehéz, de akinek kereskedői vénája van, az előbb-utóbb megtalálja a sikerhez vezető utat.

Jobban olvasni a német gyerekeknél

Ehhez szerinte elsősorban hitre van szükség. „Az, hogy kis magyar cégként ekkora nemzetközi sikert értünk el, részben abból a mentalitásomból fakad, hogy egyszer, általános iskolásként elhatároztam, hogy jobban fogok olvasni a német gyerekeknél a saját anyanyelvükön. Másoknak pár mondat sikerült hibátlanul, engem több mint két és fél oldal után a tanárnő állított le. Hihetetlen volt számomra, hogy megelőztem a helyi gyerekeket. Ebből tanultam meg azt, hogy magyarként is fel tudom venni a versenyt bárkivel” – vallja.

Cégének vezető márkája, a Tickless pedig aztán valóban bárkivel felveszi a versenyt. Ultrahangos technológiával működő kullancsriasztóik innovatív, vegyszermentes védelmet biztosítanak embernek és állatnak, és környezetünkre sem ártalmasak. Használatukkal csökken a földbe és talajvízbe jutó mérgező anyagok mennyisége, ami a legtöbb, védekezésre használt szer esetében még mindig igen jelentős. Ennek köszönhetően vált a Tickless Európa első számú vegyszermentes kullancs- és bolhariasztó megoldásává. Immár 1 millió darabot adtak el belőle 5 kontinens 52 országában. A számos innovációs és környezetvédelmi díjjal kitüntetett eszközt olyan ismert partnerek forgalmazzák, mint a Fressnapf, a PetSmart és a Musti Group, a ProtectOne pedig még Észak-Amerikában is rendelkezik helyi leányvállalattal.

Márianosztrán is kutyaházat gyártottak

Kiss Dániel számos különféle vállalkozás után a 2007-2008-as világválság idején ismerkedett meg a kisállat-szegmensben rejlő lehetőségekkel. „Nem találkoztam boldog vállalkozóval a világválság alatt, kivéve egy barátomat. Ő kisállatáruházakat nyitott és elég sikeres volt. Tőle jött az információ: nagyon nehezen jutnak hozzá a kutyaházakhoz, ugyanis Kínából jön a termék, de igen nehézkesen. Innen jött a gondolat, hogy beszálljunk ebbe az üzletbe: lapra szerelhető kutyaházakat kezdtünk el gyártani és értékesíteni. Lehet, hogy a világ első cége voltunk, amelyik kínai árut koppintott” – ismeri el Kiss Dániel, aki ugyan 20 százalékkal drágább volt a piacon, mint kínai versenytársa, de az árkülönbözetet vidáman kifizették a partnerek, mert megbízhatóan szállítottak, 2-3 héten belül.

Rövid idő alatt akkora lett a kereslet, hogy jelentősen bővíteniük kellett a gyártást, egy ponton még a márianosztrai börtön rabjai is a kutyaházaikat szerelték.  Ekkora keresletet azonban nem tudtak a minőség romlása nélkül kezelni, ezért rövidesen leépítették a vállalkozást. A kutyaházas időszakban kötött ismeretségek azonban sorsfordítónak bizonyultak a vállalkozó számára.

Olasz professzor segítségével született meg a Tickless

„Ebben az időszakban ismerkedtem meg egy olasz professzorral, aki nagyon sokat beszélt nekem az ultrahangos kullancsriasztókról, amiket fejlesztett a milánói állatorvosi egyetemmel. A feleségem beszélt rá, hogy rendeljek belőlük” – mutatja be a kezdeti lépéseket Kiss Dániel. A kapott mintákkal elégedettek voltak a partnerek, ám az indulás nem volt zökkenőmentes.

„Otthagytam egy nagy német cég menedzseri állását, hogy felépítsem a saját vállalkozásomat. Ötmillió forinttal indultam, ezt a pénzt azonban három hónap alatt elégettem. Ezután mindenkitől kértünk kölcsön, akitől csak tudtunk – gyerekkori barátoktól, szülőktől, nagyszülőktől. Az első években minden december ezzel telt. Évekig nem nyaraltunk a feleségemmel, albérletbe költöztünk, még egy étterembe se ültünk be” – mesél a hullámvölgyekről az ügyvezető. Az első évben csupán 200 terméket adtak el.

Csehországtól Floridáig

Egy nemzetközi kiállítás hozta meg az áttörést, aminek a költségét szintén az utolsó pillanatban szedte össze. Ezt követően érkeztek meg az első megrendelések Hollandiából, Belgiumból, Németországból; Csehországban pedig rövidesen megalapíthatták az első külföldi képviseletüket is. 2019-ben Floridában is leányvállalatot alapítottak, ami hatalmas kihívás volt a cég életében: egy kollégájuk Magyarországról az Amerikai Egyesült Államokba költözött, hogy a lehető legjobban megismerje a piacot. Az, hogy az Amazonon értékesíthessenek, több tízezer dollárba és rengeteg tanulásba került. Ma csak az Amazon-jelenléten 3 kollégájuk dolgozik folyamatosan.

A cég fejlődésének legjelentősebb mérföldköve pedig 2017-re datálható: ekkor vette a saját kezébe a cég a gyártást is. Erre egyéves árbevételét költötte el. „Szerintem a külső szemlélők azt mondanák, hogy a könnyelműség vezérelt. Volt egy megérzésem, hogy ez a jó döntés. Előre szoktam hinni olyan dolgokban, amikben más még nem tud, valahogyan ráérzek ezekre a dolgokra. Olyan lépcsőfok volt, amit mindenképpen meg kellett ugrani ahhoz, hogy előre haladhassunk. Ez adott lehetőséget ahhoz, hogy növekedjünk, értéket teremtsünk” – fogalmaz. A lépésnek köszönhetően a Tickless 100 százalékban Magyarországon készül, az összes technológiai fejlesztés magyar szakemberekhez fűződik.

Trendivé vált a környezetvédelem

Kulcstényező volt a fejlődésben, hogy egyre fontosabb témává válik világszerte a környezetvédelem, az ökotudatosság, a fenntarthatóság. „Kullancsriasztó helyett valójában lifestyle brand lettünk. Trendi és jó dolog vegyszermentesen védekezni a kullancsok ellen. Mivel az ultrahangnak nincs semmilyen negatív hatása a környezetre és a kutyákra, emberekre sem, mi a jó oldalon állunk, nekünk könnyű szurkolni” – vallja Kiss Dániel. Ezt a folyamatot tükrözte a cég névváltása is: Infinity Trade-ből ProtectOne lett. „Éreztük, hogy a kereskedelmi profilt túlnőtte valami, ami sokkal fontosabb: az emberi jólétért, a biztonságért és az egészségért végzett munka. A ProtectOne névvel egyben felelősséget is vettünk magunkra. Annak felelősségét, hogy megvédjük az embereket, négylábú kedvenceinket és megvédjük azt is, amiből csak egy van: a Földet. A környezettudatosság vált a működésünk alapjává” – teszi hozzá. Feleségére és 3 gyermeke jövőjére is gondolt, amikor ezt a lépést megtette. Kiss Dániel úgy látja: feleségének nemcsak ebben, hanem az összes fontos döntésben kulcsszerepe volt. „Mellettem állt a nehezebb időkben is, hitt bennem és a cégben akkor is, amikor én már nem” – vallja.

A zöld filozófiának megfelelően a cég a saját működését is folyamatosan egyre környezetbarátabbá teszi: lecserélte beszállítóit, nyomdáját, átalakította a gyártást annak érdekében, hogy 2024-re a termékei minimum 60 százalékát fenntartható alapanyagokból állíthassa elő, majd elérhesse a teljes karbonsemlegességet is. E folyamat fontos állomása a TICKLESS ECO kullancsriasztó, amely gyártása során a műanyag helyett biológiailag lebomló alapanyagot használnak. A cég törekvéseit világszerte számos környezetvédelmi díjjal ismerték el (lásd alább).

A Rubik-kocka nyomában

A növekedési potenciál pedig továbbra is hatalmas: csak Magyarországon 1,5 millió, hobbiból tartott kisállat van. Világszerte szinte mindenhol komoly probléma a kullancs, így Amerikától Ázsiáig mindenhol növelhetik eladásaikat. Három éven belül oda szeretnének eljutni, hogy évente adjanak el 1 millió kullancsriasztót.

„Az a célom, hogy mi legyünk a Rubik-kocka óta a legsikeresebb magyar termék a világon. A siker legfontosabb feltétele a hit, magadban és a termékedben. Ne várd a környezetedtől, hogy megértse, mit miért csinálsz vagy hogy azonnal minden ötletedet fantasztikusnak találja. Kell a bátorság és kellenek a pofonok is, mert ezek mindig megerősítenek, okosabbá tesznek” – foglalja össze a siker receptjét Kiss Dániel.

Kóstold meg egy helyen a legjobb magyar borokat: Winelovers Grand: a borkedvelők paradicsoma

2023. április 1-jén ismét a borok kerülnek a középpontba a Corinthia Budapest impozáns termeiben, és ez nem áprilisi tréfa!
2023. 03. 22. 06:00
Megosztás:

Tarol az intralogisztika

Míg az e-kereskedelem volumene egészen két évvel ezelőttig egyenletesen növekedett, a 2020-as és 2021-es világjárvány miatti lezárások jelentősen felgyorsították az online kereskedelemre való átállást, és megváltoztatták a világ vásárlási szokásait. Az online értékesítés példátlan növekedése a raktári műveletek felfutását idézte elő, ráadásul a raktári munkaerőhiány sok vállalatot arra késztetett, hogy új technológiákat alkalmazzanak a raktáraik vagy elosztóközpontjaik optimalizálására. Az intralogisztika egyre fontosabb szerepet játszik az e-kereskedelemben, szerepe jelentősen felértékelődött. A QLM piaci kitekintése.
2023. 03. 22. 05:30
Megosztás:

Romló eredményt becsül idénre az RWE

Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves és 2022-es éves eredményét az RWE.
2023. 03. 22. 05:00
Megosztás:

Le kell cserélni a magyar otthonokban a gázkazánokat az IEA döntése értelmében!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Ehhez képest hazánkban az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik, ami azért kedvezőtlen, mert ez – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Ma már van olyan alternatíva, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.
2023. 03. 22. 04:00
Megosztás:

AI megoldás segítheti a vállalatokat dekarbonizációs céljaik megvalósításában

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
2023. 03. 22. 03:30
Megosztás:

Februárban 65 ezer használtautó cserélt gazdát

Februárban közel 65 ezer használt személygépkocsi cserélt gazdát, 4 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban - idézte a DataHouse frissen közzétett előzetes adatait a JóAutók.hu használtautó-piaci portál kedden.
2023. 03. 22. 03:00
Megosztás:

Penész ellen: honnan jön a penész a lakásba és hogyan tudod a legegyszerűbben elűzni?

Milyen okai lehetnek, ha penészedik egy lakás? Olyan időszak jön, mikor a penész, a pollen és a kellemetlen szagok egyaránt problémát okozhatnak az otthonunkban. Jó ötlet szellőztetni a szagok és a penész ellen? Vagy mi a legjobb megoldás a penész ellen?
2023. 03. 22. 02:00
Megosztás:

Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét

Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
2023. 03. 22. 01:30
Megosztás:

Több ezer forintos különbség van a bankszámlacsomagok díja között

A bankszámlacsomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.
2023. 03. 22. 01:00
Megosztás:

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György - Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére - tájékoztatta Simó Ágnes-Tekla, az alapítvány titkára kedden az MTI-t.
2023. 03. 22. 00:30
Megosztás:

Önkormányzati épületeket korszerűsítenek Kaszaperen

Három önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére nyert el 118 millió forint uniós támogatást a Békés vármegyei Kaszaper.
2023. 03. 22. 00:05
Megosztás:

Hollandiában megtiltják a TikTok használatát a munkahelyi eszközökön

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.
2023. 03. 21. 23:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 21. 23:00
Megosztás:

Banki stressz-tesztek - pár bankcsőd és máris indulhatnak a tőzsdék felfelé! Hurrá!!!

Messziről nézve az elmúlt nagyjából egy hét bankrendszerben megjelent problémái egy piaci stresszteszthez hasonlítanak. Élesben vizsgáztak a pénzintézetek és a 2008 óta felállított rendszer. Erre volt már egy példa, nem is olyan régen, mégpedig a COVID okozta stresszhelyzet.
2023. 03. 21. 22:30
Megosztás:

Akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó képzés indul mérnökhallgatóknak az Óbudai Egyetemen

Autóipari Li-ion akkumulátorok gyártása elnevezésű tantárgy oktatása kezdődött meg az Óbudai Egyetemen, hamarosan pedig speciális szakirányra is jelentkezhetnek a mérnökhallgatók.
2023. 03. 21. 22:00
Megosztás:

Horgászjátékot hív vissza az Ikea fulladásveszély miatt

Elővigyázatosságból visszahívja a Blavingad elnevezésű többszínű horgászjátékot az Ikea - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc kedden az MTI-t.
2023. 03. 21. 21:30
Megosztás:

Januárban 5,8 százalékkal nőtt a román építőipari termelés

Januárban nyers adatok szerint 5,8 százalékkal nőtt Romániában az építőipari termelés a tavalyi év első hónapjához képest - közölte kedden az országos statisztikai intézet (INS).
2023. 03. 21. 21:00
Megosztás:

Sokaknak segítettek már a Grantis befektetési útmutatói

Előbb-utóbb szinte mindenki életében eljön az a pillanat, amikor a saját pénzügyi biztonság megteremtése válik a legfontosabb feladattá, ilyenkor pedig egy szakértői csapat befektetési útmutatói óriási segítséget jelentenek. A megtakarítások vonatkozásában ugyanis megannyi tényezőre kell egyszerre odafigyelni, ez pedig olykor embert próbáló feladat.
2023. 03. 21. 20:30
Megosztás:

Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban

Megalakult kedden az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban, a 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 21. 20:00
Megosztás:

BÉT: Az OTP volt a nap nyertese

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 806,96 pontos, 1,95 százalékos emelkedéssel, 42 150,58 ponton zárt kedden.
2023. 03. 21. 19:30
Megosztás: