Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

Idén nyáron a hazai webshopok 4 százaléka kínált valamilyen terméket előfizetéses formában, azonban az adatok szerint ez az arány két-három éven belül várhatóan 23 százalékra nő. Az, hogy közel ötszörösére nőhet az előfizetéses vásárlást kínáló webáruházak száma, jól mutatja a piacon zajló jelentős változásokat – ismertette a Visa támogatásával készült friss kutatásának(1) eredményeit a Shoprenter.

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

A felmérés során 998 hazai webáruház tulajdonosa osztotta meg véleményét és jövőbeli terveit. Jelenleg a magyar webáruházak mindössze 4 százaléka kínál előfizetéses vásárlási lehetőséget. Azonban a jövőbeli terveket vizsgálva kiderül, hogy 2024-ben 7 százalék tervezi bevezetni ezt a modellt, és további 12 százalék a következő 2-3 év során, így 2027-re az előfizetéses vásárlást kínáló webáruházak aránya elérheti a 23 százalékot.

„Ez közel ötszörös növekedési potenciál, ami első hallásra irreálisnak tűnhet, azonban egybevág a nemzetközi tapasztalatokkal(2). Ráadásul a magyarországi növekedés még ennél is intenzívebb lehet, mivel a kutatás szerint a webáruházak egy jelentős része még nem hozott döntést az előfizetéses modellek bevezetéséről. A megkérdezettek 29 százaléka nyitott lenne a lehetőségre, míg 15 százalék bizonytalan ebben a kérdésben” – mondta Rab Máté, a Shoprenter ügyvezetője.

Innovátorok és lemaradók

„A Visa több kezdeményezése irányul arra, hogy a hazai mikro- és kisvállalkozásokat támogassa, valamint hozzáadott értékű szolgáltatásokat fejlesszen. Emellett folyamatosan innoválunk, hogy az online vásárlás élményét és biztonságát fokozzuk. A Vevőből előfizető programmal is ezt a célt tűztük ki, és a kutatás adatai jól mutatják, hogy az előfizetéses modell bevezetése jelentős növekedési potenciált hordoz a következő években a hazai kkv-k számára - mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős vezetője.

A legnagyobb innovációs hajlandóságot az előfizetéses vagy visszatérő vásárlást támogató szolgáltatások bevezetésére az élelmiszer és ital, valamint az irodaszerek és taneszközök kategóriájában működő e-kereskedők mutatják az adatok szerint. Az élelmiszer és ital szektorban már a vállalkozások 11 százaléka alkalmaz előfizetést, és további 38 százalék nyitott rá. Hasonlóan magas az érdeklődés az irodaszerek és taneszközök piacán, ahol 10 százalék már használ előfizetéses modellt, és 36 százalék tervezi bevezetni 2024-ben.

Ugyanakkor a kutatás rávilágít arra is, hogy a webshopok 32 százaléka határozottan elutasítja az előfizetéses modellek alkalmazását. A bútor és régiség, valamint az otthon és design kategóriákban tevékenykedő e-kereskedők a legkevésbé nyitottak az ilyen típusú szolgáltatásokra: a bútor és régiség szektorban a vállalkozások 39 százaléka, míg az otthon és design területen 46 százalék nem tervezi az előfizetéses modellek alkalmazását.

„Pedig az otthon és design, valamint a bútor és régiség kategóriákban is komoly lehetőségek rejlenek az előfizetéses modellekben. Rendszeres lakberendezési tanácsadás, szezonális dekorációk, vagy exkluzív, limitált kiadású termékek révén a vállalkozások stabil, hosszú távú bevételi forrást érhetnek el, miközben növelik a vásárlói hűséget. Az ilyen innovációk kulcsfontosságúak lehetnek a piaci versenyképesség fenntartásában, mivel a fogyasztók egyre inkább értékelik a kényelmet és a személyre szabott ajánlatokat” – mondta Stampf Attila, a Humanize ügyfélélmény-folyamat tervezője.

A tudás, mint versenyelőny

A webáruházak versenyképessége szempontjából ma már létkérdés, hogy kínálnak-e előfizetéses szolgáltatásokat. Nem az a kérdés, hogy a magyar fogyasztók hajlandóak-e előfizetni termékekre és szolgáltatásokra, hanem az, hogy hazai vagy külföldi webáruházban teszik ezt meg.

Az előfizetéses e-kereskedelem elterjedése ezért kulcsfontosságú a szektor növekedése és versenyképessége szempontjából, ahol az edukáció és a technológiai hozzáférhetőség meghatározó szerepet játszik. Ebben nyújt támogatást a Shoprenter és a Visa Vevőből Előfizető Programja(3), amelynek célja, hogy a vállalkozások számára megkönnyítse az előfizetéses modellek bevezetését és működtetését, mindezt gyakorlati útmutatásokkal, eseményekkel és szakértői támogatással segítve.

Ideális terjedési feltételek

Az előfizetéses e-kereskedelem terjedését egyre több innováció támogatja, amelyek alapját a kártyás fizetési megoldások és a tokenizáció széleskörű elterjedése adja. A kutatás adatai szerint az online bankkártyás fizetés a webáruházakban már a rendelési arányok 32 százalékát teszi ki, idén először megelőzve az utánvétet. Emellett a mentett kártyás fizetések (4 százalék) és az ismétlődő fizetések (9 százalék) tovább erősítik a vásárlói rugalmasságot, elősegítve az előfizetéses modellek elterjedését.

Az online fizetés mellett további peremfeltételek, az e-kereskedelem és a logisztikai rendszerek folyamatos fejlődése, egyre kedvezőbb feltételeket teremt az előfizetéses e-kereskedelem elterjedéséhez. Az automatizált rendeléskezelés, a gyors kiszállítás és a rugalmassá vált fizetési megoldások révén az e-kereskedők ma már jelentős beruházás nélkül indíthatják el előfizetéses szolgáltatásaikat. Magyarországon például a Shoprenter olyan technikai infrastruktúrát biztosít a webáruházak számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén bevezessék saját előfizetéses rendszereiket. Ezek a fejlesztések nemcsak a kereskedők, hanem a fogyasztók számára is kényelmesebb és gördülékenyebb vásárlási élményt biztosítanak.

Kriptovaluták alapjai: Útmutató kezdőknek

Ebben a cikkben a kriptovaluták izgalmas világába kalauzolunk el.
2024. 09. 24. 20:30
Megosztás:

Lantos Csaba: a zöldátálláshoz nélkülözhetetlen a földgáz és az atomenergia

A klímavédelem és a zöldátállás kitüntetett ügy, ezekben a folyamatokban azonban nélkülözhetetlen az atomenergia és a földgáz szerepe – hangsúlyozta az energiaügyi miniszter kedden, Balatonfüreden.
2024. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Az árhullám levonulása után a vízügy az áradás utáni munkára koncentrál

Az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyja az országot, a vízügyesekre azonban további feladatok várnak: tart az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, valamint a helyreállítás előkészítése - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.
2024. 09. 24. 19:30
Megosztás:

A 6 legjobb altcoin, amit most érdemes megvenni: Ezek a kriptovaluták túl fogják szárnyalni az Ethereumot (akár 150x profitot hozva 2024 decemberére)

Fedezd fel, mely kevésbé ismert kriptovaluták hagyhatják maga mögött az Ethereumot. Ahogy a piaci feltételek változnak, egyes altcoinok robbanásszerű hozamot kínálhatnak. Ez a cikk bemutatja azt a hat kiemelkedő kriptovalutát, amelyek hatalmas növekedés előtt állnak 2024 végére. Tudd meg, mely digitális valutákra érdemes figyelniük a befektetőknek a lehetséges, az egekbe szökő profit reményében.
2024. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Plagizálással gyanúsítják a román kémszolgálat vezetőjét

Plagizálással gyanúsították meg Gabriel Vlasét, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatóját, aki egy szóval sem tagadta, hogy egy másik szerző munkájából másolta doktori dolgozata több mint 60 oldalát.
2024. 09. 24. 18:30
Megosztás:

Romlott szeptemberben az ifo német üzleti hangulatindexe

Az aktuális helyzet romló megítélése miatt lényegesen alatta maradt a várakozásoknak az ifo gazdaságkutató intézet szeptemberi német üzleti hangulatindexe.
2024. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A szolgáltatóipar miatt dübörög az amerikai gazdaság

Az S&P Global feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe szeptemberben 47-re csökkent az előző havi 47,9-ről, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 48,5-re javul a mutató. A felmérés azt jelzi, hogy már harmadik hónapja tart a feldolgozóipari aktivitás visszaesése.
2024. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Gyorsabb, de puha landolást vár a Fed

Austan Goolsbee, a chicagói Fed elnöke hétfőn azt mondta, hogy sok kamatcsökkentésre számít a következő évben.
2024. 09. 24. 16:30
Megosztás:

Szokatlan módon élesztenék fel a kínai gazdaságot

Nem mindennapi bejelentést tett a kínai jegybank elnöke, Pan Gongsheng. A gazdaság élénkítése érdekében egyszerre több fronton igyekeznek lazítani a monteráis politikán, ami intő jel lehet, hogy mennyire látják súlyosnak a gazdaság helyzetét Kínában a vezetők.
2024. 09. 24. 16:00
Megosztás:

Mohácson kedd éjjel várható az árhullám tetőzése

Mohácson kedd éjjel várható a dunai árhullám tetőzése – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője az árvízvédelmi operatív törzs keddi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.
2024. 09. 24. 15:30
Megosztás:

Japánban kapott engedélyt a Richter egy nőgyógyászati készítménye

A Richter Gedeon Nyrt. partnere, a Fuji Pharma Co., Ltd. megkapta a Japánban kifejlesztett Alyssa kombinált tabletta forgalomba hozatali engedélyét. A jóváhagyás 10 millió eurós mérföldkőfizetést jelent a Richter 100 százalékos leányvállalata, az Estetra SRL számára - jelentette be a Richter kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Meddig igényelhető vissza a külföldi áfa?

Az áfa levonására jogosult hazai vállalkozások szeptember végéig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeiket - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 09. 24. 14:30
Megosztás:

Nagyon pörög a CSOK Plusz és ez még sokáig így marad

Minden negyedik, a bankok által folyósított lakáshitel támogatott formában, CSOK Plusz hitelként kerül az ügyfelekhez. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a hazai családpolitika immár legkeresettebb terméke akkor is őrizni fogja komoly versenyelőnyét, ha a piaci lakáshitelek hitelköltsége valóban 5 százalék alá csökken.
2024. 09. 24. 14:00
Megosztás:

Éveken belül új biogázüzemeket létesítene Magyarországon a technológia világvezető cége

Hazánk Nemzeti Energia- és Klímaterve – összhangban az Európai Unió célkitűzéseivel – a korábbinál jóval nagyobb szerepet szán a biogáznak az energiafüggetlenség erősítése és a fenntarthatóság érdekében. Ezért is lényeges, hogy a közeljövőben egyszerre több tényező is jelentős lendületet adhat itthon a szektornak. Már zajlik a hazai biogáz-stratégia kidolgozása, a környezet pedig minden bizonnyal az eddigieknél támogatóbbá válik, amit egy rövidesen induló pályázat is bizonyít. Ezzel párhuzamosan pedig a biogáztechnológia elsőszámú globális cége, a közelmúltban egy magyar érdekeltséggel is rendelkező nemzetközi vállalat többségi tulajdonába kerülő Anaergia, is új beruházásokat tervez az országban.
2024. 09. 24. 13:30
Megosztás:

Lehetőségek és kihívások - az új visszaváltási rendszer az irodákban

A mai világban az irodaház és a munkáltató cég környezettudatossága is HR-szempontnak minősül. A potenciális munkavállalók számára az iroda elhelyezkedése és felszereltsége, vagy a környéken található szolgáltatások mellett egyre inkább szempont az is, hogy a cég és a munkahely is tegyen a környezetvédelemért és fenntarthatóságért. Hogyan alkalmazkodhat egy irodaház az új szelektív hulladékvisszaváltási rendszerhez? Hogyan tudja ösztönözni egy cég a munkavállalókat a környezettudatos magatartásra? Milyen apróságokon múlhat az energiahatékonyság növelése az irodákban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Flück Róberttel, az ICON üzemeltetési igazgatójának segítségével.
2024. 09. 24. 13:00
Megosztás:

Hogyan kerülhetjük el használt elektromos autó vásárlásakor, hogy becsapjanak minket?

Az elektromos járművek népszerűsége világszerte folyamatosan nő, ami a használt autók piacán is jól látható, hiszen egyre több gépkocsivezető érdeklődik irántuk.
2024. 09. 24. 12:30
Megosztás:

A fiatalok grabancát így próbálják meg elkapni a bankok

A fiatalok vonzó ügyfelek a bankoknak, ezért a számlanyitásért cserébe akár több tízezer forintos jóváírásokat és egyéb kedvezményeket, ajándékokat kínálnak nekik. A Bank360.hu összegyűjtötte az aktuálisan elérhető akciókat.
2024. 09. 24. 12:00
Megosztás:

Hogyan növeljük a gázkazánok élettartamát: Karbantartási tippek lakossági felhasználóknak

A gázkazánok a modern otthonok fontos részei, hiszen ezek biztosítják a fűtést és meleg vizet a hideg hónapokban. Ahhoz, hogy hosszú élettartamúak és hatékonyak maradjanak, elengedhetetlen a rendszeres karbantartás és a helyes üzemeltetés.
2024. 09. 24. 11:30
Megosztás:

A kedvezőtlen BMI-adatok ellenére emelkedtek a nyugat-európai tőzsdeindexek

A páneurópai STOXX 600 index a pénteki esést követően 0,4%-os emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést.
2024. 09. 24. 11:00
Megosztás:

Erősödtek az európai kamatcsökkentési várakozások; a forint 395-re gyengült az euróval szemben

A tegnap megjelent francia, német majd euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek lényegesen gyengébb lettek a vártnál, az egész gazdaságra vonatkozó kompozit indexek visszaestek a recessziós tartományba.
2024. 09. 24. 10:30
Megosztás: