Elhunyt Horváth Péter, a controllingpápa, cégalapító, mecénás

A stuttgarti központú Horváth nemzetközi vezetési tanácsadó cég több mint 1000 munkatársa gyászolja cégalapítójukat, Horváth Pétert, a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökét. "Hirtelen halála teljesen váratlanul ért minket, és mindannyiunkat nagyon fájdalmasan érint" - mondta Helmut Ahr vezérigazgató. "Horváth Péterrel nemcsak egy jövőbemutató gondolkodású, szenvedélyesen vállalkozó személyiséget veszítünk el, hanem egy olyan mentort is, aki energiájával és lelkesedésével mindig képes volt lenyűgözni a körülötte lévőket."

Horváth Pétert a controlling úttörőjeként tartják számon német nyelvterületen. 1981-ben alapította meg Stuttgartban a Horváth vezetési tanácsadó céget, majd 1989-ben Budapesten az IFUA Horváthot, amely azóta Magyarország egyik legnagyobb vezetési tanácsadó cégévé vált. A Horváth ma több mint 1000 magasan képzett munkatársat foglalkoztat Németországban, Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Romániában, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben.

Horváth Péter 1989-től 2001-ig volt a nemzetközi tanácsadó cég vezérigazgatója, 2001-ben lett a felügyelőbizottság elnöke, 2014-től 2021 végéig pedig helyettes elnöke. Az év elején lemondott erről a tisztségéről, ekkor a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökévé választották a cégnél, amely ma Németország negyedik legnagyobb vezetési tanácsadó cége. Visszavonulását a 2022. február 3-i születésnapja alkalmából így indokolta: "A 85. születésnap jó alkalom arra, hogy az utódlás tervezéséhez időben lemondjak egy pozícióról".

"Miután Horváth Péter visszavonult, mint a felügyelőbizottság aktív tagja, személyes projektjeire és érdeklődési körére kívánta fordítani idejét. Az, hogy ez az idő már nem adatott meg neki, mindannyiunkat nagyon nagy szomorúsággal tölt el. Horváth Péter úgy ötvözte a tudományt, a vállalkozói és a kulturális érdeklődést egy személyben, mint senki más" - mondta Helmut Ahr, a Horváth vezérigazgatója.

Mozgalmas életét a tudomány és a vállalkozói szellem jellemezte

Horváth Péter életét bátor döntések, magával ragadó szenvedély, vállalkozói szellem és sportos életvitel jellemezte. Magyarországon született, 1956-ban a forradalom során Ausztriába, majd Németországba menekült. Horváth Péter 1973-ban a Darmstadti Műszaki Egyetemen megalapította az első németországi controlling tanszéket. Jelentős befolyást gyakorolt a controlling modern felfogására a vállalati gyakorlatban. Őt tekintik e közgazdasági diszciplína megalapítójának német nyelvterületen, ő az, aki tudta, hogyan kell a tudományt és az oktatást összekapcsolni a vállalati gyakorlattal. A "Controlling" című, 1979-ben megjelent alapművének immár a 14. kiadása látott napvilágot, és öt nyelvre fordították le. Horváth Péter összesen több mint 40 szakkönyvet, számtalan szakcikket írt, és társszerkesztője volt a "Controlling", a "Wissenschaftsmanagement" és a "Familienunternehmen und Strategie" című német folyóiratoknak.

Horváth Péter 1981-től 2003-ig a Stuttgarti Egyetem professzoraként oktatott, összesen 85 jelölt doktorált nála. 1982-ben társalapítója volt a "Förderkreis Betriebswirtschaft an der Universität Stuttgart e.V."-nek, amelynek célja többek között a tudomány és a gyakorlat összekapcsolásának elősegítése volt. Horváth Péter nemzetközileg is nagy tekintélynek örvendett. Vendégprofesszori feladatokat látott el olyan nemzetközi egyetemeken, mint New York, Bécs, São Paulo és Sanghaj. Tudományos eredményeiért több egyetemtől díszdoktori címet kapott, Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem és a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem ismerte el így munkásságát. Horváth Péter a sportban is ambiciózus célokat tűzött ki maga elé: 2012-ben, 75 évesen is lefutotta a New York-i maratont, immár 22. alkalommal.

Horváth Péter egyedülálló személyisége és életműve továbbra is hat. Elkötelezettsége a fiatal tehetségek támogatása iránt

Horváth Péter 2001-ben megalapította az International Performance Research Institute (IPRI) nonprofit kutatóintézetet, és személyesen elkötelezett volt a művészetek, a tudomány és a nemzetközi együttműködés előmozdítása mellett is. Különböző tiszteletbeli pozíciókat töltött be, és saját alapítványt hozott létre. A 2002-től működő Horváth Péter Alapítvány ösztöndíjakkal támogatja a stuttgarti Zeneművészeti Egyetem fiatal művészeit, évente díjat adományoz az üzleti életben megvalósuló fenntarthatósági projektekért (Green-Controlling-Preis, azaz Zöld Controlling Díj), és diplomamunkákat díjaz. Horváth Péter többek között tiszteletbeli elnöke volt a stuttgarti Irodalom Háza Üzleti Klubjának, valamint kuratóriumi tagja az Adolf Hölzel Alapítványnak. Támogatta a baden-badeni "Festspielhaus"-t, más művészeti és kulturális projekteket, az Ulmi Egyetem Üzleti Információ Tanszékét és a Duna menti egyetemek tudománymenedzsment témájú konferenciáját.

Magyarországon létrehozta a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat fiatal magyar írók számára, támogatta a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetet, a Budapesti Fesztiválzenekart, a Liszt Múzeum Alapítványt, a Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalkozások Kutatóközpontját. A magyar állam 2006-ban a magyar kultúra külhoni megismertetéséért Pro Cultura Hungarica díjjal, 2013-ban a magyarországi közgazdaságtudományi kutatás és oktatás, valamint a magyar–német gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért és a magyar kultúra németországi bemutatása és terjesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki.

"Horváth Péternek a jövő volt fontos, nem a múlt. A leginnovatívabb ötletnek kellett érvényesülnie, nem a hierarchiának. És a minőség számított neki, még a részletekben is. Ezzel a hozzáállással diákok generációit inspirálta, sikeres céget alapított és sok barátot szerzett. Víziója lenyűgöző életműve által folytatódik" – mondta Bernd Gaiser, a Horváth felügyelőbizottságának elnöke, akinek Horváth Péter szeretve tisztelt mentora és munkatársa volt.

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás:

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás: