Egyre több koreai befektetés érkezik Magyarországra

Magyarország az adózást, a szaktudást és az infrastruktúrát tekintve is versenyképes környezetet tud biztosítani a dél-koreai vállalatoknak - mondta Varga Mihály Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság új magyarországi nagykövetével folytatott megbeszélésén a szaktárca csütörtöki közleménye szerint.

Egyre több koreai befektetés érkezik Magyarországra

A pénzügyminiszter kiemelte: mára Dél-Korea az egyik legnagyobb befektetővé vált Magyarországon, ez azt mutatja, hogy a koreai vállalatok bíznak a magyar gazdaságban. Az elmúlt években Dél-Korea az egyik legnagyobb külföldi befektetővé vált Magyarországon - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország Ázsiában a legnagyobb kereskedelmi forgalmat Kína után Koreával bonyolítja le, és jelenleg mintegy 300 koreai cég működik Magyarországon.

Emlékeztetett: 2021-ben Dél-Koreából érkezett az egyik legnagyobb befektetés az SK Innovation iváncsai, majd 2022-ben a W-SCOPE nyíregyházi beruházásával, és a magyar kormány három koreai érdekeltségű vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a Koreai Köztársaság a Keleti Nyitás legnagyobb tőkebefektetője Magyarországon. Ez egybevág a kormány azon törekvésével is, hogy Budapest regionális pénzügyi központtá váljon, amely hídként szolgál az ázsiai és az európai piacok között. A magyar kormány célja emellett, hogy idén elkerülje a recessziót: ehhez az is kell, hogy fenntartsuk az ide érkező beruházások ütemét - fűzte hozzá.

Varga Mihály a találkozón rámutatott: a Koreai Köztársaságba irányuló magyar export több mint 12 százalékkal, 672 millió dollárra nőtt a tavalyi évben. Emlékeztetett: a gazdasági kapcsolatok további erősödését segíti az a beruházás-ösztönzési és kereskedelemfejlesztési megállapodás is, amelyről tavaly ősszel állapodott meg Szöul és Budapest. A tárcavezető jelezte: a két ország pénzügyminisztériuma közötti tudáscsereprogramban magas szintű adó- és vámhatósági együttműködés jött létre a koreai féllel.

Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság új magyarországi nagykövete 2023 januárja óta tölti be posztját. A Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság, amelynek társelnöke Varga Mihály, legutóbbi, negyedik ülését márciusban tartották online formában, míg a következő, személyes jelenlétű ülést a felek várhatóan Budapesten tartják 2024-ben - ismerteti közleményében a Pénzügyminisztérium.

Mérséklődött a német infláció

A vártnál jobban lassult szeptemberben a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2023. 09. 28. 22:00
Megosztás:

Módosította a választókerületekről szóló törvényt a horvát parlament

A kormány javaslatára a horvát parlament csütörtökön elfogadta a választókerületekről szóló új törvényt, amely nem változtat a jelenlegi választási rendszeren, de bizonyos mértékig - a lakosság arányát tekintve - megváltoztatja a választókerületek térképét.
2023. 09. 28. 21:30
Megosztás:

Új emlékérmet bocsátott ki az MNB

Pákozdi Katonai Emlékpark megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájának 175. évfordulója alkalmából csütörtökön Budapesten - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t csütörtökön.
2023. 09. 28. 21:00
Megosztás:

4 millió magyar lakástulajdonos időzített bombán ül!

Komoly változásokra van szükség, ha el akarják kerülni a milliós károkat! A társasházakban élő közel 4 millió magyar lakástulajdonos közül sokan nem is sejtik, mennyire befolyásolja az otthonuk értékét az a társasház, melynek falai között élnek.
2023. 09. 28. 20:53
Megosztás:

A környezet megóvásának fontosságáról értekeztek a Fenntarthatósági Expón

A termőföld, a víz, az ökológiai sokféleség és erdő a jövő generációi számára az állam és mindenki által megőrzendő - mondta az agrárminiszter csütörtökön Budapesten.
2023. 09. 28. 20:30
Megosztás:

Hazánkban először hidrogéntechnológiai szakképzés indul

Hidrogéntechnológiai szakemberképzést indít Magyarországon elsőként a Hidrogéntechnológiai Szövetség és a DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. - közölték a szervezetek az MTI-vel csütörtökön.
2023. 09. 28. 20:00
Megosztás:

Az idei év az infláció leépítéséről szól, jövőre pedig a növekedés újraépítése lesz a fókuszban

Az idei év az infláció leépítéséről szól, jövőre pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz a fókuszban, amelyben Magyarország számít a német vállalatok közreműködésére és beruházásaira - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Miskolcon.
2023. 09. 28. 19:00
Megosztás:

Nyereséggel zárták a napot az európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 09. 28. 18:30
Megosztás:

Alacsony forgalomban esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe csökkenéssel zárt csütörtökön.
2023. 09. 28. 18:00
Megosztás:

Jövő hónap elején adják át a felújított soroksári könyvtárat

Felújították és kibővítették a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár soroksári könyvtárát, amelyet október 4-én, az Országos Könyvtári Napok keretében adnak majd át a közönségnek.
2023. 09. 28. 17:30
Megosztás:

Új munkahelyeket teremt a LEGO Nyíregyházán

A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját is bővíteni fogja és geotermikus projektet tervez - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán.
2023. 09. 28. 17:00
Megosztás:

Pénteken veszi kezdetét a XXV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Hárfakiállítással, magyar és nemzetközi hárfaművészek, valamint fiatal tehetségek koncertjeivel várják az érdeklődőket pénteken a XXV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválra a Királyi Kastélyba.
2023. 09. 28. 16:30
Megosztás:

Változatlanok maradnak az uniós elvek a szabályozott szakmákban

A kormány kifejezetten az Európai Unió által kiadott irányelv elvárásainak megfelelően kezdte meg a szabályozott szakmák felülvizsgálatát, amelynek társadalmi vitája 2023. szeptember 14-én indult - jelentette be csütörtökön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 09. 28. 16:00
Megosztás:

Az Ipsilon Group felvásárolta a Creative Dock Hungary-t és többségi tulajdont szerzett a Boarding HR-ben

A Creative Dock Hungary felvásárlásával és a Boarding HR többségi tulajdonának megszerzésével az Ipsilon Group megkerülhetetlen szereplővé vált az új termékek és szolgáltatások felépítésében (venture building), a belső innovációs képességek (innovation acceleration) fejlesztésében és a digitalizáció területén.
2023. 09. 28. 15:30
Megosztás:

Megnyílt Kína első tengeren átívelő nagysebességű vasútvonala

Átadták Kína leggyorsabb, az első tengeren átívelő nagysebességű vasútját csütörtökön a Tajvani-szoros nyugati partján, ahol a tervek szerint a vonatok óránként 350 kilométeres maximális sebességgel közlekednek majd - közölte a kínai állami vasútvonal vasútüzemeltetője.
2023. 09. 28. 15:00
Megosztás:

Jó diótermés várható az idén

Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók.
2023. 09. 28. 14:30
Megosztás:

Összefog a Corvinus és az ExxonMobil

Stratégiai megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetem és az ExxonMobil (EM) Hungary Kft. - közölte az egyetem az MTI-vel csütörtökön.
2023. 09. 28. 14:00
Megosztás:

A cseh kormány hiánnyal ugyan, de jóváhagyta a jövő évi költségvetés tervezetét

A jövő évi cseh költségvetés hiánya 252 milliárd korona (4010 milliárd forint) lesz.
2023. 09. 28. 13:30
Megosztás:

Csökkentek az ipari termelői árak augusztusban az egy évvel korábbihoz képest

2023. augusztusában az ipari termelői árak átlagosan 2,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest.
2023. 09. 28. 13:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítették a csapadékelvezető-rendszert Mórahalmon

Uniós támogatással, több mint ötszázhetvenmillió forintból korszerűsítették a csapadékelvezető-rendszert Mórahalmon, a homokháti kisvárosban csaknem kilenc kilométer vezetéket építettek vagy újítottak föl - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 09. 28. 12:30
Megosztás: