Érdemes számolni a fogyasztóbarát lakáshitelekkel, áprilistól akár már zöld MFL-ből is vehetünk lakást

Sokan keresik a megszabott feltételekhez kötött fogyasztóbarát lakáshiteleket, az indulás óta 190 ezren választották ezeket a konstrukciókat, amelyek számos előnnyel rendelkeznek. A fogyasztóbarát lakáshitelek mellett szól az is, hogy később barátságos és szabályozott feltételekkel válthatóak ki, amikor kedvezőbb lesz a gazdasági környezet. Ez most kiemelten fontos tényező.

Érdemes számolni a fogyasztóbarát lakáshitelekkel, áprilistól akár már zöld MFL-ből is vehetünk lakást

A lakáshitelezés több tényező miatt visszafogottabbá vált, mint például a bizonytalan gazdasági helyzet, a megugró inflációhoz köthető nagyobb mindennapos kiadások, a reálbérek csökkenése vagy a magas kamatszintek.

Ugyanakkor mindig születnek gyerekek, emiatt családok nagyobb lakásba költöznek; de összeköltözések, szétköltözések, örökölt ingatlanok is vannak, vagyis az élet nem áll meg. Ilyen időszakban persze a hitelpiacon is felértékelődnek az átláthatóbb, kiszámíthatóbb lehetőségek; és mindennél fontosabbá válik az alapos összehasonlítás.

Lakáshitelre mindig van igény

Az elmúlt két évtizedet nézve látszik, hogy a 2008-ban elmélyülő válság utáni években - 2009-2013 között - évente összesen 40-57 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok. Ez mérsékelt keresletet jelentett akkor, de egyúttal látható a számokból, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben is volt igény a lakáskölcsönökre. A szóban forgó időszak után jött a felívelés korszaka: a 2014-ben feljegyzett közel 54 ezer lakáshitellel szemben 2015-2021 között 68-110 ezer lakáshitelnek adtak zöld utat a bankok, azaz fokozódott a kereslet. 

“A visszafogottabb hitelkereslet mellett látunk egy olyan tendenciát az elmúlt hónapokban, miszerint a hitelben gondolkodók fogyasztóbarát kölcsönök iránti érdeklődése növekedett, többen kalkulálnak a biztonságosabb lakáshitelekre.” - emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A mostani magas kamatkörnyezetben is van tehát igény a lakáshitelekre, amelyek között továbbra is vannak kedvezőbb feltételekkel elérhető és drágább konstrukciók. 

A fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét 2017-ben hozta létre az MNB, azóta pedig több mint 190 ezer ilyen lakáshitelt nyújtottak a bankok. Ez nem véletlen, hiszen a minősítést megszerző bankok és lakáshitelek áttekinthető feltételeket, kényelmes és gyors hitelügyintézést biztosítanak. Fontos, hogy kiszámítható kölcsönökről van szó, csak az a lakáshitel lehet fogyasztóbarát, amely legalább 5 évig fix kamatozású. A minősített hitelek feladata az MNB célja szerint többek között az, hogy kiszorítsák a drágább konstrukciókat, éppen ezért 3,5 százalékpontban maximálva van a kamatfelár. 

A barátságos törlesztőkben is nagy különbség lehet 

Bár a fogyasztóbarát lakáshiteleknél vannak eleve megszabott kritériumok, azért lehetnek különbségek a piacon elérhető ajánlatok között. A money.hu fogyasztóbarát lakáshiteleket összehasonlító kalkulátora szerint a 15 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig fix kamatozású hitelek közül a legolcsóbb kevesebb mint 9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) rendelkezik, így havi 130 ezer forint alatt lesz a havi törlesztőrészlet.

Ezzel szemben a drágább fogyasztóbarát hitelek azonos paraméterek esetén akár 11 százalék feletti thm mellett 150 ezer forint körüli havi törlesztéssel vehetőek fel. Ebből is látható, hogy kulcsfontosságú a hitelek összevetése, még a fogyasztóbarát lakáshiteleknél is.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy ösztönzi az esetleges hitelkiváltásokat a jogszabályi limiteknél kedvezőbb folyósítási és előtörlesztési díjmaximumok meghatározásával. A bankok ezekre a hitelekre folyósítási díjat nem számítanak fel, az előtörlesztési díj pedig nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka.

Ez a mostani helyzetben kiemelten fontos tényező. Mégpedig azért, mert aki most vesz fel lakáshitelt, annak a későbbiekben érdemes számolnia a hitelkiváltási lehetőséggel. Ugyanis, ha a gazdasági bizonytalanság enyhül, az infláció lejtőre kerül, akkor a kamatok is csökkenhetnek. Ennek eredményeként később alacsonyabb kamatozású, azaz olcsóbban törleszthető fix kamatozású lakáshitelre lehet cserélni a meglévőt. 

Kapuban a zöld MFL 

A lakáshitel-felvételt tervezők számára jó hír lehet az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntése értelmében változások lesznek a fogyasztóbarát lakáshiteleknél. Idén áprilistól a zöld lakáscélok kedvező feltételű finanszírozása is bekerül a programba, ez többek között azt jelenti, hogy energiatakarékos lakóingatlanokra lehet majd igényelni az ilyen lakáshiteleket. 

Jövő januártól pedig a fogyasztóbarát lakáshiteleknél lehetőség lesz a kölcsönök online módon történő felvételére, amely a hitelfelvétel elektronikus úton történő lefolytatását jelenti egészen a szerződéskötésig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a szerződés megkötéskor kell majd bemenni személyesen a bankba.

A munkásszállások legalább felét hazai munkavállalóknak kell biztosítani

Húszmilliárd forinttal indul a munkásszállások építését támogató új program, ez 3500 ember számára biztosít majd lakhatást.
2023. 12. 07. 12:00
Megosztás:

Folyamatos a szakképzés digitális fejlesztése

A képzési rendszernek is követnie kell a technológiai fejlődést, ezért folyamatos a szakképzés digitális fejlesztése - mondta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2023. 12. 07. 11:30
Megosztás:

Megállapodást kötött a MOHU Zrt. és a Szegedi SZEFO Zrt.

A MOHU Zrt. megbízásából megváltozott munkaképességű emberek végzik az elektronikai kis berendezések szétszerelését a Szegedi SZEFO Zrt. hódmezővásárhelyi telephelyén, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá.
2023. 12. 07. 11:00
Megosztás:

Bővült a mezőgazdasági kibocsátási érték

2023-ban a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ez 6,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
2023. 12. 07. 10:30
Megosztás:

December 10-től új menetrend lép életbe a Volánbusznál

Országszerte számos módosítást vezet be menetrendjén a Volánbusz december 10-től - tájékoztatta szerdán az MTI-t az állami társaság.
2023. 12. 07. 10:00
Megosztás:

Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi pozitív zárás után indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 12. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A romló nemzetközi befektetői hangulat miatt a negatív tartományban várható a nyitás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csötörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 07. 09:00
Megosztás:

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján.
2023. 12. 07. 08:30
Megosztás:

Csütörtök reggelre gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 07. 08:00
Megosztás:

Az év végéig ingyenesen rendezhetik még vitás ügyeiket a vállalkozások a budapesti békéltető testületnél

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.
2023. 12. 07. 07:30
Megosztás:

Hiába rohadt drága, mégis tovább nőtt a személyi kölcsönök népszerűsége

A szabadon felhasználható személyi kölcsönök népszerűségének erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában. Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés, ami egyfajta trendfordulóra is utal. Míg a korábbi években jellemzően a márciustól májusig terjedő időszakban futott fel az igénylések száma, majd júniustól fokozatosan mérséklődni kezdett az érdeklődés, addig idén a csúcspont augusztusra tolódott, és csak szeptemberben indult el a visszaesés. Ugyan a személyi kölcsönök népszerűsége növekedett, azonban még mindig sok a tévhit a szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban.
2023. 12. 07. 07:00
Megosztás:

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 07. 06:30
Megosztás:

10%-os önrésszel is vehetnek ingatlant 2024-től a fiatalok

Várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amely ismerteti, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásának leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.
2023. 12. 07. 06:00
Megosztás:

Bankmonitor: bődületes rekordot döntött a PMÁP az utolsó pillanatban!

Múlt héten véget ért egy korszak, mostantól másfél évig nem vásárolható az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Van ugyan új PMÁP-sorozat, de az első 1,5 évben fix kamatot fizet, és rövid távon jóval kedvezőtlenebb megtérüléssel kecsegtet. Ennek következtében hatalmas összegek mozdultak meg az utolsó napokban: a befektetők igyekeztek lecsapni a hamarosan megszűnő lehetőségre.
2023. 12. 07. 05:30
Megosztás:

Az építőipari kontármunka ellen küzd az év nagyvállalati vezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, kapta a "Leader of the Year" díjat a nagyvállalati kategóriában. A több, mint három évtizede vezetőként dolgozó szakember filozófiája szerint, a legfontosabb érték az ember, a valódi győzelem csakis csapatban érhető el. Bár zöldfülű vezetőként még nem így gondolta.
2023. 12. 07. 05:00
Megosztás:

Valóban szívesen látják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.
2023. 12. 07. 04:30
Megosztás:

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.
2023. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Megtiltaná a kormány a kereskedést állatokkal a vásárokon

Az Agrárminisztérium a civil állatvédők javaslatára szigorítana a törvényeken és megtiltaná bizonyos állatokkal való kereskedelmet a vásárokon, piacokon. Miről is van szó pontosan?
2023. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Figyelem!! Mindenki gázóráját megnézik 5 napon belül - mi a célja a gázóra ellenőrzésnek?

Nem elég leolvasni és megadni a gáz-mérőállást vagy épp lefotózni és beküldeni az MVM-nek a gázóra fotóját. Jönni fognak és mindenki gázóráját megnézik, leellenőrzik annak állapotát és állást. Mi áll a nagyszabású ellenőrzés hátterében?
2023. 12. 07. 02:01
Megosztás:

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.
2023. 12. 07. 01:30
Megosztás: