Elbírálták Kaposvár költségvetését

Elfogadta Kaposvár idei költségvetését a város közgyűlése csütörtökön. Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, a büdzsé a város 2030-ig kitűzött legfontosabb céljait, azaz a teljes foglalkoztatottság elérését, a béremelést, a családok erősítését, az egészség megőrzését, továbbá az energiapolitikát szem előtt tartva készült.

Elbírálták Kaposvár költségvetését

A közgyűlési többséget adó kormánypárti képviselők által támogatott, egy ellenzéki ellenszavazattal és három tartózkodással hozott határozat szerint a somogyi vármegyeszékhely mintegy 18,3 milliárd forint bevétellel, 20,5 milliárd forint kiadással, valamint 2,3 milliárd forint maradvánnyal számol a 2024. évi pénzügyi tervében.

Az idei költségvetés biztosítja a város gazdasági stabilitását, hozzájárul az eddig elért eredmények megvédéséhez - hangoztatta Szita Károly az előterjesztés ismertetésekor.

A településvezető kitért rá, hogy Kaposvár gazdasága erősödött az elmúlt években, több lett a munkahely, a munkanélküliek száma a 2012-2013. évi 7 ezerről mára 1100-ra csökkent. Ahhoz, hogy e kedvező tendencia folytatódjon, emelkedjenek a bérek, a város megkezdte az élelmiszeripart és a gépipart központba helyező újraiparosítási programját.

Jelentős fejlesztést indított el a Kometa húsipari cég, a Szabó Fogaskerék Kft., Kaposvár legnagyobb ipartörténeti beruházásaként üveggyárat épít a Sisecam, legnagyobb európai gyártóegységét hozza létre az okoseszközök előállításával foglalkozó a Jiecang Linear Motion, jövő tavaszra elkészülnek az Tudományos és Innovációs Ipari Park első csarnokai - sorolta.

Megjegyezte, az a cél, hogy Kaposvár a bérszínvonal tekintetében Magyarország első tíz települése közé kerüljön. Jelezte, csak az önkormányzatnál idén 1,3 milliárd forintot fordítanak fizetésemelésre.

Szita Károly beszámolt arról, hogy a város idén több mint egymilliárd forintot költ út- és járdafelújítási programjára, továbbá 350 millió forintot az utakat és a 160 millió négyzetméternyi zöldfelületet rendben tartó gépek beszerzésére, 100 milliós nagyságrendű összeget fásításra, virágosításra.

Az egészségmegőrzésről szólva rámutatott: a Kaposi Mór Oktató Kórház közreműködésével folytatódnak a szűrővizsgálatok a Polgárok Házában, egyre többen használják az elmúlt években kialakított szabadtéri sportpályákat, kondiparkokat.

A polgármester a családokról azt mondta, nő a házasságkötések száma, tavaly 115-tel több gyermek született Kaposvárra mint 10 évvel korábban.

A magyar kormánynak a világon egyedülálló családpolitikájához kapcsolódva Kaposvár támogatja a telekvásárlást, idén további fecskeházi lakásokat jelöl ki, három új bölcsődét és öt új játszóteret ad át - tette hozzá.

Szita Károly a város lehető legnagyobb energiafüggetlenségének eléréséről, a megújulóenergia-termelésről és felhasználásáról azt közölte: beruházás indul, hogy a jégcsarnok hulladékhőjével biztosítsák a Kaposvár Aréna fűtését-hűtését, hatékonyabbá teszik a Virágfürdő termálvizes fűtését, korszerű hőszivattyús rendszert helyeznek üzembe a Szivárvány Kultúrpalotában.

A tervek között szerepel a közvilágítás rekonstrukciója is: a közvilágítást biztosító mintegy 9 ezer lámpából több mint 2 ezret már korábban lecseréltek, a fennmaradó 7 ezer cseréjének árát 1,2 milliárd forintra becsülik - mondta el.

Hozzátette, az önkormányzat a félmilliárd forint önerő mellé 700 millió forint hitelt vesz fel, de a korszerűsítéssel több megtakarítást lehet elérni, mint amennyibe a hitel kerül.

Az önkormányzati épületek energiaigénye 2021-ben kevesebb, mint 2,3 milliárd forint, 2023-ban már 7,6 milliárd forint volt, és a városnak még 2024-ben is 2 milliárd forinttal kell költenie energiára, mint az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság előtt - indokolta a fejlesztéseket.

Szita Károly közölte, idén megkezdődik a város 2015-ben vásárolt, sűrített földgázzal, biogázzal üzemelő autóbuszflottájának cseréje. Kaposvár elektromos hajtású járműveket vásárol és két, energiatárolóval ellátott napelemparkot építene, hogy a buszokat a piaci árnál olcsóbban tudja tölteni.

A polgármester képviselői kérdésre elmondta, még a tavasszal befejeződnek a Szentjakabi Bencés Apátság Romkertjének évek óta tartó helyreállítási munkálatai.

Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) alpolgármester ugyancsak képviselői érdeklődésre elárulta, a város új közbringarendszere húsvét után indul el, a megújult Csokonai fogadó, vagy más néven Dorottya-ház tavasszal nyílik meg.

Egyeztetéseket folytatnak múzeumokkal, hogy az épületbe tervezett kiállításra komoly műkincsek érkezhessenek - fűzte hozzá a politikus.

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás: