Épül a BYD-gyár – Megérkezett az első építőanyag-szállítmány a szegedi PSP terminálra

Megérkezett Kínából az első vasúti szállítmány a szeged-kiskundorozsmai PSP Terminalra. A következő három évben legalább négymillió tonna ömlesztett árut kell vasúton Szegedre szállítani, ahol a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártója építi fel első európai üzemét. Az intermodális terminálról közvetlenül az építkezés területére szállítják az anyagokat. A BYD elvárásainak megfelelően folyamatosan fejlesztik az idén tavasszal elindult intermodális terminált, de elengedhetetlen lesz a magyarországi vasúthálózat fejlesztése is, különben a hazai autó- és akkumulátorgyártás bővülő forgalma a már most is túlzsúfolt közutakra zúdul.

Épül a BYD-gyár – Megérkezett az első építőanyag-szállítmány a szegedi PSP terminálra

Az épülő BYD-gyár acél csarnokelemeivel érkezett meg az első vasúti szállítmány a szegedi PSP Terminalra. A kötegelt egységrakományokat és konténereket – elkerülve a lakott területeket – közvetlenül a gyár területére szállítják a beruházást végző kínai építőipari vállalkozónak. Az építési anyagokat Kínából hajón szállítják európai kikötőkbe, majd onnan vasúton érkezik Szegedre. Az első vonat a cégcsoport vasútvállalatával, a PSP Cargo Group Romaniával futott be a terminálra. A BYD kérésének és a dekarbonizációs elvárásoknak megfelelően ez környezetbarátabb megoldás, mint az eredetileg tervezett útvonal, miszerint a vonatok Budapestre érkeznek és onnan közúton szállítják tovább a szegedi építkezésre.

Az első szállítmányt hamarosan újabb négy hajónyi acélszerkezet és két-háromezer konténer építési anyag követi augusztustól év végéig. A következő három évben legalább négymillió tonna ömlesztett árut juttatnak el közvetlenül az autógyár területére, várhatóan az intermodális terminálon keresztül. A terminálról az építkezésre a kamionos kiszállításokat továbbra is a lakosság zavarása nélkül, az önkormányzattal és a Magyar Közúttal egyeztetve végzik. A több lépcsőben épülő gyár az eddig engedélyezett csarnokok mellé újabb egységek, többek között egy tíz hektáros óriásépítmény létesítésére is engedélyt kapott.

A gyár működésének kezdetén napi kétszáz konténert tervez fogadni, ami a későbbieknek háromszáz konténerre is emelkedhet. Az első évben százötvenezer, majd a további években évi háromszázezer kész autó szállítását is vasúton tervezik.

Elengedhetetlen a terminál és a vasúthálózat fejlesztése

A PSP Terminál komplett szolgáltatást nyújt a vasúti szállítástól a termináli szolgáltatáson át a közúti kiszállításig. Az építkezés és a gyár későbbi, folyamatos működésének biztosítása érdekében folyamatosan fejlesztik a terminált.

„A növekvő konténerforgalom elvárásaihoz igazítottuk az elegyfeldolgozási technológiát, a meglévő reach stracker mellé hamarosan érkezik egy új üres konténerrakodó targonca is. A terminál informatikai rendszerét újabb kamerákkal egészítjük ki, ami a konténerek azonosítását és a nyilvántartását segíti. A közúti kiszállítások és átadások pontos dokumentálását valós idejű időbélyeggel és GPS-koordinátákkal alátámasztott, elektronikus átadási bizonylattal tudjuk biztosítani” – mondtaKovács Attila, a terminál ügyvezető igazgatója.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) évek óta hangoztatja, hogy az autó- és akkumulátoripari beruházások felfutása elengedhetetlenné teszi a vasúti infrastruktúra haladéktalan fejlesztését, egyrészt a meglévő pályák karbantartását, a lassújelek megszüntetését, valamint a V0 vasúti elkerülő építését. „A vasúti fejlesztések elmaradása a már most is túlterhelt közúthálózatra szorítja a bővülő forgalmat, növelve a környezetterhelést és a balesetveszélyt. Az MLSZKSZ-ben célunk a környezetbarát vasúti szállítás elősegítése, ezért egyeztetünk a szükséges fejlesztésekről a minisztériumokkal és a MÁV-val, valamint konferenciáinkon párbeszédre hívjuk az ipar, a logisztika és a kormányzat szereplőit. A legközelebbi, októberi Kelet-Európai Intermodális Konferencia egyik vezető témája is az intermodális szállítás térnyerésének támogatása lesz.

Mitől szűz valójában az extra szűz olívaolaj?

Mitől szűz az extra szűz olívaolaj? Miért drágább és mennyiben más, mint az ami nem extra szűz? Milyen elvárások vannak az extra szűz olívaolajjal szemben? Milyen technológiát használnak az olaj sajtolásakor és mitől függ, hogy egy olaj milyen minőségű lesz? Milyen egyéb minőségi kategóriák vannak az olívaolajok között?
2024. 10. 23. 05:00
Megosztás:

Nagy Márton: elérhető az 1.000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagkereset

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjaival, mindazon munkáltatói és munkaadói szervezetek képviselőivel, amelyek részt vesznek a minimálbér meghatározásában.
2024. 10. 23. 04:00
Megosztás:

Nem változtatott a magyar kamaton az MNB - hogy állunk most?

Ezúttal kamattartásról határozott az MNB. Az előzetes várakozásoknak és jegybanki kommunikációnak megfelelően 6,50 százalékon maradt a hazai alapkamat.
2024. 10. 23. 03:00
Megosztás:

Ha ez a 8 tárgy a hálószobádban van, akkor meghatározza, mennyi pénz áll a házhoz!

Van néhány tárgy, amelyről az ezoterikus hagyományok azt tartják, hogy befolyásolhatják a pénzügyeidet. Ezek a hétköznapi tárgyak nemcsak dekorációk, hanem jelek, amelyek felfedik, mennyire lesz sikeres anyagilag a jövőd.
2024. 10. 23. 02:00
Megosztás:

Megvizsgáltuk az Algopyrint! Kiderült, miért működik ilyen hatékonyan

Az Algopyrin, ez a jól ismert fájdalomcsillapító, évtizedek óta kíséri mindennapjainkat. De mi teszi különlegessé? A gyógyszerpiacon számtalan fájdalomcsillapító verseng a figyelmünkért, mind azt ígérve, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a fájdalmat. Mégis, amikor igazán elviselhetetlen fej- vagy fogfájás üti fel a fejét, sokan újra és újra az Algopyrint választják.
2024. 10. 23. 01:00
Megosztás:

Megütötték rendesen a GE részvényeit

Harmadik negyedéves jelentését követően mélyrepülésbe kezdett a GE Aerospace árfolyama, a piacnyitás óta már 8 százalékot csökkent.
2024. 10. 23. 00:30
Megosztás:

Az ApeCoin árfolyam 130%-ot ugrott az ApeChain bevezetése után – a Pepe Unchained lehet a következő?

Az ApeCoin (APE) legutóbb 130%-os növekedésével került a figyelem középpontjába. A látványos emelkedés az ApeChain nevű, Layer 3 blokklánc elindításának köszönhető, amely új lehetőségeket kínál az APE token felhasználására.
2024. 10. 23. 00:01
Megosztás:

Egy veterán kriptobefektető szerint egy olcsó XRP rivális 30 nap alatt 20 000%-os növekedést érhet el

Egy tapasztalt kereskedő szerint egy megfizethető XRP rivális akár 20 000%-os növekedést is elérhet egy hónap alatt. Az ilyen hatalmas nyereség lehetősége lázba hozta a kriptovaluta rajongókat, miközben az új kitörési sztárt keresik a digitális valuta világában. A piacok folyamatos változásával a befektetők arra törekednek, hogy felfedezzék, mely feljövő érmék hozhatnak rendkívüli hozamokat.
2024. 10. 22. 23:30
Megosztás:

Ezek lehetnek az 5 leggyorsabban dráguló altcoin, amelyet érdemes megvásárolni idén októberben, akár 8000-szeres hozamot is hozhat 2024 decemberéig

Október kiváló lehetőséget kínál bizonyos altcoinokba való befektetésre, amelyek akár 8000-szeres értéknövekedést is elérhetnek 2024 decemberére. Fedezze fel azt az öt gyorsan növekvő kriptovalutát, amelyek kis befektetéseket jelentős vagyonná alakíthatnak. Ez a cikk bemutatja a kriptopiac potenciális játékmódosítóit.
2024. 10. 22. 23:00
Megosztás:

Kötelező altcoinok, amelyek akár 15-szörös növekedést érhetnek el az év végéig – Plusz 1 új érme, amit érdemes felfedezni

Ahogy a kriptopiac potenciális növekedésre készül, bizonyos altcoinok felkeltették a szemfüles befektetők figyelmét. Ezek a digitális eszközök akár tizenötszörös értéknövekedést is elérhetnek az év végéig. Emellett egy új szereplő is hullámokat kelt a kripto szférában. Ideje megvizsgálni, mely érmék mutathatnak jelentős növekedési potenciált.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

2024 első három negyedévében is európai második a magyarországi e-autóflotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

Ahogy a kriptotőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme (DOGEN) a szakértők szerint 17 000%-kal szárnyalhatja túl a DOGE-t

Egy új szereplő a kripto világában készül túlszárnyalni a Dogecoint, az elemzők szerint pedig akár 17 000%-os növekedést is elérhet. Ahogy a tőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a cikk feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 22. 21:30
Megosztás:

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.
2024. 10. 22. 21:00
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.
2024. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás: